Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

oktober 2018
M T O T F L S
« sep   nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Dagsarkiv: 30 oktober, 2018

Spöksystrar

Bildresultat för spöksystrar   Relaterad bild   Bildresultat för spöksystrar

Spöksystrar av Mårten Melin är en serie som jag ibland brukar bokprata om för tvåan och trean. Nyligen kom den sjätte delen i serien ut. Böckerna handlar om Nila och hennes kompis Maj. De träffas för första gången i första boken och sedan blir de klasskompisar. Det som gör deras vänskap så speciell är att Maj är ett spöke. Och det kan ställa till det en hel del. Som i boken Ett spöke sover över. När Maj hör att några klasskompisar ska sova över hos varandra vill hon såklart också prova det. Men Nila undrar hur det egentligen är att ha spöken som nattgäster. Sover de ens? De går i alla fall inte på toaletten och de behöver inte borsta tänderna. Fast det är bra att ha en spökkompis också, för om man inte tycker om maten i matsalen kan Maj göra den osynlig. Och med ett spöke som kompis får man följa med på fest på kyrkogården och dansa hela natten. Men att ha ett spöke som kompis och klasskompis gör i alla fall att det uppstår ganska många knasiga situationer och Mårten Melin är bra på att skildra humorn samtidigt som man också själv kan relatera till de olika dilemman som händer i böckerna, för vänskap är ju trots allt väldigt universellt. Böckerna är lättlästa, humoristiska, spännande och med en härlig twist. Perfekt för lågstadiebarnen. Fungerar både att läsa själv och som högläsning. Illustrationer av Hanna Granlund. Böckerna är utgivna av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Där norrskenet dansar

Där norrskenet dansarNär Jenny Sjödin var sju år dog hennes pappa. Saknaden efter honom har hon uttryckt i sin bilderbok Där norrskenet dansar som handlar just om döden och om att förlora någon man älskar. Boken handlar om lilla Elsie som saknar en familjemedlem. Vem det är framgår inte tydligt, vilket gör att man kan läsa in olika saker och identifiera sig oavsett vem man själv saknar. Elsie lär känna isbjörnen Aurora som tar med henne på äventyr och lär henne gå vidare trots saknaden och finna tröst. Boken handlar alltså om sorgen, saknaden och tomheten som blir kvar när någon har lämnat en. Elsies mamma ligger mest och sover om dagarna, troligen deprimerad efter att ha förlorat en kär familjemedlem. Detta gör att Elsie blir utelämnad åt sig själv och sin ensamhet. Men samtidigt möjliggör det också för Elsie att bli vän med Aurora, en vänskap som främst kommer till eftersom de båda gillar blåbär. Men vänskapen leder till mycket, inte minst utflykten i slutet av boken där Aurora tar med sig Elsie för att titta på norrskenet. Därför handlar boken också om vänskap, hopp och tröst.

Som ni ser på omslagsbilden är illustrationerna i Där norrskenet dansar helt magiska. Jag älskar färgerna och stämningen som bilderna förmedlar. Norrsken är knappast enkelt att skildra på bild, men här görs det på ett fantastiskt sätt i en barnbok. Titeln ger också en föraning om att själva texten är poetisk och ni kan nog tänka er att den därför gifter sig väldigt bra med de magiska bilderna. Det är en kortfattad, enkel text, men den är så kärnfull och träffande. Boken vänder sig till barn mellan 3 och 6 år, men jag kan faktiskt tänka mig att den håller längre upp i åldrarna. Den skulle exempelvis vara användbar i sorgbearbetningsgrupper. Dessutom tror jag att det finns gott om vuxna som blir berörda av den. Det har i alla fall jag blivit. Dessutom är jag otroligt imponerad över vilken stark debut Jenny Sjödin gjort, det här är en författare och illustratör som är värd att lägga på minnet! Det ska bli väldigt roligt att följa hennes fortsatta skapande.

Där norrskenet dansar är skriven och illustrerad av Jenny Sjödin. Den är utgiven av Olika förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.