Jag och alla

Jag och allaI Jag och alla möter läsaren tio olika barn på tio olika platser. Ett barn susar fram längs motorvägen i sin pappas lastbil, ett annat har vuxit upp på en plats där det är krig och ett tredje är på utflykt i en skog. Hur skulle det kännas att vara någon annan? När boken inleds träffar vi Olivia. Hon sitter bakom sin mamma på en moped och de verkar vara på väg till förskolan. I handen håller hon en liten apa av plast som hon ska visa på samlingen när de kommer fram. När hon sitter där bakom mamma tänker hon. Hon tänker på någon som inte är Olivia, någon som sitter någon helt annanstans och tänker helt andra tankar. Kanske tankar Olivia aldrig har tänkt och aldrig kommer att tänka. Sedan presenteras ytterligare nio barn. Alla är sinsemellan olika, bor på olika platser, lever olika liv och har helt olika förutsättningar. Varje uppslag är fristående, men varje uppslag avslutas med en tanke som leder över till nästa sida och ett nytt barn, och det barnets funderingar. Det innebär också att alla barn hänger ihop i en slags kedja, precis som i Sanna Borells bilderbok Kedjan som jag recenserade tidigare i veckan. I slutet av boken återkommer vi till Olivia, flickan vi träffade i inledningen. De avslutande orden är:

Tänk om jag inte fanns.

Tänk om jag bara var ett barn i en bok.

I så fall undrar jag hur det känns att vara den som läser om mej.

Vilken rolig idé att genom en bilderbok låta läsaren ta del av så många olika barns livsöden. Varje uppslag är ett eget konstverk som man kan fördjupa sig i länge. Här finns det också mycket att fundera och diskutera kring om man vill. Likheter, olikheter, rättvisa, orättvisa, fördomar, sanningar och identitetsfrågor. Mycket tankeväckande! Boken är skapad av 2017 års Augustprisvinnare Sara Lundberg (som gjort den fina Fågeln i mig flyger vart den vill) tillsammans med den prisbelönta författaren Ylva Karlsson.

Jag och alla är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Cold Case – Försvunnen

Cold Case: FörsvunnenTina Frennstedt är en av Sveriges främsta kriminalreportrar med ett förflutet på flera av landets största tidningar och tv-produktioner. Hon har specialiserat sig på kalla fall. Tidigare har hon gett ut dokumentärromanen Diplomatdottern. Nu är hon också aktuell med första delen i en ny deckarserie som heter Cold Case. Första boken i serien heter Försvunnen. I skrivandet av denna bok har Tina Frennstedt inspirerats av ett verkligt försvinnande, nämligen Helena Anderssons försvinnande i Mariestad 1992.

Cold Case: Försvunnen utspelar sig i Skåne. Morgonen efter att den våldsamma orkanen Rut dragit in över Skåne hittas en kvinna mördad utanför en badhytt i Höllviken. Snart sker ännu en attack och tillvägagångssättet pekar mot en dansk serievåldtäktsman och mördare, kallad Valbymannen, som härjade i Köpenhamn några år tidigare. Bokens huvudperson, Tess Hjalmarsson, är egentligen chef för Skånes Cold Case-grupp, men tvingas in i jakten på våldtäktsmannen och mördaren. Till en början är polisens arbete resultatlöst, men när gärningsmannen till slut lämnar ett spår efter sig hittar man en koppling till ett gammalt, ouppklarat fall som Tess länge velat lösa: den nittonåriga Annika Johanssons försvinnande i Simrishamn en sommarnatt sexton år tidigare. Frågan är om Annika var gärningsmannens första offer, eller om sanningen om Annikas försvinnande döljer sig någon helt annanstans.

Jag gillade den här boken. Det känns verkligen att författaren har ett gediget kunnande om kriminologi och polisiärt arbete, och det märks att hon vurmar lite extra för kalla fall. Att hon dessutom kan skriva märks naturligtvis också. Boken är välskriven och språket flyter på lätt och ledigt. Att det här är en skönlitterär debut är svårt att föreställa sig. Boken handlar om sinsemellan ganska olika fall, det ena gammalt, ett så kallat Cold Case och det andra, eller de andra, som sker i nutid är väldigt spektakulärt. Att det handlar om olika fall gör boken mer mångbottnad och levande, och det bidrar också till att man får inblick i såväl polisens arbete med olika typer av brottsfall, likväl som anhörigas tankar och ageranden. Bokens huvudperson, Tess, är en lesbisk polistjej med ett rörigt privatliv som ju fallet så ofta är med de poliser man får följa i deckare. Men hon är sympatisk och intressant och jag vill gärna läsa mera om henne. Hennes sidekick och kollega, Marie, skildras också på ett sympatiskt sätt och hon verkar vara en väldigt rolig person. Jag har aldrig varit i Skåne, men tack vare de fina miljöskildringarna kan jag ändå se miljöerna framför mig. Boken avslutas inte med någon rejäl cliffhanger, men författaren låter oss ändå förstå att det här är början på en ny serie och att vi kommer att få följa karaktärerna vidare. Och det vill jag gärna göra. Jag ser fram emot fler böcker om kalla fall av Tina Frennstedt.

Cold Case: Försvunnen är utgiven av bokförlaget Forum och finns bland annat hos Adlibris och Bokus.