Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

januari 2019
M T O T F L S
« dec   feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Månadsarkiv: januari 2019

Den lilla bokhandeln runt hörnet

Den lilla bokhandeln runt hörnetDen lilla bokhandeln runt hörnet är en feelgoodroman av Jenny Colgan. Hon har skrivit en annan bokserie tidigare, om ett bageri i Cornwall, men de böckerna har jag inte läst utan detta är första boken jag läser av henne. Den handlar om en bibliotekarie som heter Nina som tyvärr kommer att bli arbetslös eftersom biblioteket där hon jobbar ska bli någon slags mediacenter. Nina är en introvert person som älskar att para ihop rätt bok till rätt läsare, men i en tid av rationaliseringar och nedskärningar och en inte särskilt angenäm förvandling av biblioteksbranschen vet hon inte riktigt vad hon ska göra längre. När biblioteket vill bli av med de flesta böcker bär Nina hem kartong efter kartong. Hon bara måste rädda dem, hon står inte ut med att de slängs. Så hittar hon en annons om en skåpbil som är till salu och plötsligt får hon användning för alla de böcker hon räddat. Hon bestämmer sig nämligen för att köpa bilen och göra om den till en bokhandel på hjul!

För bokälskaren är ju det här förstås mumma. Ja, inte att läsa om biblioteksnedskärningarna förstås, men Ninas passion för böcker och alla litterära referenser. Annars är det här en ganska medelmåttig feelgood tycker jag. Väldigt förutsägbar. Men mysig, lättläst, snabbläst och underhållande. Intressant tanke med den mobila bokhandeln. Och kul med en bok som utspelar sig i Skottland. Jag läser egentligen väldigt sällan feelgood, men när jag läser recensioner av Den lilla bokhandeln runt hörnet verkar det som att många tycker bättre om Colgans andra serie, den om bageriet, så kanske läser jag någon av de böckerna vid tillfälle.

Den lilla bokhandeln runt hörnet är utgiven av Massolit förlag och den finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Slutet och Kometen kommer

Precis som så många andra bokbloggare läste jag Slutet av Mats Strandberg i höstas. Vi pratade också om boken i Barnbokcirkeln på Facebook. I höstas bestämde jag mig också för att jag ska ta tag i att läsa böckerna om Mumindalen, jag gjorde nämligen inte det som barn. Jag läste Småtrollen och den stora översvämningen i augusti. Nu kom turen till bok nummer två i serien om Mumindalen, nämligen Kometen kommer, och det var riktigt kul att se Strandbergs referenser till den.

Kometen kommerI Kometen kommer är sommaren först sådär varm och trevlig som den brukar vara i Mumindalen. Men så upptäcker familjen ett konstigt sken på himlen. Filosofen Bisamråttan säger att en komet ska träffa jorden. Alla små knytt packar ihop sina saker och flyr i panik. För var dag blir det stora, röda ögat på himlen allt större. Men Mumintrollet och Sniff packar ner plättjärnet och saft, och beger sig rakt ut i farligheten eftersom Bisamråttan tipsar om ett observatorium där man kan få veta mer om rymden och om den annalkande kometen. På sitt äventyr träffar Mumintrollet och Sniff på Snusmumriken, Hemulen, Snorken och Snorkfröken. Mumintrollet och Sniff lyckas med sin resa, de får veta exakt när kometen ska komma, men de utvecklas också som personer. Väl hemma igen är det dags att förbereda sig, för nu är det inte länge tills kometen kommer.

Böckerna är Mumindalen är ju perfekta att läsa högt för barn i olika åldrar, det är riktiga allåldersböcker. De passar också väldigt bra för vuxna. Att det finns så många olika, härliga karaktärer är så roligt, för alla kan hitta någon de känner igen sig i. Jag tror också det var en av den här bokens stora behållningar för min del, hur de olika karaktärerna förhåller sig till kometen och hur de resonerar och förbereder sig. Väldigt intressant. Eftersom flera av karaktärerna introduceras för första gången i Kometen kommer är det också en bra introduktion till Muminvärlden. Kometen kommer är en mörk och melankolisk bok, men den slutar lyckligt och det finns mycket att prata om i den. Den är förvånansvärt aktuell idag. Jag kan tänka mig att kometen skulle kunna vara metafor för lite av varje och den här boken skulle vara bra inledning på att prata om allt ifrån klimat till krig.

Slutet

Slutet är en ungdomsbok, en dystopisk, preapokalyptisk berättelse. Här är det också en komet som är på väg rakt mot jorden. Forskare har beräknat exakt när den kommer. Det är sommar just nu och allt ser ut som vanligt. Men om en månad är allt utplånat. Om en månad är alla borta. Vad vill du göra den sista tiden? Vem vill du vara med när allt tar slut? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö?

Boken handlar om två ungdomar som står med ena benet på väg in i vuxenvärlden och som borde ha varsin ljus framtid att vänta. Det har de inte. Det skulle visserligen inte Lucinda ha haft ändå, hon har ju cancer. Obotlig cancer. Men hon kommer inte att hinna dö i cancern, för kometen kommer troligen före. Simon är tokkär i Tilda och vill helst bara vara med henne. Men hon försvinner och hittas så småningom död. Vem har mördat henne? Och är det egentligen så viktigt när alla ändå snart kommer att vara borta?

Slutet är en bok som är otroligt intressant som tankeexperiment. Vem vill jobba när man vet att man bara har en månad kvar att leva? Hur fungerar ett samhälle utan ett fungerande rättsväsende, utan någon som kör tågen, utan någon som tömmer soporna, utan någon som håller ordning på gator och i fängelser, utan någon som vårdar sjuka och gamla? Stort blandas med smått, man inser att alla de små detaljerna man knappt bryr sig om till vardags faktiskt har stor betydelse i det stora hela. Vi möter många olika karaktärer och de hanterar den annalkande katastrofen på olika sätt. En del lever i stor förnekelse, som Simons gravida syster som vägrar inse att hon aldrig kommer att få se barnet i magen. Många ungdomar i boken väljer att döva sig med fester, alkohol och droger och ett utsvävande sexliv, vilket ju också är ett slags förnekelse. En del finner tröst i kyrkan. Andra begraver sig i Skyrim.

Slutet är ångestframkallande läsning och till skillnad från Kometen kommer så finns det inget lyckligt slut i Slutet. Men den väcker mycket tankar, känslor och jag tror också en del aha-upplevelser. Det finns så många existentiella frågor och klimatfrågor som väcks. Boken har inga svar på dem, men kanske kan man själv formulera svar på en del av de frågor som uppstår. Strandberg har sagt i intervjuer att skrivandet av den här boken var ett sätt för honom att hantera sin klimatångest och jag tror att när man har läst den här boken är det svårt att blunda för klimatfrågorna. Slutet är en oerhört intressant bok att diskutera tillsammans med ungdomar. Varför inte köpa in den som klassuppsättning i skolorna. Kul idé också att läsa både Kometen kommer och Slutet och analysera böckerna tillsammans.

Kometen kommer finns att köpa på Adlibris och på Bokus. Slutet finns också att köpa på Adlibris och på Bokus.

En av oss ljuger

En av oss ljugerJag har återigen varit i Borås på skolan. Efter att ha kört hela vägen ner, närmare 70 mil ensam bakom ratten, var jag av förklarliga skäl trött. Inte minst därför att jag också legat sjuk i 40 graders feber bara två dagar innan och att jag också hade sjuka barn hemma som därmed gjorde att sömnen nätterna innan var lite bristfällig. När jag checkat in på hotellet orkade jag inte göra någonting annat än att bara lägga mig rakt ner på hotellsängen och läsa. Jag hade med mig en bok som heter En av oss ljuger av Karen McManus. Jag hade aldrig hört talas om den tidigare, men fick tips om den i Prickiga Paulas blogg. Det visade sig att det var precis rätt bok att ha med på den här resan, jag fastnade totalt och sträckläste hela den 388 sidor långa boken den kvällen, trots min trötthet. Sen somnade jag gott kan jag lova.

För någon vecka skrev jag om En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson. Den handlar om en familj där dottern blir misstänkt för mord. Först får vi ta del av pappans perspektiv och han är helt övertygad om att hon är oskyldig. Men  sakta men säkert nystas saker och ting upp och vi får ta del av flera olika perspektiv och det visar sig att allt är totalt annorlunda än man trott från början.

En av oss ljuger är på ett sätt väldigt lik, den har nämligen samma tema. En grupp ungdomar, skolelever, blir misstänkta för mord och genom hela boken uppkommer nya bevis och nya insikter som gör att man aldrig vet vem det är som verkligen har begått mordet. Eller, man tror att man vet, men det man tror att man vet omkullkastas gång på gång.

Boken handlar om fem elever som alla får kvarsittning. Det är en udda samling elever, från den plikttrogna elitstudenten till den lovande baseballtalangen, till den halvkriminelle langaren med villkorlig frigivning. Men det visar sig att eleverna är oskyldigt anklagade. De befinner sig där för att en lärare ertappat dem med mobiltelefoner i sina väskor trots mobilförbud, men mobilerna är inte deras. Det är någon som vill att de ska vara just där, just nu. Så inträffar ett dödsfall. En av eleverna dör. Det kommer att rubriceras som mord. I rummet var det bara fem personer – den nu döde eleven och de fyra andra oskyldigt anklagade eleverna. Vem har begått mordet?

Det visar sig att alla fyra bär på hemligheter. Hemligheter som kommer fram allt eftersom under polisutredningen. Dessa hemligheter har förstås stor inverkan på polisutredningen. Men också på deras personliga utveckling. För hur det än är så är dessa elever unga personer som står med ena benet in i vuxenvärlden och som håller på att forma sin egen identitet. Vi får lära känna dem allt eftersom. Vi tror vi lär känna dem. Vi inser att det kanske inte går att lära känna en annan människa. Min syn på de fyra misstänkta ändras gång på gång under berättelsens gång. Det här är en ungdomsbok, en deckare, fast ändå mycket mer än en deckare eftersom det handlar så mycket om karaktärerna och deras olika liv och familjesituationer, liksom om relationer. Perfekt ungdomsbok som också vuxna kan läsa med stor behållning.

Jag älskade verkligen Mattias Edvardssons bok och trodde inte att jag skulle läsa något liknande igen på länge. Nu fick jag det till viss del. Karen M. McManus bok når inte alls upp till samma höga betyg språkligt och berättartekniskt, men den är ändå riktigt bra och underhållande, framförallt för att vara en debutbok. Jag gillar böcker där man får fundera, där man tror att man kan förutsäga vad som kommer att hända för att snart inse att det är totalt annorlunda. Det utmanar mig som läsare. Att En av oss ljuger utspelar sig i skolmiljö är förstås ingen nackdel.

En av oss ljuger är utgiven av B Wahlströms och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Pärlfiskaren

PärlfiskarenJag har läst om Pärlfiskaren på olika bloggar och blivit tipsad om den, jag hade hört att den skulle vara riktigt bra, men jag trodde ändå inte att jag skulle gilla den så mycket som jag gjorde. Det kändes inte som att det skulle vara min typ av berättelse. Men jag blev fullständigt golvad. Jag älskade den! Boken handlar om Miranda, en ensam, övergiven tjej som är pärlfiskare, en av de allra bästa. Hon dyker oförskräckt ner i djupen och letar efter pärlor av olika slag som hon sedan säljer till uppköpare. Drottningen älskar pärlor och allra mest vill hon ha Ögonstenen, den mytomspunna och värdefulla pärlan som generationer har dykt efter men aldrig hittat. Det sägs att de som försöker sig på att hitta Ögonstenen blir som besatt, så besatt att de överger allt, även familj och barn, för att bara leta efter den. Många är barnen som blivit övergivna av en eller båda föräldrarna för Ögonstenens skull. Även Miranda vill leta efter den när det är dags. Men när Drottningen utlyser årets jakt efter Ögonstenen tvingas Miranda ta sig an Syrsa, ett litet barn som pladdrar och som knappt kan dyka. Hur ska Miranda nu ha en chans? Dessutom är det en kvinna som heter Iberis som förföljer Miranda och Syrsa eftersom hon tror att de kan leda henne till Ögonstenen. Och överallt i havet vakar roshajarna, de som tog Mirandas ena arm.

Pärlfiskaren är en äventyrsberättelse som tog mig med storm. Det är en spännande värld Karin Erlandsson har byggt upp, på ett sätt lik vår, men ändå så oändligt annorlunda. Hon skildrar denna värld på ett vackert sätt, inte minst havets djup där pärlorna sjunger och glittrar i sina olika färger mer gromkrabbor, guldstjärtar och andra väsen. Så fint skildrar hon också relationen mellan Miranda och det lilla barnet Syrsa, först en tvungen relation där Miranda mest tycker att Syrsa är till besvär, men så småningom inser Miranda vad som verkligen är viktigt i livet och berättelsen kommer allt mer att handla om längtan och vänskap. Och titta det fina, fina omslaget! Det här är en pärla till högläsningsbok, en lågmäld men samtidigt spännande saga. Den fungerar också bra att läsa själv för äventyrsälskare i bokslukaråldern. Pärlfiskaren är den första delen (av fyra) i serien Legenden om Ögonstenen och jag är så glad att jag kommer att få fortsätta läsa om Miranda och Syrsa. Bok nummer två i serien, Fågeltämjaren, är redan här och jag står redan i kö på den.

Pärlfiskaren är utgiven av Schildts & Söderströms och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Tusen gånger om

Tusen gånger omSommarlovet har börjat. Izas pappa har fått barn med sin nya fru och Iza får därför vara hos mamma under sommaren. Hon har också träffat en ny, Krister, som jobbar på kollo. Iza och mamma får följa med och hälsa på Krister på kollot under några dagar. Det är mobilförbud där. Först tycker Iza att det låter hemskt långtråkigt. Men det dröjer inte länge förrän hon blir vän med två äldre killar. Hon blir till och med kär i en av dem. Men sista dagen innan kollot är slut händer det som inte får hända. Den ena killen utsätter Iza för ett övergrepp. Hon blir alldeles paralyserad när det händer, skriker inte ens på hjälp. Den spirande kärleken förintas och förvandlas till en blandning av hat, skuld och skam. Iza dömer sig själv för det som hände – tusen gånger om.

Tusen gånger om är en lättläst ungdomsbok från Hegas som passar barn från 13 år och uppåt. Man får följa Iza och hennes vänskap med killarna, en vänskap som hon hoppas kunna leda till något mer. Men inte såhär. Det som Oskar utsätter henne för vill hon inte alls vara med om. Och hon förstår att det är fel. Men hon dömer ändå sig själv hårdast. Att hon inte skrek, försvarade sig, försökte fly, vad som helst. Hon berättar varken för Krister, mamma eller sin bästa kompis. Hon blir inåtvänd, sur, tvär. Men så en dag när hon är och fikar med bästisen Madde ser hon en broschyr från ungdomsmottagningen som berättar om våldtäkt och övergrepp. Där står det att 70 procent råkar ut för en sådan där frysreaktion som Iza upplevde under övergreppet. Det är alltså något helt normalt i en sådan utsatt situation och det är inte Iza det är fel på. När det sjunker in i henne kan hon äntligen ta steget och våga berätta för mormor.

När boken slutar har Iza just bestämt sig för att berätta. Kanske kommer en fortsättning där vi får veta vad som händer efteråt. Kanske inte, men författaren har i alla fall tydligt fått fram det hon tänkt med boken. Hon skriver i slutet av boken att det är den första bok hon skrivit för tonåringar, men troligen kommer det att vara en av de viktigaste böckerna hon någonsin skrivit. Det finns så många flickor och pojkar som har varit med om något liknande det som händer Iza ock så många tror att det är deras fel. Författaren Cecilia Sundh ville skriva en bok till alla dem så att de förstår att de inte är ensamma och så att de kan ta ett första steg bort från de egna skam- och skuldkänslorna.

Jag tror att den här boken är jätteviktig. Dels för alla som varit utsatta, just av samma anledning som författaren tänker, men också för alla de som utsätter andra för övergrepp. Kanske kan de förstå vad som händer i en människa under och efter ett övergrepp om de får höra Izas berättelse. Det är också en viktig bok för oss alla runtomkring, både tonårsföräldrar och kompisar till de som blivit utsatta, men också för oss som jobbar med ungdomar på olika sätt, exempelvis i skolans värld eller på fritidsgård, kollo eller liknande. Dessutom tycker jag att den här boken skulle fungera jättebra som högläsnings- och diskussionsbok i en klass. Det är så viktigt att lyfta fram och våga prata om sånt här.

Tusen gånger om är skriven av Cecila Sundh och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Puck lär sig cykla

Bildresultat för puck lär sig cyklaIgår skrev jag om Puck går på bio. Nu såg jag den senaste boken om Puck, Puck lär sig cykla, här på bibblan där jag jobbar och då måste jag ju passa på att skriva lite om den också. Det är den femte boken om Puck och nu ska Puck få en ny cykel, en riktig, med trampor, för Puck har växt och blivit stor! På cykelaffären finns massor av cyklar, hur ska Puck kunna hitta just sin cykel? Som tur är så jobbar en tjej där och hon kan allt om cyklar. Hon hjälper Puck att testa olika slags cyklar. Någon är för stor, en annan för liten, någon är krånglig, någon annan är tråkig. Men så, plötsligt hittar Puck en perfekt cykel! Men nu börjar det svåra – att lära sig cykla. Det är något fel på cykeln, den vet inte hur man gör. Eller är det Puck som inte vet hur man gör? Tur det finns plåster. Och en mamma som kan hjälpa till. Och rätt som det är kan Puck cykla! Att cykla är bäst i världen, tycker Puck. Puck vill aldrig sluta cykla.

Det här är en pedagogisk, lärorik, men också rolig bok om att lära sig cykla. Och att överhuvudtaget lära sig något nytt. För ingen kan allt från början. Man måste våga prova, och man kan få prova om och om igen. Öva. Träna. Rätt som det är så kan man. Boken har ett peppande budskap som kan tillämpas i många situationer. Dessutom är ju Puck så charmig och härlig som karaktär. Puck lär sig cykla rekommenderas varmt till alla barn som kanske ska prova på att cykla på riktigt för första gången i vår när snön har försvunnit.

Puck lär sig cykla är skriven och illustrerad av AnnaKarin Garhamn och utgiven av Bonnier Carlsen. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Puck går på bio

Puck gÃ¥r pÃ¥ bioPuck har vi mött i tre tidigare bilderböcker: Puck går till frisören, Puck flyger flygplan och Puck får ett syskon. I Puck går på bio är det dags för Pucks första biobesök. Puck älskar film och mys och bion verkar jättekul. Rummet är det största Puck någonsin har sett, golvet är mjukt och överallt luktar det popcorn. Det är väldigt spännande. Snart börjar filmen… Men! Varför blev det mörkt? Hjälp!

Ja, att gå på bio kan vara en väldigt spännande upplevelse, inte minst när det är första gången. Och det här är nog den första bok jag läser som handlar om det första biobesöket. Jättebra för att kunna förklara för barn vad som ska hända och hur det kommer att se ut på bion så är de förberedda när de kommer dit.

Jag gillar ju Puck, det har jag gjort i samtliga böcker. Det känns bra att det inte specificeras vilket kön Puck har, så är möjligheten till identifikation större. Puck är också en härligt klurig och skön unge som man lätt tar till sig. Illustrationerna till böckerna om Puck är också något utöver det vanliga. Som i biosalongen där mamma och Puck ser bioaffischerna som talar om vilka filmer som finns: läskig film, pangig film, pussig film, pratig film och så vidare. Så himla rolig humor. Och igenkänningsfaktorn är så hög, som när reklamen är jättelångsam och sedan när filmen väl har börjat är det ändå svårt att sitta still trots att filmen är både rolig och spännande. Och plötsligt måste Puck kissa!

Puck går på bio är en charmig bilderbok om en vardaglig händelse som kan vara väldigt spännande i ett barns ögon. Boken är både skriven och illustrerad av Anna-Karin Garhamn, utgiven av Bonnier Carlsen och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Midnattsljus

MidnattsljusFör 1½ år sedan läste jag de två första delarna i Charlotte Cederlunds Idijärvitrilogi – Gryningsstjärna och Middagsmörker. I höstas kom så den tredje boken, Midnattsljus. Nu har jag äntligen läst den och den är lika bra som de två första böckerna. I huvudrollen står Áili, en 16-årig tjej som när första boken inleddes tvingades flytta från Skåne till Lappland eftersom hennes pappa nyligen dött. Hennes mamma som hade sitt ursprung i Idijärvis sameby är borta sedan länge. Men där uppe bor släktingarna och det är dit Áili nu tvingas flytta. Hon känner sig varken hemma där eller särskilt välkommen. Det dröjer inte länge förrän det börjar hända mystiska saker i byn. Áili har magiska krafter, hon är noaidi, och till det hör ett ansvar. I denna tredje bok tror hon att hon har förlorat kraften och hon har blivit tvungen att flytta till Kiruna för att gå klart gymnasiet. Hon börjar läsa samiska och försöker komma på hur man är en helt vanlig tonårstjej. Dessutom är bästa kompisen Olivia bortrest där det knappt finns mobiltäckning. Áili känner sig därför mer ensam än någonsin och där finns upptakten till Midnattsljus.

Jag sträckläste den här boken, berättelsen sker i ett lugnt tempo som ändå gör att man inte kan sluta läsa. Det är inte lika mycket magi och spänning i Midnattsljus som i de tidigare böckerna, men det är saker som anas och som pyr i bakgrunden och man vill bara ta reda på vad som ska hända. Samtidigt tror jag nog att det här är den bästa boken. Det är inte lika många platser, händelser, karaktärer, utan här ligger fokus på Áili. Jag gillar verkligen de här böckerna. Till viss del kan man säga att de tillhör genren magisk realism, men eftersom det magiska ändå hör ihop med Sveriges historia och samevärlden så är det lite speciellt. Jag älskar den inramningen och alla härliga miljöskildringar. Áili är en tjej som det är lätt att tycka om. Man vill henne väl och man vill veta hur det går för henne. Det känns så synd att det här är sista boken, för jag hade så gärna velat fortsätta följa Áili. Samtidigt är jag spänd att se vad Charlotte Cederlund kommer att skriva härnäst, nu när Idijärvitrilogin är avslutad. Dessutom tycker jag att det var ett ganska så bra slut. Värdigt. Och ett skickligt slut där inga lösa trådar är lämnade.

Midnattsljus är utgiven av Opal förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Om natten

Om natten  : en bok om allt som händer medan du sover (inbunden)Om natten är en bok som handlar om allt som händer medan du sover. Trots det lilla formatet är det en kapitelbok med fyra kapitel: Den mystiska natten, De som är vakna när du sover, Vad som händer i sömnen och Drömmar. Det första kapitlet handlar om själva natten, varför blir det natt egentligen och varför blir det mörkt? Hur funkar det med skuggor och varför ska man egentligen akta sig för mörkret? Nästa kapitel handlar om varför man sover om natten och om de som är vakna och jobbar om nätterna. Här kan vi också ta del av hur djuren gör. Vilka sover om natten och vilka är vakna. Det tredje kapitlet fokuserar på sömnen. Vad händer i kroppen, vad händer om vi inte sover, och vad har vi egentligen för ljud för oss medan vi sover? Till sist handlar det om drömmar av olika slag, från sanndrömmar till mardrömmar.

Det här är en intressant bok om allt som händer på natten. Perfekt för alla vetgiriga ungar, men också för alla som är mörkrädda så de får veta vad mörkret egentligen är och att det inte är så läskigt egentligen. Om natten är skriven av Embla Sue Panova och de färgstarka illustrationerna med många fina detaljer har Lina Sandquist gjort. Boken är utgiven av Idus förlag och kommer i nyutgåva i höst till både Adlibris och Bokus.

Vår skattkammare

VÃ¥r skattkammareIgår skrev jag om antologiserien Du och jag min skatt. En annan sådan serie är Skattkammar-serien som ges ut av Natur & Kultur. Ni kanske känner igen Min skattkammare som har getts ut ända från 1947. På 1970-talet döptes serien om till Min nya skattkammare. Ytterligare förnyelser av serien har skett på 1980- och 2000-talet. En annan serie, tänkt för de yngsta barnen, har också getts ut under namnet Min lilla skattkammare. Men nu så är Vår skattkammare alltså här. Den har alltså gamla anor bakom sig – Min skattkammare var banbrytande och blev också en av den svenska bokvärldens största succéer genom tiderna. Men den nya serien, Vår skattkammare, är det nya, moderna bokvalet med ett inkluderande vi. Enligt förlaget är det här allas vår gemensamma skattkammare, en brokig plats full av berättelser och bilder från hela världen, vissa känns igen andra är nya spännande bekantskaper.

Förra året fyllde Skattkammar-serien 70 år och det var detta som Natur & Kultur ville uppmärksamma med att ge ut Vår skattkammare. Här är en hel värld av barnböcker inkluderade. Det finns bilder, texter, verser, dikter, ramsor från olika platser, illustrerade av illustratörer från hela världen. Allt är nyillustrerat. Boken vänder sig till barn mellan 1-6 år och det är en omfångsrik och varierande bok där alla kan hitta sina favoriter. En fin presentbok och introduktion till världens bilderboksskatter.

Vår skattkammare finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.