Den fjärde pakten

Den fjärde paktenPå senaste tiden har jag betat av flera av Kristina Appelqvists senaste böcker med litteraturforskaren Helena Waller i huvudrollen. Den senaste i raden är Den fjärde pakten. I den boken är inte bara Helena Waller i huvudrollen, utan också rektor Emma Lundgren som vi läsare har mött i tidigare böcker av Appelkvist. Hon gör alltså samma drag som exempelvis Jonas Moström som låter huvudpersoner från hans olika bokserier mötas och tillsammans bli huvudpersoner i senare böcker.

Den fjärde pakten inleds med att en student faller ner från universitetets klocktorn. Ingen kan säga om det rör sig om mord, självmord eller olycksfall. Polisen blir förstås inkopplade, men det lutar mot att de kommer att lägga ner fallet eftersom inget egentligen tyder på mord och de inte har några ledtrådar att arbeta vidare med. På universitetet hamnar händelsen ganska snart i skuggan av en annan händelse – universitetet kommer nämligen att få ta emot en stor donation. Pengarna kommer att bekosta ett unikt center för antikforskning, som kommer att göra Västgöta universitet känt i hela världen. Det finns dock en hållhake. Donatorn vill få mer insyn i vad pengarna ska användas till än vad som brukar vara brukligt i universitetskretsar. Emma Lundgren som nyss kommit tillbaka till rektorsrollen efter sin föräldraledighet känner sig motarbetad av sina kollegor. Det dröjer inte länge förrän hon blir avsatt på falska grunder och hennes efterträdare tycks ha ett mycket större intresse för donationen än han borde ha. Tillsammans med Helena Waller försöker Emma ta reda på vad det egentligen är som sker i universitetsledningen och vem som ligger bakom kuppen att få henne avsatt. När chefsgruppen bestämmer sig för att åka till franska Rivieran för att besöka den rika donatorn och det dessutom inträffar ett mordförsök under den resan så inser de snart att det finns starka och mäktiga krafter som verkar i det fördolda och som inte verkar ha några betänkligheter alls.

Återigen en deckare i universitetsmiljö alltså. Jag känner dock att denna bok är lite annorlunda än de föregående. Det är typiskt pusseldeckarstuk precis som vanligt, med mer fokus på relationer än på snaskiga detaljer från mordutredningen. Eftersom poliserna bara verkar på sidan av och inte står i fokus i någon huvudroll så befinner vi också längre ifrån mordutredningen rent naturligt, än vad som annars brukar vara fallet i deckargenren. I just den här boken tycker jag att fokus hamnar lite väl mycket på de inre konflikterna i universitetsledningen, det blir faktiskt lite tråkigt till slut och spänningen förtas av alla intriger. Men det beror ju också lite på vilka förväntningar man har av en bok. Som deckare eller kriminalroman är denna bok rätt blek och tam, men som relationsdrama, underhållning, spänningsroman eller någon annan liknande genre så är den klockren. Det är en underhållande, träffsäker och riktigt läsvärd bok. Den stora behållningen är som vanligt förstås språket – Kristina Appelqvist har ett speciellt språk som är lättläst, flyter på bra och boken är väldigt välskriven.

Den fjärde pakten finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Skogshuggarens skägg

Skogshuggarens skäggSkogshuggarens skägg är en bilderbok som handlar om Stor-Jimmy Granlund. Han är skogshuggare och därför gör han det som skogshuggare kan bäst, nämligen att fälla träd. Men när hans trädfällande leder till att hans vänner i skogen blir av med sina hem måste han göra något åt saken. Han kommer på en briljant idé som tyvärr inte visar sig vara särskilt hållbar i längden, men i slutändan kommer de fram till hur de ska kunna dela skogen med varandra.

Det här är en rolig bilderbok som har många bottnar och mycket att diskutera. Språkmässigt tycker jag väldigt mycket om den, den bygger på upprepningar och ordlekar och uppskattas därför av barnen. Den finns mycket underfundigheter och saker att fundera på. Dessutom är illustrationerna underbara, lite retroinspirerade och med många överraskningar. Det stora temat i boken är förstås avverkningar och författarens grepp att han låter djuren själva fråga skogshuggaren vart de nu ska bo är ju helt suveränt. Boken uppmuntrar till samtal om hur man tar hand om jorden och miljön, men dessutom finns andra teman, att dela med sig, att hjälpa varandra, att samsas – helt enkelt tidlösa, klassiska teman. Jag läste boken högt i min barnskara med barn från 1 till 10 år och den fungerade hos alla. Den skulle fungera bra både på förskolan och i förskoleklass.

Skogshuggarens skägg är utgiven av Lind & Co och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Aldrig mer

Aldrig merAldrig mer är Sara Larssons andra bok efter debuten som hette Den första lögnen. Aldrig mer handlar om tre olika människor vars öden vävs samman genom något så hemskt som prostitution och trafficking. En av huvudpersonerna är Andreea som växer upp under fattiga förhållanden i Rumänien. Hon får chans till ett drömjobb med bra betalt i Spanien, men tyvärr var det inte som utlovat. Istället hölls hon inspärrad i en liten lägenhet om dagarna och tvingades sälja sin kropp om nätterna. Den andra huvudpersonen heter Ted. Han har egentligen ett bra liv, en gift pappa med bra jobb. Men under sina arbetsresor till Stockholm köper han sex. Det har blivit en vana för honom, han kan inte sluta. Men en kväll räcker hans fru över ett lila kuvert till honom. Någon vet vad Ted gör… Den sista huvudpersonen, Patrik, är terapeut och jobbar med torskar, alltså män som köper sex. Han finns på plats när en man grips för att ha plockat upp en flicka på Malmskillnadsgatan. Han nekar till brott, vilket i och för sig många män gör. Men det finns något i hans berättelse som hör att Patrik faktiskt tror på honom. När han dessutom försvinner kort efteråt inser Patrik snabbt att något inte står rätt till.

Jag hade först fått för mig att detta var en deckare, men det är det inte, snarare en spänningsroman. Det är absolut inte dåligt för boken är väldigt spännande och lever verkligen upp till sin genreindelning. Den ligger dessutom väldigt nära verkligheten och det är svårt stundvis att läsa boken, det är en brutal berättelse som vi får till oss. Men just därför är det också ett viktigt ämne att synliggöra. Det här är ju verkligheten för väldigt många flickor och kvinnor och det sker dessutom alldeles omkring oss, här i Sverige. Det är förstås just den vetskapen som gör mest ont. Annars är boken lättläst med tanke på språket. Det är korta kapitel och det faktum att man får följa tre personer med helt olika liv gör att det blir mycket variation. Språkmässigt hade detta kunnat vässas till en del. Dessutom tycker jag att boken hade vunnit på att kortas ner lite genom att ta bort en del transportsträckor. Men det är en läsvärd och viktig bok som bör läsas. Även Sara Larssons debutbok handlar om utsatta kvinnor och är väldigt läsvärd. Jag ser fram emot att läsa ännu mer av författaren i framtiden.

Aldrig mer är utgiven av Norstedts förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Lisen åker vilse

Lisen åker vilseIgår läste jag denna bok för mina barn: Lisen åker vilse av Cecilia Sundh. Den handlar om Lisen som ska åka buss till skolan alldeles själv. Hon och mamma har precis flyttat och ett tag till ska Lisen gå kvar i sin gamla skola och därför måste hon alltså åka buss dit. Hon har åkt buss dit förr, med mamma, och hon kan vägen så det ska nog inte vara några problem att åka själv med bussen den här gången. Mamma följer henne till bussen och nu är det bara att slappna av. Eller? Plötsligt svänger bussen åt helt fel håll! Lisen tittar sig omkring, men ingen annan verkar tycka att det är konstigt. Tänk om hon hamnat på fel buss? Vad ska Lisen göra då? Och dessutom verkar hon ha tappat biljetten, den som var så viktig att hålla koll på!

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken. Den innehåller många ämnen och teman som barn kan känna igen sig i, att vara nervös inför nya situationer, att göra saker för första gången, att vara osäker, att vara vilse, att flytta, att åka buss, att bo med bara sin mamma, ja listan kan göras lång. Boken är dessutom skriven på ett ypperligt sätt med ett rejält barnperspektiv, så jag kan tro att igenkänningsfaktorn är hög. Dessutom innehåller boken underbara färgglada och humoristiska illustrationer av Anna Nilsson.

Boken är utgiven av Hegas förlag och den är egentligen tänkt som läsa själv-bok på nivå två av fem för nybörjarläsare från sex år. Men jag läste den som högläsningsbok för mina fyra barn som är 1, 5, 6 och 10 år och alla de tre äldsta gillade den. Lisen åker vilse rekommenderas därför varmt. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Dödsbo

DödsboNino och hennes mamma flyttar in i en gammal lägenhet. Ett dödsbo, säger mäklaren. Det betyder att alla möbler och saker ingår, inte att någon har dött där, förklarar mamma. Men Nino är inte så säker. Damen som tidigare bodde i deras lägenhet kanske dog på ett vårdhem, men vad är det för barnröster som viskar om nätterna? Var kommer alla kajor ifrån? Varför finns det en nästan osynlig dörr i vardagsrummet? Och varför är det så varmt?

I  boken Dödsbo har författaren Mia Öström samlat allt som hon själv tyckte om som barn: gamla hus, tornrum, gåtor och välbevarade hemligheter. Det är svårt att inte dra paralleller till Maria Gripes och Ingelin Angerborns böcker. Det där lite mysrysliga, övernaturliga och spännande inslaget finns med, samtidigt som det är en hel del vardag och realism. Exempelvis så ligger Ninos föräldrar i skilsmässa och Nino måste både flytta och byta skola. Ninos mamma gråter när hon tror att Nino inte ser. Nino får en ny vän, David, som också har skilda föräldrar och är ganska nyinflyttad. Som ni förstår så delar Dödsbo ingredienser med många andra liknande böcker i genren och det är kanske lätt att tro att denna bok är en i mängden bland alla hemsökta hus där barnen upptäcker att det spökar fastän föräldrarna vägrar tro på det och där barnen måste komma på lösningen på gåtan för att huset och människorna som har bott i det ska få ro. Men Dödsbo är faktiskt annorlunda, den har något mer, något nytt än många andra böcker i genren. Jag tror att det beror dels på vardagsrealismen som jag tyckte var ovanligt bra skildrad i denna bok, och dels beroende på hur berättelsen är uppbyggd med ett hyreshus och en portvakt i centrum.

Sammanfattningsvis så är detta alltså en spännande, lagom läskig och välskriven mysryslig bladvändare att sätta i händerna på barn från trean och uppåt. Boken är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Tiggaren

TiggarenTiggaren är den femte boken om kriminalinspektör Emma Sköld. Den inleds med att det hålls minnesstund efter Emma. Det är en känslosam minnesstund där hennes nära och kära sörjer henne oändligt mycket. De tror att omständigheterna kring hennes död är glasklara. Åtminstone tror alla utom Emmas pappa Evert Sköld det. Han vet nämligen sanningen om vem som verkligen låg bakom händelsen och vad som egentligen hände. Saker och ting är nämligen inte som man kan tro. Men det visar sig att Evert och hans familj befinner sig i fara. Att veta sanningen är farligt. Väldigt farligt. De som ligger bakom allt skyr inga medel och är helt iskalla. Dessutom inser Evert så småningom att det är samma personer som ligger bakom mordförsöket på Emma som också ligger bakom de mord på tiggare som skakar Stockholm just nu. Men hinner han samla bevis och konfrontera dem innan det är för sent?

Det är svårt att beskriva Tiggaren utan att avslöja för mycket. Jag vill ju inte skriva några spoilers. Jag kan dock säga så mycket som att boken tar flera oväntade vändningar och att den är ganska annorlunda mot de andra böckerna i serien. Kanske inte så konstigt med tanke på att boken inleds med att dess huvudperson dör och man har minnesstund för henne… Första halvan av boken är lite seg, men å andra sidan går det undan rejält i andra halvan av boken, inte minst mot slutet då det sker mycket saker i ett rafflande tempo. Jag gillar författaren Sofie Sarenbrants förmåga att skildra samtiden och uppmärksamma oss på vad som faktiskt pågår i verkligheten, om än detta faktiskt är en fiktiv berättelse. Det som händer i boken skulle ju faktiskt kunna hända på riktigt. Det är viktiga, tunga och allvarliga ämnen som boken tar upp och det finns en hel del samhällskritik i den. Samtidigt är det en levande berättelse om några av Sveriges allra mest utsatta personer – de som annars sällan får komma till tals. Boken är lättläst och snabbläst tack vare de korta kapitlen. Det finns flera berättarröster, vilket kan vara lite förvirrande, men samtidigt ger det möjlighet till fler perspektiv, så det är inte så dumt grepp ändå. Boken tar vid precis där den förra boken slutar och knyter även ihop flera lösa trådar från andra böcker på ett väldigt bra sätt. Samtidigt öppnar slutet för att det kommer fler böcker om Emma Sköld och självklart är jag nyfiken på att läsa för att få veta hur det går för Emma, Nyllet och Ines.

Tiggaren är utgiven av Bookmark Förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.