Kan du lyfta en fröken?

Kan du lyfta en fröken?Kan du lyfta en fröken är en bilderbok av Jonas Lindén och Per Gustavsson. Den handlar om Kim Åman som är starkast i 1B. Kanske starkast på hela lågstadiet. Han kan lyfta nästan allting. En stor sten, en lekstuga, en bil och en fröken. Kim är känd i hela skolan och alla springer till honom om de behöver hjälp från någon som är stark. Men så börjar en ny kille i klassen. Adnan. Han är stor som ett hus och kan lyfta mycket tyngre saker än Kim. Nu är Adnan starkast i 1B. Säkert starkast på hela lågstadiet. En dag bryter Adnan armen och dagen därpå flockas alla elever runt Adnan. Hela dagen får han berätta om armen och sjukhuset och Dödskallebacken där han kraschade med cykeln. Kim håller sig borta från Adnan och allt skryt. Han tänker smita hem utan att ens äta mellis. Men några klasskompisar ropar efter honom. ”Kim, du måste komma! Adnan ska lyfta matsaken. Med en arm!” Kim smyger dit. Men Adnan kan inte lyfta matsalen. Det är det första han misslyckas med att lyfta. Någon föreslår att Kim och Adnan ska prova lyfta tillsammans. Det gör de. De tar i så de blir alldeles röda i ansiktet, men matsalen rubbas ändå inte. Men något annat händer istället. Där och då blir Adnan och Kim vänner. Boken avslutas med att killarna går iväg tillsammans mot nya äventyr.

Den här bilderboken tar upp något som de flesta nog känner igen, nämligen kraftmätning mellan småkillar. Det är mycket igenkänning, men också en hel del humor eftersom det killarna ska lyfta eller säger att de kan lyfta är rätt så absurda saker. Boken skildrar avundsjuka, men visar också att man ofta har mer gemensamt än man tror och att man kan bli vänner även om man har en tuff start och även fast man till en början inte alls dras till varandra.

Kan du lyfta en fröken har fina illustrationer som samspelar väl med texten och där färg och form används för att ge uttryck för känslorna som det berättas om i texten. Själva berättelsen ligger nära barnens eget talspråk och är därför lättläst och lättillgänglig. Jag tror att boken skulle passa perfekt att läsa och diskutera kring, kanske i en barngrupp på förskolan, men den fungerar förstås utmärkt att läsa hemma också.

Boken är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.