Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

juli 2018
M T O T F L S
« jun   aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Månadsarkiv: juli 2018

Detoxa ditt liv

Detoxa ditt liv : ett 21-dagars program för kropp och själVill du rensa ut gifter, få mer energi, gå ner i vikt, stärka din kropp, hitta din passion i livet, boosta dina relationer och bli lyckligare? Då kanske den här boken är något för dig. Detoxa ditt liv – ett 21-dagarsprogram för kropp och själ är skriven av Dr Deanna Minich. Det är en innehållsrik handbok som guidar läsaren steg för steg genom ett enkelt tre veckor långt program. I boken finns matsedlar, recept, avslappningsövningar, fakta och smarta verktyg som hjälper en att bli piggare, sundare och mer harmonisk. Till skillnad mot vanliga detox-böcker och kurer så fokuserar den här boken på hela kroppen liksom jaget, vilket innebär att det blir ett mer komplett program. Enligt författaren finns det sju stycken system i kroppen som är kopplade till olika kroppsdelar och olika kroppsfunktioner. Var tredje dag fokuserar man på ett nytt system och när man till sist gått igenom hela tre veckors programmet ska man ha bearbetat alla giftiga hinder i ens liv.

Varje system får ett eget kapitel och där får man lära sig om hur man ska få detta system i balans, vilka symptom för obalans det är, och hur man ska stärka respektive system med exempelvis kost, yoga, motion, tankeövningar, avslappning och liknande. Det finns också ett avsnitt med hur man ska äta under sin detox och olika recept. Boken är lättillgänglig, men jag har ändå lite svårt att fastna för den. Den känns lite amerikaniserad och jag tänker att det är ett ganska stort steg att gå igenom detox-programmet för en person som inte varit i kontakt med den här typen av kost och den här typen av helhetsperspektiv på sin hälsa tidigare. Men samtidigt är det ett tydligt utformande, ganska så heltäckande program för den som vill ägna tre veckor åt att verkligen satsa på sin hälsa och sitt mående.

Detoxa ditt liv är utgiven av HarperLife och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Monstret Frank

Monstret i natten   Monstret pÃ¥ cirkusen   Monstret och människorna

Böckerna om Frank är väldigt populära bland barnen i 2-3:an på skolan där jag jobbar. Serien inleds med Monstret i natten, fortsätts med Monstret på cirkusen och avslutas med Monstret och människorna. De är skrivna av Mats Strandberg och illustrerade i en retroliknande stil av Sofia Falkenhem. Böckerna har så snygg utformning. Den första har lila framsida och där går illustrationerna i svart, vitt och lila. Andra boken har blå framsida med illustrationer i svart, vitt och blått och den tredje boken har en grön framsida och således illustrationer i svart, vitt och grönt. Jag gillar när serier håller ihop färg- och formmässigt på det viset (precis som PAX-serien). Det känns så genomtänkt.

I Monstret i natten får vi träffa Frank för första gången. Han är en lugn kille som vill alla väl, men som ändå har svårt att få vänner. Den dag då han fyller nio år händer något som förändrar hans liv. Hans grannes hund råkar bita honom i fingret. Strax därefter börjar Frank drömma konstiga drömmar, drömmar där han är täckt av lurvig päls och springer i skogen på fyra ben. Han är ett monster, men ett snällt monster, och det enda han vill är allt bli gosad med och kliad på magen. Men varför är alla rädda för honom? Och är det verkligen en dröm?

I Monstret på cirkusen har Frank äntligen fått vänner, även om de också är monster precis som honom själv. Han har också insett att han är en hamnskiftare, en som kan förvandlas från människa till monster och tillbaka igen. Det finns vissa fördelar med det, då kan han ta del av båda världarna och leva nära både monstren och människorna. Det jobbiga är bara att han tyvärr måste hålla allting kring monstervärlden hemligt för människorna, för människornas skräck för monstren växer sig bara allt starkare. När så en cirkus kommer till stan, med elaka clownen Kryger som tämjer monster, ja då ställs allting på sin spets.

I Monstret och människorna är människorna än räddare för monstren i staden Yrred. Stadens tandläkare, Doktor Jähkel bestämmer sig för att starta en grupp som lovar ta hand om monsterproblemet en gång för alla. Nu är det viktigare än någonsin att gömma sig och inte avslöja sina hemligheter. Men det är lättare sagt än gjort.

 

Mats Strandberg känner vi förstås igen som författare till Cirkel-trilogin, men också till vuxenskräckisarna Färjan och Hemmet. Här skriver han för barn i åldern 6-9 år och det gör han lika briljant som till de tidigare målgrupperna. Monstret Frank är en charmig, rolig karaktär och det är fint att se att det går att göra serier om monster, varulvar, vampyrer, spöken och hamnskiftare på ett nytt sätt, där relationer och känslor är viktiga. Jag förstår varför dessa böcker är populära både bland tjejer och killar som knäckt läskoden. De passar också bra som högläsningsböcker och det finns en hel del teman som man gärna kan diskutera kring i en klass.

Böckerna om Monstret Frank är utgivna av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris (här, här och här) samt på Bokus (här, här och här).

21 sanna deckargåtor och 18 mystiska gåtor

18 mystiska gåtor

21 sanna deckargåtor och 18 mystiska gåtor är två av de senaste böckerna i en serie med liknande böcker som Bengt Fredriksson och Andreas Palmaer har skrivit.

I 18 mystiska gåtor finns arton stycken korta, lättlästa berättelser från verkligheten upplagda som gåtor och det är tänkt att läsaren ska lösa dem. Det finns ledtrådar i texten eller i de bilder som finns intill varje berättelse. Bland historierna finns exempelvis Frihetsgudinnan försvinner, Djävulens motorväg, Hitlers förfalskade bok, Monstret i sjön, Spöket och Mörkret och Trollkarlen som lurade nazisterna. Allt har alltså hänt på riktigt, det är själva formatet på berättelserna som är nytt, att de presenteras som gåtor och med rubriker som brukar kunna locka läsare i slukaråldern. Svårighetsgraden är ganska blandad, en del är riktigt svåra. Efter varje gåta finns ett utförligt svar där man också lär sig en hel del.

21 sanna deckargÃ¥tor21 sanna deckarhistorier är upplagd på samma sätt. Här är dock fokus på brott, polis- och deckararbete, tjuvar och mördare. Några exempel är Lasse-Maja och silverstölden, Eiffeltorn till salu, Rånarnas misstag, Giftig drottning, Kungen måste dö och Förfalskarens misstag. Även här kan läsarna vara med och lösa kriminalhistorierna, men går man bet så finns svaren också med.

Jag kan tänka mig att dessa böcker lockar de läsare som inte annars så ofta lockas av skönlitterära böcker. Här finns både spänning, mysterier, historia och dessutom får man lära sig en hel del om olika saker från verkligheten. Det är också en bra blandning av nya och äldre gåtor. Böckerna är rikligt illustrerade i svartvitt av Elin Jonsson. De är lättlästa och utifrån upplägget så kan man enkelt läsa, klura och lösa en gåta på ganska kort tid, och eftersom alla gåtor är fristående kan man enkelt lägga ifrån sig boken till nästa gång man är sugen på att läsa utan att behöva komma ihåg vad som hände förra gången. På så sätt passar böckerna också bra för de läsovilliga eller läsovana.

Det jag tycker kan vara lite svårt med sådana här böcker dock är hur man ska sälja in dem till läsarna på ett bibliotek. Det verkar som att olika bibliotek klassificerar dem på olika hyllor och det är ofta på hyllor som läsarna kanske inte alltid har så lätt att hitta till. Jag tror det krävs att man skyltar eller bokpratar om dem för att de ska hitta sina läsare. Eller vad tror ni?

18 mystiska gåtor och 21 sanna deckargåtor är utgivna av Alfabeta och finns att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Glömskan

glomskanÄnda sedan jag hörde att en Hälsingefödd tjej vid namn Johanna Olsson, som dessutom är verksam som manusförfattare, skulle släppa sin debutbok så ville jag läsa den. Boken heter Glömskan och utspelar sig i ett litet samhälle djupt dolt i Norrlands skogar. Boken handlar om Hedda, vars bonuspappa varit våldsam, igen, och slagit mamman så pass mycket att hon bestämmer sig för att flytta ifrån honom. För att familjen ska samla kraft och bonuspappan Thomas ska hinna lugna ner sig beger de sig till mormor som bor just i Glömskan. De brukar annars inte ha kontakt så mycket, mormor och mamma, de har lite svårt för varandra och det kan finnas en anledning till det. Glömskan är nämligen en väldigt speciell plats, fylld av övernaturliga väsen och det gäller att kunna förhålla sig till dem.

Och Hedda tvingas verkligen förhålla sig till alla de varelser och väsen hon stöter på i skogen. Heddas älskade lillebror Teo försvinner spårlöst, och när varken grannarna eller polisens skallgångskedja kan hitta honom tvingas Hedda inse att det kanske är något som tagit honom. Hon och hennes nya vän Simon börjar leta efter kidnapparen och hamnar snart i en dramatisk strid på liv och död mitt bland de mytomspunna varelserna.

Det här är magisk realism när det är som bäst. Det är den typ av fantasy som jag gillar, när gamla välkända väsen från folktron åter ges liv, men man samtidigt hela tiden har minst ena benet kvar i verkligheten. I just den här boken är verkligheten dessutom ständigt närvarande. De övernaturliga lever nämligen sida vid sida med människorna, vilket de gjort i urminnes tider. Jag gillar också att det är en bok som utspelar sig i Norrland och jag gillar karaktären Hedda som är stark och modig. Jag gillar förresten alla karaktärer (utom möjligen Heddas mamma som jag inte upplever särskilt sympatisk). Jag hade gärna velat läsa mer om Heddas mormor exempelvis. Boken känns avslutad, men ändå finns det trådar som går att plocka upp, jag skulle inte bli särskilt förvånad om det kommer fler delar. Boken fungerar för en bred målgrupp, jag tänker att såväl barn ur målgruppen 9-12 år som 12-15 år skulle kunna gilla den.

Glömskan är utgiven av Berghs förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Blodlokan

BlodlokanFör ett tag sedan köpte jag in Blodlokan av Louise Boije af Gennäs till ett av mina bibliotek. Jag fastnade för beskrivningen av boken och vad den verkade handla om. När jag väl började läsa så hann jag bara läsa korta stunder varje tillfälle, så läsningen blev väldigt splittrad. Det gjorde att jag hade svårt att komma in i boken. Men igår och idag har jag sträckläst de sista 3/4 av boken och nu är jag istället besviken över att den redan är slut. Tur att det är första delen i en trilogi, så jag har två böcker till att se fram emot.

Blodlokan handlar om Sara som precis har flyttat till Stockholm från Örebro. Eller egentligen kan man nästan säga att hon flyr Örebro eftersom hon måste komma bort därifrån. Hennes älskade pappa har nyligen dött på ett fruktansvärt sätt och hon behöver en nystart. Hon börjar på ett café, men blir snart headhuntad till en PR-byrå istället. Hennes nya chef blir också hennes bästis och Bella som hon heter hjälper Sara att få ett liv hon tidigare bara kunnat drömma om. Lyxiga kläder, designväskor, fester med kändisar, en lön som är tre gånger så stor på caféet och dessutom är drömmannen Micke intresserad av henne. Inte konstigt att Sara som mest känner sig som kusinen från landet måste nypa sig i armen emellanåt. Men det är faktiskt också underliga saker som händer och som gör att Sara ibland undrar om det inte är hon som är galen trots allt. Saker är inte vad de utger sig för att vara och hon upplever att hon inte kan lita på någon. Vem är vän och vem är fiende? Det visar sig ha med hennes döda pappa att göra och han har också efterlämnat hundratals tidningsurklipp som han verkar ha velat att just Sara ska läsa. Sara försöker förstå vad han kan ha menat, men det är svårt när hon inte har någon att bolla med. Dessutom känner hon sig förföljd och i slutet blir det faktiskt också lite av en kamp på liv och död.

Det är svårt att skriva om Blodlokan känner jag. Dels så händer det så himla mycket och man kan bara inte skriva om allt i en recension. Det är högt tempo och spännande hela tiden, med många fysiska händelser. Men det händer också mycket för Sara personligen och i hennes inre. Hon utvecklas rejält under bokens gång. Det är en intressant karaktär Sara, med hennes bakgrund och militära utbildning. Det politiska temat kan vara lite svårt att förstå ibland och hänga med i, men det är aktuella händelser och teman så det är också väldigt intressant att läsa om och fundera över. Till och med Me Too-uppropet finns med, så det är verkligen högaktuellt och brännande. Jag vet att man hintat om att boken har Millenium-flirtar men jag tänker också på Hanne-Vibeke Holsts trilogi som inleddes med Kronprinsessan. Den har en helt annan vinkel, men samma fokus på makt och politik. Blodlokan är en riktig bladvändare och jag ser fram emot att läsa de resterande delarna i Motståndstrilogin.

Blodlokan är utgiven av Bookmark förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Känn igen 250 djur och växter

Känn igen 250 djur och växterKommer ni ihåg de fina faktaböckerna i serien Känn igen 25? Det var en serie böcker som kom för några år sedan, skrivna och illustrerade av Björn Bergenholtz och utgivna av Rabén & Sjögren. Känn igen 25 fiskar, Känn igen 25 svampar, Känn igen 25 däggdjur och Känn igen 25 fjärilar var några av titlarna.

Nu är alla de tio böckerna i serien samlade i en och samma bok. Den har logiskt sett fått namnet Känn igen 250 djur och växter eftersom det ju är 25*10 djur och växter som nu presenteras i en och samma bok.

Jag brukar egentligen inte vara så mycket för sådana här samlingsböcker, jag tycker att de sällan tillför särskilt mycket, framförallt inte om man redan har tidigare titlar. Men i detta fall gillar jag det skarpt. Här är alltså en bok fylld med 250 djur och växter som presenteras i såväl text som i bild. Perfekt för naturälskaren. Istället för att ha en bok om träd, en om fjärilar, en om fåglar och en om fiskar så är alltså alla de tio böckerna samlade på ett och samma ställe och för den som är naturintresserad är detta alltså en guldgruva att bläddra i.

Jag tyckte väldigt mycket om Känn igen 25-böckerna redan när de kom och jag tycker lika mycket om denna, fast mer just eftersom allt är samlat. Här kan man verkligen frossa i fakta om djur och natur, med korta, intressanta fakta presenterat i ett lättillgängligt format. Passar lika bra för vetgiriga barn och deras föräldrar som i skola och förskola. Ett måste för såväl skol-, förskole och hemmabiblioteket. Enligt förlaget vänder den sig till 3-6 år, men den funkar lika bra för 6-9 år.

I samlingsvolymen ingår följande böcker:

Känn igen 25 fiskar
Känn igen 25 blommor
Känn igen 25 fåglar
Känn igen 25 svampar och bär
Känn igen 25 fjärilar och flygfän
Känn igen 25 sniglar, kryp och kräldjur
Känn igen 25 däggdjur
Känn igen 25 träd och buskar
Känn igen 25 myror och andra småkryp
Känn igen 25 strandfynd

Känn igen 250 djur och växter finns bland annat att köpa på Adlibris eller på Bokus.

I rosens mitt

I rosens mittMartin Widmark är kanske mest känd för serien LasseMajas detektivbyrå, men han skriver mycket annat också. Som I rosens mitt, en spännande, historisk detektivgåta för mellanåldern. Boken utspelar sig 1918 i Stockholm. Huvudpersonen Stefans mamma har ganska nyligen dött och han är deppig. Det är numera väldigt tyst i våningen, han och hans pappa vågar inte prata med varandra om sorgen utan lever sina parallella liv bredvid varandra i tystnad. Inte minst nu när det lackar mot jul, första julen sedan mamma dog.

Men det är något konstigt med dödsfallet. Mamma hängde sig, men Stefan kan inte förstå varför. Mamma och pappa som verkade så lyckliga ihop. Mamma som älskade honom så mycket. Och hon älskade också sitt jobb som ingenjör. Dessutom planerade hon och pappa en resa till London. Hon var aldrig sjuk eller deprimerad. Varför skulle hon plötsligt ha tagit livet av sig? Stefan söker efter svar och hittar, kanske inte svar, men åtminstone en ledtråd i ett brev som hon skickat till pappan några veckor innan hon dog. Brevet leder vidare till nya ledtrådar, spridda över Stockholm, avsedda bara för någon som kände mamma mycket väl, som Stefan. Han lyckas lösa ledtrådarna och förstår att dödsfallet inte var något som mamman själv valt. Dessutom är det en mystisk man som följer efter Stefan på jakten efter gåtans lösning, en man som visar sig vara farlig.

I rosens mitt är en intressant bok. Det är en slags blandning mellan vanlig roman och grafisk roman, med illustrationer som för tankarna till en seriebok. Texten är kort, men innehållsrik. Ledtrådarna skapar cliffhangers och tempot är högt, så detta kan mycket väl vara en bok för den läsovillige. Det historiska temat, deckargåtan och berättarstilen kan också locka många läsare. Själv gillar jag också den juliga inramningen och den lite vemodiga stämningen. En nackdel dock är mammans efterlämnade brev som är skrivna med en svårläst stil, vilket kan bli motigt för den läsovane. Boken var först som jullovsföljetong i Sveriges Radio 2015 och finns numera som bok och e-bok. Fungerar också mycket bra som högläsningsbok. Boken vänder sig till 9-12 år, men jag kan tänka mig att den fungerar bra för 12-15 år också.

I rosens mitt är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Mordön

MordönElin ska tillbringa sitt sommarlov hos mormor och morfar i deras nya hus. Det är första gången hon är där och hälsar på och hon har längtat. Man förstår att hennes egna föräldrar satsar mycket på sin karriär och inte riktigt har tid med henne. Hon har inga syskon och några kompisar på hemmaplan nämns inte. Däremot får hon snabbt en ny vän hos mormor och morfar, Karzan som är jämnårig med henne (12 år). Det är också Karzan som berättar om ön som ligger en bit ut i havet, väl synligt från mormor och morfar. Det är en liten ö med bara ett enda hus, ett stort gammalt kråkslott. Karzan berättar att ön brukar kallas för Mordön eftersom en ung kvinna mördades där. Hennes man och lilla dotter försvann spårlöst i samband med mordet för 70 år sedan och huset har stått tomt sedan dess. Det sägs att blodfläcken efter den mördade kvinnan fortfarande finns kvar, den har inte gått att tvätta bort. Elin blir nyfiken på att se den och hon och Karzan bestämmer sig för att åka ut till ön på midsommaraftons natt. Väl i land på Mordön ser de att det trots allt finns någon annan där, någon som känner sig hotad och är mycket farlig…

Mordön är skriven av Camilla Lagerqvist som bland annat har skrivit Den vita döden och Spetälskesjukhuset. Jag trodde därför att Mordön också skulle ha ett övernaturligt tema och det har den till viss del, men mestadels är boken en fartfylld spänningsberättelse om barnens äventyr ute på ön som slutar i en rasande jakt på liv och död. Det är riktigt, riktigt spännande och stundvis också lite läskigt eftersom man ibland tvivlar på om barnen kommer att komma levande ifrån ön. Men det är inte sådär krypande läskigt som i mysrysarna, så man ska inte läsa boken med förväntningen om att det ska vara en spökberättelse, trots att förlaget faktiskt marknadsför den som rysare i baksidestexten.

Det som är lite speciellt med denna bok är att den ursprungligen skrevs för Storytel, alltså som en ljudbok, och därför är boken indelad i korta avsnitt, ungefär som en tv-serie. Jag tror att många barn gärna läser den typen av böcker eftersom de är van vid det formatet från andra medier. Det gör också boken snabbläst och dessutom finns det gott om cliffhangers. Det finns dock en hel del som tyder på att det gick snabbt att publicera Mordön som fysisk bok, den hade vunnit på att bearbetas ett varv till för att få bort lite upprepningar och andra språkliga missar.

Jag gissar att det kommer att bli rusning efter Mordön på skolbibblan till hösten. Det här är en genre som verkligen går hem hos slukaråldern och dessutom känner de ju igen författarnamnet från andra populära böcker. Omslaget är också lockande.

Mordön är utgiven av B Wahlströms och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Häxa i hemlighet

En magisk vän     Häxdisco

Iris ser ut som en helt vanlig tjej. Hon bor med sina systrar i ett hus som ser helt vanligt ut på utsidan. Men. Huset ser allt annat än vanligt ut på insidan. Dessutom är Iris inte alls någon vanlig tjej. Hon är nämligen häxa. Men det får ingen veta, det är en hemlighet. Att vara häxa är förstås väldigt roligt, men det kan också vara tråkigt. Inte minst när hon inte får visa alla häftiga trollformler för någon annan. Dessutom är det inte så enkelt att trolla och förhäxa som man kan tro. Ibland går det väldigt fel när Iris trollar…

Häxa i hemlighet är en ganska ny serie med lättlästa böcker fyllda med magi, trolldom, förhäxningar och besvärjelser. Böckerna är också väldigt roliga och dessutom finns det flera intressanta karaktärer, så som Iris trollande kompis Boris och kompisarnas talande husdjur – katten Saba och paddan Stig.

I En magisk vän är Iris väldigt uttråkad och ensam. Hon bestämmer sig för att försöka trolla fram en kompis. Eller kanske en tvillingsyster. Någon som är lika uttråkad och busig som henne själv och som tycker om samma saker som Iris. Fast det är inte så enkelt som Iris trodde. Som tur är hittar hon en alldeles riktig vän istället, Boris. En magisk vän…

I Häxdisco ser Iris och Bruno en inbjudan till ett häxdisco på skolgården. De tror att det är de riktiga häxorna som ställt till en rejäl fest med pumpor, spindelnät och massor av häxigt godis. De kämpar sig till att få gå dit, men väl där blir de snabbt besvikna. Alla på häxdiscot är utklädda till monster, varulvar, vampyrer och häxor. Spindlarna är av plast och allt häxigt godis smakar som helt vanligt fredagsmys. Det är precis som att de andra barnen bara låtsas vara häxor. Iris vet att hon inte får trolla, men nu är det svårt, om hon bara trollar lite, lite så kanske det kan bli en roligare fest?

Jag tyckte om den här lättlästa bokserien. Häxor och magi brukar alltid gå hem bland nybörjarläsarna, så det är ett tacksamt tema. Jag gillar formgivningen med de färgglada illustrationerna och de serietidningslika detaljerna. I pratbubblorna används versaler, men resten av texten har vanliga små bokstäver. Det är dock stor stil och massor av luft på sidorna, dessutom om meningarna korta, texten enkel och kort. Perfekta böcker att sätta i händerna på nybörjarläsarna helt enkelt.

Böckerna är skrivna av Annika Meijer och illustrerade av Jennifer Nystedt. De är utgivna av Rabén & Sjögren. De finns att köpa på Adlibris här och här eller på Bokus här och här. Ytterligare en tredje bok i serien har utkommit i vår, men den har jag inte läst ännu.

Flicka utan minne och Kvinna utan minne

Kvinna utan minne    Bildresultat för flicka utan minne lidbeck

I vintras utkom vuxenromanen Kvinna utan minne av Petter Lidbeck. Boken handlar om Mia som drabbas av plötslig och oförklarlig minnesförlust. Hon minns varken familj eller vänner, har ingen aning om vem hon är. Hon genomgår omfattande undersökningar utan att läkarna hittar någon förklaring. Undan för undan tvingas hon återskapa sig själv utifrån andras förväntningar. Problemet är att hon inte gillar resultatet. Alla strävar efter att hon ska bli som förr igen, bli som vanligt. Men Mia är inte säker på att hon vill det. Det finns ingenting hon tycker om med det liv som hon nu återintroduceras till.

Kvinna utan minne är precis som titeln antyder en roman som utforskar vad som händer med en människa när alla minnen försvinner. Det är ett väldigt intressant tema och man inser att det inte är helt enkelt, varken för Mia eller för hennes familj. Boken är lättläst och snabbläst, den är inte alls särskilt lång, men innehållet är stort, den hinner skapa många tankar, känslor och funderingar.

En sak som är väldigt intressant är att Petter Lidbeck skrivit en barnbok tidigare, som heter Flickan utan minne, och Kvinna utan minne är alltså en slags vidareutveckling av denna, eller omarbetning till vuxenbok om man så vill. Dock är såväl historien som huvudpersonen inte alls samma, egentligen är det bara temat som är lika. Men känslan är också densamma, det är läskigt hur mycket våra minnen egentligen påverkar och betyder för oss.

Flickan utan minne handlar om en flicka som vaknar upp och har tappat minnet. Hon vet inte vad hon heter, vem hon är, var hon bor eller vad hennes föräldrar heter. Hon förs till sjukhus och där försöker de kartlägga vem hon är. En reporter skriver om henne i tidningen och snart kommer en kvinna som påstår sig vara flickans mamma. Men kvinnan uppför sig inte som en mamma och flickan inser att hon inte är riktigt frisk. Nu börjar kampen för att flickan ska kunna ta sig därifrån.

Flickan utan minne är alltså en barnbok (ålder 9-12 år) och till skillnad från Kvinna utan minne är detta en riktig rysare, en slags deckarhistoria med mycket spänning. En riktig bladvändare enligt många av barnen som brukar besöka mitt skolbibliotek. Jag tror den skulle passa riktigt bra som högläsningsbok på mellanstadiet också.