Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

november 2018
M T O T F L S
« okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Dagsarkiv: 1 november, 2018

Monsterdeckarna

Mysteriet på museet  Piratens vålnad

Som ni nog har märkt så är Mårten Melin inte bara en väldigt populär, utan också en väldigt produktiv författare. Nu har han påbörjat en helt ny serie som heter Monsterdeckarna. Hittills finns två utkomna titlar, nämligen Piratens vålnad och Mysteriet på museet. Som titlarna antyder om så är det spännande och lite läskiga böcker som ingår i denna serie.

I Piratens vålnad är huvudpersonerna Leo och Loretta på semester. De ska gå på ett piratmuseum för att se piratdrottningens gamla skuta. De betalar inträde och hinner precis med dagens sista visning. Där får de veta att piraten spökar inne på museet. Men plötsligt känner sig Loretta alldeles konstig. Hon är yr, så de går tillbaka till hotellrummet där Loretta genast somnar. Morgonen därpå får de veta att det varit inbrott på caféet under natten och tjuven var väldigt lik Loretta. Stölden på caféet följs av fler märkliga händelser och snart börjar Leo tro att Loretta går i sömnen. Hur skulle annars alla mystiska saker kunna hända? Det kan väl inte vara piratens vålnad som är inblandad?

I Mysteriet på museet ska Leo och Loretta äta pizza. När Loretta hämtat pizzorna på pizzerian möter hon en vampyr. Hon blir så rädd att hon springer hem direkt, men Leo visar henne tidningen där det står att ett vaxmuseum ska öppnas nästa morgon och det måste ha varit en av dockorna som Loretta sett. Nästa dag beger de sig till museet och det visar sig att en av vaxdockorna är borta, nämligen den som föreställer vampyren Dracula… Tur att Loretta och Leo kan lösa mysteriet med den försvunna vampyren.

Det här är två böcker som vänder sig till de som knäckt läskoden men ännu inte riktigt kommit igång med riktiga kapitelböcker. Det är lättlästa böcker med stor text, mycket luft på sidorna och illustrationer på varje sida. Dialoger och pratbubblor hjälper till att föra berättelsen framåt. Bokens layout påminner lite om en serietidning och jag kan tänka mig att den lockar även läsovilliga barn. Illustrationerna av Jimmy Wallin är färgglada och innehåller många detaljer att titta på. Berättelsen är händelseinriktad, har ett högt tempo och det är spännande hela tiden. Att den är kryddad med spöken, vampyrer och andra monster gör säkert sitt till att skapa och behålla läsintresse hos barnen. Jag tror att de här böckerna kommer att bli populära. Och tröttnar barnen på att läsa själv fungerar de lika bra som högläsningsböcker. Det är Rabén & Sjögren som ger ut böckerna.

Piratens vålnad och Mysteriet på museet finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).

Studieteknik – så lyckas du med dina studier

Studieteknik : SÃ¥ lyckas du med dina studierStudieteknik – så lyckas du med dina studier är, precis som titeln berättar, en bok fylld med tips på studieteknik. Boken vänder sig till högskole- och universitetsstudenter, men tipsen kan också användas av elever på gymnasiet, komvux och yrkesutbildningar.

I boken får man exempelvis lära sig planera sin tid, hur man sållar fram den viktiga kunskapen ur stora mängder information, hur man studerar inför tentor, skriver akademiska texter och presenterar sina rapporter muntligt. En modell med fem steg presenteras, där det finns fem tydliga steg som hjälper en att skaffa överblick, hitta en strategi och bearbeta informationen.

I det första kapitlet får man fundera en del över vem man själv är som student, hur man är som person och vilket sätt man bäst lär sig på. Man får också fundera lite över vilka mål man har med sina studier och vilken motivation man har. I nästa kapitel presenteras modellen Sitra och detta avsnitt är det största i boken. Därefter kommer särskilda kapitel om akademiskt skrivande, presentationsteknik, informationssökning, miljö och rutiner, fokuserade studier samt om kunskap och lärande.

Det jag gillar med boken är att den är skriven av en författare som själv pluggat och jobbat vid svenska högskolor, vilket innebär att det är ett svenskt perspektiv på studietekniken. Det här är vad som fungerar för oss som pluggar i Sverige helt enkelt. Jag som själv studerat vid fem olika högskolor och universitet runtom i landet känner väl igen mig i det han skriver och kan enkelt ta till mig av alla råden just eftersom jag vet att de skulle fungera i praktiken. Det jag också gillar med boken är att råden är så handfasta och konkreta så man kan tillämpa dem direkt. Visst finns det beskrivningar av olika metoder och modeller, men de beskrivs för att man ska kunna använda dem och ha nytta av dem. Boken är fylld med konkreta tips och råd som man kan testa i sin egen studievardag. Ett plus också för den snygga och pedagogiska formgivningen där texten blandas med illustrationer, checklistor och faktarutor.

Studieteknik – så lyckas du med dina studier är skriven av Håkan Fleischer, utgiven av Natur & Kultur och finns att köpa på Adlibris och på Bokus.