Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

oktober 2018
M T O T F L S
« sep   nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Dagsarkiv: 29 oktober, 2018

Stallspöket och Tornspöket

Omslagsbild: StallspöketStallspöket och Tornspöket är två enkla kapitelböcker för barn i lågstadieåldern. Det är del ett och tre i en serie som heter Spökfångarna. Det finns såklart en del två också. Den heter Källarspöket, men den har jag inte läst.

Tornspöket är den första boken i serien. Den handlar om Ebba som är på skolutflykt vid ett gammalt slott. Plötsligt försvinner en av klasskompisarna. Det är den nya killen i klassen, Tor, som är lite hemlig av sig och som inte Ebba hunnit lära känna ännu. Det enda hon har hunnit lägga märke till är att han har en väldigt stor och väldigt illgrön ryggsäck, och hon har flera gånger funderat på vad han egentligen har i den. Alla letar efter Tor, men han finns verkligen ingenstans. Plötsligt får Ebba syn på något grönt som skymtar förbi uppe i ett tornfönster. Hon beger sig på egen hand allra högst upp i tornet, men där uppe finns bara Tors ryggsäck. Hon tittar i ryggsäcken och hittar en bok om hur man fångar tornspöken och snart hör hon hur det rasslar i trappan upp till tornet…

Omslagsbild: TornspöketI Stallspöket är Ebba i stallet och väntar på sin kompis som har ridlektion. Det är långtråkigt, Ebba tycker inte ens om hästar. Dessutom fryser hon. När det är som allra tråkigast tipsar en äldre tjej om att man kan värma sig i klubbstugan. Fast precis när Ebba tänker gå dit säger tjejen: Men passa dig för stallspöket! Och på vägen till klubbstugan får Ebba syn på en suddig, blek figur på stallbacken …

Ja, som ni förstår så är det här två stycken spännande och lagom läskiga böcker för de lågstadiebarn som knäckt läskoden och börjar ta sig igenom enklare kapitelböcker. I det stadiet vill man ju gärna sätta spännande böcker i händerna på dem så de får ett driv att vilja fortsätta läsa. Böckerna är lättlästa och fartfyllda med ett högt tempo. De har korta kapitel och mycket luft på sidorna. Här och var finns svartvita illustrationer. De hade gärna fått vara i färg för att ytterligare öka på läslusten, men man kan ju inte få allt. Omslagen är lockande tycker jag i alla fall, de förmedlar den kusliga, spännande känslan som läsningen ger.

Böckerna är skrivna av Ewa Christina Johansson och utgivna av B Wahlströms. Tornspöket finns att köpa på Adlibris och Bokus (här och här), precis som Stallspöket (här och här).

 

Säg OH!

Säg OH!Tänk att man kan skriva en hel bok om en enda liten blå prick. Och tänk att man kan läsa en hel bok utan ord, och ändå göra så mycket med sin röst.

Hervé Tullet är tillbaka igen. Minns ni honom, han som skapat En bok och Färger, två interaktiva bilderböcker som var banbrytande när de kom ut. Denna nya bok som han skapat heter Säg oh! och den är precis lika nytänkande, innovativ och interaktiv som de båda tidigare titlarna.

Som läsare uppmanas man att sätta fingret på den blå prick som finns i början av boken och så ska man säga OH! Sedan får man fortsätta använda sin röst genom boken tillsammans med pricken. En liten prick – säg ett svagt oh, en stor prick – ett starkt OH! Följ prickarna oh-oh-oh och sedan starkare oh- Oh-OH-OH! Och så svagare, och snabbt, och långsamt, och jättemånga oh och ett jättelångt ooooohhhh och så vidare genom hela boken. Så småningom kommer en röd prick också in i handlingen och de båda prickarna kan prata med varandra genom sina oh och ah.

Det låter fånigt när man beskriver boken, men vilken succé både den här boken och de tidigare böckerna är. Fenomenala högläsningsböcker där man fångar en hel barngrupp genom bara enstaka ord, men med hjälp av sin röst, fantasi och mod. Jag vill läsa boken på en sagostund för förskolan eller kanske förskoleklass. Ser fram emot vad de kommer att tycka om den. Jag är säker på att den kommer att bli succé! Som lärare eller pedagog skulle du dessutom kunna använda den i undervisningen, till exempel genom att låta barnen skapa sina egna prickberättelser efter läsningen.

Säg OH! är utgiven av och finns att köpa på Adlibris och på Bokus.