Min hemliga farbror

Min hemliga farbrorMin hemliga farbror handlar om Malte som ska få åka och hälsa på sin farbror Luigi i Italien, alldeles själv! I en hel vecka! Men det som Maltes mamma och pappa inte vet är att Luigi har en liten liten cirkusbil som han åker omkring med och uppträder på gator och torg. Inte vet de heller att Luigi har lovat Malte att lära honom några cirkuskonster när han är och hälsar på. Det gäller att mamma och pappa inte blir oroliga, därför har Malte lovat att höra av sig varje dag. Det gör han också – han skickar bilder med sin mobil så föräldrarna ser att allt är lugnt och stilla…

Redan första sidan, innan berättelsen ens har börjat, ser vi vartåt det kommer att barka. Första bilden visar nämligen Malte och hans föräldrar och texten berättar ”Min mamma är från Sverige och pappa är från Italien. ”Som falukorv och makaroner, säger mamma”. Så fortsätter det i samma stil. Massor av humor, massor av färg, massor av tok och massor av cirkus!

Det här är en härligt befriande bok. Malte har både trumma, robot, rosa cirkustält och dataspelskontroll inne på sitt rum. Han är en cool, modig karaktär som inte är rädd för någonting. Kul är det också med de bilder och textmeddelanden som Malte skickar hem till sina föräldrar. Bilderna fångar ju bara små små detaljer och visar tydligt hur skenet kan bedra och hur lätt det kan vara att lura någon med en bild. Men den sista bilden tas av Luigis gorilla och den blir totalt annorlunda, där får föräldrarna veta precis vad Malte har gjort under veckan, men också hur roligt Malte haft och hur mycket han lärt sig. ”Det här var min bästa semester” skriver han i sitt sista textmeddelande och jag förstår honom, det verkar hur roligt som helst!

Min hemliga farbror är en rolig, underhållande bok som garanterat kommer att tilltala många barn i förskoleåldern. Den är skriven och illustrerad av Kenneth Andersson, utgiven på Alfabeta och finns bland annat att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Vandraren utan ansikte

Vandraren utan ansikte : skräckhistorier för oräddaVandraren utan ansikte – skräckhistorier för orädda är skriven av Andreas Palmaer och innehåller 12 korta skräcknoveller om allt ifrån spöklika barn och monster i garderoben till tevespel som spårar ur, dockor som blir levande och mystiska Skype-samtal. Till skillnad från många andra skräcksamlingar för målgruppen så är det här berättelser som utspelar sig i nutid, i en vardag som barn känner igen och kan relatera till, vilket kanske gör berättelserna extra läskiga. Jag har läst flera av berättelserna för en grupp barn på Halloween och de höll med om att de var kusliga och rysliga. Jag gillar dem också, framförallt förankringen i nutiden, men också att de är välavvägda – lagom långa, lagom läskiga, och väldigt spännande.

Vandraren utan ansikte är utgiven av Alfabeta och finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.