Mebeltrilogin – Rum 213, Sal 305 och Fyr 137

Rum 213   Sal 305   Fyr 137

Har man jobbat på barn- eller skolbibliotek de senaste åren vet man garanterat vad Rum 213 är. Åtminstone så är den boken och de två efterföljande delarna i serien väldigt populära på biblioteken där jag jobbar. Det är en trilogi skriven av Ingelin Angerborn och den första boken är alltså Rum 213. Den inleds med att Elvira ska åka på kollo och där lär hon känna Meja och Bea som blir hennes kompisar. Det hade kunnat vara en toppensommar, om det inte hände så många konstigheter på kollot. Redan när Elvira och hennes mamma åkte dit såg hon ”RUM 213” på en nummerplåt på en bil. Sedan får tjejerna såklart just rum 213 på kollot. Det försvinner saker ur deras rum om nätterna. Bea ser en vitklädd flicka som ingen annan kan se. Många andra, lite oförklarliga saker händer, samtidigt som de ändå lever vardagsliv på kollot och Elvira möter till och med kärleken Melker. Boken ger en härlig känsla, en typisk mysrysare som inte är jätteläskig men som innehåller lite magiska saker som man funderar kring och det är en hel del spänning.

I Sal 305 träffar vi återigen tjejerna, fast nu är Elvira än mer i fokus. Återigen ser hon en konstig nummerplåt. Strax därefter cyklar hon omkull och blir liggande på sjukhuset med en hjärnskakning. Från sitt rum på sjukhuset kan hon genom fönstret se det gamla mentalsjukhuset, det som i folkmun kallas för Dåris, och som nu håller på att renoveras. Egentligen ska det inte vara någon där efter att byggjobbarna gått hem för dagen, men även nu händer saker som hon inte kan förklara. Det finns sägner om det gamla hospitalet och frågan är om det finns någon sanning i dessa. Den här boken tycker jag var den svagaste av de tre i serien. Den gav inte riktigt samma mysrysliga känsla som Rum 213.

Fyr 137 är också en fristående uppföljare. Nu är det återigen sommar och denna gång ska Elvira och Bea få följa med Meja och hennes föräldrar på campingsemester. Man kan ju tänka sig att det inte borde kunna hända något övernaturligt på en camping, men när Elvira och hennes kompisar befinner sig där så visar det sig att det händer konstiga saker även där. I närheten av campingen ligger en gammal fyr. Återigen är en nummerplåt inblandad, återigen sker märkliga saker. Det börjar med att tjejerna hittar en gammal dagbok i närheten av fyren. Sedan är det någon som smyger förbi utanför tjejernas tält om natten. Spänningen är stor!

Jag förstår att de här böckerna är populära. De är spännande och de har något som gör att man dras in i dem utan att kunna släppa läsningen. Det finns övernaturliga händelser, där man inte alltid är säker på vad som är verkligt eller inte. På så sätt påminner de om Maria Gripes böcker. Alla de karaktäristiska ingredienserna för genren finns i böckerna. De är också välskrivna. Persongalleriet är kanske lite platt med vuxna läsares mått, men fokus ligger på vänskapsrelationer och den första pirrande kärleken och därmed är det väldigt träffsäkert för målgruppen, vilket ju förstås är det viktigaste. Ett plus också för de välgjorda omslagen som förmedlar exakt samma känsla som böckerna. Det är Rabén & Sjögren som gett ut böckerna och de finns bland annat att köpa på Adlibris (här, här och här) eller på Bokus (här, här och här).

Drömmen om Chamir

Drömmen om ChamirMånga hästtjejer skulle bli överlyckliga om de fick ett ridläger i födelsedagspresent. Men inte Julia. Hon har nämligen drömt om något helt annat, så besvikelsen blir stor på födelsedagen. Julia älskar hästar. Hela sin fritid tillbringar hon i stallet och på ridskolan där hennes favorithäst Chamir finns. Men nu är det så att Chamir måste säljas. Hon passar inte som ridskolehäst. Julias stora dröm är förstås att Chamir ska bli hennes häst och det är också det enda hon önskar sig när hon fyller år. Men någon häst får hon såklart inte och snart är det ett faktum att Chamir ska säljas. Hur ska Julia klara av att aldrig mer få träffa sin favorithäst? Eller skulle hon kunna köpa Chamir för sina egna pengar?

Drömmen om Chamir är en riktig hästbok som handlar om kärleken till hästar och om att ha en alldeles speciell dröm som man bara inte kan släppa. Jag tror att de flesta hästtjejer kan känna igen sig i Julia och hennes längtan efter Chamir. För det är nog bara hästtjejer som kan förstå det där med att ha en favorithäst och att längta just efter den hästen och ingen annan. För om man har en favorithäst går det faktiskt inte att bara ersätta den hur som helst. Jag gillar att det här är en riktig hästbok, precis som hästböckerna var förr när jag slukade dem under de stunder jag inte var i stallet, en hästbok som skildrar livet som hästtjej och kärleken till hästar utan att problematisera en himla massa. Det känns äkta, autentiskt, och jag tror att många barn kommer att sluka Drömmen om Chamir när de kommer tillbaka till biblioteket igen efter sommarlovet.

Drömmen om Chamir är skriven av Angelica Öhrn som förra året debuterade med häst- och relationsboken Anton och Teitur. Jag gillade även den boken väldigt mycket, och jag gillar också att dessa båda är så olika varandra. Drömmen om Chamir vänder sig till 9-12 år medan Anton och Teitur vänder sig till 12-15 år. Den sistnämnda handlar om betydligt mer än bara hästar och kan därmed tilltala en bredare målgrupp, medan den förstnämnda är mer en klassisk hästbok. Båda sorterna behövs och jag gillar båda väldigt mycket.

Drömmen om Chamir är utgiven av Ordalaget bokförlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Väck läshungern

Väck läshungernVäck läshungern är skriven av Anne-Marie Körling, lärare, författare och föreläsare. Hon var Sveriges läsambassadör mellan 2015 och 2017 och hon har också tilldelats Svenska Akademiens svensklärarpris för sina läsfrämjande insatser. Den här boken vänder sig till föräldrar och mor- och farföräldrar. Eller egentligen kanske till alla som har barn i sin närhet och vill väcka deras läshunger. Den innehåller också många tips såväl för lärare som för bibliotekarier och är läsvärd för alla som på något sätt är intresserad av barn och läsning. Som många av er säkert redan vet så har läsandet bland unga sjunkit, liksom andelen vuxna som läser för sina barn. Det samhälle vi lever i idag är stressigt och med ett enormt utbud, det finns så mycket som pockar på vår tid och uppmärksamhet. Men hur ska vi förändra den negativa trenden? Vad ska vi göra rent konkret för att öka barnens läslust?

Många tips får vi i denna bok. Anne-Marie skriver personligt, inspirerande, peppande och helt utan pekpinnar. Hon förespråkar att vi måste sänka trösklarna till litteraturen och inte ha så höga krav. Helst också minska på det nyttokrav som vi alltför ofta har på läsning och istället fokusera på läslust och läshunger. Hon tycker att vi kan börja med att läsa högt redan för det lilla barnet i magen, svårare än så är det egentligen inte. Och sedan gäller det att aldrig sluta läsa högt. Att läsa och lyssna till berättelser får oss att tänka, känna och förstå oss själva och andra bättre. Det finns många studier som visar på fördelarna med högläsning och dessutom tycker de allra flesta barn om att lyssna till någon som läser för dem. Tyvärr har vi vuxna så många gånger krav på oss själva som säger att vi måste läsa på ett visst sätt eller att vissa böcker skulle vara bättre än andra att läsa. Sådana krav behöver vi absolut inte ställa på oss själva och det förmedlar författaren så bra i den här boken.

Jag kommer att ha stor nytta av Väck läshungern när jag är ute på föräldramöten och pratar om högläsning inför föräldrar, men allra helst skulle jag vilja att boken vore obligatorisk läsning för alla föräldrar. Det är viktigt med läsning, men det är också otroligt roligt med läsning och man får en mysig stund tillsammans där man delar en speciell upplevelse ihop ifall man läser tillsammans med sitt barn så jag hoppas att många föräldrar blir inspirerade av boken.

Väck läshungern är utgiven av Brombergs förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Frallan är bäst

Frallan är bästFrallan är bäst är en ny, väldigt rolig bok som passar jättebra som högläsningsbok. Boken handlar om Frallan, eller egentligen heter hon Fransesca Fransson, men alla kallar henne för Frallan. Hennes familj består av henne själv, hennes mamma och så mormor, men mormor bor i ett eget hus. Då och då har Frallan och hennes mamma tävlingsdag. Båda två älskar att tävla och båda älskar att vinna. Mormor brukar vara domare. De får välja tre grenar var och eftersom det roligaste Frallan vet är att vinna över mamma så brukar hon välja grenar som hon är särskilt bra på, som balansgång. Problemet är bara att mamma brukar tänka likadant. Hon väljer sådana grenar som hon är bra på, typ diska, eftersom hon gärna vill vinna över Frallan…

Boken vänder sig till åldern 6-9 år och de som börjat läsa lite tjockare kapitelböcker kan förstås läsa den själv. Men allra bäst tror jag att den passar som högläsningsbok och då fungerar den från fem år och uppåt. Boken är humoristisk och tokrolig, det blir många fniss under läsningen. Det är också många scener att känna igen sig i, författaren Sara Ohlsson har lyckats träffa riktigt rätt både när det gäller tonen och språket. Dessutom är boken illustrerad av mängder av färgglada teckningar av välkända Lisen Adbåge. Två delar till om Frallan är planerade och det ser jag fram emot. Hoppas någon av dem också är lite allvarligare, det vore roligt att se Frallan visa upp fler sidor av sig själv.

Frallan är bäst är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

The Hate U Give

The hate u giveSå har det äntligen blivit av att jag läst en av det senaste årets största snackisar – The Hate U Give av Angie Thomas. Boken handlar om Starr som tvingas bli vittne till sin kompis död. Och inte vilken död som helst heller, han blir skjuten av en polis. Av en vit polis. Själv är Starr svart och det är, eller rättare sagt var, Khalil också. Och det är just rasism som är det största temat i boken, även om den också fokuserar mycket på gäng, kriminalitet, att växa upp i en förort och att våga vittna trots hot. Det handlar också om utanförskap. Om att hitta sin egen identitet när man tvingas vara två helt olika personer. Om att vara i mitten av två världar som aldrig möts, aldrig får mötas, aldrig ska mötas. Det handlar om relationer, familjerelationer, vänskapsrelationer, släktrelationer, kärleksrelationer, gängrelationer. För vi alla är en del av något annat, ett större sammanhang. Och vi alla är olika beroende på vilket sammanhang vi för tillfället befinner oss i. Men boken handlar också om mod. Om att våga tro på människans förmåga att förändra och om att våga använda sin röst för att skapa förändring.

Det här är en otroligt välskriven bok. Den är mörk, den handlar om ett enormt stort och svårt ämne, men det finns också värme, humor och hopp i en bra balans. Det finns karaktärer man bara vill krama om, det finns meningar man vill stryka under och rama in, det finns avsnitt man har svårt att sluta tänka på och det finns massor att lära sig av i boken. Jag vet att det är många skolor och lärare som använt sig av boken i sin undervisning och jag hoppas fler gör det, den borde nästan vara obligatorisk läsning för alla ungdomar även här i Sverige, för vi är absolut inte förskonade från rasism eller gängbildningar här heller.

The Hate U Give finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Det handlar om oss

Det handlar om ossHäromkvällen sträckläste jag ut ungdomsboken Det handlar om oss. Boken handlar om Johan och Malin, två sinsemellan väldigt olika personer som träffas och faller handlöst för varandra. Johan är en populär kille som verkar ha allt. Han är snygg och spås ha en lysande framtid som hockeyspelare. Malin är nyinflyttad i Östersund och för henne innebär flytten att hon kan fortsätta träna och tävla med sin häst, med siktet inställt på SM i dressyr. Det stora problemet mellan Johan och Malin är att Johan inte alls gillar hästtjejer – och att Malin har dåliga erfarenheter av hockeykillar.

I baksidestexten står det att ”Det handlar om oss är en berättelse för unga vuxna om kärlek och vänskap. Om att växa och utvecklas som människa. Om att passa in. Om att utmana sina värderingar och om att upptäcka att den spikraka vägen till framtiden inte är så spikrak som man tror”. Det är en rätt bra beskrivning. Det här är en bok som främst handlar om relationer och om att mogna, växa upp, hitta sin identitet. Egentligen en ganska traditionell ungdomsbok alltså, men ovanligt välskriven. Häst- och hockeytemat ger dessutom en extra krydda. Jag som älskar hästar tycker att det är jättekul med en hästbok som har lite äldre huvudpersoner än de flesta andra hästböcker brukar ha. Jag har noll koll på hockey, men upptäckte att det faktiskt var riktigt kul att läsa om den världen också och få en inblick även i den sporten. Jag gillar verkligen att boken utspelar sig i Östersund. Dels för att det alltid är kul med böcker som utspelar sig ute i landet, på andra ställen än typ Stockholm, men dels också för att jag har spenderat en hel del tid i just Östersund, bland annat gifte jag mig där 🙂 Det är alltid roligt att läsa böcker om miljöer man väl känner till, tycker jag.

Det här är Åsa Ringdahls debut och jag är definitivt sugen på att läsa mer av henne, så jag hoppas hon fortsätter skriva. Det handlar om oss är utgiven av Hoi förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

 

Läs på egen risk

Dataspelet    Bildresultat för petrus dahlin varuhuset    Bildresultat för petrus dahlin gosedjuret

En serie som många av nybörjarläsarna på mina skolor gillar är Läs på egen risk. Den består hittills av tre utgivna böcker med epitetet Lätt och Läskigt. Böckerna är skrivna av Petrus Dahlin (vilket förstås garanterar att de verkligen är läskiga, han är ju välkänd författare av mysrysare för de lite äldre barnen) och de är illustrerade av Johanna Kristiansson som verkar ha full koll på hur man ska göra för att skapa uttrycksfulla illustrationer med precis rätt stämning.

Varuhuset handlar om Ester som har förälskat sig i en röd klänning och kan inte låta bli att prova den. Hon smiter in på varuhuset strax innan stängningsdags och skyndar sig in mot provrummen. Hon hinner precis prova klänningen innan en högtalarröst meddelar att varuhuset stänger om fem minuter. Men när hon ska ta av sig klänningen sitter dragkedjan fast. När hon till slut vågar sig ut är det mörkt och tyst. Varken kunder eller personal finns kvar. En vakt kommer, men hon gömmer sig för honom. Sedan är det bara Ester kvar i varuhuset. Och skyltdockorna! Plötsligt är det skyltdockor överallt. Läskiga skyltdockor som verkar väldigt levande…

Dataspelet handlar om en kille som spelar sin storebrors dataspel i smyg, fastän han egentligen inte får, han är ju inte 15 år än. Men dataspelet är inte riktigt som när storebror spelar, det känns som att Ansiktet i dataspelet jagar honom, det kommer närmare och det skrattar ett mörkt och läskigt skratt. Som tur är så kommer pappa hem och Ville stänger av dataspelet. Dagarna efteråt känns det som att Ansiktet dyker upp överallt, både när han är vaken och i hans mardrömmar. Och det visar sig faktiskt vara mer verkligt än Ville trott till en början…

Gosedjuret är den senaste boken i serien och den har jag recenserat tidigare här. Den handlar om en ganska så läskig kanin som gör saker man inte trodde att ett gosedjur skulle klara av…

Det här är lagom läskig nivå för nybörjarläsarna, men jag kan tänka mig att det finns barn i målgruppen som tycker att de är lite för läskiga. Bäst är om en vuxen sitter med de yngre barnen vid läsningen. Det som jag som vuxen reagerar mest på är att författaren spelar på läsarens känsla av att inte riktigt veta vad som är sant och inte, vad som verkligen händer på riktigt och vad som utspelar sig i ens fantasi. Det kan vara mer läskigt än det som faktiskt sker. Jag tycker att Petrus Dahlin har lyckats hitta riktigt rätt med den här serien och när man tittar på böckernas popularitet så märker man hur bra de också går hem hos målgruppen. Det är bara att hoppas på att det kommer fler böcker i serien.

Tematrio – Trilogier

Det är länge sedan jag var med i Lyrans tematrio nu, men idag fick jag ett infall att kolla upp vilket tema det är denna vecka och det handlar om trilogier.

Uppmaningen lyder helt enkelt: Berätta om tre minnesvärda trilogier!

  1. Jag måste tyvärr kopiera Lyrans svar och nämna Kristina Sandbergs trilogi om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik. Den fångade mig verkligen och jag tänker fortfarande ofta på böckerna, trots att det nu är ett tag sedan jag läste och lyssnade på dem.
  2. En serie lite i samma stil, fast som handlar om en mängd olika personer kring lasarettet i Ekstad på 1950-talet är serien Lasarettet av Karin Wahlgren. Jag håller på att lyssna till första delen nu och är helt fast i den också. Tredje delen har precis kommit ut, så jag har mer kvar att njuta av.
  3. En annan trilogi som inte är klar ännu är Fredrik Backmans hockeyserie om Björnstad. De två första delarna slukade jag trots att jag är så långt ifrån en sporttok man kan komma. Ser fram emot tredje delen.

Barnen på Svartbäckens sanatorium

Barnen på Svartbäckens sanatoriumSaga måste tillbringa sommarlovet hos sin farfar som hon knappt träffat. Mamma måste jobba i Norge i flera veckor för att få ordning på ekonomin. Sagas farfar är en butter, originell författare som inte alls verkar tycka om barn, åtminstone inte henne. Dessutom bor han i Svartbäcken, ett utdöende samhälle där ingen frivilligt stannar. Inte nog med det, det visar sig också att i Svartbäcken finns det en kuslig hemlighet gömd, det är nämligen en död pojke som går igen, och så finns ju det gamla sanatoriet i Svartbäcken, en plats som Sagas farfar säger åt henne att hålla sig långt ifrån… Självklart vill Saga försöka lösa gåtan och tillsammans med sin nya kompis Teo ger de sig in i det öde sanatoriet.

Barnen på Svartbäckens sanatorium är en mysrysare i samma anda som Ingelin Angerborn och Katarina Genars böcker. Jag blev dock inte lika indragen i denna berättelse som jag brukar bli i deras böcker. Jag vet inte riktigt vad jag fastnade på, om det var det faktum att själva ramberättelsen med Sagas farfar kändes för osannolik. Vem lämnar sitt barn i flera veckor hos en man som man knappt träffat? Kanske handlar det också om att jag har svårt att få grepp om karaktärerna, framförallt Teo, men också Saga. Samtidigt gillar jag verkligen platsen där boken utspelar sig, den historiska kopplingen och de realistiska inslagen. Omslaget är också jättefint och förmedlar precis rätt stämning. Boken är lagom läskig och jag tror att många bokslukare i mellanåldern skulle kasta sig över den. Det här är ju precis vad många barn efterfrågar, mysrysare, och alla de rätta elementen finns med. Bra sommarläsning!

Barnen på Svartbäckens sanatorium är skriven av Janina Kastevik och utgiven av Hippo bokförlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Rassel prassel promenad – Poesi bland barr och blad

Rassel prassel promenad : poesi bland barr och bladRassel prassel promenad är en tunn liten bok, men en riktig pärla. Den är skriven av Hanna Lundström och illustrerad av Maija Hurme och det är Schildts & Söderströms som har gett ut den. Boken innehåller korta dikter och verser med naturen som gemensamt tema. Det riktigt spännande är att allt är skildrat ur ett barns perspektiv. Hur upplever barnet den knarrande snön, den gungande mossan, det lätta sommarregnet? Det är skildrat så fint, så fint i den här boken och varje ord är så avvägt och exakt, precis på pricken för att fånga barnets upplevelse. Illustrationerna är som gjorda att fördjupa sig i och skildrar likväl den poetiska och andäktiga stämning som dikterna ger uttryck för. När jag bläddrar i boken och läser här och var, fängslas, blir trollbunden av ord som stannar kvar, då önskar jag att jag skulle få jobba med den här boken och en grupp barn. Tänk att använda den som inspirationskälla inför eget skapande i bild eller svenska. Åh!

Rassel, prassel, promenad finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus. Missa den inte!