Omsorgen

OmsorgenHäromdagen på lunchen läste jag en novell: Omsorgen av Susanna Alakoski. Jag är ju med i Ugglan & Bokens novellutmaning för första gången och har därigenom verkligen fastnat för novellformatet. Inte minst på luncherna är det så härligt att läsa en novell och kunna känna att man blir färdig med en berättelse trots den korta lästiden en lunchrast ger. Ofta är novellerna tänkvärda och ger mig saker att fundera på under resten av dagen.

Susanna Alakoski är en mästare på att skildra vardagliga miljöer och då framförallt sådana miljöer som inte brukar skildras vanligtvis. I denna bok är det omsorgen som står i fokus, nämligen den omsorg som sker på ett gruppboende. Novellens huvudperson är Pernilla. Hon har bjudit hem kollegan Gun-Marie på middag och berättelsen äger egentligen bara rum under de få timmar hon förbereder maten och bjudningen. Vi följer henne under badet och dukningen. Men i tankarna finns Pernillas jobb och det är ju skildringen av hennes arbetsplats som är den stora behållningen med novellen. På gruppboendet där Pernilla jobbar som undersköterska bor sex personer som alla har allvarliga psykiska problem. Personalens omsorgsetik kolliderar med stelbenta kommunala direktiv och brutala sparbeting. Pernilla trivs på sitt jobb, men hon funderar ändå på om hon verkligen har valt rätt. Under förberedelserna inför bjudningen passerar interiörerna från arbetsplatsen revy och de anonyma intagna förblir inte längre anonyma utan framträder som personer med liv, kropp och själ. Och trots det otacksamma slitet som så ofta förekommer under arbetspassen kommer Pernilla fram till att hon älskar sitt arbete.

Jag har själv jobbat inom vården, dock mest inom äldreomsorgen. Det är inte riktigt samma sak som att jobba på gruppboende med personer som har SOL och LSS, men jag känner ändå igen mig i mångt och mycket. Och jag är säker på att Alakoski skildrar en realistisk, trovärdig och rättvis bild av arbetet på ett gruppboende. Berättelsen är finstämd och berörande just eftersom den lyfter människor som annars så sällan får synas. Men det finns något mer där också, något bitskt, för skildringen innehåller också en känga åt de politiker som inte förstår att de boende är människor och att omsorg handlar om mänskligt värde, bemötande, respekt och kärleken till människorna.

I Läs en novell IV kryssar jag ”Läs en novell där någon är rädd” eftersom nästan alla som bor på gruppboendet är rädda för någonting.

Omsorgen är utgiven av Novellix och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Livet går vidare och Lätta ditt hjärta

Livet går vidare     Lätta ditt hjärta (pocket)

I somras lyssnade jag på första delen i serien Lasarettet av Karin Wahlberg, Än finns det hopp, och nu under hösten/vintern har jag lyssnat på de följande två delarna: Livet går vidare och Lätta ditt hjärta. Böckerna handlar om människorna i och omkring ett lasarett i femtiotalets Ekstad, en fiktiv småstad. Vi möter allt ifrån städare och biträden till fina läkarfruar och även patienterna är av alla samhällsklasser. Persongalleriet är stort och myllrande. Jag tyckte nästan det var för stort i första boken, men i de kommande böckerna kom jag att lära känna alla de olika karaktärerna väl och blandade aldrig ihop dem. Jag fängslades av deras öden och hade svårt att släppa ifrån mig karaktärerna när jag läst färdigt böckerna. Jag vill inte skriva så mycket om vad som händer karaktärerna på grund av risk för spoilers. Men det handlar om sånt som händer de flesta. Liv, död och allt där emellan. Kärlek, vänskap, relationer, sorg, glädje, vardag, fest, små som stora saker. Det är så fina böcker där man får ta del av människors liv i en småstad på 1950-talet, men också lära sig om tidsandan som den var då, om olika sjukdomar, medicinhistoria, politik, historiska händelser, hur Sverige såg ut vid den tiden och så vidare. Visst vet jag att det är fiktion, men jag upplever böckerna både trovärdiga och realistiska. Inte minst tror jag den medicinska delen är verklighetstrogen då författaren själv är läkare. Karin Wahlberg är tidigare kanske mest känd för sina deckare som också utspelar sig i sjukhusmiljö. I andra delen av Lasarettet, Livet går vidare, utspelar sig också en kriminalhistoria då en knivhuggen kvinna kommer in på Olycksfall. Eftersom man inte vet vem gärningsmannen är blir stadens invånare rejält skrämda och påverkas starkt av våldsdådet. Den tredje delen, Lätta ditt hjärta, handlar mycket om graviditeter och förlossningar eftersom en av karaktärerna är ofrivilligt barnlös och har svårt att tänka på något annat än barn, medan en annan av karaktärerna nyligen blivit färdig barnmorska och fått jobb på förlossningen i Stockholm. När jag skrev om den första delen i serien jämförde jag den lite grann med trilogin om hemmafrun Maj. Det här är ju helt andra böcker, men själva stämningen är likartad och jag älskar Lasarettsböckerna precis lika mycket som jag älskade böckerna om Maj. Nu kan jag knappt vänta tills del fyra i Lasarettsserien kommer ut – för det bara måste komma en fortsättning efter slutet i tredje boken!

Livet går vidare och Lätta ditt hjärta finns att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).

 

 

Om kroppen, känslor och sex

Världens viktigaste bok : om kroppen, känslor och sex     Viktigast av allt : om kroppen, känslor och sex

Världens viktigaste bok är en bok för mellanåldern (9-12 år) om kroppen, känslor och sex. I mellanstadiet bubblar kroppen av nya känslor och man funderar mycket kring vem man är och vem man kommer att bli. Man kanske har frågor kring mens, onani, relationer, kärlek, sex eller kroppen. Men det kan vara svårt att ställa dem. Vuxna vill oftast stötta och svara på frågor, men det kan vara svårt att ta första steget. Världens viktigaste bok besvarar många av alla de frågor man kan tänkas ha i den här åldern. Den tar också upp många andra viktiga ämnen, som normer, hur man är sjysst mot andra och hur man vågar vara sig själv. Boken kan läsas under täcket hemma på rummet, men också tillsammans med kompisarna eller varför inte i skolan. Boken är skriven av Nathalie Simonsson och utgiven av Ordfront i samarbete med RFSU som är Sveriges största aktör inom sexualupplysning.

Viktigast av allt är uppföljaren som vänder sig till de lite äldre barnen, från 12 år och uppåt. Även här handlar det om kroppen, känslor och sex. Men också hur det är att bli vuxen, gränser, jämlikhet och respekt. Hur fungerar könsorganet? Vad är egentligen bra sex? Hur används en menskopp? Vad ska man göra om man inte mår bra? Boken fokuserar också på att man ska må bra, förstå sina egna känslor, att man själv bestämmer över sin egen kropp, att det är viktigt att vara sig själv och att det allra viktigaste är att må bra. Boken skapar trygghet och stärker den ungas självkänsla. Även denna bok är skriven av Nathalie Simonson och utgiven av Ordfront och RFSU.

Det här är två oerhört viktiga böcker. Tänk om de kunde delas ut till alla barn i skolan vid en viss ålder. Här får man svar på de flesta frågor som man som ung grubblar över, men sällan vågar fråga om. Böckerna är skapade av en av Sveriges främsta sexualupplysare. Hon har träffat tusentals tonåringar i samtal om just de här frågorna och allt detta har hon tagit med sig för att kunna skapa böcker som man verkligen kan hålla i handen när man står inför puberteten och vuxenlivet. Böckerna har snygg och modern formgivning, de är lättlästa och pedagogiska med tydliga indelningar i olika kapitel. De är inkluderande och illustrationerna av Yokaj Studio är lite mangainspirerande och skildrar en mångfald av olika sorters kroppar, utseenden, familjer, relationer, hudfärger, etniciteter och så vidare. Jag gillar att det inte bara är kroppsliga frågor som diskuteras, utan lika mycket frågor kring känslor och relationer och dessutom med ett genomtänkt genusperspektiv. Jag gillar också att böckerna är så rättframma och verkligen förmedlar att ingen fråga är dum. Det här är två böcker som måste finnas i alla hem, skolor, fritids och bibliotek där målgruppen befinner sig.

Böckerna finns att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Annalisa och födelsedagspresenten

Annalisa och födelsedagspresentenAnnalisa och födelsedagspresenten handlar om Annalisa. Snart fyller hon år. Nedräkningen har börjat sedan länge och nu är det bara tre dagar kvar. Varje morgon går Annalisa till förskolan med sina föräldrar Kay och Kim. Varje morgon går de samma väg, förbi parken och busstationen. Och förbi affären med tjejen som sitter utanför och tigger. En dag försvinner Annalisas favoritgosedjur, men tjejen utanför affären hittar henne. Annalisa och Kim tackar tjejen med en påse äpplen. På kvällen börjar Annalisa fundera. Varför sitter tjejen utanför affären? Är det hennes jobb? Är det hårt att sitta där på marken? Tycker hon ens om äpplen? Nästa gång de går förbi börjar de prata med tjejen som heter Sonia. Hon berättar att hon är i Sverige för att försöka tjäna pengar för att laga sitt hus. I hemlandet har hon en dotter som heter Lidia som fyller år på samma dag som Annalisa! Och lika många år! Men Lidia får inget kalas som Annalisa. Hon får inga paket och ingen tårta. Lidia får inte ens krama sin mamma på sin födelsedag. Det känns orättvist. Så orättvist att det sticker i hela kroppen på Annalisa. Så bestämmer hon sig. Hon ska dela sin tårta och sina paket med Lidia. Annalisa och föräldrarna gör ett stort paket att skicka till Lidia och Sonia får jobba i Kays växthus.

Det här är en bok som på ett naturligt sätt väver in aktuella samhällsfrågor och bjuder in barnen till diskussion och samtal kring sådant de ofta grubblar över. Boken skulle fungera ypperligt i förskola eller förskoleklass för att lyfta viktiga frågor. Det är den första boken i serien Stora frågor för små medborgare och två böcker till har redan utkommit i serien, en som handlar om skräp/miljö och en som handlar om sanning/lögn/källkritik och att sprida rykten.

Annalisa och födelsedagspresenten är skriven av Angeli Sjöström Hederberg och illustrerad av Caroline Sellstone. Den är utgiven av Idus förlag och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Skapa tillsammans med barnen

Skapa tillsammans med barnenSkapa tillsammans med barnen är en pysselbok där tanken är att man som vuxen ska inspireras till att skapa tillsammans med barn i olika åldrar. Det kan vara att måla med iskritor, göra självlysande nattbilder, spela skuggteater, skapa egna kartor, skulptera gnuggbilder, göra lavaexperiment, måla saltmålningar, göra egen leklera och mycket annat. Boken är pedagogisk, det är lätt att följa instruktionerna. Men mest är den inspirerande och det är tydligt att det är kreativiteten, lekfullheten och experimenterandet som står i fokus. Att göra är huvudsaken, inte resultatet. Boken är indelad i sju kapitel utifrån material, vilket gör att det är enkelt att hitta bland pysslen. Längst bak finns även ett användbart register. I boken finns också tips och råd om olika material, konstnärer att inspireras av osv, vilket gör att även vuxna som är nybörjare inom skapande kan känna att boken är matnyttig och inte svår att ta del av. En del av pysslen skulle barn kunna göra på egen hand, men de flesta kräver nog ändå att en vuxen finns i närheten. Jag tycker att boken är väldigt inspirerande och hittade direkt flera saker jag vill göra tillsammans med mina egna barn. Dessutom är boken användbar på exempelvis förskola, fritids och skola.

Boken är skriven av Ylva Hillström som är intendent på Moderna museet i Stockholm där hon bland annat jobbar med att skriva lärarhandledningar, föreläsa, göra konstäventyr för barn och planera workshops för ungdomar. Det märks att hon har lång och gedigen erfarenhet och att hon har en pedagogisk bakgrund. Skapa tillsammans med barnen är utgiven av Alfabeta bokförlag. Den finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Du är en stjärna Amy Jönsson

Barnen i Lyckeskolan är en serie böcker från Olika förlag. I varje bok får vi möta ett av barnen i klassen, vilket innebär att vi får träffa en mångfald utav barn som alla har sina unika drömmar, erfarenheter och livssituationer. Jag har tidigare exempelvis skrivit om Grattis Svea Fors, Pardis Moradi är här, Ett jobb för Nora Henriksson, och Vem är kär i Abel Svensson som är några av de andra böckerna i serien. I Du är en stjärna Amy Jönsson är huvudpersonen Amy. Hon och hennes mamma har varit på konsert och lyssnat på bonussyrran Jossans band. Amy älskar musiken och rytmen går rakt in i hennes kropp. Hon kan inte låta bli att dansa. Amy bor varannan vecka hos sin mamma och varannan vecka hos sin pappa. Hon och Jossan börjar skriva på en låt och mamma visar hur hon kan spela på gitarren. I skolan bestämmer hon sig för att starta ett eget band tillsammans med några klasskompisar. Men så blir det pappavecka och det blir inte lika enkelt att fortsätta på låten. Orden dyker inte upp på samma sätt som när Jossan var med och ingen mamma finns där för att hjälpa henne med gitarren. Först blir Amy arg och ledsen, ska hon behöva vänta en hel vecka för att kunna fortsätta? Men så visar det sig att pappa är en mästare på att rimma, trots att han inte kan spela något instrument.

Det här är en lättläst bok för nybörjarläsarna. Den ingår i Silverdelfinen 2 vilket innebär att det är lite längre meningar och lite mer text per sida än de allra enklaste böckerna. Självklart fungerar den också bra som högläsningsbok. Jag gillar att boken innehåller så många teman trots att det är en kort, lättläst bok. Den får med både det där att vara intresserad av något och drömma om något, men också dilemmat i att leva med skilda föräldrar. Relationer, skola, vardag och musik är andra teman som finns med. En fin gestaltning av en tjej som tar tag i sina drömmar och startar ett band, och som också har en annan stark tjej som förebild. Dessutom skildras stjärnfamiljer och karaktärer med annan hudfärg än vit, utan att det problematiseras. Du är en stjärna Amy Jönsson är en bok jag gärna rekommenderar till lågstadiet. En kul grej är att längst bak i boken finns texten till Amys sång ”Allt jag gillar” och en hänvisning till provlyssning finns här. Boken har färgstarka och inkluderande illustrationer. Ett plus för klassfotot på baksidan som skildrar mångfalden i samhället. Det här är en serie böcker där igenkänningsfaktorn kan vara stor hos många barn i en klass.

Boken finns bland annat hos Adlibris och hos Bokus.

Rita lätt

Bildresultat för rita lättI serien Rita lätt finns det numera fyra böcker: Rita lätt, Rita lätt djur, Rita lätt ansikten och Rita lätt fantasifigurer. De tre sistnämnda är inriktade på respektive tema, men i den senaste boken som bara heter Rita lätt finns det tips på hur man ritar allt möjligt: katter, hundar, dinosaurer, människor, hus, kläder, sport, bilar och andra fordon. Steg-för-steg-instruktionerna är väldigt lätta att följa och när man lärt sig grunderna är det enkelt att brodera ut teckningarna med detaljer som gör teckningen till sin egen. Övningarna i boken är noggrant testade och godkända av barn står det på baksidan och jag tror faktiskt också att det är enkelt för barn att följa instruktionerna. Instruktionerna har ingen text utan det är bara bilder, vilket gör att boken passar även för yngre barn som inte ännu kan läsa. Det räcker att titta på bilderna och följa dem för att man ska kunna lära sig rita de teckningar som finns i boken. Rita lätt vänder sig till målgruppen 6-9 år, men fungerar förstås för såväl yngre som äldre, inte minst som inspiration.

Boken är skapad av Esbjörn Jorsäter och utgiven av Bonnier Carlsen. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Råttsvansarna och Ormtjusarna

Ormtjusarna     Råttsvansarna

För något år sedan skrev jag om den första delen i Anna Hanssons nya serie, Intresseklubben. Den heter Myrstackarna och är en rolig och intressant faktabok om de djur det är mest synd om i skogen (enligt skämtet), nämligen myr-stackarna 🙂 Nu har det kommit två nya böcker i serien. Dels Råttsvansarna och dels Ormtjusarna.

I Råttsvansarna får vi bland annat läsa om när brunråttorna kom till Sverige, hur svartråttorna blev bortskrämda, vad råttor äter, varför de gärna bor nära människor, att råttor kan hoppa långt och högt, men också hålla andan och simma länge under vatten, att råttor är extremt närsynta och att de kan prata med varandra och att en enda råtthona under ett år kan föda över 100 ungar! Allt det och lite till får vi lära oss i denna lättlästa faktabok som vänder sig till barn i åldern 6-9 år.

I Ormtjusarna… kan vi exempelvis läsa om att det inte finns några ormar på Nya Zeeland, Irland och Island, att en del ormar lever i träd, att ormar saknar ögonlock och öron, att en del ormar lägger ägg medan andra föder levande ungar (som var ägg från början, men kläcktes inne i honans kropp!), att huggormar kan föda upp till 20 levande ungar och att snokar kan spela döda.

Böckerna har fina, färgglada, uttrycksfulla illustrationer av Maria Andersson Keusseyan, som ofta innehåller pratbubblor där någon rolig eller klurig text finns. Och så får vi emellanåt ett litet skämt också. Vet du vad mössens motorcyklar kallas? Ostbågar! Och så får vi läsa om ormar som har roliga namn, som Kattsnok, Mjölksnok och Glasögonorm. Jag tycker att den här serien har jättefina böcker som jag gärna bokpratar om. Det är lagom långa, lagom svåra böcker om olika djur som ofta fascinerar barn. De innehåller intressanta fakta samtidigt som det vetgiriga kombineras med humor och lättsamhet. Vidare har böckerna ett fint samspel mellan text och bild. Även titlarna är lockande!

Råttsvansarna finns hos Adlibris och hos Bokus, liksom Ormtjusarna (här och här). Båda böckerna är utgivna av Rabén & Sjögren. Ytterligare en del i serien kommer under våren/sommaren och det ser jag fram emot.

Lite sjuk, Läsa bok, Mera mat

Mera mat!  Lite sjuk  Läsa bok

Anna-Clara Tidholms klassiska småbarnsböcker kom i nyutgåva hos Alfabeta för några år sedan. Jag läste dem för min dotter häromdagen och slogs av hur bra de här böckerna är och vilken fantastisk barnboksmakare Tidholm verkligen är. Hennes succé Knacka på är det väl få föräldrar och pedagoger som har missat. Där jag bor delas den till och med ut som gåva till barnen på BVC. Hon har också skrivit massvis med andra böcker, både pek- och småbarnsböcker för de allra yngsta upp till tre år där bilden är i första fokus och texten koncentreras till bara ett par rader eller några få ord, men hon har också skrivit bilderböcker för de lite äldre förskolebarnen.

Läsa bok, Mera mat och Lite sjuk hör till de böcker Anna-Clara Tidholm skrivit för de yngsta barnen. Det är böcker i stort format och med vanliga sidor, alltså inte ett traditionellt pekboksformat med sidor i tjock kartong. Men förutom det så påminner böckerna om pekböcker. Illustrationerna får ta stort utrymme, ofta över nästan hela uppslaget, och det är bara ett par beskrivande ord per uppslag. I Läsa bok möter vi Lilla musen som står i sitt hus och tittar ut över ett stort hav där det seglar en båt och fiskarna simmar, en skog och höga berg. Musen ser också svarta moln på himlen där det kommer regn och hen bestämmer sig därför att koka te och läsa bok. Med 26 ord fördelade på 13 uppslag berättas en hel berättelse som tar läsaren till vitt skilda miljöer. Otroligt skickligt gjort! I Lite sjuk möter vi en snuvig pojke som är lite sjuk, men också en flicka som ramlar och får ont i näsan och ett barn som fått prickar och måste gå till doktorn och få medicin. Tre barn som är lite sjuka och måste ligga i soffan och läsa en saga medan de vilar en stund. Men snart är de pigga och kan hoppa i soffan bland kuddarna igen. Även här utspelas en hel berättelse på de få sidorna och här finns det också stor möjlighet till igenkänning och att samtala kring hur det är att vara sjuk och gå till doktorn. Extra kul är det förstås att aktiviteten läsa bok får utrymme i båda dessa böcker. I Mera mat är det matdags. Haklappen tas på och barnet äter mos, men vill inte ha paj. Ärtor är roligt liksom jordgubbssylt. Och tårta förstås! Barnet spiller saft och slänger av sig haklappen när hon inte vill äta mer. Sen är det dags att bajsa på bottan och så är barnet redo för mera mat! En rolig bok med såväl igenkänning som lek med perspektiv. Burken med jordgubbssylt är större än barnet och barnet sitter i tallriken med nyponsoppa, så här kan man diskutera kring olika storleksbegrepp om man skulle vilja.

Tre fina böcker som vänder sig till barn i tvåordsåldern, perfekt att peka och läsa tillsammans och såklart samtala kring det man läst. Böckerna är utgivna av Alfabeta förlag och finns bland annat hos Adlibris (här, här och här) eller hos Bokus (här, här och här).

Och blomstren dö

Och blomstren döOch blomstren dö är en psykologisk thriller om hemligheter i det förflutna, lojalitet och de val man gör som kan få konsekvenser allt mellan liv och död. Den är skriven av Rebecka Edgren Aldén som tidigare skrivit Den åttonde dödssynden som är en bok inom samma genre, men böckerna är helt fristående från varandra och handlar om helt olika karaktärer, även om vi faktiskt lite hastigt får återse Nora från Den åttonde dödssynden även i Och blomstren dö.

Och blomstren dö handlar om Gloria som följer med sin nye pojkvän Adam till hans familjs skärgårdshus för några lugna semesterdagar. De är ganska olika, Adam och Gloria, men båda har minnen från ön. Adam har alltid semestrat på Ekudden, medan Gloria bara tillbringade några somrar i sina tidiga tonår när hennes mamma hyrde ett hus där med sitt feministiska kollektiv. Man skulle kunna tro att det inte skulle spela någon roll idag, men deras till viss del gemensamma historia visar sig ändå ha stor betydelse. Gloria känner sig inte välkommen på Ekudden, varken bland öns bofasta eller hos Adams familj. Hon får känslan av att vara iakttagen när hon promenerar runt på ön. Det dröjer inte heller länge förrän gamla minnen kommer upp till ytan och frågor väcks. Vad är det hennes mamma velat dölja under alla år? Och vad hände egentligen den där sista sommaren på ön när 16-årige Jimmy dog? En dag går Gloria förbi kollektivhuset, som stått övergivet i tjugo år. Där gör hon en fasansfull upptäckt, som hon snart förstår har med hennes förflutna att göra.

Jag har sett väldigt olika recensioner av den här boken. Någon skriver att den är förutsägbar, andra att den är oförutsägbar. Det är en bok som inte enbart har hyllats. Men som också älskas av andra bloggare. Jag tycker att den var helt okej, ett bra tidsfördriv, men det är ingen bok som stannar kvar hos mig. Boken utspelar sig mitt i den svenska sommaren, men trots detta vilar en tung stämning kring såväl boken som runt Ekudden där den utspelar sig. Det är just stämningen som gör boken läsvärd, det är en krypande kuslig stämning som ändå aldrig blir riktigt jätteläskig. Nog kan man lista ut hur saker och ting hänger ihop, men man vet inte riktigt hur och inte vad som kommer att hända, vilket förstås bidrar till stämningen. Person- och miljöskildringarna håller också en hög kvalitet och framförallt gillar jag att personerna beskrivs så realistiskt med både goda sidor och fel och brister, precis som verkliga personer. Det finns dessutom en hel del annat som inte brukar finnas i traditionella deckare, frågor kring politik, klassamhället, jämställdhet, människors lika värde och så vidare. Gillar man svenska deckare är detta ett bra alternativ, inte minst eftersom den känns fräsch pga sin avsaknad av poliser och traditionella mordutredningar. Här är det vanliga karaktärer och relationerna i en bygd som är i fokus, även fast det är läskigt och spännande. Perfekt påskekrimläsning eller varför inte spännande semesterläsning.

Och blomstren dö finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.