Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

januari 2019
M T O T F L S
« Dec   feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Dagsarkiv: 5 januari, 2019

Hurra, vi får post

Hurra, vi fÃ¥r post!Hurra, vi får post är ursprungligen en fransk bilderbok som nu är översatt till svenska. Den handlar om brevbärare Mus som ska ut på sin dagliga runda. Man får följa honom när han levererar post till olika slags djur och för varje djur han passerar på sin runda får man också chans att titta in till dem. Alla djurens hus visas nämligen i genomskärning. Djuren bor i olika slags hus, vart och ett anpassade till just den typ av djur som det är. När han ska komma till fåglarna för att leverera post måste han klättra högt, när han ska leverera till bläckfiskarna måste han dyka. Brevbärare Mus väjer inte för något när paketen ska delas ut. Hos pingvinerna är det vinter året runt. När han levererar posten till systrarna Fladdermus får han vara tyst så han inte väcker dem. Så till sist är det bara ett enda paket kvar. Det tar han med sig hem eftersom det är till hans son som fyller år och därmed får vi också se brevbärare Mus och hans familjs osthus.

Det här är en jättefin bilderbok med ett myller av spännande detaljer och hur mycket som helst att diskutera kring. Tänk att sitta och prata med en grupp barn om varför det är vinter hos pingvinerna, varför det luktar illa hos skunkarna och varför fladdermössen sover mitt på ljusa dagen. Det är så roligt att följa vägen längs där brevbärare Mus delar ut sina paket och se hur de minskar på hans vagn i takt med att han passerar alla de olika djuren.

Boken är både skriven och illustrerad av Marianne Dubec och den är utgiven av Lilla Piratförlaget. Det är faktiskt Erik Titusson som har översatt boken, vilket jag tycker är extra kul eftersom han föreläste på den kurs i barnbokskritik som jag gick i november.

Hurra, vi får post finns bland annat att köpa hos Adlibris och Bokus.

Farlig sanning

Farlig sanningFarlig sanning är en novell av Anna Jansson. Den handlar om Anneli som jobbar som undersköterska på kirurgen och hon jobbar ofta natt. Vid ett av hennes arbetspass kommer det in en äldre kvinna som blivit påkörd av en smitare. Hon avlider förmiddagen därpå.

Anneli reflekterar mycket över livet de här få dagarna vi får följa henne. Hon funderar kring sin och makens relation, hur hon älskade honom så mycket förut och hur de tog sig tid för varandra trots att de var småbarnsföräldrar. Nu har de inte lika mycket tid för varandra trots att sönerna är utflugna. Hon funderar kring det som hon älskade så mycket hos honom, att han värnade om de svaga och utsatta, men så var det inte längre. Fokus har med tiden sakta men säkert förskjutits till att istället handla om hans egen karriär. Och kärleken dem emellan har försvunnit. När hände det egentligen?

På radion säger de att de söker efter en blå BMW. Det är en sådan bil som man tror har kört på den nu avlidna kvinnan. På makens jobb kör de flesta BMW. Många av dem är mörkblå. Som Annelis make Urbans bil. Och just den här dagen har han inte kört bil utan åkt buss. Det gör han aldrig.

Sedan sker vändningar som man inte kunnat ana som läsare. Novellen slutar på ett helt annat sätt än jag trott. Det här är en spännande, klurig liten deckarhistoria med ett levande persongalleri fyllt med vardagliga människor. Anna Jansson använder här sina egna sjukvårdskunskaper för att teckna sjukhusmiljön på ett ytterst trovärdigt sätt. Jag gillar hennes böcker om Maria Wern. Här får vi möta henne i en helt annan historia och i ett nytt format och jag gillar det!

I utmaningen Läs en novell IV kryssar jag nr 29 – Läs en novell där någon dör/har dött.

Farlig sanning är utgiven av Novellix och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.