Matilda upptäcker

  

Som ni vet har jag ju temat lärorikt här på bloggen denna månad. Här är tips på två böcker som väl passar in på temat.

Matilda upptäcker majs och Matilda upptäcker tomat är två bilderböcker som båda fokuserar på att ge kunskap om och väcka intresse för grönsaker, råvaror, smaker och jorden. I källaren hemma hos Matilda står en magisk kastrull. Den ser inte märvärdig ut, men lyfter man på locket och tänker på en plats, så dras man in i ett magiskt matäventyr. Matilda tycker att det är spännande att resa iväg med den magiska kastrullen. Men allra bäst tycker hon att det är efteråt, när hon har kommit tillbaka. Då får hon träna på att laga mat och upptäcka smaker i pappas restaurangkök, precis som en riktig kock.

I Matilda upptäcker majs får man följa med på ett av Matildas matäventyr, upptäcka vart majsen kommer ifrån och hur den kan smaka. Matilda reser 1300 år bakåt i tiden till Mayaindianerna och letar efter en försvunnen regnstaty. I Matilda upptäcker tomat reser Matilda till Sicilien och deltar i en tomatsåstävling tillsammans med sin mormor.

Jag var faktiskt lite skeptisk till de här böckerna till en början, jag trodde att det skulle bli lite för tillgjort och att det pedagogiska skulle ta bort en del av läsglädjen. Men böckerna håller faktiskt en hög klass. De är positiva, spännande och roliga samtidigt som det pedagogiska finns där. Men det tar aldrig överhand, utan är snarare bara en extra krydda till berättelsen. Jag tror definitivt att böckerna skapar ett intresse för att laga mat och för att få reda på vart råvaror kommer ifrån. Att böckerna dessutom avslutas med ett recept och att finessen med provsmakningsprotokoll presenteras tror jag förstärker intresset. Jag gillar också att Matilda reser till andra länder och kulturer i böckerna, för det är sådant som behöver synliggöras hela tiden i svenska barnböcker. Dessutom är det ett stort plus att Matildas äldre släktingar, farfar och mormor, får stort utrymme i böckerna. Majs-boken är lite bättre än tomatboken, främst för att faktadelen smälter bättre in i berättelsen där. Men det är bra initiativ och jag ser fram emot att se fler delar i serien om Matilda.

Böckerna är skrivna av Frida Lundgren, illustrerade av Carina Ståhlberg och utgivna av Sensory Tales.

Helgfrågan – vecka 38

 

Nu är det ju fullt fokus på Bokmässan i bokbloggsvärlden, ja i hela bokvärlden överhuvudtaget förstås. Även Mia fokuserar på Bokmässan i sin helgfråga.

Vilken författare skulle ni vilja träffa på bokmässan och varför?

Åh, det finns så många. Anna Ahlund skulle vara kul att prata med och få höra hur hennes böcker kommit till. Jag älskade ju framförallt debutboken, Du bara. Jag drömmer själv om att en dag skriva barnböcker och hade därför gärna träffat och fått tips av till exempel Ingelin Angerborn, Gunilla Bergström, Lisa Bjärbo, Jonna Björnstjerna, Katarina von Bredow, Helena Bross, Annelie Drewsen, Kajsa Gordon, Kitty Crowther, Lin Hallberg, Johanna Lindbäck, Ingela Korsell, Åsa Larsson, Lotta Olsson, Anna Hansson, Elin Säfström och många, många fler. Gabriella Ullberg Westin skriver deckare som utspelar sig här i Hudiksvall och hon kommer dessutom härifrån, så därför hade det varit kul att prata med henne om hennes böcker. Charlotte Cederlunds böcker älskar jag och jag hade gärna pratat med henne för att få veta mer om den samiska kulturen och hur hennes skrivarprocess sett ut. Likaså Ann-Helen Laestadius. Caroline Engwall imponeras jag också av, det hade varit roligt att prata med henne, liksom Malin Persson Giolito som jag också imponeras starkt av. Tyvärr ska inte Johanna Nilsson dit verkar det som, hon har varit min favoritförfattare ända sedan hennes debutbok kom ut och jag har påverkats starkt av hennes böcker så det vore fascinerande att få träffa henne. Kristina Sandberg och Katarina Wennstam är andra författare vars böcker verkligen betyder något för mig och därför vore det roligt att träffa dem.

 

Bonusfrågan lyder såhär:

Vilken bok längtar ni efter i höst som inte ännu kommit ut?

Jag har en lång lista hemma på böcker i höstens utgivning som jag är nyfiken på, bland annat Johanna Nilssons För att väcka hon som drömmer, Fredrik Backmans Vi mot er, Elin Helanders Hjärnkoll på pengarna, Doris Dahlin och Maggan Hägglunds Hitta din känslostyrka, Linn Gottfridssons Myran och gåtorna, Elin Säfströms Visheten vaknar, Emma Granholms På andra sidan reglerna, och Elin Olfssons Krokas. De flesta av dem har nog redan kommit ut. Men jag är också nyfiken på samlingen Höstväsen – Skräckberättelser, Sara Bergmark Elfgrens Norra Latin, Pax – Maran och Döstädning av Margareta Magnusson och de tror jag inte har kommit ut ännu.  Självklart finns det många många fler jag är intresserad av att läsa än de jag kommer på just nu, men som vanligt lär det bli alldeles för lite lästid för att hinna läsa allt jag skulle vilja.