Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

april 2019
M T O T F L S
« mar   maj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Månadsarkiv: april 2019

Gulliga lillebror

Gulliga lillebrorGulliga lillebror handlar om Dorran. Hon har en väldigt liten lillebror. En lillebror som är så liten att han inte kan gå, prata eller äta kex. Det enda han kan göra är att tutta, sova, skrika och bajsa gult. Dorran tycker att han är en väldigt tråkig lillebror, men det tycker inte alla de som kikar ner i vagnen och beundrar honom. Vi får följa Dorran under en morgon när hon ska gå på förskolan. Men hon vill inte alls gå till förskolan. Varför ska hon gå dit när lillebror slipper? Varför ska hon skynda sig när lillebror får mysa med mamma hela dagarna? Faktum är att Dorran också vill vara liten igen. Hon går in till lillebrors rum och tar på sig hans bebiskläder. Eller ja, de var ju hennes kläder en gång i tiden. Hon tar hans napp också. Det smakar mjukt, kladdigt och gott. Mamma tycker däremot inte att det är så roligt att Dorran har blivit liten igen. Det blir bråk och Dorran springer in på sitt rum och smäller igen dörren så det låter PANG. Efter en stund kommer mamma och har visst förstått allting. Hon undrar om Dorran vill vara liten idag, sedan sätter hon sig och kramar Dorran länge. Dessutom får Dorran åka lillebrors vagn hela vägen till förskolan. Och när de väl kommer fram känner Dorran att det liksom känns hoppigt i hela kroppen. Hon vill också leka med de andra barnen. Leka som bara de stora barnen kan göra. Det kanske inte är så dumt att vara stor trots allt?

Jag tror att den här boken skapar hög igenkänning hos väldigt många familjer. Storasyskonets avundsjuka mot det lilla syskonet skildras varmt och inkännande av Moa Eriksson Sandberg. Det är mycket humor i såväl text som bild och det finns flera flirtar mot oss vuxna läsare. Jag gillar hur bilderna visar på flera saker som inte syns i texten, som att Dorran och hennes bror har annan hudfärg än vit, att Dorrans mamma är tatuerad och att deras hem inte är helt perfekt utan snarare rätt stökigt. Illustrationerna är också mycket uttrycksfulla och förstärker de känslor Dorran har och som Moa Eriksson skildrat ur ett fint barnperspektiv.

Gulliga lillebror är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Skruvade sagor

I Skruvade sagor behöver man inte följa reglerna

Bildresultat för skruvade sagorHar ni sett böckerna i Lilla skräckbiblioteket? Jag har skrivit om dem tidigare. Det är klassiska sagor som blivit omskrivna till lättläst format och med en tvist, nämligen att de har gjorts om till skräckberättelser. Hittills har Dödluvan och vargen, Snövit och de sju trollen, Askungen och vampyrprinsen, Guldlock och de tre spökena, Prinsessan på den giftiga ärtan och Hans och Greta i det hemsökta huset kommit ut på svenska. Hegas förlag som gett ut dessa böcker har också skapat något som de kallar för Skruvade sagor. Det är ett kortspel/sagospel där man ska samla ihop de olika delar som krävs för en riktig saga: Huvudperson, plats, fiende, händelse och sagoslut. När man har samlat alla får man berätta sin saga. Själva upplägget är jättekul och jag kan tänka mig att det är väldigt kul för barn på förskola, lågstadiet eller fritids att spela detta sagospel. Väldigt lärorikt för att lära sig hur en berättelse är uppbyggd och hur en saga ser ut. Eftersom bilderna i detta sagospel dessutom är tagna ur böckerna som ingår i Lilla skräckbiblioteket känns det som att det kan bli spännande sagor som man aldrig tidigare hört.

Skruvade sagor består av 50 kort uppdelade i fem olika kategorier: huvudpersoner, platser, fiender, händelser och sagoslut. Det finns även två jokrar. Spelarnas uppgift är att vara den som får ihop flest sagor genom att spela ut fem kort, en från varje kategori, och berätta sin saga. Och de sagor som berättas är alltså inte de vanliga man hört många gånger förr. Här har man som spelare stor frihet att komponera ihop en spännande, läskig, nytänkande saga. Varje spelare får till en början fem kort på hand. Resten av korten läggs i en hög mitt på bordet. Sen får man dra ett kort i taget, i tur och ordning, från högen, samtidigt som man kastar ett annat kort med framsidan uppåt i en slänghög intill. När en spelare fått ihop en komplett saga, dvs ett kort från var och en av de fem kategorier är det dags att berätta sagan. Efter det får spelaren dra fem nya kort. Den som berättat flest sagor när spelet är slut vinner. Jokrarna kan användas som spelkort från vilken kategori man vill. Det finns också förslag på tre andra varianter på spel man kan spela med korten, dels som samlarspel och dels som skicka-spel. Självklart kan man också använda korten som pedagogiskt material när man ska skapa sagor även utan att spela. Reglerna finns tydligt beskrivna i kortspelets ask. Bland huvudpersoner finner vi till exempel Guldlock, Dödluvan, En blöt prinsessa, Tre barn och En prins. Bland fienderna återfinns exempelvis En elak drottning, En vampyr, Tre rövare, Ett skelett, En spindel och En massa monster. Bland de platser där sagan kan utspela sig på finns En grotta, Ett torn, En hemlig gång, Ett kök, Ett slott i en skog och En stuga på en kulle. Bland de händelser som sagan kan handla om finns bland annat Det spökar, En efterlysning, Vilse i skogen, Gift i sängen och En bal på slottet, och till sist finns också en rad sagoslut man kan använda sig av, som till exempel Lyckliga tillsammans, Fångad för alltid, En bebis föds, Bjuda på middag och Äntligen rika. Som ni ser så finns det oändliga möjligheter att komma på roliga, spännande, skrämmande, skruvade sagor. Jag tycker att det här var ett riktigt roligt och användbart spel som kan vara till både nöje och nytta såväl hemma som i undervisningen på skola eller bibliotek.

Kortspelet Skruvade sagor finns bland annat hos Adlibris och Bokus.

Förskolan Havet

Jojje 5 år   Uma 5 ½ år (inbunden)

Förskolan Havet är en bilderboksserie som än så länge består av två titlar, Jojje 5 år och Uma 5½ år. Tredje delen, Lilly K snart 6 år kommer i höst. Boken handlar om avdelningen Fiskmåsen på förskolan Havet. Där går 12 barn. Bland dessa finns alltså Jojje, Uma och Lilly. På avdelningen finns också två fröknar: Izla och Freddie.

Jojje 5 år är den första boken i serien. I den boken möter vi alltså Jojje. Vi får träffa honom under en vecka. Han bor varannan vecka hos sin mamma och varannan vecka hos sin pappa. När vi träffar Jojje är det dags för pappavecka. Och på en vecka hinner mycket hända i Jojjes liv. Han hinner inte bara flytta från sitt gröna rum hemma hos mamma till sitt gula rum hemma hos pappa. Han hinner också få ett stygn i pannan, rita en rymdteckning med alla planeter på, göra pärlhalsband på förskolan med bästa kompisen Uma, bli osams och sams med sin favoritfröken på förskolan, laga soppa, bada fotbad, besöka en kokosbollsfabrik och se brandrök från grannhuset. Men ibland får Jojje också en jobbig känsla i kroppen. Och när allt känns jobbigt så känns det förstås extra skönt att få somna nära pappa om kvällarna.

Den här boken skapar hög igenkänning hos såväl förskolebarn som hos deras föräldrar. Det händer inga jättestora saker, utan här är fokus på vardagen och alla de små händelser som utgör det vardagliga livet. En vanlig vecka, men ändå ovanlig.

Uma 5½ år handlar om Jojjes bästa kompis Uma. Jojje är också Umas bästa kompis. Eller, egentligen inte, för om hon måste välja så är det nog mamma som är hennes bästa kompis. De har så roligt tillsammans och de kan prata om precis allt. Vi får följa Uma under en vecka när det händer en hel del. De har bergetdag på förskolan när de gör utflykt till Kompisbjörken, mamma och Uma ritar mandalas, Uma och Lilly K rymmer från förskolan så polisen letar efter dem, de gör påsktavlor och förbereder för vernissage på förskolan, en hel teater kommer till förskolan och förskolan går på besök till skolan där barnen senare ska börja i förskoleklass.

Även här är det det vardagliga som är i fokus, liksom Umas känslor och upplevelser av vad som har hänt, snarare än betoning på en massa äventyr. Igenkänningsfaktorn är stor även i denna bok.

Böckerna om barnen på förskolan Havet är skrivna av Ellen Karlsson. Hon har sagt i en intervju att hon med dessa böcker hoppas kunna ge barn och vuxna stunder och tillfällen där det går att prata om sådant som det annars inte alltid går att prata om, både stort och litet om sin egen eller någon annans verklighet. Hon säger också att med dessa böcker har hon velat skapa en brygga mellan bilderbok och kapitelbok. Böckerna är nämligen i bilderboksformat, men de innehåller betydligt mer text än en vanlig bilderbok. Böckernas upplägg är så att man får följa barnen under en vecka i deras liv och det gör att böckerna får en naturlig uppdelning med sju kapitel, ett för varje dag i veckan. På så sätt kan man läsa ett kapitel per dag precis som i en kapitelbok. Jag gillar idén bakom dessa böcker. Dels för att det inte finns så många kapitelböcker för de yngre barnen och det efterfrågas faktiskt då och då på biblioteket där jag jobbar. Och dels också för att det behövs sådana här vardagsskildringar om olika barn som har olika förutsättningar, livssituationer, familjesammansättningar och personligheter. Det är viktigt att alla får möjlighet till igenkänning och att man kan visa på att det är okej att vara den man är, även om ens livssituation ser annorlunda ut än kompisens.

Böckerna är utgivna av Natur & Kultur. De finns att köpa bland annat på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).

Jag är ju så jävla easy going

Jag är ju så jävla easy goingJag är ju så jävla easy going är skriven av Jenny Jägerfeld. Det är en ungdomsbok men den passar minst lika bra för vuxna. Jag tyckte mycket om den här boken. Inte minst kanske eftersom jag lyssnade på en författaruppläsning av den, det är ju något speciellt att få höra en författare läsa sina egna texter. Jenny Jägerfeld har ett otroligt härligt språk, hon leker med språket, vänder och vrider på ord och begrepp och förnyar gamla klyschor. Dessutom är hon så duktig på att skildra karaktärerna så att man verkligen kommer dem nära. Det är svårt att inte bli berörd. Boken handlar om Joanna som är 18 år och går på gymnasiet. Hennes största problem i början av boken är pengabrist. Hon lever i ett hem där föräldrarna inte ens kan hämta ut hennes adhd-medicin och hon får knappt mat om dagarna. Hennes mamma har skrivit en bok för 9 år sedan, en bok som slog igenom men blev en slags one hit wonder. Sedan dess har hon skrivit flera böcker som aldrig har antagits. Mamman kan dock inte sluta tänka på sin författardröm och fortsätter därför att skriva och hoppas på att en dag få till ett nytt mästerverk. Under tiden får hon förstås inga pengar. Pappan är sjukskriven för depression. Joanna vill att föräldrarna ska komma ihåg att de har en dotter och rycka upp sig för hennes skull, men hon har för länge sedan insett att de är för inne i sitt eget för att detta ska ske. Av en slump kommer hon därför på en plan som ska ge henne en summa pengar. Närmare bestämt 17 500 kronor. Det är en kriminell och farlig plan, men när medicinen Joanna äter mot kaoset i huvudet håller på att ta slut finner hon ingen annan utväg. Allt det här sätter bollar i rullning som Joanna nog inte riktigt hade räknat med. Mitt i allt kaos, kriminalitet och mordhot finns också Audrey, tjejen som får nervtrådar att tränga ut från Joannas hjärta, rakt ut genom bröstet.

Jag är ju så jävla easy going utspelar sig under en ganska kort tid, några månader på våren under Joannas sista år på gymnasiet. Det är en intensiv bok, det händer mycket, boken håller ett högt tempo. Men så är ju livet också många gånger, inte minst när man är ung och man står med ena foten in i vuxenvärlden. Boken skildrar väl Joannas ambivalens, ibland vill hon nog vara yngre än vad hon är, hon önskar att föräldrarna skulle kunna ta ansvar för henne. Samtidigt så är hon mogen, ansvarstagande och vill verkligen lösa sina problem, även om det inte alltid går som hon tänker sig. Jag hade älskat att läsa den här boken när jag själv var 18, jag tycker att jag kan känna igen mig i Joanna även om jag långt ifrån hade de problem som Joanna drabbas av eller ens hennes livssituation. Men jag tyckte väldigt mycket om att lyssna till boken som vuxen också. Och nu ser jag fram emot att läsa Här ligger jag och blöder som var Jenny Jägerfelds debutbok, men som jag ännu inte har läst.

Jag är ju så jävla easy going är utgiven av Gilla böcker och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Hög igenkänning med Bibbi

Bibbi pÃ¥ promenad     Bibbi äter smörgÃ¥s

Bibbi äter smörgås var läsning med hög igenkänning för vår 2½-åring. Det är en småbarnsbok som handlar om en tjej som heter Bibbi. Hon är hemma hos sin mormor. Hos mormor bor också hunden Lasse. Bibbi vill ha en smörgås och mormor fixar en åt henne. Men Lasse är också sugen på den smörgåsen. Vad tror ni händer – ja, under stor dramatik tar Lasse Bibbis smörgås, mitt framför ögonen på henne! Tur mormor kan trösta Bibbi länge, och att det finns nya mackor.

Bibbi på promenad handlar också om Bibbi och mormors hund Lasse. De äter kakor, men mamma tycker att det är nog med kakätning. Då vill Bibbi gå någon annanstans istället. Hon tar med Lasse ut på promenad. Men när en katt kommer tappar Bibbi Lasse och han springer iväg. Hjälp, vad ska Bibbi göra nu? Vilken tur att Lasse är en lydig hund som snart kommer tillbaka till Bibbi.

Jag gillar verkligen böckerna om Bibbi. Enkla, tydliga men ack så uttrycksfulla bilder i milda färger, ständigt med glimten i ögat och med ett fint barnperspektiv. Texten är enkel och kärnfull och ligger nära barnets eget språk. Båda berättelserna handlar om vardagliga situationer som ger hög igenkänning hos de minsta barnen. Även som vuxenläsare ler jag åt hur fint och varmt skildrade händelserna är. Böckerna är i ett lite större pekboksformat med tjocka, greppvänliga kartongsidor med rundade hörn. Perfekt för de yngsta barnen att själva bläddra i.

Böckerna om Bibbi är skrivna av Ingrid Olsson, illustrerade av Charlotte Ramel och utgivna av Lilla Piratförlaget. De finns bland annat på Adlibris (här och här) och hos Bokus (här och här).

Helgfrågan vecka 17 – Årets bok

I helgfrågan denna vecka från Mias bokhörna är det fokus på Årets bok, vars nomineringar släpptes häromdagen. Mia undrar: Vad tycker du om nomineringarna? Var det rätt böcker? Vilken bok saknade du?? Bonusfrågan är: Hur många av dessa har du läst?

De böcker som blev nominerade till Årets bok 2019 är:

 • De dubbelt så bra, Bengt Ohlsson (Albert Bonniers förlag)
 • Det som göms i snö, Carin Gerhardsen (Bookmark)
 • En katts resedagbok, Hiro Arikawa (Nona)
 • Järtecken, Christoffer Carlsson (Albert Bonniers förlag)
 • Manhattan Beach, Jennifer Egan (Albert Bonniers förlag)
 • Mörkret, Ragnar Jónasson (Modernista)
 • Pachinko, Min Jin Lee (Polaris)
 • Påfågelsommar, Hannah Richell (Forum)
 • Silvervägen, Stina Jackson (Albert Bonniers förlag)
 • Stormvarning, Maria Adolfsson (Wahlström & Widstrand)
 • Till minne av en villkorslös kärlek, Jonas Gardell (Norstedts)
 • Vaggvisa, Leila Slimani (Natur&Kultur)

Som alltid innehåller sådana här listor en del överraskningar. Jag har bara läst två av böckerna (Silvervägen och Det som göms i snö). Eftersom jag inte läst de andra är det ju svårt att säga om det var rätt eller fel böcker som valdes ut. Jag är nyfiken på att läsa De dubbelt så bra, Järtecken, Mörkret, Pachinko, Påfågelsommar och Vaggvisa eftersom jag läst/hört gott om dem, så jag antar att det finns en anledning till varför de är nominerade. Att Jonas Gardell blivit nominerad är förstås inte heller så förvånande. Jag hade nog gärna sett Bränn alla mina brev av Alex Schulman, En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson, Folk med ångest av Fredrik Backman, Ensam kvar av Rhiannon Navin och flera andra böcker bli nominerade också. Den bok jag saknade mest på listan är nog En helt vanlig familj, den gillade jag så mycket. Jag tycker dock att det är roligt att sådana här litteraturpriser instiftas, det är ett enkelt och bra sätt för bibliotek och bokhandlar att uppmärksamma böcker och författarskap samtidigt som det ger läsarna många bra boktips.

På jakt efter älg

På jakt efter älgÄntligen har det kommit en ny barnbok om jakt. När man, som jag, jobbar på bibliotek på glesbygden i Norrlands inland så kan ni ju tänka er vilka böcker som efterfrågas. Precis som i andra delar av landet efterfrågas populära serier som Harry Potter, Pax och LasseMajas detektivbyrå likväl som böcker om djur, pyssel och kändisar. Men det efterfrågas också böcker om jakt och fiske. Det finns ingen uppsjö av böcker att hänvisa till vid dessa frågor. Därför är det så kul att Anna Hansson nu har påbörjat en serie lättlästa böcker om jakt i Sverige. På jakt efter älg heter den första boken i serien. Den handlar om Axel. Hans pappa är älgjägare. Axel har varit med honom och jagat många gånger, men just idag känns det extra spännande och det pirrar lite extra i Axels mage. Han ska nämligen få gå med hunden för första gången. När sedan Ludde får upp ett spår blir det så spännande att Axel knappt vågar andas…

Anna Hansson är en av Sveriges absolut mest produktiva barnboksförfattare. I denna bok samarbetar hon med Jennie Elverstig som har erfarenhet av jakthundsuppfödning och som tidigare skrivit flera böcker tillsammans med Anna. Med serien På jakt vill de informera om hur jakt bedrivs i Sverige och berätta om de djur som är vanliga att jaga. Illustratör är Filippo Vanzo, en illustratör som enligt förlaget brinner extra mycket för djur och natur.

På jakt efter älg är en lättläst bok som vänder sig till nybörjarläsare mellan cirka 6 och 9 år. Bokens lix, läsbarhetsindex, är 16. Det är en hel del text, men boken är inte så lång och det är ganska stor stil och mycket luft på sidorna. Dessutom är det illustrationer på varje uppslag. Längst bak i boken finns lite fakta om älgar och älgjakt.

Jag tror att den här boken kommer att bli populär bland eleverna. Många av eleverna på skolorna där jag jobbar har föräldrar som jagar och även en hel del av lärarna jagar, så det är lätt för barnen att relatera. Många av dem har också varit med på älgjakt eller skulle vilja vara med. Själv har jag varit med på älgjakt flera gånger, både på pass och med hundförarna, och jag tycker att författarna närmat sig ämnet på ett väldigt trovärdigt sätt. Stämningen i skogen förmedlas på ett fint sätt, liksom spänningen, men också anledningen till varför man jagar älg, vilket känns viktigt att förmedla tycker jag.

Nästa bok i serien, På jakt efter björn, utkommer i höst och där är det Axels syster Siri som är i huvudrollen. Kul med en tjej som huvudkaraktär. Det ska bli spännande att läsa även denna bok.

På jakt efter älg är utgiven av Beta pedagog och finns bland annat hos Adlibris och på Bokus.

Hälsa, kost och dieter

Bildresultat för äta träna leva    Paleo : maten och motionen din kropp är byggd för    Bildresultat för paleo stenÃ¥lderskost robb

På sistone har jag bläddrat i lite av de kost och hälsoböcker jag har i bokhyllan för att få lite inspiration. Beach 2019 närmar sig ju 😉 Nä, skämt åsido, jag har inga planer att skapa någon beachkropp, men visst är det roligt att hitta lite nya nyttiga recept och det skadar inte med lite ny kunskap och pepp när det gäller hälsan också. Alltid lär man sig något nytt.

Äta träna leva är skriven av Erika Kits Gölevik som är personlig tränare och Kristina Andersson som är näringsfysiolog. Tillsammans har de skapat en bok där de fokuserar på hur man med rätt man, effektiv träning och inre balans når den form man drömmer om – och håller den livet ut. Här är alltid inte fokus på snabba dieter, utan hur man hittar ett hållbart sätt att leva. Som de själva skriver: idag är första dagen på resten av ditt liv. Hur vill du leva det? Här finns både recept och träningsprogram, men det finns också exempelvis fakta om olika näringsämnen, tips om hur man sätter mål och hur man når dem och så massor av pepp och inspiration. Boken är snyggt formgiven. Jag hade dock velat att kapitlet ”leva” fick lika stort utrymme som ”äta” och ”träna”, eftersom jag tycker att alla tre delar är lika viktiga för att må bra.

Paleo – Stenålderskost: Människans ursprungliga kost av Robb Wolf och Paleo – maten, och motionen din kropp är byggd för av Erik Wallsten och Thomas Wahlström handlar båda om stenålderskost, Författarnas utgångsläge är att vi idag lever i ett högteknologiskt samhälle, har gjort fantastiska medicinska landvinningar och vet mer om vår fysiologi än någonsin tidigare, ändå är vi fetare, sjukare och svagare än tidigare generationer. Vår arvsmassa har sett likadan ut de senaste 40 000 åren men vår kosthållning har förändrats radikalt de senaste årtiondena. Enligt författarna visar forskning att om vi genom kost, sömn och motion kan imitera den livsmiljö som vi hade förr så kan vi hålla oss friskare och starkare. Böckerna innehåller fakta, forskningsrön och recept. I Robb Wolfs bok finns  även ett 30-dagarsprogram med meny och träningsprogram. Jag föredrar dock de svenska författarnas bok som är mer lättillgänglig.

Bildresultat för lchf pÃ¥ riktigtBildresultat för viktminskning med lchf Ã¥se Bildresultat för lchq paulun

Vill man inte satsa på stenålderskost kanske LCHF är ett alternativ. LCHF på riktigt är skriven av Monique le Roux Forslund och Viktminskning med LCHF – så lyckas du är skriven av Åse Falkman Fredrikson. Den förstnämnda boken innehåller matförslag från morgon till kväll under fyra veckor, totalt över 60 recept samt shoppinglistor. I början av boken finns en kortare introduktion till vad LCHF-kost är och hur LCHF fungerar i praktiken. Den sistnämnda boken innehåller sex veckomenyer och hela 86 recept. Även här finns en kortare introduktion samt författarens berättelse om sin egen LCHF-resa. Båda böckerna är bra för den som vill få inspiration inför att äta enligt LCHF. Det är ju alltid roligt med variation när det gäller recept.

5:2 dieten - kokboken : 150 recept för halvfasta

Fredrik och Karoliina Paulún har skrivit en bok, LCHQ-kokboken, om kosthållningen LCHQ som passar den som vill minska på kolhydraterna, men inte ta bort dem helt som i LCHF. I LCHQ – Low Carb High Quality är det fokus på rätt mängd näringsämnen som bränner fett, bygger muskler, minskar inflammationer och ger mer energi. Det är alltså större mängd kolhydrater i denna kost än i LCHF, vilket gör det lättare att orka träna och hålla humöret uppe. Men kolhydratkällorna är noga utvalda och i lagom mängd. Här finns 50 recept att inspireras av.

Så till sist en annan diet, nämligen 5:2-dieten. I 5:2-dieten Kokboken av Mimi Spencer och Sarah Schenker finns 150 recept för halvfasta, 5:2-dieten går ut på att man fem dagar i veckan äter som vanligt, men resterande två dagarna äter man en fjärdedel av det vanliga kaloriintaget, dvs halvfasta. I början av boken finns en kort introduktion till dieten och hur man äter under sina halvfastedagar. Men merparten av boken består av kaloriberäknade recept för halvfastedagarna. Boken kan ses som ett komplement till faktaboken 5:2-dieten som är skriven av dr Michael Mosley tillsammans med Mimi Spencer.

Samla katter

Samla katter

Kan en kattälskare någonsin ha för många katter? Ja, det kan man få svar på i den spinn-ande berättelsen Samla katter av Lorna Scobie. Samla katter är en bilderbok och en färgsprakande, spännande upptäcksfärd bland katter av alla de slag. Här finns fläckiga, enfärgade, tjocka, smala, små, stora, fluffiga, nakna katter. Boken inleds med att berättarjaget säger att hen är en samlare som bestämt sig för att samla på katter. Hen älskar katter. Just nu har hen inga katter alls, men berättarjaget har en plan. Med en bit ost lockar hen till sig en massa möss, och en massa möss lockar förstås till sig katter. Vips så har kattsamlaren plötsligt hela 12 katter. Och lite mer ost lockar till sig ännu mera möss och ännu flera katter. Vips finns det plötsligt hur många katter som helst. Men nu kommer också de stora katterna. De stora, farliga katterna: tiger, lejon, gepard, puma och allt vad de heter. Kattsamlaren vet inte riktigt vad hen tycker om de där stora katterna – det kanske inte riktigt är hens grej att vara kattsamlare trots allt. Men som tur är har hen en ny plan. Hen gillar ju ost, kanske ska hen börja samla på ost istället för katter!

För mig är det inte själva berättelsen som är den här bokens stora behållning. Den är visserligen rolig och fyndig, men sticker egentligen inte ut nämnvärt. Nej, det som är det bästa med boken är ju illustrationerna. För en kattälskare är Samla katter ett eldorado. Här finns hur många kattillustrationer som helst. Alla möjliga katter! Fantasin frodas och alla katter har sitt eget säregna och personliga intryck, så det syns verkligen att Lorna Scobie måste ha tyckt om att illustrerat boken. Det finns mycket att titta på, många detaljer att försjunka i och en hel del att fundera vidare kring. Boken passar en bred målgrupp, såväl små som stora kattälskare från cirka två år och uppåt.

Samla katter är utgiven av Modernista och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Historien om Bodri

På baksidan av Historien om Bodri står det såhär:

Det här är en berättelse om Förintelsen, en högläsningsbok för vuxna att läsa tillsammans med barn. Historien om Hédi och hennes hund är baserad på författarens egna upplevelser. Den är skapad för att nästa generation har rätt att få veta vad som hänt, i övertygelse om att de har kraften att bygga en bättre framtid.

Historien om BodriHistorien om Bodri är alltså en berättelse om att vara barn under Förintelsen, men det är också en berättelse om ett älskat husdjur. Hédi älskar sin hund Bodri och sin bästa vän Marika. Bandi, Marikas
hund, älskar hon också. De klättrar och springer, leker och lever i frihet i den lilla staden de bor i. En dag får de höra talas om en elak man, som har mycket makt, han bestämmer i sitt land och har börjat bestämma över fler länder. Han heter Adolf Hitler. Snart förbjuds flickorna att leka med varandra eftersom Hédi är jude. Så småningom skickas också Hédis familj till koncentrationsläger.

Som ni märker så är detta en bilderbok som handlar om det allra mörkaste och svåraste. Hédi Fried skildrar sin barndom och sina upplevelser med ett tydligt barnperspektiv, så att barn ska förstå detta abstrakta ämne. Som ni kanske vet överlevde Hédi Fried Auschwitz och Bergen-Belsen och kom till Sverige tillsammans med sin syster 1945. Hon har ägnat sitt liv åt att berätta om sina erfarenheter och se till att vi aldrig glömmer. Till exempel har hon gett ut Frågor jag fått om Förintelsen och hon har även sommarpratat i radion. Till Förintelsens minnesdag nu i januari släpptes hennes första barnbok, bilderboken Historien om Bodri som Hédi Fried skapat tillsammans med illustratören Stina Wirsén.

Det är en grym berättelse, en fruktansvärd tid som skildras. Men Fried och Wirsén skildrar det på ett så fint sätt i den här bilderboken. Stina Wirsén är precis rätt illustratör, få kan skildra barns känslor som hon. Här skildrar hon allt från rädsla till längtan på ett oerhört gripande sätt. Hédi Fried har ett otroligt poetiskt språk, inte minst när hon skildrar hur hunden väntar och väntar på sin älskade matte. Det är verkligen en bok att läsa tillsammans, en bok att samtala kring och en bok som ger upphov till många tankar. Precis som det står i baksidestexten är det viktigt att alla får veta vad som hänt och det är viktigt att prata om det som hänt, så det aldrig sker något så otäckt igen. Jag blev väldigt gripen av boken och hoppas att det är en bok som köps in till alla förskolor och skolor så den når så många barn som möjligt. Boken funkar för alla åldrar, från ungefär tre år och uppåt, långt upp i åldrarna.

Historien om Bodri är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.