Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

december 2017
M T O T F L S
« Nov   jan »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Dagsarkiv: 6 december, 2017

Mias pappa flyttar

Mias pappa flyttarGunilla Bergström är idag främst känd för Alfonsböckerna. Men den bok som hon slog igenom med var faktiskt en bok om en tjej som heter Mia. Om henne berättas det i Mias pappa flyttar. Mia är sju år och går i första klass. När boken inleds är Mia ledsen för hennes mamma och pappa bråkar med varandra, mest på kvällarna när de tror att hon inte hör. Därefter får vi följa Mias vardag genom hennes föräldrars skilsmässa och hela första året efter skilsmässan, genom pappahelger, saknad och nya familjekonstellationer.

Det är så hjärtknipande ibland:

”Pappa och jag har… vi har… vi ska skiljas”, sa hon.

Det blev tjockt inombords så att man ville gråta.

”kommer han aldrig mer?”, viskade jag.

”Han hälsar nog på oss ibland. Så fort han kommer hem från Italien. Men han ska inte bo hos oss mer. Det blir bara du och jag”, sa mamma.

Jag låg vaken när hon hade somnat.

Då har vi inte pappa mer då…

Han ska vara borta jämt.

Alltid.

Bara hälsa på lite ibland.

Men det är också glädje och hopp, och i boken betonas det att förändringar inte alltid är av ondo. Det kanske blir annorlunda, men annorlunda kan också vara bra.

Mias pappa flyttar var alltså Gunilla Bergströms debut. Den utkom första gången 1971 och väckte då stor uppståndelse, både i Sverige och utomlands. Idag är det inte ovanligt varken med skilsmässor eller med böcker som handlar om skilsmässor. Men jag tycker inte att det finns något överflöd av sådana böcker, trots att det ju idag är så vanligt med separationer och bonusfamiljer. Därför var det extra kul att Mias pappa flyttar kom ut i nyutgåva i år. Och boken håller lika bra än, 46 år senare. Rekommenderas varmt! Perfekt högläsningsbok! Kan också läsas själv, men det är ganska mycket text så den funkar inte till de direkta nybörjarläsarna.

Mias pappa flyttar finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.