Veckans topplista – vecka 43

veckans-topplista

I denna veckas topplista hos Johannas deckarhörna handlar det om Italien. Nu blir det dags att gnugga geniknölarna för att komma på böcker som kan associeras med detta land.

  1. Elena Ferrantes serie som börjar med Min fantastiska väninna lånas ut flitigt på mina bibliotek och jag har blivit sugen på att läsa dem, men inte tagit mig för ännu.
  2. Änglar och demoner, och de andra böckerna av Dan Brown, tyckte jag om när de kom eftersom de kändes så annorlunda. Men jag var ganska ung då. Frågan är om de skulle hålla för en omläsning?
  3. Själamakerskan av Michela Murgia kom för några år sedan och den blev jag lockad av, men läste aldrig då. Ska handla om kvinnor som är accabadora, dödens barnmorskor och därmed avslutar liv.
  4. I barnboken Lydias hemlighet möter vi en flicka som gör resor både i tid och rum för att träffa gamla konstnärer och får då veta intressanta saker om hur deras tavlor kom till och hur det är att leva som konstnär i respektive land under respektive århundrade. Hon gör resor genom sex århundraden och hamnar såväl i Rembrandts Holland som da Vincis Italien och det är en väldigt intressant och lärorik bok oavsett om man är intresserad av konst eller inte.
  5. Så till sist en bilderbok. I Min hemliga farbror ska Malte få åka och hälsa på sin farbror Luigi i Italien, alldeles själv! I en hel vecka! Men det som Maltes mamma och pappa inte vet är att Luigi har en liten liten cirkusbil som han åker omkring med och uppträder på gator och torg. Inte vet de heller att Luigi har lovat Malte att lära honom några cirkuskonster när han är och hälsar på…

Mia Törnbloms samlade tankar om självkänsla

Mia Törnbloms samlade tankar om självkänsla, andra utgåvan

Det råder lite delade meningar om Mia Törnblom. En del tycker att hon är alldeles för klämkäck och att hennes tips är för självklara. Men faktum är att hon har sålt över en miljon böcker och hon är en väldigt uppskattad och ständigt bokad föreläsare, så det finns väldigt många som tycker om det hon säger och skriver också. Mia har en bakgrund med kriminalitet och drogmissbruk. Hon har själv varit längst ner på

botten och när hon befann sig där insåg hon att hon var tvungen mellan att dö eller överleva. Där och då började hon en kamp och den kampen hon gått igenom visar att förändring är möjlig och att vem som helst kan lära sig älska sig själv och att vända mörker till ljus. Sedan dess arbetar hon som författare, föreläsare och coach inom ämnen som självkänsla och förändring.

Hennes första bok var Självkänsla nu (2005) och året därpå kom Mera självkänsla. Därefter har hon skrivit fler böcker och 2011 kom Mia Törnbloms samlade tankar om självkänsla.  Många av texterna är desamma som i hennes två första böcker, men en hel del är omskrivet, reviderat och det är tillagt lite nytt material. Mia skriver väldigt enkelt, rättframt och tydligt. Det är lätt att ta till sig av hennes texter och det går rakt in i hjärtat på läsaren. Dessutom finns det många talande och målande exempel. Mia har ett sätt att skriva som gör att det känns väldigt personligt. Dessutom är hon sprudlande och humoristisk och därför är hennes texter fyllda med humor och värme. Jag tror att alla har nytta av att lära sig mer om självkänsla och ta del av Mias kloka tankar, så det här är en bok som vem som helst kan läsa med behållning.

Augustprisnomineringarna

Igår kväll offentliggjordes alltså Augustprisnomineringarna. Jag lyckades bara pricka in fyra av dem i min spekulation här på bloggen. Flest rätt hade jag förstås i barn- och ungdomskategorin där jag prickade in tre av sex nomineringar. De andra tre böckerna har jag inte läst. Det var ganska oväntade nomineringar detta år. De stora snackisarna, framförallt i den skönlitterära vuxenkategorin, fanns ju knappt med alls. Det var inte heller många av de nominerade böckerna i skön- och fackkategorin som jag känner att jag vill läsa. De jag är nyfiken på och som jag inte läst är Mannen i skogen, Jag for ner till bror, Mammorna, Gropen, Hemma hos Harald Henriksson, Rymlingarna och Regn. 

Här är nomineringarna till Augustpriset 2018

Årets skönlitterära bok

”Aednan” av Linnea Axelsson (Albert Bonniers förlag)

”Skalornas förråd” av Ulf Eriksson (Albert Bonniers förlag)

”En shtetl i Stockholm” av Kenneth Hermele (Weyler förlag)

”Socialdemokratiska noveller” av Björn Runeborg – (Modernista)

”Människan är den vackraste staden” av Sami Said –  (Natur & Kultur)

”Jag for ner till bror” av Karin Smirnoff –  (Polaris)

 

Årets svenska fackbok

”Gubbas hage” av Kerstin Ekman –  (Albert Bonniers förlag)

”Internet är trasigt” av Martin Gelin & Karin Pettersson (Natur & Kultur)

”Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg” av Jens Liljestrand – (Albert Bonniers förlag)

”Svälten. Hungeråren som formade Sverige” av Magnus Västerbro  (Albert Bonniers förlag)

”Mammorna” av Alexandra Pascalidou (Atlas)

”Lars Tunbjörk. Retrospektiv” av Lars Tunbjörk, Maud Nycander, Göran Odbratt & Kathy Ryan (Max Ström)

 

Årets svenska barn- och ungdomsbok

”Gropen” av Emma AdBåge (Rabén & Sjögren)

”Vi kommer snart hem igen” av Jessica Bab Bonde & Peter Bergting (Natur & Kultur)

”Hemma hos Harald Henriksson” av Uje Brandelius & Clara Dackenberg (Lilla Piratförlaget)

”Rymlingarna” av Kitty Crowther & Ulf Stark (Lilla Piratförlaget)

”Regn” av Anders Holmer –  (Natur & Kultur)

”Comedy queen” av Jenny Jägerfeld –  (Rabén & Sjögren)