Det är en gris på dagis

Det är en gris på dagisHäromdagen skrev jag om Johanna Thydells senaste bilderbok, Dumma teckning, som ju blivit Augustprisnominerad. Passande nog har hennes första bilderbok kommit i nytryck för några månader sedan. Det är en gris på dagis heter den. Den gavs första gången ut 2012 och har sedan dess blivit en älskad klassiker.

Det börjar med en ensam gris. Världens ensammaste gris faktiskt. Han står i sin hage och tittar på barnen som leker vid förskolan intill. Han tycker att de ser ut att ha det så roligt och han vill också med. Till slut kan han inte hålla sig, han gräver och bökar för att komma ut från hagen och så småningom är han ute ur hagen och framme vid staketet till förskolan. En flicka ser grisen och öppnar grinden. Barnen blir förstås överlyckliga, men de inser att det nog inte blir så bra om fröknarna får syn på honom. Men hur gömmer man en gris på dagis?

Det är en gris på dagis är en jättefin, humoristisk och tokig berättelse som samtidigt har mycket värme och känslor. Dessutom är den otroligt verklighetstrogen för alla förskolebarn som förstås känner igen sig i alla de rutiner som finns på en förskola. En bilderbok som tål många omläsningar och som tilltalar många, såväl stora som små.

Boken är alltså skriven av Johanna Thydell, illustrerad av Charlotte Ramel och utgiven av Alfabeta. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Vi mot er

Vi mot erI augusti lyssnade jag till Fredrik Backmans Björnstad, en bok som jag till min stora förvåning insåg att jag verkligen älskade. Efter lång väntan har jag äntligen fått läsa uppföljaren, Vi mot er, och jag tyckte lika mycket om den. I den här boken berättas det om vad som hände i Björnstad månaderna efter de fruktansvärda händelser som skakade staden i första boken. Det handlar framförallt om rivaliteten mellan Björnstad och grannstaden Hed, om att hockeylaget i Björnstad ska läggas ner men som räddas i sista stund och sedan om den ursinniga kampen om pengar, makt, politik och överlevnad som härjar mellan rivalerna och som slutligen exploderar när städernas båda hockeylag möts. Det handlar om hockey, om vad den sporten gör med en stad som lever för sitt hockeylag. Men framförallt handlar den om människorna, alla de människor som lever för hockeyen eller som lever i skuggan av den.

Jag vill inte spoila något, för jag vill verkligen att ni läser båda de här böckerna, så jag berättar inte så mycket om handlingen. Däremot kan jag säga att jag är helt såld på Fredrik Backmans sätt att skriva, hans språk och hans förmåga att skildra relationer, vänskap, kärlek, småstadsliv och vardag är det få som har. Det blir så otroligt levande och fängslande att läsa om alla karaktärerna. Böckerna tar också vändningar lite nu och då, han väjer inte för att skildra även mörka ämnen, så man blir överraskad emellanåt, vilket ju är kul att få bli som läsare. Dessutom väcks det så mycket tankar och funderingar under läsningen, vilket gör att man blir utmanad i sin läsning. Det här är helt enkelt måste-läsning för alla, oavsett om man gillar sport eller inte.

Vi mot er är utgiven av Forum och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.