Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

november 2018
M T O T F L S
« okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Dagsarkiv: 4 november, 2018

Zombiejakten – korta skräckisar

Zombiejakten : Korta skräckisarZombiejakten – korta skräckisar har jag precis haft med i ett bokprat i lågstadiet. Det är en lättläst bok som innehåller sju korta, läskiga berättelser om zombier, mystiska andar, odjur på havets botten och andra läskiga saker. Varje berättelse tillägnas omkring tre uppslag och på varje uppslag finns endast några få meningar samt en eller flera illustrationer. Viss text finns också med i pratbubblor, Illustrationerna samspelar bra med texten, den förtydligar och gör berättelserna än mer skrämmande. Ändå är läskigheten på en bra nivå för lågstadiebarnen, det blir inte för läskigt, mer spännande och med en lite övernaturlig touch. En bra bok att läsa själv – för den som vågar.

Jag tror att det är många som kommer att tilltalas av boken, just läskiga böcker efterfrågas ofta på biblioteket av den här målgruppen och det är viktigt att även omslaget förmedlar att det är en läskig bok för att de ska vilja läsa den. Det här omslaget är läskigt, så jag tror att den kommer att lånas av många. Att boken är så lättläst är ytterligare en fördel. Liksom att boken är indelad i olika kapitel/berättelser, vilket gör att man kan läsa en i taget, utan att behöva vara orolig för att tappa bort sig i berättelsen tills nästa gång man läser. Det är sju fristående berättelser i boken, så man behöver inte alls läsa särskilt mycket text per lästillfälle. Om man nu inte fastnar helt och sträckläser, för jag tror det kan bli så eftersom den är så spännande.

Zombiejakten är skriven av Andreas Palmaer, illustrerad av Peter Bergting, utgiven av Alfabeta och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Hans och Greta

Hans och GretaNär jag såg att Brombergs förlag skulle komma ut med en nyskriven variant av bröderna Grimms klassiska saga Hans och Greta blev jag direkt nyfiken. Inte minst eftersom jag såg att den skulle vara illustrerad av Alexander Jansson. Jag gillar verkligen hans trolska, drömmande bilder fyllda med detaljer att förlora sig i. Jag ville se hur han skulle tolka den klassiska sagan. Och nu när jag läst boken kan jag bara konstatera att det såklart blev en succé. Hans illustrationer passar perfekt för den mörka sagan. Se bara omslaget med häxan, barnen och pepparkakshuset.

Jag har inte läst sagan sedan jag var liten och det slår mig nu hur otäck sagan egentligen är med de utsatta, fattiga barnen som först blir lämnade av sin far och den elaka styvmodern för att sedan hamna i klorna på den otäcka häxan. Och häxan skildras verkligen på ett riktigt läskigt sätt i boken. Som tur är hittar barnen på ett sätt att lura häxan på och de kommer så småningom hem till sin älskade far igen. Och då har den elaka styvmodern dessutom blivit sjuk och dött, så barnen kan leva lyckliga i alla sina dagar. Nu behöver de inte heller svälta igen eftersom de hittat pärlor och ädelstenar hos häxan som de tog med sig hem. Slutet gott, allting gott. Det skildras också hos Alexander Jansson med ljusare, hoppfullare illustrationer på det sista uppslaget. Det här är en bilderbok som vänder sig till barn mellan 3-6 år, men jag tänker att det nog kan vara bra att känna sin barngrupp om man ska ha den som högläsningsbok, för den är som sagt mörk och otäck och vissa barn kan nog bli skrämda, det kan vara bra om det finns tid för diskussion och förklaring efteråt.

Hans och Greta finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.