Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

april 2018
M T O T F L S
« mar   maj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Månadsarkiv: april 2018

Blod

Bengt-Erik Engholm och Jojo Falk är ett radarpar när det gäller att skapa härliga, intressanta och snygga faktaböcker för de yngre barnen. Denna bok heter Blod och är en underhållande, färgillustrerad faktabilderbok fylld med blodiga fakta för den vetgirige. Såhär skriver förlaget om boken:

BlodHur känns det när du ser någon du tycker mycket om? Börjar pulsen dunka? Blir kinderna röda? Då är det hjärtat som pumpar ut blodet snabbare i din kropp. Blodet är livsviktigt. Det fraktar näring och syre ända ut i fingertopparna, och det tar med sig sopor bort genom blodkärlen. Det största hjärtat som finns är stort som en bil och det minsta lika litet som ett riskorn. Ditt hjärta är ungefär lika stort som din knutna hand.

Detta och mycket, mycket mer kan man läsa om i Blod. Där kan man också läsa om mens, om sårskorpor, om hur mycket blod vi har i kroppen, hur blodkropparna fungerar, om blodkärlen, om det kungliga blåa blodet, om rädsla för blod, om blodet och hjärtat som symbol, om pulsen, om vem som har det största respektive minsta hjärtat i djurvärlden, om näsblod, om rodnad, om att ge bort, om blodsugande djur, om blodsband, om sår, om blodbad och om första hjälpen. Efter att ha läst den här boken är man garanterat en blodsexpert med andra ord.

Alla dessa blodiga fakta illustreras med stora, uttrycksfulla, ibland dramatiska, ibland humoristiska, men alltid färgsprakande bilder. Layout och formgivning samspelar bra. Allt sammantaget är Blod helt enkelt en både intressant och rolig bok. Den vänder sig till åldern 6-9 år, men som alltid med denna typ av böcker så fungerar de lika bra för en bred målgrupp, både något yngre barn och betydligt äldre barn (och även vuxna!).

Blod är utgiven av Natur & Kultur och finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.

Kvinnan på bänken

Kvinnan på bänkenKvinnan på bänken är den senaste (19:e!) boken i serien om kriminalinspektören Maria Wern, skriven av Anna Jansson. Precis som tidigare böcker i serien utspelar sig även denna på Gotland. Intressant nog så innehåller boken lite gamla element som är spännande att läsa om. Det är nämligen så att på Gotland har modergudinnan som bär ormar i sina händer dyrkats ända sedan stenåldern. En av de som verkar dyrka henne är en nutida präst, Alva. Hon har en stor roll i berättelsen eftersom hon först blir hotad och därefter försvunnen. När Maria Wern börjar undersöka händelserna visar det sig att såväl prästgården i Lärbro, där Alva bor, och den närbelägna kyrkan, spelar en betydande roll. Det finns en sägen om en präst som blev dräpt i kyrkan på 1200-talet och det sägs också att hans mördare går igen. Det sägs också att det finns hemliga, underjordiska tunnlar mellan kyrkan och prästgården. Samtidigt är det så att Marias kollega Jesper Ek blir blixtförälskad i en kvinna han möter, men även hon bär på hemligheter. Det visar sig att hon inte bara har problem med sitt ex som hon just gjort slut med, utan också att det finns problem i hennes förfluta, problem som nu börjar komma upp till ytan efter tjugo år. När hennes förflutna så hunnit ikapp har redan fällan slagit igen om kriminalinspektör Ek, och han blir misstänkt för något alldeles fruktansvärt. Han hamnar i en fruktansvärd knipa och han kan inte ens ta hjälp av sina kollegor.

Som ni ser så finns det många lösa trådar och bihistorier. Allt knyts ihop på slutet, även om man förstås kan ana att fler böcker om Maria Wern är att vänta. Precis som tidigare böcker i serien ligger fokus mycket på relationer, spänning och brottsutredningen, snarare än blodiga mord och hårdkokt thrillerdrama. Persongalleriet är välkänt för den som läst tidigare böcker om Maria Wern och med tanke på att detta är den nittonde boken så känns det nästan som att karaktärerna skulle finnas på riktigt. Man vet så mycket om dem nu och man har följt dem så länge, i såväl sorg som glädje och genom olika familjehändelser och tragedier. De här böckerna är liksom feelgood fast kryddade med allvar och kluriga brottsutredningar. Dessutom är det kryddat med de härliga gotländska miljöerna som får mig att vilja boka sommarens semester till ön. Och som om detta inte är nog så handlar Anna Janssons böcker ofta om aktuella samhällsfenomen, vilket ger dem ytterligare läsvärdhet. Det här är inte den starkaste boken i serien, men som alltid när man följer långa serier så får man det man förväntar sig och det är faktiskt nog ibland. Boken är spännande och snabbläst, en bra svensk deckare helt enkelt.

Kvinnan på bänken är utgiven av Norstedts förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Innan snön faller

Innan snön fallerJag blev nyfiken på boken Innan snön faller eftersom den utspelar sig i Säter, på den mytomspunna rättspsykiatriska kliniken. Det är ju inte alltför långt härifrån där jag bor och jag har länge varit nyfiken på platsen och på det mentalvårdsmuseum som ska ligga där. Därför ville jag gärna läsa denna bok. Den utspelar sig under hösten och inleds med att den nyutexaminerade psykologen Anna Varga har fått en tjänst vid kliniken. Det innebär att hon måste lämna livet och vardagen i Stockholm där hon bott med sin sambo, men eftersom förhållandet är slut och hon inte har något annat att hålla sig kvar vid i Stockholm gör hon det med glädje. Dessutom finns ju den gamla vännen Lina redan i Säter där hon jobbar som läkare.

Det dröjer dock inte länge förrän Annas glädje försvinner. Hon börjar nämligen nås av hotfulla meddelanden. Hon får också veta att hennes företrädare försvunnit under mystiska omständigheter. Kort därefter hittas också en patient död på kliniken och detta, tillsammans med hennes nyfikenhet, leder till att Anna beger sig ut på en jakt som leder henne bakåt i tiden. På den tiden kunde gränsen mellan sjukt och friskt styras av kön, social tillhörighet, makt och pengar. Nu blir hoten mot Anna allt allvarligare och det blir tydligt för henne att det finns någon eller några som inte vill att hon ska gräva djupare. Flera frågor kvarstår dock. Hur dog patienten? Vilka är de andra? Varför ska det som skett på kliniken tystas ner till varje pris? Och vem kan egentligen Anna lita på?

Innan snön faller är Helena Kubicek Boyes skönlitterära debut. Jag tycker absolut att boken var läsvärd, men den kommer inte att stanna kvar länge hos mig. Den har ett väldigt långsamt tempo och det händer egentligen inte så jättemycket. Visst, Anna får lite hot, men inte ens hon själv verkar ta dem på allvar. Det som händer hennes kompis Lina får alldeles för dåligt utrymme medan det är många transportsträckor i boken istället. Jag hade väldigt svårt att skilja mellan Lina och Anna under den första halvan av boken, de skildrades inte särskilt djupgående där. Jag tror att boken hade vunnit på lite mer redigering. Jag fann några stavfel också och sådant drar alltid ner betyget för mig tyvärr. Men boken tog sig lite på slutet. De allra bästa partierna tyckte jag var det som utforskar gränsen mellan friskt och sjukt, ja, hela det psykologiska temat, det skulle jag vilja läsa mer om i andra böcker. Där har författaren något unikt att bygga mer på. Detta ska tydligen vara den första boken i en blivande serie om Anna Varga och jag tror faktiskt inte att jag kommer att kunna låta bli att läsa även nästa bok i serien. Framförallt inte om den också utspelar sig på Säter och har ett psykologiskt tema.

Innan snön faller är utgiven av Bokfabriken och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

Är du en konstdetektiv?

Är du en konstdetektiv?Visste ni att alla barn kan bli konstdetektiver? I den här boken, Är du en konstdetektiv, finns det 21 målningar från 20 museer. De flesta är målade av kända konstnärer som Claude Monet, Henri Rousseau och Hieronymus Bosch, men det finns också bidrag från några (åtminstone för mig) lite mer okända konstnärer. Det som alla de verk som förekommer i boken ändå har gemensamt är att alla målningar är fulla av små detaljer som konstnärerna avsiktligt har placerat där, men som folk kanske inte vanligtvis lägger märke till. Varje målning har två uppslag med både en helhetsbild och en bild med detaljer. Det finns fakta om målningen och om konstnären. Dessutom finns det till varje målning också deckarinslaget – det finns en lista med saker man ska hitta på målningarna. Det kan vara alltifrån sju dockor till siffran två eller en klocka. Detta inslag gör det roligare att utforska bilderna och man lär sig också att inte bara titta snabbt utan verkligen undersöka ifall det finns mer att titta på än vad man ser vid en första anblick. Boken är också en bra introduktion till vad konst är och hur man kan jobba med konst på olika sätt. Författaren har arbetat med utbildning för små barn på museum i mer än tio år och målningarna som ingår i boken har valts ut just för att de brukar engagera yngre barn. Ett plus för formgivningen av boken och de tjocka

Är du en konstdetektiv är skriven av Brooke DiGiovanni Evans och utgiven av Lind & Co. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

 

Intervjuer med skogens djur

Vet du vad en mullvad tycker egentligen? Eller vad bävern har för tankar om livet?

Det kan man faktiskt få reda på eftersom reportern Håkan Steen har intervjuat skogens djur och samlat intervjuerna i en bok. Den heter kort och gott Intervjuer med skogens djur och är utgiven av LRF Media. Det är den första boken som utgetts på mycket länge av just detta förlag. Författare är Håkan Steen som är tidningen Lands naturreporter. Under tio års tid har krönikorna av Lands djur- och naturexpert varit ett älskat inslag i tidningen. Nu är dessa samlade i en bok så som intervjuer. Det är 20 djur från skogen som finns med i denna bok, dels vanliga djur som bäver, älg, igelkott, räv och näbbmus, men också lite mer ovanliga djur så som ruda, murgråsugga och varfågel.

Varje djur har två uppslag, alltså fyra sidor och upplägget ser likadant ut för varje djur. På den första vänstra sidan presenteras djurets namn på svenska och latin och dessutom ser man djurets spår. Högersidan på det första uppslaget består av en färgbild på djuret. Tredje sidan innehåller fakta om djuret i intervjuform, medan den fjärde sidan dels har en faktaruta med fem snabba fakta samt några ytterligare bilder. Några djur har ett extra uppslag med bilder. I slutet av boken finns ett uppslag med tips för den som själv vill intervjua ett djur och om allemansrätten. I början av boken finns ett register och en kort inledning.

Boken är intressant, det är ett nytt grepp att intervjua djuren istället för att bara skriva ner fakta om dem. De fakta man får ta del av är inte djupgående, men lagom intressanta, roliga och spännande för att väcka ett intresse för djuret. Kul också att fakta är blandat med rolig humor. Färgbilderna tillför också otroligt mycket. Jag ser många användningsområden för denna bok. Både som en vanlig läsa själv- eller högläsningsbok för djurintresserade barn, men också en bok att använda i skolan, varför inte läsa högt om ett djur om dagen?

Gestaltningsbibel

Gestaltningsbibel. Del 1, A-H    Gestaltningsbibel. Del 2, I-R    Gestaltningsbibel. Del 3, S-Ö

Jag har ramlat över en superbra bok, eller egentligen tre böcker, som heter Gestaltningsbibel. Det är små, ganska tunna böcker som är benämda med del 1, del 2 och del 3 och de går i alfabetisk ordning. A till H i första boken, I till R i den andra boken och S till Ö i den tredje boken. Så vad är då en gestaltningsbibel undrar ni förstås, och vad är det som är så bra med den?

Jo, den är nämligen en riktig guldgruva för alla som gillar att skriva och arbeta med text. Gestaltningsbibel innehåller över 500 olika känslor listade i alfabetisk ordning. Vid varje känsla får man exempel på hur man kan beskriva känslan, hur det kan kännas i kropp och knopp när man upplever den känslan, beskrivningar av röst och tonlägen och så vidare. Dessutom finns tips om hur man gestaltar känslan i dialog och i löptext, exempel på synonymer man kan använda istället samt tips på klichéer kring känslan som man bör undvika.

Den här boken vänder sig till vuxna som vill utveckla sitt skrivande och/eller sin kreativitet, men jag kan tänka mig att den också kan vara användbar för lärare på såväl skola som skrivarkurser.

Gestaltningsbibel är skriven av Elisabeth Akteius Rex och utgiven av Hoi förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Börja rida

Bildresultat för börja rida palmquistMånga barn är hästintresserade och det finns en uppsjö av hästböcker att läsa för såväl nybörjarläsarna som bokslukarna. Självklart finns också många faktaböcker om hästar och om ridning. Men Börja rida sticker ut tycker jag. Den vänder sig lika mycket till barn som till deras föräldrar och fokus ligger på att börja på ridskola. Boken presenterar hur det går till att börja på ridskola, vilken utrustning man behöver, hur en ridlektion brukar gå till och vilka säkerhetsregler som gäller i stallet. Det finns också mycket annan intressant fakta för den som är häst- och ridintresserad. Man kan till exempel få lära sig om hästens kroppsspråk, hur man leder en ponny, hur man sadlar och tränar, vad hästens olika färger heter, om olika ridvägar och bokstäverna på ridbanan och mycket annat.

Om ens barn börjar på ridskola brukar man som förälder ofta bli involverad också. Man tillbringar en hel del tid i stallet och nära hästarna, man kanske får leda nybörjarnas hästar under de första lektionerna eller vara funktionärer på tävlingar. Är man som förälder inte van vid hästar eller ens intresserad så kanske man inte har så mycket kunskap, men det kan man lätt få av den här boken. Ett bra tips är att förälder och barn läser den tillsammans. Börja rida hjälper helt enkelt både barn och vuxna att komma som nybörjare till ridskolan utan att man behöver känna sig dum eller vilse. Dessutom kan man känna sig mer säker efter att ha tillförskaffat sig lite mer kunskap. Att rida är roligt och egentligen inte farligt, men det är levande djur det handlar om, och det är stora, tunga djur, så det kan vara mer riskabelt än vissa andra sporter. Därför är det bra att få lite mer koll helt enkelt.

Börja rida är skriven av Erika Palmquist som är förlagsredaktör och som ridit sedan hon var sex år. Det märks att hon har en gedigen kunskap och att hon är van att förpacka fakta på ett lättförståeligt sätt. Det finns gott om förklarande texter, härliga hästfoton och tydliga illustrationer som tillsammans ger mycket intressant, rolig och matnyttig kunskap. Boken är indelad i fem kapitel för extra tydlighet, nämligen Hästen, Hästens utrustning, Ryttarens utrustning, Ridskolan och Ridlektionen. Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år, men fungerar som en introduktions- eller nybörjarbok för alla åldrar, såväl små som stora. Den är utgiven av B Wahlströms och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Leona – tärningen är kastad

Leona. Tärningen är kastadEn sjuårig flicka går naken och blodig mitt på blanka förmiddagen in på en bank i centrala Stockholm och lyckas få med sig ett miljonbelopp därifrån. Det osedvanliga rånet väcker snabbt stort uppseende. Den unga Leona Lindberg, brottsutredare vid Roteln för Grova Brott vid Citypolisen, får ärendet på sitt bord. Utredningen innehåller en rad märkliga omständigheter och spåren visar sig så småningom leda åt ett oväntat håll.

Leona är erkänd för sin yrkesskicklighet och samtidigt en udda fågel inom poliskåren, en kontroversiell outsider och ensamvarg som inte drar sig för att ta till ibland rent våghalsigt oortodoxa metoder om de helgar hennes syften.

Ovanstående är förlagets beskrivning av boken Leona – tärningen är kastad. Som ni förstår så är det här en annorlunda deckare. Dels med tanke på att det är ett barn som är den som till synes ligger bakom rånen, och dels med tanke på bokens huvudperson Leona. Den udda fågeln som hon beskrivs som. Och hon är verkligen kontroversiell ur samhällets mått mätt. Hon är mamma och polis, men har samtidigt enormt svårt att passa in i alla mallar. Men samtidigt är hon inte längre ensam – deckarvärlden innehåller trots allt ganska många sådana karaktärer, tänk bara på Saga i tv-serien Bron eller varför inte Lisbet Salander. Så man kan inte säga att idén eller boken känns särskilt unik. Det innebär dock inte att den inte är bra, för det är den. Jag hade lite svårt för berättarstilen först, och för karaktären Leona. Men hon förmänskligas mer och mer genom boken och till slut får man faktiskt någon slags förståelse, om än inte riktigt acceptans, för de val hon gör. Hon är ingen sympatisk karaktär, men hon är intressant. Både Leona och händelserna i boken väcker reaktioner och tankar hos mig som läsare. Boken håller också ett högt tempo, vilket gör den till en perfekt sträckläsarbok. Tärningen är kastad är första boken i serien om Leona. Hittills har det kommit ut två böcker till. Jag kommer definitivt att läsa dem. Konstigt vore det annars med tanke på den cliffhanger som avslutar boken.

Leona – tärningen är kastad är skriven av Jenny Rogneby och utgiven av Wahlströms & Widstrand. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

Brorsan är kung

Brorsan är kung!Måns är 11 och gillar att skejta. När han måste följa med sin mamma till Malmö över sommaren pga jobb så är alltså det första Måns gör att leta efter närmaste skejtpark. Han hinner inte vara där särskilt länge förrän han träffar Mikkel. De utmanar varandra, det leder till blodvite och det slutar med att de blir blodsbröder. Bara några timmar efter det att Måns kom till Malmö. De blir snabbt varandras bästa kompisar och allt borde vara frid och fröjd. Eller? Nej, så enkelt är det förstås inte. Måns bär på en hemlighet. En hemlighet som är så stor att han inte ens vågar berätta den för Mikkel. En hemlighet som bidragit till att Måns nu befinner sig i Malmö med sin mamma medan pappa är kvar hemma och eh.. tränar på att cykla. Den hemligheten är att i Måns pass så står det inte Måns. Det står Michelle.

Måns är alltså född som tjej, men har länge, alltid, känt sig mer som kille. Efter att ha berättat det för sina föräldrar och vännerna därhemma blev det lite spänt. Mamman tog det bra och accepterade direkt att Michelle nu ville bli benämnd som Måns istället. Pappan tog det mindre bra. Även kompisarna visade lite blandade reaktioner. Med de erfarenheterna är det alltså inte så konstigt att Måns inte ville berätta för Mikkel om denna hemlighet. Men en sådan hemlighet blir förstås svår att hålla hemlig hur länge som helst. Framförallt om man är blodsbröder. Så en dag kommer förstås Mikkel på hemligheten. Egentligen reagerar han kanske inte så mycket på att Måns är född som Michelle. Det han reagerar mest på är snarare det faktum att Måns haft en hemlighet. Mikkel tycker att Måns svikit honom, att Måns inte längre är värd att vara Mikkels bästa vän. Han vill inte ens veta av honom. Och det gör förstås Måns panikslagen. Och väldigt ledsen. Och ensam.

Brorsan är kung är en otroligt fin bok som belyser transtemat på ett lite annorlunda sätt. För Måns är allting så givet, han tvivlar aldrig på vem han är. Det är omvärldens reaktioner som fokus ligger på, och där finns det mycket att diskutera kring eller tänka på ifall man vill det. Det finns också så mycket fint runtomkring. Som bifiguren Nora som verkar vara en otroligt intressant person. Att boken utspelar sig i Malmö istället för i Stockholm som ju så många andra barnböcker. Att persongalleriet är så otroligt härligt. Att boken är så lättläst och en så bra allåldersbok att den funkar lika bra att sätta i händerna på läsovilliga killar i femman som mellanstadietjejerna som slukar allt som handlar om relationer. Jag har bokpratat om den här boken flera gånger den senaste tiden och det är alltid flera som vill läsa den, både killar och tjejer, och det blir alltid intressanta diskussioner om kön, genus, ärlighet och att våga stå upp för sig själv.

Det är Jenny Jägerfeld som skrivit och boken är utgiven på Rabén & Sjögren. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus. Har du inte läst den förut så gör det! Är du vuxen så läs den för att förstå lite mer av vad som kan försiggå i huvudet på barn i mellanstadieåldern, oavsett vilket kön de är födda som. Och jobbar du i skolans värld eller med barn på något annat sätt så är Brorsan är kung helt enkelt måste-läsning!

Min första läsdagbok

Min första läsdagbokEn stor anledning till varför jag bloggar om böcker är för att jag vill ha allt det jag läser samlat, som en slags läsdagbok. När jag läser deckarserier till exempel så händer det att jag kollar i bloggen för att se vilka jag läst och vilken som är på tur att bli läst härnäst. Som barn hade jag älskat att ha en egen läsdagbok. Därför blev jag glad när jag såg att En bok för alla har en fin läsdagbok som heter just Min första läsdagbok. Det är alltså en ifyllnadsbok där man på varje uppslag kan skriva, rita och berätta om de böcker man läst. Det finns plats att skriva om en bok per uppslag. För varje bok finns det plats att skriva datum man läst ut den, vad boken heter och författare. Det finns tomma rader där man kan skriva exempelvis vad boken handlar om eller varför inte hur det kändes medan man läste boken. Det är helt fritt vad man skriver, hur mycket eller hur lite man skriver om böckerna. Ena sidan av uppslaget är helt tom, där kan man fortsätta skriva om man vill, rita bokens omslag eller någon annan bild man blir inspirerad att rita utifrån boken, klistra in bilder eller skriva/rita något helt annat, kanske citat från boken eller vad man nu vill. Det finns också en rad med emojis, en ledsen, en neutral, en glad, en flirtig bussmiley samt en helt tom. Ovanför står texten ”Så här kände jag mig när jag läste”. Där kan man ringa in eller kryssa för den smiley som mest stämmer in, eller rita en egen om man inte hittar någon som passar. Jag tror att det finns många läsande barn som skulle gilla att fylla i en sådan här bok och samtidigt ha koll på sin läsning. Och tänk vilken guldgruva att ta fram och bläddra i senare. Jag gillar formgivningen, boken har en retroinspirerad, men samtidigt modern, stilren och riktigt snygg formgivning.

Min första läsdagbok kan inhandlas på Adlibris eller på Bokus för bara ett par tior! Superbra present som rekommenderas varmt till alla unga bokslukare.