Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

december 2017
M T O T F L S
« Nov   jan »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Månadsarkiv: december 2017

Tävling!

Barnens aktivitetsatlasDet är juldagen idag och jag njuter av julledigheten. Det har varit en intensiv höst, så det är verkligen välkommet med några lediga dagar. Nu hinner man med sånt man inte hunnit med på länge, till exempel anordna en tävling här på bloggen. Eller vad säger ni, visst är det väl hög tid för en tävling här på bloggen nu!

Jag lottar ut ett ex av Barnens aktivitetsatlas – ett interaktivt & roligt sätt att utforska din värld som jag bloggat om här. Det är en lärorik och färgglad kartbok som bland annat innehåller vykort och klistermärken. Ett roligt sätt att lära sig mer om världen på.

För att ha chans att vinna boken ska du svara på tävlingsfrågan, antingen här på bloggen som en kommentar eller så mejlar du svaret till barnboksbloggen@hotmail.com. Om du delar tävlingen på blogg eller sociala medier får du en extrachans.

Tävlingsfrågan är: Vart skulle du vilja resa tillsammans med ditt/dina/andras barn? Det kan vara antingen i Sverige eller utomlands. Eller har ditt barn kanske själv något drömresemål? 

Ditt svar ska vara inlämnat senast lördag 30 december klockan 21:00.

Kommentarer funkar igen

Tack vare en uppmärksam läsare blev jag före jul varse om att det inte gick att kommentera på bloggen. Jag har inte haft tid att kolla upp det förrän nu, men nu har jag passat på att byta bloggtema och nu verkar även kommentarsfunktionen fungera igen. Så kommentera gärna!

Trolltider

TrolltiderDet händer något konstigt med Ulrikas lördagsgodis. Det bara försvinner. Nästan med detsamma hon får det är det bara borta. Mamma förstår ingenting. Men Ulrika, hon vet vart det tar vägen. Och vätten, han vet också. Vätten vakar över alla småtroll och sagoväsen som bor i skogsgläntan utanför Ulrikas hus. Och både vätten och Ulrika vet att det är småtrollet Kleva som smugit in i huset och tagit med sig godispåsen.

Trolltider publicerades för första gången 1985 med titeln Godispåsen och byggde förstås på Maria och Camilla Gripes omåttligt populära julkalender Trolltider som visades första gången 1979. Nu har det kommit en nyutgåva av bilderboken Trolltider på Modernista förlag. Precis som i originalet är den illustrerad med Harald Gripes fantastiska och klassiska fyrfärgsteckningar, men inför denna nyutgåva är de digitalt restaurerade.

Trolltider är en magisk bilderbok fylld av häxor, vättar, feer och så förstås troll. Många ingredienser som barnen gillar alltså. Och så alla de vackra, roliga, härliga bilderna. Det är inte så konstigt att Trolltider är en av de mest älskade julkalendrar som sänts genom tiderna och att den till och med sändes en gång till 1985 eftersom man bara inte fick nog av att se den. Boken innehåller alla de karaktärer vi känner igen från adventskalendern. Dessutom är bilderboken så fin och påkostad. Det känns så kul att det nu finns möjlighet för en ny generation barn att få uppleva Trolltider och Maria Gripes författarskap.

Trolltider finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.

Räven och tomten

Räven och tomtenNatten är stjärnklar och Mickel räv smyger fram till gården där människorna bor. Inte märker de att han kommer tassande – men det gör gårdstomten. Och hönorna – nu får de se upp! Men tomten blidkar den hungriga räven och delar med sig av gröten som barnen satt ut.

Från Rabén & Sjögren fick jag denna bok som en vacker julklapp. Det är dubbel-premiär – för första gången illustrerar nu Eva Eriksson en text av Astrid Lindgren. Och för första gången publiceras Astrid Lindgrens Räven och tomten i Sverige. På 1960-talet skrev Astrid Lindgren ett par texter baserade på andra diktverk. En av dem var Tomten som gavs ut för några år sedan med text av Astrid Lindgren och illustrationer av Kitty Crowther. En annan text var Astrids tolkning av Karl-Erik Forsslunds Räven och tomten och det är alltså den som nu ges ut av Rabén & Sjögren.

Det är en nästan magisk bok. Eva Erikssons enastående bilder fyllda med julstämning och så Astrids lite poetiska text om räven som smyger runt ute på landet i närheten av människornas hus, och tomten som vakar över gård och djur. Tillsammans blev detta en underbar julbok i klassisk tappning med maximal julkänsla. En härlig allåldersbok dessutom, även om den är klassad från 3-6 år så passar den verkligen hela familjen. En bok att läsa om och om igen och förstås att återkomma till jul efter jul.

 

 

Tio vilda hästar firar jul

Tio vilda hästar firar julMånga barn gillar böckerna om Tio vilda hästar. Ja, många vuxna också för den delen, de är roliga och lätt att läsa och med finurliga, färgglada bilder. Nu har den senaste boken i serien kommit ut, självklart med jultema med tanke på att det ju är den tiden på året nu.

Tio vilda hästar firar jul liknar de andra böckerna i serien. Vi får återigen möta Doj-Doj, Dolanga, Rataplan och alla de andra hästarna. Nu har de tänkt att samla ihop djuren som lever omkring dem för att skapa ett hejdundrande julfirande. Hästarna planerar julen precis som de vill ha den. Sedan beger de sig runt till de olika djuren för att bjuda in dem. Men det visar sig att ingen vill komma. Varför då? Jo, det visar sig att de olika djuren förstås vill ha julen på sitt sätt. Alla vill ju inte ha en häst-jul. Hästarna får en tankeställare och inser att de kanske måste anpassa sig och låta julen innehålla lite av varje, så alla djuren blir nöjda och det visar sig förstås bli en fullträff och alla djuren vill förstås komma.

Det är ett fint budskap i den här boken samtidigt som de tio vilda hästarna är roliga och fyndiga. Boken är på rim, vilket barn brukar tycka om och det gör den också lättläst och rytmisk, även om jag kan tycka att rimmen inte ligger lika rätt i munnen i den här boken som i de tidigare. Men boken inbjuder fint till olika samtal. Temat vänskap och att alla ska få vara som de är även om de är olika är något som ständigt är aktuellt. Och så ligger ju förstås jultemat helt rätt i tiden i dessa dagar.

Tio vilda hästar firar jul är skriven av Grethe Rottböll, illustrerad av Lisen Adbåge och är utgiven av Rabén & Sjögren. Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Döden ingen ser

Döden ingen serAnne-Marie Schjetlein har specialiserat sig på deckare i sjukhusmiljö och den senaste boken i serien heter Döden ingen ser. Sedan tidigare har det kommit ut två titlar i serien, nämligen Döden kvittar det lika och Döden den bitterbleka. Böckerna handlar om kirurgen Andreas Nylund och hans kollegor. Det börjar med att en sjuksköterska hittas död på tågrälsen efter att ha sökt jobb utanför vården, och sedan följer fler dödsfall/mord. Andreas ser med fasa att det är hans närmaste kollegor som får sätta livet till, de kollegor som var med i hans team när ett ödesdigert misstag gjordes. Den här deckaren har som fokus att belysa sjukhuspersonalens allt mer pressade arbetssituation och den överhängande risk som därmed finns för att allvarliga misstag begås. Författaren har självlång erfarenhet från sjukvården, vilket märks med tanke på hur realistiskt det skildras det vardagliga arbetet i sjukhuset. Däremot känns inte mordgåtan så trovärdig. Jag känner att det blir lite för mycket. Det finns ett viktigt budskap i den här boken och det är intressant, och det är väldigt viktigt att stressen och pressen i vården blir uppmärksammad och belyst. Men kanske hade den blivit det ännu lite mer om det kändes som ett scenario som faktiskt skulle kunna hända i verkligheten. Jag tror säkert att det även i verkligheten skulle kunna ske ett mord på detta sätt, men inte så många som sker i boken, det blev för mycket, för orealistiskt, och det är synd på en viktig berättelse. Dock så tycker jag att karaktärerna är intressanta, boken är snabbläst och det var underhållande läsning, så jag kommer säkert att fortsätta följa Schjetleins författarskap.

Döden ingen ser är utgiven av Bokfabriken och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

November månads läsning

Sent omsider tänkte jag redovisa november månads läsning. Det blev en bra läsmånad och många bra läsupplevelser. Jag läste samtliga augustprisnomineringar i barn- och ungdomskategorin och dessutom fick jag bland annat läsa Färjan, Hemmet och Vi mot er som jag längtat efter att läsa. Dessutom blev det en del fakta- och barnböcker som jag fått som recensionsex.

Under november månad har jag läst:

Barn- och ungdomsutmaningen – Del 1 i en serie – läste jag ingenting.

Kaosutmaningen kunde jag pricka av denna punkt:

 

  • 12. En bok som kommer som film under 2017 eller 2018  (Färjan – Hoppas den hinner komma som film under 2018)

Temaläsning 2017 – Läskigt – läste jag dessa:

I utmaningen Hyllvärmare 2017 läste jag

Och till sist, Månadens bästa bok är:

Nu är det äntligen jul

Nu är det äntligen Jul : Sagor Sånger Lekar PysselNu är det äntligen jul är en samling sagor, sånger, lekar och pyssel från Rabén & Sjögren. Allt har förstås jultema och hela boken är vackert illustrerad med fina bilder som ger precis rätt julstämning. Här finns till exempel välkända sånger som Tre pepparkaksgubbar, Tomtarnas julnatt och Sockerbagaren, julberättelser om populära karaktärer som spöket Laban, Kajsa Kavat och Babar blandat med mindre kända berättelser, som exempelvis Tomten är vaken och Snickar Andersson och jultomten. Det är en bra blandning och jag gillar också hur illustrationerna samspelar så bra trots att det är en stor mängd illustratörer och verken är skapade från 1954 och ända fram till 2016. Jag kan dock tycka att det är lite väl lite lekar och pyssel, bara två uppslag vardera. På omslaget får man ju intrycket av att det är lika stora delar sagor, sånger, lekar och pyssel, men så är ju inte alls fallet, långt ifrån. Bortsett från det så är Nu är det äntligen jul en fin julsamling att mysa till innan julen. Den vänder sig till barn i förskoleåldern, 3-6 år, men jag kan rekommendera den även till lågstadiebarnen. Bra syskonbok eftersom den räcker över många åldrar.

Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

När tomten försvann

När tomten försvannNär tomten försvann inleds under en julaftonsnatt. Alla sover utom huvudpersonen. Hon hör att något låter från trädgården, men orkar inte klättra ner från våningssängen för att se vad det är. Först morgonen därpå upptäcker familjen vad som hänt – trädgårdstomten är försvunnen! Efter ett tag upptäcker de att flera av grannarnas trädgårdstomtar också är borta. Tur att Miriam har sina detektivsaker. Hon och Lillebror blir detektiver som bestämmer sig för att lösa fallet och hitta tomtarna. De spanar och hittar ledtrådar, ser skumma människor i skogen och till slut hittar de tomtarna. Men hur de kom dit, ja, det är det ingen som vet.

Det här är en spännande bilderboksdeckare med jultema, skapad av Emma Virke och Emelie Östergren. Det är deras första gemensamma bok och förhoppningsvis inte den sista, för den är riktigt bra. Jag gillar hur boken är upplagd på ett klassiskt deckarsätt med förstoringsglas, ledtrådar, spår och misstänkta. Det öppna slutet har jag däremot lite svårt för, men jag kan tänka mig att det tilltalar barnen. Dessutom är det ju perfekt med ett öppet slut där man tillsammans med barnen kan diskutera fram vad de tror händer egentligen. Extra kul förstås i en barngrupp. Jag skulle gärna läsa den här för en grupp förskolebarn. Hoppas det blir av någon gång. Jag bara älskar de underbara och detaljrika illustrationerna som verkligen är tecknade utifrån ett barns perspektiv. Texten är också så härlig eftersom den är så nära ett barns eget språk.

När tomten försvann är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Jakten på julen

Jakten på julen     Julen är räddad

Måste tipsa om två roliga och spännande julböcker för åldern 9-12, antingen att läsa själv eller som högläsningsböcker hemma eller i skolan. Den första boken heter Jakten på julen och den kom förra hösten. Den handlar om Nikolas som bor med sin pappa i de djupa finska skogarna. När kungen utlyser en belöning till den som kan bevisa att Alvernas by existerar antar Nikolas pappa utmaningen och ger sig av. Kvar blir då Nikolas med sin elaka faster. Till slut bestämmer han sig för att leta reda på sin pappa. Då hamnar han i ett halsbrytande äventyr fullt av magi, fantasi och humor. I år kom uppföljaren, Julen är räddad. Den handlar om Amelia som bor med sin mamma högt upp under takåsarna i ett smutsigt London. De jobbar som skorstensfejare, men på sistone har hennes mamma blivit svagare och orkar inte längre arbeta. När vintern kommer önskar Amelia inget annat än att mamma ska bli frisk. Som tur är vet hon precis vem hon ska vända sig till med sin önskan, nämligen Jultomten. Men det visar sig att Jultomten har fullt upp med arga troll och upprörda alver. Tänk om julen måste ställas in? Nä, julen måste räddas till varje pris och Amelia ska göra det hon kan.

Här är alltså två fina böcker som ger en härlig julstämning samtidigt som vi får både humor, spänning och äventyr. De har korta kapitel, perfekt att läsa varje kväll innan julafton. Kul att det kommer julböcker för den här målgruppen, det finns ju ingen direkt uppsjö vad jag vet. Böckerna är skrivna av Matt Haig, illustrerade av Chris Mould och utgivna av Alfabeta bokförlag. De finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).