Veckans topplista – Vecka 12 – Kok- och bakböcker

20181204_223032_0000.png

I Veckans topplista hos Johannas deckarhörna handlar det denna gång om kok- och bakböcker. Hon undrar: Hur gör ni? Använder ni kokböcker, inspireras ni av dem eller köper ni hellre hem en pizza och låter dem fortsätta att samla damm?

Jag är precis som Johanna – jag följer sällan recept när jag lagar mat utan improviserar mest, men använder däremot recept när jag bakar. Jag älskar att baka, det är ett av mina stora intressen förutom läsning och böcker. Här är mina favoritbakböcker just nu:

  • Baka bullar av Fredrik Nylén, känd från Hela Sverige bakar och bloggen Fredriks fika. Vill man bli inspirerad inför bullbaket är det här rätt bok!
  • Birgittas bästa julkakor av Birgitta Rasmusson, även hon känd från bakprogrammet i teve. Här finns alla de klassiska recepten, men många av dem finns också med en modern tvist.
  • Sju sorters kakor – den klassiska bakboken som är ett måste i alla kök. Några av mina absoluta favoritrecept är faktiskt hämtade härifrån.
  • Chokladbollar av Mia Öhrn. Vem kan motstå en chokladboll? Man kan dessutom göra massor av olika varianter av chokladbollar. Här kan man få hur mycket inspiration som helst.
  • Bästa kladdkakorna av Mia Öhrn. Kladdkaka är också ett sådant klassiskt bakverk som man kan förändra i det oändliga. Mia Örhn är en erfaren konditor som gör otroligt goda, lättbakade och inspirerande recept.

 

Baka bullar : älskade klassiker och nya favoriter  Sju sorters kakor : Sveriges bästa recept på klassiska bakverk och nya favoriter  Birgittas bästa julkakor  Chokladbollar  Bästa kladdkakorna

Baka bullar

Baka bullar : älskade klassiker och nya favoriterFredrik Nylén blev känd i Hela Sverige bakar. Han driver också en av Sveriges största bakbloggar, Fredriks fika. Hans första bakbok hade samma namn, Fredriks fika. Nu är bok nummer två här: Baka bullar. Här har han samlat alla sina bästa bullrecept, från klassikerna han lärde sig baka med sin mamma och mormor till egna uppfinningar med nya former och överraskande smaker. Här finns inte bara bullar, utan också knyten, nystan och gifflar, liksom längder, brytbullar och bulltårtor. Jag är sugen på att testa bland annat Vaniljbullar i muffinsform, Saffransgifflar med vit choklad, Öppen fläta med kanel, Kanelstjärna, Tigerbröd med choklad och vanilj, Semlor med hemgjord mandelmassa, Socker-S och Bullar med chokladgömma. Precis som i Fredriks fika är recepten tydligt presenterade och lätta att följa. Bilderna på bakverken ser otroligt lockande ut. Tycker man om att baka och framförallt då bullar, så kan man få mycket inspiration från Baka bullar.

Baka bullar är utgiven av bokförlaget Semic och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

 

Kom hem Laila – vinnare av Snöbollen

Kom hem LailaSnöbollen är ett svenskt bilderbokspris som årligen delas ut till Årets svenska bilderbok. Priset delas nu ut för åttonde gången och är initierat av Krumelur – föreningen för unga ord i norr, i samarbete med Umeå Kultur, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet Umeå universitet, Länsbiblioteket i Västerbotten, Littfest – Umeå Internationella Litteraturfestival, Mittuniversitetet samt Svenska Tecknare. Snöbollen är ett nationellt bilderbokspris med syfte att uppvärdera bilderboken som konstnärligt verk samt att uppmuntra upphovspersoner och förlag att tänja på bilderbokens  konstnärliga gränser vad gäller innehåll och form. Prissumman är 50000 kronor. Priset delas varje år ut på Littfest – Umeå Internationella Litteraturfestival. Förra veckan delades årets bilderbokspris ut. Vinnare av Snöbollen 2018 är bilderboken Kom hem Laila av Eva Lindström. Prismotiveringen lyder:

”Vem är Laila? Vart är hon på väg? Och vilka är de som väntar så ivrigt och vill henne så väl? Eva Lindströms bilderbok kom hem Laila öppnar oceaner av längtan i samspelet mellan enstaka, löftesrika textrader och bilder som förenar lätthet och tyngd. Berättelsen kombinerar en lugn men bestämd rörelse med en spänning som gestaltas av resans detaljer och farligheter. Ett bilderboksberättande som förmår reducera text och bild tills det uppstår en plats där tanken kan röra sig fritt.”

Kom hem Laila är en bilderbok där Eva Lindström skapat både text och bild, vilket tydligt syns i det sömlösa samspelet mellan texten och bilden. Boken inleds med att vi ser flickan som vi så småningom får veta heter Laila. Hon får en massa saker under bokens gång: en luftmadrass, en sjö, en stig, en hallonyoghurt, en egen hållplats, ett hus, en dörr. Allt detta berättas i du-form. Och vi förstår att det är hennes anhöriga som ger henne sakerna. På sista uppslaget står det: ”Du får din älsklingsrätt. Om du bara kommer hem till oss.”. Som ni förstår handlar det om längtan. En familj som längtar efter sin Laila. Men vem är hon? Vart har hon varit? Och vart är hon på väg? Det får vi inte riktigt veta. Och däri ligger kanske också berättelsens storhet. Här får fantasin fritt utrymme. Läsaren får själv föreställa sig vem Laila är och vart hennes resa bär henne. Varje läsare kan skapa sin egen tolkning av berättelsen och boken.

Texten är väldigt sparsmakad i den här bilderboken. Faktum är att boken bara rymmer ett femtiotal ord. Baksidestexten är också kort. ”Var är du Laila? Vi längtar efter dig”, är det enda som står på baksidan. Ingen text om vad boken handlar om eller vem den vänder sig till. Inga citat eller liknande som ibland annars återfinns i baksidestexterna. Även här ser man att läsaren uppmuntras att själv läsa boken för att skapa sin egen tolkning av vad den handlar om. Om texten är sparsmakad så talar bilderna desto mer. Bokens dominerande färger är gul, orange, blå och grön och det är företrädesvis landskapsbilder vi ser. Flickan Laila är förhållandevis liten, men landskapet är stort, närmast gigantiskt i förhållande till flickan.

Jag har aldrig varit en av de som tokhyllat Eva Lindström, för hon är ju verkligen populär. Hon vann första Snöbollspriset 2011 och har varit nominerad alternativt vunnit många andra priser genom åren. Och hon har fått väldigt bra kritik för många av hennes böcker. Jag har väl inte direkt läst allt hon gjort, men jag har inte riktigt tilltalats av hennes stil. Kom hem Laila imponerar vid en första anblick inte heller på mig sådär jättemycket. Det är en bok som man säkert skulle kunna ha många boksamtal med. Det hade varit roligt att diskutera vem Laila är, vilka det är som väntar på henne, vart hon varit, vart hon är på väg, varför hon är ensam och varför hon får just de saker hon får. Jag tror att varje barn man läser boken för skulle ha sina egna svar på de frågorna och det skulle kunna ge upphov till intressanta diskussioner i en barngrupp. Så på ett sätt förstår jag storheten i boken. Men som vuxenläsare, om jag bara läser boken för mig själv, så blir jag mest förvirrad. Så många frågor och inga svar. Men man behöver inte alltid ha sitt vuxenperspektiv när man läser barnböcker, ibland kan det vara en begränsning, som nu. Kanske borde jag bara släppa mitt vuxna jag och låta min fantasi och inlevelseförmåga få fritt utrymme när jag läser denna bok.

Kom hem Laila är utgiven av Alfabeta och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Tidigare vinnare av Snöbollen är:

2011: Apan och jag av Eva Lindström
2012: Molly & Sus av Klara Persson
2013: Om detta talar man endast med kaniner av Anna Höglund
2014: Dom som är kvar av Karin Saler och Siri Ahmed Backström
2015: Småkrypsboll av Tove Pierrou och Joanna Hellgren
2016: Djur som ingen sett utom vi av Ulf Stark och Linda Bondestam
2017: Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg