SelmaStories Läsutmaning 2019

Jag hade inte tänkt vara med i fler läsutmaningar i år, men så såg jag SelmaStories Läsutmaning 2019 och blev sugen. Förhoppningsvis lyckas jag pricka av några av dessa punkter under året.

En klassiker som du länge har tänkt läsa.
En bok som du kan läsa på bara en dag.
En bok skriven av din favoritförfattare.
En förbjuden bok.
En biografi.
En bok som är längre än 500 sidor.
En bok som ska göras till film 2019.
En bok skriven av en debutant.
En bok som du tänkte läsa 2018.
En bok som baseras på en verklig historia.
En bok berättad ur flera karaktärers synvinkel.
En bok som utspelar sig i universitetsmiljö.
En favoritbok som du redan har läst.
En bok med ordet ”kärlek” i titeln.
En bok med en fråga i titeln.
En bok med minst en miljon betyg på Goodreads.
En true crime-bok.
En bok skriven av en författare som använder pseudonym.
En bok om sorg.
En bok skriven av två författare.
En bok som du ser någon läsa i en film eller tv-serie.
En bok med ett fult omslag.
En bok som du älskade som barn.
En bok skriven av en författare från ett land du inte har besökt.

MonsterMira och murveldjuret

MonsterMira och murveldjuretMonsterMira och murveldjuret är i ett litet bilderboksformat, men skenet bedrar för det är egentligen en kapitelbok för barn från tre år. Den har sex korta kapitel och för de äldre barnen kan man egentligen läsa hela boken på en och samma gång, den är inte jättelång. Den handlar om Mira som ska följa med sin morfar till den sura konstnären Margot Krans. Mira tycker egentligen inte alls om att följa med till Margot, just eftersom hon är så sur av sig. Men just denna gång vill hon faktiskt, för Margot har skaffat sig ett murveldjur och Mira älskar ju djur. Det visar sig dock att Margot inte alls verkar vilja visa sitt nya djur, ska det bli något murvelmys får nog Mira ordna det själv. Fast det blir förstås inte alls som hon tänkt sig…

MonsterMira och murveldjuret är alltså en kapitelbok för barn från tre år, men den fungerar lika bra för äldre barn. Det finns inte så många kapitelböcker för barn i förskoleåldern och jag vet inte om det passar alla barn att läsa en berättelse där man måste vänta tills nästa kväll för att få höra nästa del i berättelsen, men jag vet att det finns barn som gärna vill höra kapitelböcker redan i den åldern och därför är det bra att det finns.

Boken utspelar sig alltså i en monstervärld som är rätt olik vår egen. Men många barn kan nog ändå känna igen sig i Mira som är berättelsens huvudperson. Hon känns som vilket barn som helst och verkar tänka och känna precis som oss människor. Författaren skriver också i ett följebrev att hon ville skapa en rolig och fantasifull berättelse med stor igenkänningsfaktor och att hon tar upp ämnen som är viktiga för hennes egna barn och deras kompisar, så det vardagsnära finns ju där. Boken har illustrationer av Maja-Stina Andersson och det är riktigt fantasifulla, detaljrika, humoristiska och charmiga bilder i klara färger. Monstervärlden är inte läskig, tvärtom, monstren är bara gulliga. Mira bor med två mammor och sin lillebror Rutus. Dessutom verkar som sagt morfadern stå nära Mira. Karaktärerna är härliga, monstren fulsöta och berättelsen rolig med ett fint budskap. En kul bok för alla monsterälskare helt enkelt.

MonsterMira och murveldjuret är utgiven av Olika förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.