Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

maj 2019
M T O T F L S
« apr   jun »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Månadsarkiv: maj 2019

Mellan himmel och hav

Mellan himmel och havMellan himmel och hav är den första boken i serien Pensionat Pomona som är skriven av Anna Fredriksson. Boken handlar om tre kvinnor ur lika många generationer. Sallys mamma övergav henne när hon bara var tre år gammal och smärtan över sveket finns kvar trots att hon nu snart är fyllda femtio. Ännu större är den smärtan eftersom hon själv bara har sporadisk kontakt med sin egen dotter, Josefin. En dag får hon ärva ett stort släkthus i barndomens sommarparadis Kivik, platsen där dottern Josefin numera bor. Men det är också platsen som Sally lämnade för många, många år senare. Nu väljer dock Sally att lämna allt i Stockholm för att flytta till det ärvda huset på Österlen. Mestadels för att hon hoppas på att kunna försonas med dottern. Men allt ställs på ända när Sally får reda på att hennes egen mamma också bor i trakten igen. Och att hon dessutom idag står Josefin nära. Sally tvingas möta sin mor, för att inse att modern varken vill vidröra sitt förflutna, eller ha kontakt med Sally. Frågan är vad Sally ska göra nu – stanna kvar i trakten och försöka bygga ett nytt liv där eller återvända till Stockholm, där hon ärligt talat inte har mycket till liv heller längre.

Jag lyssnade på den här boken och jag tyckte att det var en mysig relationsroman som behandlade intressanta frågor kring mödraskap och familjer. De tre kvinnorna har varsina öden, men också blodsband som håller dem samman vare sig de vill eller inte. Jag tycker att det här var en bra start på en trilogi och jag ser fram emot att läsa de två kommande böckerna i serien. Det är karaktärer och öden som man gärna vill läsa mer om. Miljöskildringarna är också så fina. Jag har aldrig varit på Österlen, men jag kan ändå se miljön framför mig, så väl beskriven är den.

Mellan himmel och hav är utgiven av bokförlaget Forum. Den finns på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Vem finns

Vem finns?Stina Wirsén fortsätter ta sig an svåra ämnen i Vem-böckerna. I Vem finns är det två syskon, Mjau och Pip som ber sina föräldrar berätta om när de skulle kläckas. Så Duvamamman börjar berätta om när hon och Kattpappan väntade på tillökning. Det fanns tre små fina ägg och föräldrarna väntade otåligt på att få se vilka som finns där inuti. Duvamamman och Kattpappan drog runt äggen i vagnen och väntade och väntade. Så plötsligt började äggen kläckas. Snabbt tog föräldrarna en taxi till sjukhuset. Där kände doktorn så försiktigt på äggen och lyssnade med stetoskopet. Det pickade i äggen, det knakade och knastrade. Men bara i två ägg. Det tredje ägget var tyst. Nu blev det bråttom. Äggen måste öppnas! Mjau och Pip låg i de första två äggen. Men i det tredje fanns bara en ensam blå fjäder. Föräldrarna fick åka hem med två bebisar istället för tre. Sånt händer ibland, berättar doktorn. Föräldrarna berättar att de blev så lyckliga och glada över Mjau och Pip, men samtidigt så ledsna över ägget som var tomt. De grät över bebisen som inte blev, som skulle ha hetat Duna. Mjau och Pip börjar fundera över vem som finns. De vuxna säger att för dem har Duna funnits, först som en gåta i ett ägg, sedan som en dröm om hur det hade kunnat vara. Mjau och Pip tänker på mormor, hon fanns ju förut. Kanske fanns hon mer än Duna, för mormor fanns ju jättelänge innan hon dog.

Ja, Stina Wirsén väjer inte för svåra ämnen. Det här är en sorglig bilderbok som inte passar att läsa när som helst, i vilken situation som helst. Men det är en guldgruva att läsa i familjer där man har drabbats av sorg. Att läsa om det svåra kan göra det enklare att prata om det. Att få möjligheten att känna igen sig och se att man inte är ensam. Det kan betyda mycket. Och som vanligt är ju Stina Wirsén en mästare att skildra känslor, tankar och funderingar i såväl bild som text.

Vem finns är utgiven av Bonnier Carlsen och finns på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Guji-Guji

Guji-GujiMånga gånger har jag sett den här bilderboken på biblioteket, framförallt när jag ställt tillbaka den efter att den varit återlämnad. Det är alltså en populär bok, ofta utlånad, vilket gjorde att jag till slut kände mig tvungen att läsa den för att få reda på varför den lånas så mycket 🙂

Guji-Guji börjar med att ett stort ägg kommer rullande på marken, genom skogen, över ängen och nerför backen. Det rullade hela vägen rakt in i ett ankbo. Mamma Anka märkte ingenting. För hon läste (!) I boet låg redan tre ankägg. Så småningom började äggen kläckas. Ut kom tre ankungar som fick namnen Droppen, Zebra och Månsken på grund av deras utseenden. Ur det fjärde ägget tittade en ganska udda ankunge upp. ”Guji Guji” sa han och det var också vad han fick heta. Mamma Anka lärde sina ankungar allt hon visste, som att simma, dyka och vanka snyggt. Guji Guji lärde sig snabbt, men var också större och starkare än de andra ankungarna. Så en dag tittade tre hemska krokodiler upp ur vattnet. De såg ut som Guji Guji. De elaka krokodilerna retade honom och frågade varför han, som är en krokodil, bor och lever som en anka. Guji Guji blev förtvivlad och börjar fundera. Krokodilerna bad honom att ta med alla ankor till bron för att träna dykning. Under skulle krokodilerna lura för att få sig en riktig festmåltid. Guji Guji gjorde som han blev tillsagd. Nästan i alla fall. För det var inga feta, härliga ankor som så småninom föll ner från bron och in i krokodilernas gap. Istället kom tre stora stenbumlingar som slet sönder krokodilernas vassa tänder. Guji Guji hade räddat ankorna och blev dagens hjälte. Han fortsatte bo med ankorna  och för varje dag blev han en starkare och lyckligare ”ankodil”. Slutet gott, allting gott.

Jag tyckte jättemycket om boken och nu när jag läst den förstår jag verkligen varför det är en så uppskattad bilderbok. Guji-Guji är en variant på Den fula ankungen och passar ypperligt för högläsning. Med kärlek, värme och humor behandlar den många viktiga teman, så som känslan av att vara annorlunda, att alla är lika värda, att kärlek vinner över elakhet, identitet, acceptans, lojalitet, mobbing, adoption och mycket annat. Det finns mycket att diskutera och prata om. Illustrationerna i akvarell är lekfulla, humoristiska, varma och fyllda med detaljer och känslor.

Bilderboken Guji-Guji är skriven och illustrerad av taiwanesiske Chih-Yuan Chen som är en av Asiens främsta bilderboksskapare. Boken fick Peter Pan-priset 2015. Det är ett barnbokspris som tilldelas en översatt bok ”som antingen kommer från en kultur, ett land eller språk som är mindre vanligt förekommande i Sverige eller visar ett nytt eller i Sverige mindre känt författarskap. Priset delas ut av Ibby (International Board on Books for Young People). Guji-Guji är utgiven av Hippo bokförlag och finns på biblioteket eller att köpa på Adlibris och Bokus.

Pella och pinnarna och Längtan

Pella och pinnarna    Pella och Längtan

Kan man vara avundsjuk på ett husdjur? Det är i alla fall Pella i bilderboken Pella och pinnarna. Pella skulle vilja leka med storasyster Aya. Men Aya vill bara vara med sina vandrande pinnar. Och Aya är så rädd om sina husdjur att Pella inte ens får hålla i dem. Den av vandrande pinnarna som är Ayas stora favorit är Benny. En dag när Aya städar pinnarnas terrarium gömmer Pella Benny i en låda på sitt rum. Aya blir ledsen och letar efter honom överallt. På kvällen tar Pella upp Benny i smyg för att leka med honom, men det vill han inte, han till och med bajsar på Pellas pyjamasjacka när hon försöker gosa med honom. När Pella lägger tillbaka honom i lådan låter han så mycket att hon inte kan sova. Till slut smyger Pella in i Ayas rum och lämnar tillbaka Benny. Äntligen kan hon sova…

Teresa Glad är illustratör, manusförfattare och animatör som bland annat är utbildad på Konsthögskolan och Konstfack. Pella och pinnarna är hennes debutbok som kom 2016. Året därpå kom en uppföljare, Pella och Längtan.

I Pella och Längtan ska Pella vara kattvakt åt farmors katt Längtan. Det är mysigt, men när katten förstör Pellas lek och blir för jobbig tröttnar Pella och släpper ut henne. Äntligen får Pella lite lugn och ro. Men Längtan är borta hela natten. När katten äntligen kommer tillbaka har Pella dåligt samvete och anstränger sig därför extra mycket, hon borstar pälsen, ger massor av mat till Längtan och tömmer kattlådan. Att vara kattvakt går jättebra och Längtan blir bara tjockare och tjockare. Några veckor efter att farmor hämtat hem Längtan igen ringer hon till Pella och ber henne komma dit, för hon har något att visa…

Bilderböckerna om Pella är charmiga, varma berättelser som handlar om flera olika teman, som syskonskap, gemenskap, integritet, att vara arg på någon, att ha dåligt samvete samt hur det kan vara att ta hand om ett husdjur. De har härliga, färgstarka illustrationer som gör mig glad när jag läser.

Böckerna om Pella är utgiven av Alfabeta bokförlag. De finns hos Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).

Tävlingen avslutad

Sent omsider har den andra Birger-boken också fått en vinnare. Grattis Kristin!

Böckerna lades på brevlådan igår, så de kommer förhoppningsvis till de lyckliga vinnarna i slutet av veckan.

Ensam kvar

Ensam kvarEnsam kvar är berättelsen om Zach som är sex år och som är med om en traumatisk upplevelse. Boken inleds med att han gömmer sig i en garderob i skolan tillsammans med sin lärare och sina klasskompisar. Under tiden går en ung kille genom skolkorridorerna och skjuter ihjäl 19 personer. Zach hör skotten och förstår vad som händer, men anar inte då att ett av skotten just har dödat hans storebror Andy. Händelsen får hela familjen att totalt rasera. Zachs mamma och pappa tar ut sin förtvivlan på gärningsmannens föräldrar, som de ställer till svars för dådet. De är också så upptagna av sin egen sorg att de glömmer bort att Zach också varit med om något traumatiskt. Och de glömmer bort att när de förlorade sin son, så förlorade Zach sin bror.

Den här boken är en skildring av en förälders värsta mardröm, att förlora ett barn. Detta har skildrats i många tidigare böcker. Det som gör Ensam kvar unik är att här berättas upplevelsen ur ett barns oskyldiga och naiva perspektiv. Det är hjärtskärande att läsa hur Zach upplever att förlora sin bror och se sina föräldrar totalt försjunka in i sorgen. Författaren skildrar fint alla Zachs funderingar, tankar, känslor och den förvirring ett barn kan känna när det inte riktigt förstår vad som händer i vuxenvärlden. Zach har svårt att ta in och greppa sorgen efter sin bror. Inte minst eftersom Andy faktiskt ofta var ganska dryg och jobbig, men nu beskriver de istället honom som världens bästa kille. Zach tror att livet kommer att bli bättre för honom nu när Andy inte kan reta honom längre, men det blir förstås inte bättre. Zach tar hjälp av sina favoritböcker för att försöka hjälpa sina föräldrar att förlåta, försonas och hitta tillbaka till honom igen.

Ensam kvar är visserligen en bok om en skolskjutning, men kanske allra mest en berättelse om sorg och om hur man hanterar – eller inte hanterar – sorgen. En bok att bli berörd och upprörd av. En bok om kärlek och sorg, men också om hopp och om att gå vidare efter en svår tragedi. Detta är Rhiannon Navins debutroman och med denna imponerande debut blir det spännande att följa hennes författarskap.

Boken är utgiven av Bookmark förlag och finns bland annat på Adlibris och Bokus.

En smakebit på søndag

På söndagarna kan man som bokbloggare dela med sig av ett smakprov från boken man läser i just nu i utmaningen En smakebit på søndag. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna, och varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Det finns bara en regel – inga spoilers!

Just nu läser jag ungdomsboken Alla suger och det är ingens fel av debuterande Ebba Hyltmark. Än så länge en riktigt bra, träffsäker bok om identitet, drömmar och kärlek.

Jag vänder ner blicken mot mitt matteblock och räknar ut några parenteser med variabler inuti. Max fortsätter titta på mig. Vi sitter helt tysta en stund och min irritation lägger sig lite. Jag känner hur Max ler mot mig, trots att jag inte vänder mig åt hans håll.

”Du är väldigt söt när du är irriterad.”

Jag vänder mig mot honom igen. Pulsen skenar och jag gör allt för att inte bli superröd i ansiktet, trots det lyckas jag ge honom ett kyligt leende.

”Och tänk, jag är ännu sötare när jag är glad. Så om du bara håller tyst och låter mig jobba så kanske du får se det.”

Max skrattar och släpper mig inte med blicken. Den där jobbigt varma känslan i kroppen kommer tillbaka. Jag försöker skaka av mig den, men det går bara inte.

”Jag tror inte på det”, säger Max, som uppenbarligen inte tänker hålla käften och låta mig jobba.

Jag lägger ner pennan och vänder mig helt mot honom. Jag kommer ju ändå inte få något gjort på ett tag.

”Jaså?”. säger jag. ”Varför inte det då?”

”För att du är alltid irriterad eller arg. Lika söt hela tiden, men jag tror att om du skulle bli glad skulle det skrämma mig lite grann. Jag har aldrig sett ett leende på de där läpparna.”

Jag rynkar ögonbrynen. Max har kallat mig söt två gånger nu. Det gör bara kroppen ännu varmare. Usch.

”Vad snackar du om? Jag har lett flera gånger den här lektionen.”

”Sarkastiskt och irriterat, ja.”

Jag inser att han har rätt.

Jag tycker inte om att Max har rätt.

Jag rycker på axlarna.

”Jag ler när det finns något värt att le för.”

”Så du är en snåljåp när det gäller leenden?”

Mot min vilja ler jag lite åt kommentaren.

”Jag antar det.”

Max spärrar upp ögonen.

”Du log!”

”Kanske.”

Han kluckar lätt.

”Ta det lugnt, jag hade fel. Du är faktiskt väldigt söt när du ler också.”

Max har kallat mig söt tre gånger och nu tänker inte min kropp ignorera det. Det lilla leende som smugit sig fram spricker nu upp och Max ler ännu större tillbaka. Jag förbannar mig själv för att ha lett från första början, för nu kommer han ju verkligen inte hålla käften.

 

En modern familj

En modern familjNär Sverre ska fylla 70 tar han med sig frun Torill och de tre vuxna barnen Liv, Ellen och Håkon och deras familjer till Italien. Barnen tror att Sverre och Torill har ett tryggt och stabilt äktenskap. Äldsta dottern Liv har till och med föräldrarnas äktenskap som mått för hur hennes eget äktenskap ska vara. Men under födelsedagsmiddagen slår bomben ner. Efter fyrtio års äktenskap har nämligen Torill och Sverre bestämt sig för att skiljas. De är 70 år gamla, nyblivna pensionärer och känner sig nu klara med familjeprojektet. För barnen, Liv, Ellen och Håkon är däremot familjen på olika, men högst påtagliga sätt ett centrum. Föräldrarna är familjens självklara nav och förebilder. Deras äktenskap är grunden, själva fundamentet, för barnens egna val, värderingar och ambitioner i livet. Men föräldrarnas skilsmässa är inget förhastat beslut. Torill och Sverre har verkligen försökt länge, men de har helt enkelt vuxit ifrån varandra och ser inte längre någon framtid ihop. Chocken blir stor hos de tre vuxna barnen, vilket kan sammanfattas i Ellens kommentar: ”Vuxit ifrån varandra? Framtid? Ärligt talat, ni är sjuttio år!”.

Att föräldrarna går skilda vägar gör att marken rycks undan för alla de tre syskonen. Deras roller ändras, balansen emellan dem förändras. Vi får läsa berättelsen ur olika berättarperspektiv. Först får vi följa de två systrarna växelvis i fyra kapitel och i slutet även sladdbrodern Håkon i ett eget kapitel. Var och en av de tre syskonen har sina egna problem, men ska nu också försöka handskas med föräldrarnas skilsmässa. Man skulle kunna tro att eftersom barnen är vuxna skulle det vara lättare för dem att acceptera det som föräldrarna beslutat sig för att göra, men så enkelt är det inte. Det här är en ganska lågmäld bok, men en intressant skildring av relationer. Man får de tre olika perspektiven på hur barnen upplever föräldrarnas skilsmässa, deras syn på familjen och deras inbördes relationer som syskon. I grund och botten handlar boken om de föreställningar man har om familjen som begrepp och den väcker många tankar hos mig som läsare. Vad är egentligen en familj? Hur definieras en familj? Och vem är det som bestämmer detta?

Helga Flatland är född 1984 och debuterade 2010 med en bok som fått många litterära priser. Hon anses vara en av de största yngre författarna i Norge. En modern familj är hennes femte roman, men den första som översatts till svenska.

En modern familj är utgiven av bokförlaget Polaris och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Katten Nils åker till månen

Katten Nils åker till månenBöckerna om Katten Nils är väldigt populära på mitt bibliotek. I vår släpptes den fjärde boken om Katten Nils och hans vänner, nämligen Katten Nils åker till månen. I denna bok bråkar Katten Nils och Elake Morr om vem som ska ge Lisa Sylt den bästa födelsedagspresenten nästa vecka. De försöker överträffa varandra med sina idéer och förslagen blir bara värre och värre. Tillslut säger de att de ska ge Lisa Sylt juveler, nej juveler från månen! Och precis då går Lisa förbi och hör deras planer. Sjuttsingen! Nu måste de ju till månen och hämta juveler så inte Lisa sylt blir besviken. Bara att börja bygga månraketer.

I år är det 50 år sedan månlandningen 1969 och det firar Katten Nils genom att själv åka till månen på ett halsbrytande äventyr, där samarbete och kamratskap blir räddningen. Förutom huvudserien finns flera andra kortare serier med i boken. Böckerna om Katten Nils är knasiga, spännande serier fyllda med en massa humor. Nils är en karaktär som det är lätt att tycka om. Han har ett gott hjärta, men hamnar ofta i olika situationer på grund av sin omdömeslöshet. Som tur är så får han ofta hjälp av kompisen Morris. Elake Morr är berättelsens antagonist. Bland karaktärerna hittar vi också Lisa Sylt, honkatten vars uppmärksamhet både Katten Nils och Elake Morr tävlar om att fånga.

Precis som tidigare böcker i serien är även Katten Nils åker till månen en lättläst, rolig och fartfylld berättelse. Illustrationerna är färgglada och mycket uttrycksfulla i sin enkelhet. Boken vänder sig till barn i åldern 6-9 år, men där jag jobbar läses den lika ofta av barnen på mellanstadiet, så den har en bred målgrupp. Katten Nils finns också som återkommande serie i tidningen Kamratposten, så många känner igen den därifrån. Serier fungerar ofta bra som ingång till böcker för de barn som har lite svårt för läsningen eller som har ett motstånd mot läsningen och där är Katten Nils förstås inget undantag med sin humor, charm och knasighet.

Katten Nils åker till månen är skriven och illustrerad av Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson. Den är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Helgfrågan vecka 21

Dags för helg igen och det innebär också att det är dags för veckans helgfråga hos Mias bokhörna. Denna vecka undrar hon:

En bok du skulle kunna ge bort till din mamma?

Min mamma dog för några år sedan, så jag kan tyvärr inte ge bort några mors dags-presenter alls. Men även när hon levde så fick hon aldrig böcker. Hon läste nämligen aldrig böcker. Hon var intresserad av lokalhistoria och släktforskning, så någon sådan bok kunde hon bläddra i ibland. Innan hon blev sjuk handarbetade hon och bakade och lagade mat, så sådana böcker kunde hon också bläddra i för att få inspiration. Något jag däremot gav bort rätt ofta var tidningsprenumerationer.

Om jag skulle ge bort en bok till en kvinna i samma generation som min mamma hade det nog blivit trilogin om Maj av Kristina Sandberg eller Lasaretts-serien av Karin Wahlberg. Eller varför inte Vajlett och Rut av Karin Alfredsson. Vardagsnära skildringar som berör.

Bonusfrågan: Om du själv skulle få en mors dags present, vad skulle det vara?

Just nu önskar jag mig faktiskt allra mest en härlig massage eller någon SPA-behandling. Vore skönt att få skämma bort sig själv.