Sagor utan slut

Sagor utan slutSagor utan slut är en unik sagobok. Den innehåller nämligen 50 stycken sagor utan slut! Boken innehåller alltså början på en hel massa sagor – men berättelserna avbryts när det är som allra mest spännande, mitt i en mening. Det innebär att man får låta sin egen fantasi jobba för att komma på vad det är som händer härnäst. Perfekt för den som vill få inspiration för eget skapande.

En annan rolig sak med boken är att var och en av de 50 sagorna har sin egen illustratör, så det är en otrolig blandning när det gäller stilar. Illustratörerna är olika sinsemellan, de är både unga och gamla, den yngsta går i förskolan och den äldste har varit pensionär i många år. En del är födda i Sverige, andra har bara bott här ett kort tag. En del arbetar professionellt som illustratörer medan andra knappt vet skillnaden mellan tusch och blyerts.

Som ni förstår är denna bok en guldgruva för att utmana sin egen fantasi och kreativitet. Troligen blir man sporrad att skapa sin egen text eller bild efter att ha bläddrat i denna bok. Kanske fortsätter man på någon av de 50 påbörjade sagorna, kanske skapar man en egen. Kanske skapar man en ny illustration till någon av sagorna, kanske inspirerar bilderna till fortsatta illustrationer. I sagornas värld kan allt hända och här finns också alla ingredienser. I de påbörjade sagorna finns nämligen allt från drakar, troll och älvor till superhjältar, zombies och robotar. Det finns många användningsområden för boken, dels i undervisningssammanhang förstås, men också att läsa tillsammans hemma när det är dags för godnattsaga. Som vuxen kan man läsa högt och sedan låta barnet man läser för komma på fortsättningen, eller hitta på varsin fortsättning, eller skapa en tillsammans. Bara fantasin sätter gränserna…

En unik, men mycket spännande bok där slutet är öppet och där fortsättningen helt ligger i läsarens händer. Sagor utan slut är skriven av Jan-Erik Ullström och utgiven på Idus förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Augustpriset

Bildresultat för augustpriset 2018

Apropå litteraturpriser – ikväll avslöjas vilka böcker som blivit nominerade till Augustpriset 2018. Totalt nomineras 18 böcker i tre klasser: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Presentationen av vilka titlar som blivit nominerade sker ikväll på Södra teatern i Stockholm. Jag önskar att jag kunde närvara, men tyvärr är det alltför långt att åka. Men evenemanget livesänds för den som vill se det på distans.

Jag tror att dessa titlar har stor chans på nominering:

Pappaklausulen – Jonas Hassen Khemiri

Kärlekens Antarktis – Sara Stridsberg

Gropen – Emma Adbåge

Comedy Queen – Jenny Jägerfeld

Factfulness – Hans Rosling

Mannen i skogen – Jens Liljestrand

Draugen – Åsa Larsson, Ingela Korsell

Dagen du förstörde allt – Linnea Dahlgren

Nuckan – Malin Lindroth

Nordisk fauna – Andrea Lundgren

Tionde våningen – Christina Herrström

Vi kommer snart hem igen – Jessica Bab Bonde och Peter Bergting

Vilka titlar tror du blir nominerade? 

Barnradions bokpris

Bildresultat för barnradions bokpris

Nästa vecka, på Läslovet, börjar sändningarna av Barnradions bokpris. Redan i våras presenterades de nominerade böckerna. Det brukar vara fem böcker som nomineras. Under sommaren läses de nominerade böckerna av en jury. Årets jury består av femte- och sjätteklassare från Rosengårdsskolan i Malmö. Under Läslovet sänds fem radioprogram i P4, där juryn kommer att ägna ett program åt varje bok och diskutera viktiga frågor som tas upp i böckerna. Programmen sänds mellan 29 oktober till 2 november klockan 10:03-10:15 i P4. Man kan också lyssna på sajten eller i appen Sveriges Radio Play. Vinnarprogrammet sänds därefter den 4 november klockan 12:03 i P4 och då får man alltså veta vilken av de fem böckerna som vunnit.

De nominerade böckerna är:

  • Comedy queen av Jenny Jägerfeld, Rabén & Sjögren: Om 12-åriga Sasha som har en mamma som begått självmord och som fortfarande får folk att gråta. Sashas plan är att göra tvärtom: lära sig bli rolig och få folk att skratta.
  • Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting, Natur & Kultur: I den här tecknade romanen berättar sex överlevare om sina minnen av Förintelsen i serieform. De som var barn då berättar om hur familjer splittrades, föräldrar försvann och vardagen slogs sönder.
  • Risulven av Nina Ivarsson, Rabén & Sjögren: En berättelse om pojken Pär och den märkliga Risulven, som utspelar sig i en förort någonstans i Sverige.
  • Ella och Youtube-paniken av Linda Skugge, Girl:It: Historien om vad som händer när Ellas dröm om att blir Youtube-stjärna går i uppfyllelse. Men att vara känd är inte alltid så lätt.
  • Pojken i paddan och jag av Jonatan Järvi, Hippo Bokförlag: En bok om Valle som blir mobbad i skolan. Värst av alla är Anders, eller Onders, som Valle kallar honom. En dag dyker stöd upp på oväntat håll.

Det är alltså fem starka böcker där flera av dem handlar om svåra ämnen. Det ska bli intressant att höra barnen diskutera om böckerna och höra vad de tycker om dem. Och väldigt spännande att se vilken av böckerna som väljs ut som vinnare. Jag har läst två av de fem böckerna hittills, men hoppas på att ha hunnit läst samtliga innan måndag.

Har ni läst någon av de nominerade böckerna? Vilken hoppas ni ska vinna? Och är det någon av er lärare/bibliotekarier som jobbar med Barnradions bokpris ute i skolorna/biblioteken?