Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

oktober 2018
M T O T F L S
« sep   nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Dagsarkiv: 13 oktober, 2018

I sagans land

I sagans land : älskade klassiska folksagor och äventyr tecknade och berättade av Peter MadsenI sagans land är en bok fylld med älskade klassiska folksagor och äventyr tecknade och berättade av Peter Madsen. Här möter vi exempelvis Törnrosa, Mästerkatten och Rödluvan, men också Rangel-Erik med fiolen, Lyckobarnet och Prinsessan på glasberget. Detta är den andra delen av hans sagosamling, den första kom 2015 och innehöll exempelvis Snövit, Askungen, De tre bockarna Bruse och Hans och Greta.

Peter Madsen som är en dansk tecknare och berättare har gått igenom olika versioner som funnits bevarade av de kända folksagorna och därefter har han tolkat dem i text och bild på egen hand. Textmässigt tycker jag att han hållit sig nära sagorna så som vi känner dem, även om det är vissa detaljer som kanske är annorlunda. Bildmässigt är det däremot Peter Madsens eget uttryck fullt ut. Många känner nog igen hans stil från den tecknade serien Valhall eller från bilderböckerna om Truls och Trulsa i Trollskogen. Han tecknar detaljrikt, uttrycksfullt och dramatiskt i en stil som passar klockrent i en sådan här sagosamling.

Sammanfattningsvis är detta en fin sagobok att ha hemma i bokhyllan eller ge bort i present. Den är utgiven av Bokförlaget Semic och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Danny bäst i världen

Danny bäst i världenFör två år sedan hade jag ett Roald Dahl-tema här på bloggen i samband med att Rabén & Sjögren började med sin återutgivning av hans barnböcker. Sedan dess har fler titlar kommit och nu är det dags för Danny bäst i världen.

Dannys bästa vän i hela världen är hans pappa, som är fenomenal på att berätta galna historier och hitta på festliga saker. De bor i en gammal husvagn bredvid den lilla bensinstationen de driver. En natt upptäcker Danny att pappa har smitit ut. När han kommer tillbaka avslöjar han att han i hela sitt liv haft en hemlighet för Danny. En helt fantastisk hemlighet som inte bara rör pappa, utan även byns respektabla läkare och till och med kyrkoherden! Allra mest rör den dock den oerhört otrevlige, och oerhört rike, markägaren Viktor Hassel …

Jag gillade verkligen Roald Dahls böcker när jag befann mig i slukaråldern och det roliga är att många barn nu har återupptäckt dem. De är ganska populära både hos min egen dotter och på biblioteket där jag jobbar, vilket jag kan förstå, för de flesta är väldigt roliga. Dessutom är de roliga att högläsa.

Danny bäst i världen finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.