Helgfrågan – vecka 39

Ja, nu är det ju Bokmässan och det märks kan man lugnt säga. Senaste veckan har jag fått massor av mejl kring olika aktiviteter som ska genomföras där och nu fylls sociala medier av bilder från mässan.

Även helgfrågan handlar om bokmässan. Såhär skriver Mia:

Jag kan känna att bevakning av bokmässan från oss bokbloggare har minskat, det är faktiskt så att alla kan inte besöka mässan men kanske ändå vill hålla sig ajour. 
Vad tycker du? Vad tycker du Bokmässan ska göra för att öka intresset för oss bokbloggare?
Jag tycker nog att det verkar som att bokmässan fortfarande är stort i bokbloggsvärlden, men främst kanske intresset syns av på Instagram. Det tas mycket, mycket bilder. Bloggare som träffar författare och blir starstrucked ser jag lite överallt. Det jag saknar är texterna från mässan. Visst förstår jag att det är hektiskt när man är där, och att en bild går snabbt både att ta och att dela, men vi som inte är där vill ha mer. Analyser kring programpunkter, sammandrag från föreläsningar och seminarier, berättelser om hur det egentligen var att träffa sin favoritförfattare, iakttagelser, trendspaningar, ja det finns hur mycket som helst.
Själv har jag aldrig varit på Bokmässan. Jag har däremot drömt om det i flera år. Framförallt det året då min andra bok kom ut lagom till Bokmässan. Då hade jag gärna varit där och presenterat den i förlagets monter. Men jag fick barn samma vecka som boken kom ut, så det var inte rätt tid. Tyvärr är det väl svårt också när man som jag bor 80 mil därifrån, har fyra barn, heltidsjobb, heltidsstudier och mässan dessutom sammanfaller med terminsstart då det är extra svårt att komma ifrån. Men jag håller hoppet uppe, en dag kommer jag att åka dit!

Fordon i farten

Fordon i fartenFordon i farten är en annan lärorik bok i serien Små utforskarna, precis som boken om kroppen som jag tipsade om i förra inlägget. Här handlar det om fordon av olika slag och även här finns det massor med luckor där man till exempel kan se vad de olika fordonen har i sin last, se in i flygplanets cockpit, båtens hytter och tågets kupéer och mycket annat. Det är mycket färg, form och framförallt fakta om de olika fordonen. Här kan verkligen den fordonsintresserade få sitt intresse tillgodosett. Även denna bok är skapad av Ruth Martin och Allan Sanders och den är utgiven av Bonnier Carlsen.

Om kroppen

Frankie Steins laboratorium presenterar : kroppen  Kroppens ABC  I kroppen  Vad är grejen med kroppen?  Löss

 

Temat för denna månad här på bloggen är lärorikt och det är ju den sista september idag, därför tänkte jag lägga upp ett sista inlägg på temat. Idag tänkte jag nämligen tipsa om lite olika, relativt nyutgivna böcker som handlar om kroppen. För det om något är väl lärorikt, kroppen är ju en väldigt komplex apparat som kan behöva läsas och diskuteras om åtskilliga gånger.

Bara häromdagen fick jag hem en alldeles ny bok från Olika förlag. Den heter Kroppens ABC och är alltså något så annorlunda och spännande som en abc-bok om kroppen. A som i armsvett, B som i bröst, Q som i queer och så vidare ända till Ö som i öron. Vilken fantastisk idé, och vilket klurande för att hitta något på alla bokstäver. Ett roligt sätt att både lära sig om kroppen och om bokstäverna. Varje uppslag behandlar en bokstav och ett tema på den bokstaven. Det är alltså ganska mycket text för varje bokstav, en sida ungefär, där ämnet beskrivs. Förlaget har angett att boken vänder sig till barn mellan 3-6 år, men jag skulle säga att den snarare vore perfekt för 5-8 år ungefär. Men till och med min tioåring uppskattar den, så den funkar nog långt upp i åldrarna. Eftersom boken är utgiven av Olika förlag så finns det också ett mångfaldsperspektiv. På bilderna presenteras massor av olika kroppar som ser olika ut, olika hudfärger, olika åldrar, olika storlekar, olika kön och så vidare. Jag gillar verkligen den här boken. Hoppas det kommer att gå att köpa in den till biblioteken där jag jobbar. Kroppens ABC är skriven av Lina Boozon Ekberg, Eva Emmelin och Linda Madsen. Illustrationerna har Alaya Vindelman gjort.

Frankie Steins laboratorium presenterar kroppen är en lite mer traditionell bilderbok. Den handlar om Frank, en kille som gillar att bygga saker. En dag bestämmer han sig för att bygga en människa. Han tar en dammsugarslang som matstrupe, en vattenslang som tarmar, hallonsaft som blod, en akvariepump som hjärta och så vidare. Till slut är hans skapelse klar, men då händer något… Det här är en påhittig, innovativ bilderbok där det med berättelsen och humorns hjälp går att diskutera kring hur en kropp fungerar och vad en människa egentligen innehåller. Boken är skriven av Helen Rundgren och illustrerad av Mattias Adolfsson.

I kroppen heter en bok som ingår i serien Små utforskarna. Den presenterar massor av olika fakta kring kroppen på ett roligt och innovativt sätt med exempelvis luckor och pratbubblor. Det är inte bara kroppens funktioner som tas upp utan också frågor kring värderingar, rekordfakta och mycket annat spännande. Illustrationerna är färgglada och lockade. En riktigt rolig och lärorik bok skapad av Ruth Martin och Allan Sanders.

Till skillnad från de andra titlarna ovan är Vad är grejen med kroppen en läsebok snarare än en bilderbok. Visst finns det bilder här också, men fokus ligger på roliga, häpnadsväckande, annorlunda, uppseendeväckande och intressanta fakta kring kroppen. Boken innehåller massor av korta små texter, vilket gör det lätt att läsa en snutt här, en snutt där. Boken vänder sig till lågstadiebarn och jag gillar verkligen hur författaren Martin Svensson lyckats presentera all fakta på ett intresseväckande sätt utan att det blir tråkigt. Illustrationerna är skapade av Henrik Lange.

Löss är ju egentligen små djur och inte typ en kroppsdel, men den här boken om löss får vara med i det här inlägget ändå. Det här är något så ovanligt som en faktabok om löss. Det kanske låter jätteskumt, men faktum är att det är väldigt intressant. Löss är mer fascinerande djur än jag trodde när jag började läsa den här boken. Jag tror att det här är en bok som verkligen uppskattas bland barn. Den lånas frekvent på mitt bibliotek i alla fall. Bilderna är superfina också! Jag rekommenderar verkligen boken. Den är skriven av Bengt Erik Engholm som också har skrivit en faktabok om snor för lågstadiebarn, även den är väldigt uppskattad bland barnen.