Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

maj 2019
M T O T F L S
« apr   jun »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Dagsarkiv: 3 maj, 2019

Bara rumpor

Bara rumporEn bok jag direkt fastnade för är Bara rumpor av Annika Leone och Bettina Johansson. Jag fick recensionsexemplar av Lilla Piratförlaget och beställde den även direkt till mitt bibliotek. Boken handlar om Mira som längtar tills på lördag när hon ska till badhuset och hoppa från kanten till stora bassängen – alldeles själv! Kommer hon att våga? I badhuset finns så mycket att titta på, alla nakna kroppar som är så lika, men ändå så olika. Vilka badkläder ska hon välja? De gulliga spindel-badbyxorna eller den tuffa princess-baddräkten? Vilka kan man hoppa snabbast ner i vattnet med? Innan mamma, pappa och Mira kan bada måste de klä av sig och duscha. Mira får följa mamma till damernas omklädningsrum. Där finns det massor av tanter. Rumporna ser så olika ut: stora, små, runda, fyrkantiga, vita, bruna, gropiga, gulliga… Och där finns en tant vars snippa ser precis ut som katten Lakrits morrhår! I bassängen räddar Mira pappa som vilken superhjälte som helst. Efteråt badar de bubbelbad och bastar. Sen är det dags att köpa lördagsgodis innan familjen åker hem igen efter sitt badhusäventyr.

Åh, vilken härlig bok! Jag har redan hunnit tipsa en förälder och flera pedagoger om den. En perfekt bok för förskolebarn, rolig, humoristisk, men samtidigt handlar den om ett viktigt ämne. Människor kan se olika ut, men alla är lika mycket värda ändå och det finns ingenting som är konstigt eller bättre än något annat. Illustrationerna är så fina, de lyckas verkligen visa alla möjliga slags utseenden och kroppstyper. Så befriande och inkluderande! Sådana här böcker behövs och jag tror att man kan ha många diskussioner kring kroppar, nakenhet och om att det är okej att bejaka och glädjas över sin kropp oavsett hur den ser ut.

Bara rumpor finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Helgfrågan – Vecka 18

Dags för helg igen och det innebär också att det är dags för veckans helgfråga hos Mias bokhörna. Denna vecka undrar hon:

Brukar du träffa likasinnade och diskutera böcker? Eller skulle du vilja?

Jag jobbar ju numera som bibliotekarie och träffar därmed likasinnade större delen av dagen. Då är det ju ofrånkomligt att man pratar böcker, ger boktips, får boktips och pratar om läsning rent generellt. Men läsning är ett av mina absolut största intressen och jag hade gärna diskuterat detta ämne ännu mer. Jag tror aldrig man kan prata nog mycket om det man älskar mest. Det jag framförallt saknar är att prata om de böcker jag själv har läst och att diskutera/analysera dem mer ingående. Jag hade gärna velat vara med i en bokcirkel, men det verkar inte finnas så många bokcirklar där jag bor. Allra helst skulle jag vilja vara med i en bokcirkel för vuxna som läser barn- och ungdomsböcker. Det hade varit kul. Men jag tror inte riktigt det intresset finns där jag bor. Jag försökte starta en sådan bokcirkel på nätet, på Facebook för några år sedan. Såg framför mig att kunna ha roliga och intressanta samtal om barn- och ungdomsböcker i en Facebookgrupp med andra som delar mitt stora intresse för dessa böcker. Det blev strax över 200 medlemmar. Men det är väldigt lågt intresse när det gäller att föreslå nya böcker, läsa och diskutera och det är väldigt synd. Jag saknar också vänner som gillar att läsa. Eller en partner som delar mitt intresse. Tänk att få chansen att diskutera böcker och läsning i vardagen. Det blev ett långt svar, men kort sagt kan man i alla fall fastslå att jag gärna hade velat diskutera böcker mycket mer än jag gör idag.

Bonusfrågan var:

Har du ett bra recept på tårta?

Jag älskar jordgubbstårta och därför är Himmelsk jordgubbstårta mitt förstahandsval när jag ska baka tårta. Recept finns här.