Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

maj 2019
M T O T F L S
« apr   jun »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Dagsarkiv: 24 maj, 2019

Katten Nils åker till månen

Katten Nils åker till månenBöckerna om Katten Nils är väldigt populära på mitt bibliotek. I vår släpptes den fjärde boken om Katten Nils och hans vänner, nämligen Katten Nils åker till månen. I denna bok bråkar Katten Nils och Elake Morr om vem som ska ge Lisa Sylt den bästa födelsedagspresenten nästa vecka. De försöker överträffa varandra med sina idéer och förslagen blir bara värre och värre. Tillslut säger de att de ska ge Lisa Sylt juveler, nej juveler från månen! Och precis då går Lisa förbi och hör deras planer. Sjuttsingen! Nu måste de ju till månen och hämta juveler så inte Lisa sylt blir besviken. Bara att börja bygga månraketer.

I år är det 50 år sedan månlandningen 1969 och det firar Katten Nils genom att själv åka till månen på ett halsbrytande äventyr, där samarbete och kamratskap blir räddningen. Förutom huvudserien finns flera andra kortare serier med i boken. Böckerna om Katten Nils är knasiga, spännande serier fyllda med en massa humor. Nils är en karaktär som det är lätt att tycka om. Han har ett gott hjärta, men hamnar ofta i olika situationer på grund av sin omdömeslöshet. Som tur är så får han ofta hjälp av kompisen Morris. Elake Morr är berättelsens antagonist. Bland karaktärerna hittar vi också Lisa Sylt, honkatten vars uppmärksamhet både Katten Nils och Elake Morr tävlar om att fånga.

Precis som tidigare böcker i serien är även Katten Nils åker till månen en lättläst, rolig och fartfylld berättelse. Illustrationerna är färgglada och mycket uttrycksfulla i sin enkelhet. Boken vänder sig till barn i åldern 6-9 år, men där jag jobbar läses den lika ofta av barnen på mellanstadiet, så den har en bred målgrupp. Katten Nils finns också som återkommande serie i tidningen Kamratposten, så många känner igen den därifrån. Serier fungerar ofta bra som ingång till böcker för de barn som har lite svårt för läsningen eller som har ett motstånd mot läsningen och där är Katten Nils förstås inget undantag med sin humor, charm och knasighet.

Katten Nils åker till månen är skriven och illustrerad av Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson. Den är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Helgfrågan vecka 21

Dags för helg igen och det innebär också att det är dags för veckans helgfråga hos Mias bokhörna. Denna vecka undrar hon:

En bok du skulle kunna ge bort till din mamma?

Min mamma dog för några år sedan, så jag kan tyvärr inte ge bort några mors dags-presenter alls. Men även när hon levde så fick hon aldrig böcker. Hon läste nämligen aldrig böcker. Hon var intresserad av lokalhistoria och släktforskning, så någon sådan bok kunde hon bläddra i ibland. Innan hon blev sjuk handarbetade hon och bakade och lagade mat, så sådana böcker kunde hon också bläddra i för att få inspiration. Något jag däremot gav bort rätt ofta var tidningsprenumerationer.

Om jag skulle ge bort en bok till en kvinna i samma generation som min mamma hade det nog blivit trilogin om Maj av Kristina Sandberg eller Lasaretts-serien av Karin Wahlberg. Eller varför inte Vajlett och Rut av Karin Alfredsson. Vardagsnära skildringar som berör.

Bonusfrågan: Om du själv skulle få en mors dags present, vad skulle det vara?

Just nu önskar jag mig faktiskt allra mest en härlig massage eller någon SPA-behandling. Vore skönt att få skämma bort sig själv.