Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

april 2019
M T O T F L S
« mar   maj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Dagsarkiv: 25 april, 2019

Helgfrågan vecka 17 – Årets bok

I helgfrågan denna vecka från Mias bokhörna är det fokus på Årets bok, vars nomineringar släpptes häromdagen. Mia undrar: Vad tycker du om nomineringarna? Var det rätt böcker? Vilken bok saknade du?? Bonusfrågan är: Hur många av dessa har du läst?

De böcker som blev nominerade till Årets bok 2019 är:

 • De dubbelt så bra, Bengt Ohlsson (Albert Bonniers förlag)
 • Det som göms i snö, Carin Gerhardsen (Bookmark)
 • En katts resedagbok, Hiro Arikawa (Nona)
 • Järtecken, Christoffer Carlsson (Albert Bonniers förlag)
 • Manhattan Beach, Jennifer Egan (Albert Bonniers förlag)
 • Mörkret, Ragnar Jónasson (Modernista)
 • Pachinko, Min Jin Lee (Polaris)
 • Påfågelsommar, Hannah Richell (Forum)
 • Silvervägen, Stina Jackson (Albert Bonniers förlag)
 • Stormvarning, Maria Adolfsson (Wahlström & Widstrand)
 • Till minne av en villkorslös kärlek, Jonas Gardell (Norstedts)
 • Vaggvisa, Leila Slimani (Natur&Kultur)

Som alltid innehåller sådana här listor en del överraskningar. Jag har bara läst två av böckerna (Silvervägen och Det som göms i snö). Eftersom jag inte läst de andra är det ju svårt att säga om det var rätt eller fel böcker som valdes ut. Jag är nyfiken på att läsa De dubbelt så bra, Järtecken, Mörkret, Pachinko, Påfågelsommar och Vaggvisa eftersom jag läst/hört gott om dem, så jag antar att det finns en anledning till varför de är nominerade. Att Jonas Gardell blivit nominerad är förstås inte heller så förvånande. Jag hade nog gärna sett Bränn alla mina brev av Alex Schulman, En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson, Folk med ångest av Fredrik Backman, Ensam kvar av Rhiannon Navin och flera andra böcker bli nominerade också. Den bok jag saknade mest på listan är nog En helt vanlig familj, den gillade jag så mycket. Jag tycker dock att det är roligt att sådana här litteraturpriser instiftas, det är ett enkelt och bra sätt för bibliotek och bokhandlar att uppmärksamma böcker och författarskap samtidigt som det ger läsarna många bra boktips.

På jakt efter älg

På jakt efter älgÄntligen har det kommit en ny barnbok om jakt. När man, som jag, jobbar på bibliotek på glesbygden i Norrlands inland så kan ni ju tänka er vilka böcker som efterfrågas. Precis som i andra delar av landet efterfrågas populära serier som Harry Potter, Pax och LasseMajas detektivbyrå likväl som böcker om djur, pyssel och kändisar. Men det efterfrågas också böcker om jakt och fiske. Det finns ingen uppsjö av böcker att hänvisa till vid dessa frågor. Därför är det så kul att Anna Hansson nu har påbörjat en serie lättlästa böcker om jakt i Sverige. På jakt efter älg heter den första boken i serien. Den handlar om Axel. Hans pappa är älgjägare. Axel har varit med honom och jagat många gånger, men just idag känns det extra spännande och det pirrar lite extra i Axels mage. Han ska nämligen få gå med hunden för första gången. När sedan Ludde får upp ett spår blir det så spännande att Axel knappt vågar andas…

Anna Hansson är en av Sveriges absolut mest produktiva barnboksförfattare. I denna bok samarbetar hon med Jennie Elverstig som har erfarenhet av jakthundsuppfödning och som tidigare skrivit flera böcker tillsammans med Anna. Med serien På jakt vill de informera om hur jakt bedrivs i Sverige och berätta om de djur som är vanliga att jaga. Illustratör är Filippo Vanzo, en illustratör som enligt förlaget brinner extra mycket för djur och natur.

På jakt efter älg är en lättläst bok som vänder sig till nybörjarläsare mellan cirka 6 och 9 år. Bokens lix, läsbarhetsindex, är 16. Det är en hel del text, men boken är inte så lång och det är ganska stor stil och mycket luft på sidorna. Dessutom är det illustrationer på varje uppslag. Längst bak i boken finns lite fakta om älgar och älgjakt.

Jag tror att den här boken kommer att bli populär bland eleverna. Många av eleverna på skolorna där jag jobbar har föräldrar som jagar och även en hel del av lärarna jagar, så det är lätt för barnen att relatera. Många av dem har också varit med på älgjakt eller skulle vilja vara med. Själv har jag varit med på älgjakt flera gånger, både på pass och med hundförarna, och jag tycker att författarna närmat sig ämnet på ett väldigt trovärdigt sätt. Stämningen i skogen förmedlas på ett fint sätt, liksom spänningen, men också anledningen till varför man jagar älg, vilket känns viktigt att förmedla tycker jag.

Nästa bok i serien, På jakt efter björn, utkommer i höst och där är det Axels syster Siri som är i huvudrollen. Kul med en tjej som huvudkaraktär. Det ska bli spännande att läsa även denna bok.

På jakt efter älg är utgiven av Beta pedagog och finns bland annat hos Adlibris och på Bokus.