Min första läsdagbok

Min första läsdagbokEn stor anledning till varför jag bloggar om böcker är för att jag vill ha allt det jag läser samlat, som en slags läsdagbok. När jag läser deckarserier till exempel så händer det att jag kollar i bloggen för att se vilka jag läst och vilken som är på tur att bli läst härnäst. Som barn hade jag älskat att ha en egen läsdagbok. Därför blev jag glad när jag såg att En bok för alla har en fin läsdagbok som heter just Min första läsdagbok. Det är alltså en ifyllnadsbok där man på varje uppslag kan skriva, rita och berätta om de böcker man läst. Det finns plats att skriva om en bok per uppslag. För varje bok finns det plats att skriva datum man läst ut den, vad boken heter och författare. Det finns tomma rader där man kan skriva exempelvis vad boken handlar om eller varför inte hur det kändes medan man läste boken. Det är helt fritt vad man skriver, hur mycket eller hur lite man skriver om böckerna. Ena sidan av uppslaget är helt tom, där kan man fortsätta skriva om man vill, rita bokens omslag eller någon annan bild man blir inspirerad att rita utifrån boken, klistra in bilder eller skriva/rita något helt annat, kanske citat från boken eller vad man nu vill. Det finns också en rad med emojis, en ledsen, en neutral, en glad, en flirtig bussmiley samt en helt tom. Ovanför står texten ”Så här kände jag mig när jag läste”. Där kan man ringa in eller kryssa för den smiley som mest stämmer in, eller rita en egen om man inte hittar någon som passar. Jag tror att det finns många läsande barn som skulle gilla att fylla i en sådan här bok och samtidigt ha koll på sin läsning. Och tänk vilken guldgruva att ta fram och bläddra i senare. Jag gillar formgivningen, boken har en retroinspirerad, men samtidigt modern, stilren och riktigt snygg formgivning.

Min första läsdagbok kan inhandlas på Adlibris eller på Bokus för bara ett par tior! Superbra present som rekommenderas varmt till alla unga bokslukare.

Amanda undrar över el

Amanda undrar över elIgår skrev jag om boken Så funkar internet. Idag blir det ytterligare en faktabok om teknik, nämligen Amanda undrar över el. Boken är utgiven av Svensk Energi och de har tagit fram boken i nära samarbete med NT-utvecklare inom förskolan. Det finns även lärarhandledning och en materialsats så man kan jobba med ämnet ordentligt i skola eller förskola.

Amanda undrar över el presenteras som en faktasaga i bilderboksformat för nyfikna 3-6-åringar och det är nog en bra presentation av boken. Den inleds med att Amanda ska titta på sin favoritfilm när allt blir tyst och svart. Det har blivit strömavbrott. Nu börjar Amanda fundera över varifrån egentligen elen kommer och varför den försvann just nu. Tillsammans med grannen Elinor ger sig Amanda ut och undersöker elens väg till hemmet och de upptäcker också hur många olika saker vi egentligen använder el till.

Det är inte ett lätt ämne att förstå, eller att förklara för barn, men jag tycker att boken gör det på ett bra sätt. Det är lätt att förstå trots ämnet och trots de ganska svåra ord som ibland förekommer, men som förklaras pedagogiskt. Den inramning som sagan om Amanda utgör skapar en roligare ingång till ämnet och gör också att boken får en större helhet. Det finns också många illustrationer, både sådana som illustrerar själva sagan och sådana som förtydligar faktaavsnitten. Illustrationerna är varma, glada och har milda, lugna färger.

För varje exemplar av boken som säljs skänks tio kronor till GIVEWATTS, en organisation som ser till att skolbarn som inte har el hemma får tillgång till solenergilampor.

Boken kan läsas som en vanlig högläsningsbok, men den fungerar också ypperligt att arbeta med i förskolan och i skolans lägre årskurser. El är ju något som vi i Sverige ständigt är omgivna av, och det är lätt att jobba med detta tema med tanke på att de flesta barn är fascinerade av hur elen fungerar egentligen.

Amanda undrar över el är skriven och illustrerad av Kristina Hoas och Tobias Flygar. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.