Historien om Bodri

På baksidan av Historien om Bodri står det såhär:

Det här är en berättelse om Förintelsen, en högläsningsbok för vuxna att läsa tillsammans med barn. Historien om Hédi och hennes hund är baserad på författarens egna upplevelser. Den är skapad för att nästa generation har rätt att få veta vad som hänt, i övertygelse om att de har kraften att bygga en bättre framtid.

Historien om BodriHistorien om Bodri är alltså en berättelse om att vara barn under Förintelsen, men det är också en berättelse om ett älskat husdjur. Hédi älskar sin hund Bodri och sin bästa vän Marika. Bandi, Marikas
hund, älskar hon också. De klättrar och springer, leker och lever i frihet i den lilla staden de bor i. En dag får de höra talas om en elak man, som har mycket makt, han bestämmer i sitt land och har börjat bestämma över fler länder. Han heter Adolf Hitler. Snart förbjuds flickorna att leka med varandra eftersom Hédi är jude. Så småningom skickas också Hédis familj till koncentrationsläger.

Som ni märker så är detta en bilderbok som handlar om det allra mörkaste och svåraste. Hédi Fried skildrar sin barndom och sina upplevelser med ett tydligt barnperspektiv, så att barn ska förstå detta abstrakta ämne. Som ni kanske vet överlevde Hédi Fried Auschwitz och Bergen-Belsen och kom till Sverige tillsammans med sin syster 1945. Hon har ägnat sitt liv åt att berätta om sina erfarenheter och se till att vi aldrig glömmer. Till exempel har hon gett ut Frågor jag fått om Förintelsen och hon har även sommarpratat i radion. Till Förintelsens minnesdag nu i januari släpptes hennes första barnbok, bilderboken Historien om Bodri som Hédi Fried skapat tillsammans med illustratören Stina Wirsén.

Det är en grym berättelse, en fruktansvärd tid som skildras. Men Fried och Wirsén skildrar det på ett så fint sätt i den här bilderboken. Stina Wirsén är precis rätt illustratör, få kan skildra barns känslor som hon. Här skildrar hon allt från rädsla till längtan på ett oerhört gripande sätt. Hédi Fried har ett otroligt poetiskt språk, inte minst när hon skildrar hur hunden väntar och väntar på sin älskade matte. Det är verkligen en bok att läsa tillsammans, en bok att samtala kring och en bok som ger upphov till många tankar. Precis som det står i baksidestexten är det viktigt att alla får veta vad som hänt och det är viktigt att prata om det som hänt, så det aldrig sker något så otäckt igen. Jag blev väldigt gripen av boken och hoppas att det är en bok som köps in till alla förskolor och skolor så den når så många barn som möjligt. Boken funkar för alla åldrar, från ungefär tre år och uppåt, långt upp i åldrarna.

Historien om Bodri är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

En smakebit på søndag

Historien om Bodri

På söndagarna kan man som bokbloggare dela med sig av ett smakprov från boken man läser i just nu i utmaningen En smakebit på søndag. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna, och varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Det finns bara en regel – inga spoilers!

Min smakbit denna vecka kommer från Historien om Bodri av Hédi Fried och Stina Wirsén. Det är en högläsningsbok för barn från tre år om Förintelsen. Det är en konst att kunna skriva om ett så grymt ämne, och ett ur barns synvinkel också ett så abstrakt ämne. Men Fried och Wirsén har lyckats extremt bra. I uttrycksfulla illustrationer och poetisk, gestaltande text skildrar de ledsenhet, rädsla, längtan och det fasansfulla som hände, likväl som hopp,vänskap och en stark kärlek. Se bara:

 

En dag bestämde Hitler att vi som var judar inte skulle få bo kvar i våra hus.

Var ska vi bo då? frågade jag mamma.

Hon visste inte.

Pappas händer darrade när han packade våra väskor.

Mamma var blek. Jag hade aldrig tänkt på att mammor och pappor kunde vara rädda. Jag förstod att nu var det farligt.

 

Och här:

 

Bodri kunde inte räkna dagarna och nätterna,

men han såg hur träden bytte till snöpyjamas.

Sen till skirt gröna spetskjolar…

… och ännu senare till djupt gröna långkjolar.

En dag när träden redan hade tagit på sig sina kopparröda höstdräkter hörde Bodri någon som ropade hans namn.

 

Recension av boken kommer om några minuter på bloggen. Klicka in där för att läsa mer om Historien om Bodri, men läs gärna boken själv också. Och har ni några barn i er närhet, läs boken för dem också, det är så viktigt att vi pratar om det som hände under Förintelsen så att detta fasansfulla aldrig kan ske igen.