Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

Månadsarkiv: juli 2019

Stig

Stig är en bilderbok som handlar om någon som saknas. Det får man veta redan på första uppslaget:

Det här ser kanske ut som en vanlig fiskpinnemiddag. Alla äter fiskpinnar och Sofia berättar ett nytt pruttskämt. Men en sak är väldigt fel. Titta på den röda stolen. Ser du hålet där?

Förr fanns inte hålet. Då satt Stig på stolen och sprutade ketchup på sin mat. Stig hade ketchup på allt utom glass.

StigSom ni förstår så är det alltså Stig som fattas. Stig dog på sommarlovet eftersom han var sjuk. Exakt vem Stig var får vi inte veta, men en gissning är att det är huvudpersonens bror. Vi får inte heller veta exakt vilken sjukdom han dog av och det är bra att det är lite diffust, för då kan man läsa in det man behöver. Huvudpersonen berättar så fint om hur hålet finns där hela tiden, men blir större ibland, som på julafton, då är det jättestort. Men ibland blir faktiskt hålet också litet, nästan så det inte märks, så som när huvudpersonen leker med Ayla. Och så är det ju med sorg och saknad.

Stig är en bok som berör. En bok om ett viktigt ämne som kan vara svårt att prata med barn om. När sorgen blir så stor att den får en fysisk skepnad. Boken tar barnens tankar på allvar och ryggar inte tillbaka från det svåra ämnet. Därför är det jättebra att ha boken som ingång till att prata om det svåra. För tyvärr är det ju så att de flesta av oss någon gång förlorar någon som står en nära. Själv läser jag boken för mina barn idag, för just idag skulle deras mormor ha fyllt 72 år ifall hon hade fått leva. Min minsta dotter låg i magen när mormor dog och de andra var inte heller så gamla, därför är det så bra att det finns sådana här böcker så att barnen får känna igen sig och få möjligheten att prata om de personer som fattas oss och om det hål som finns efter en älskad person som inte längre finns med oss.

Stig är skriven av Annica Hedin och illustrerad av Per Gustavsson. Den är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

När man vet att någon snart ska dö

När man vet att nÃ¥gon snart ska dö : en handbok för anhörigaIdag skulle min mamma ha fyllt 72 år. Istället dog hon för tre år sedan, när jag var höggravid med min minsta dotter. Tre veckor efter att mamma dog gick även min pappa bort. Jag var tvungen att förbereda en förlossning och två begravningar under samma månad. Tänk om jag hade den här boken då.

När man vet att någon snart ska dö är den bok som Lisa Blömqvist önskar att hon själv hade haft när hennes pappa låg för döden. I ett virrvarr av känslor, praktiska bestyr och omöjliga val önskade hon att hon varit bättre förberedd. Hon hade behövt en handbok för anhöriga till döende personer. Det fanns inte då, men nu finns den, tack vare Lisa. Och jag håller med henne. När man väntar barn går man igenom föräldrautbildning, förlossningsförberedande kurser, man packar BB-väska och man plöjer föräldraböcker för att ha full koll på vad som väntar. Men med döden är det tvärtom. Där är det som att man tar på sig skygglappar och försöker förneka det oundvikliga. Jag tror att det är fel väg att gå. Man hamnar där förr eller senare. En dag går en älskad person bort och då kan det vara till stor hjälp att veta vad som väntar, att veta vart man vänder sig och att man har koll på det praktiska så man istället i lugn och ro kan fokusera på det känslomässiga.

När man vet att någon snart ska dö är en bok som varvar Lisas egen berättelse att förlora en älskad person med konkreta, handfasta råd och tips om hur man löser det praktiska på bästa sätt utan att glömma något viktigt eller överväldigas. Boken handlar mycket om att ha en svårt sjuk anhörig och hur man klarar av att stötta den sjuke samtidigt som man själv går igenom detta kaos. Man får också veta hur det fungerar med till exempel närståendepenning vid sådana fall och vart man kan vända sig för att få hjälp för att själv orka med. Det handlar också om hospice och hur man förstår sig på sjukvården. Boken är också mycket präglad av Lisa Blomqvists egen resa med en far som låg för döden. Hon har intervjuat sin mamma och sina bröder för att få deras bild av den jobbiga tiden. Hon har också intervjuat olika experter, exempelvis en begravningsentreprenör, en psykolog på Astrid Lindgrens barnsjukhus och en etnologiprofessor. I ett avsnitt tipsar författaren också om barn- och ungdomsböcker som handlar om döden och sorg, vilket jag tycker var jättebra. Mestadels handlar boken alltså om just det som titeln antyder: När man vet att någon snart ska dö.och boken vänder sig främst till de som just är anhöriga till en person som är svårt sjuk och ligger för döden. Men även om man drabbats av att förlora en älskad person på ett annat sätt, mer hastigt och oväntat, så är boken till stor hjälp. Det är ändå i mångt och mycket samma process man går igenom. Och bokens avslutande kapitel som handlar om tiden efteråt, efter dödsfallet, är ju något alla måste gå igenom. Här finns både praktiska checklistor som tydligt berättar om åtgärder man måste göra när någon dött och fakta om dödsstädning, begravning, arv och testamente, men det finns också mycket matnyttigt om sorgbearbetning och hur man går vidare. Det här är en bok som man gärna kan ha i bokhyllan och återkomma till ifall det värsta inträffar. En trösterik, hoppfull och samtidigt innehållsrik bok om ett ämne som det inte finns så många böcker om.

När man vet att någon snart ska dö är utgiven av Norstedts förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Börja med höns i trädgården

Allt fler väljer att ha höns i trädgården och det är kanske inte så konstigt. Att kunna gå ut i hönshuset och hämta nyvärpta ägg och att baka pannkakor och sockerkaka på ägg från sin egen gård är en härlig känsla. Dessutom är höns sociala, trevliga och mycket underhållande djur.

Börja med höns i trädgården

För dig som är nyfiken på att skaffa höns är Börja med höns i trädgården en bra introduktion. I boken berättar Anette Sievers allt man kan behöva veta om att skaffa höns. Vilka regler som gäller, hur man bygger och inreder ett hönshus, vad höns äter och vad mer höns behöver för att må bra och hur man tar hand om värpande höns och kycklingar. Det står också lite om hönsens fiender och sjukdomar som höns kan få, så man vet vad man ska göra om olyckan är framme. I boken presenteras också 34 olika hönsraser och vad som karaktäriserar var och en av dessa raser. På så sätt kan man enklare hitta den hönsras som passar just för en själv och ens egna förutsättningar.

Boken är lättillgänglig. Författaren är journalist, vilket märks på den välskrivna texten. Hon har själv haft höns i mer än tio år och det märks att hon har koll på ämnet och vet vad hon skriver om, men också att hon brinner för att sprida information om hur roligt det är att ha höns. Det här är en uppdaterad och utökad utgåva av en bok med namnet Börja med höns som kom för åtta år sedan. Boken är fylld med fina färgfoton av Åsa Sillers. Är man nyfiken på att ha höns hemma i trädgården är detta en väldigt inspirerande bok!

Börja med höns i trädgården är utgiven av Roos & Tégner och den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Om grekisk och nordisk mytologi

Häromdagen skrev jag om praktverken Nordiska gudar och Nordiska väsen som är ett måste för den som är intresserad av nordisk mytologi. Detta tema återkommer jag till idag. Den ena boken jag tänkte tipsa om handlar om nordisk mytologi den också och den andra handlar om grekisk mytologi.

Gudar och hjältar i nordisk mytologiI Gudar och hjältar i nordisk mytologi berättas det, precis som i Nordiska gudar, om vikingarnas gudar, hjältar och jättar. Vi får läsa om hur världen skapades av den döde jätten Ymers kropp och om de första människorna Ask och Embla. Därefter får vi ta del av berättelser om de olika gudarnas äventyr, som hur åskguden Tor fick sin hammare och om nornorna, ödesgudinnorna som sitter vid Yggdrasils rötter och spinner världens öde. Men också om alla de rysliga varelserna som Fenrisulven och Midgårdsormen, och förstås den hotande katastrofen Ragnarök, världens undergång. Varje berättelse är som sitt eget kapitel och därför passar boken bra både som läsa-själv- och högläsningsbok. Längst bak finns en uppslagsdel med ”vem är vem i nordisk mytologi” samt ett register.

Boken är skriven av Brian Branston. Den italienske konstnären Giovanni Caselli har gjort de fina illustrationerna i en stil som passar utmärkt till bokens tema. Boken fungerar utmärkt som introduktion till den nordiska mytologin. Berättelserna är spännande och fascinerande. Bra blandning mellan sagor och fakta. Förlaget har angett målgruppen 12-15 år, men jag tycker den funkar redan från 9 år som högläsningsbok. Dessutom funkar den långt upp i åldrarna, en bok för hela familjen. Det ska finnas en bok till i samma serie som heter Grekisk mytologi – gudar, hjältar och monster och det är samma konstnär som gjort illustrationerna även till den boken. Gudar och hjältar i nordisk mytologi är utgiven av Ordalaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Olympen : sagor ur den grekiska mytologinOm man vill gå vidare och läsa om grekisk mytologi är Olympen – Sagor ur den grekiska mytologin ett bra tips. Det är Sofi Hjort och Karl Johnsson som har skapat en spännande bok tillsammans med sagor och berättelser om gudar, hjältar och odjur från den grekiska mytologin. Här får man till exempel läsa om Zeus – Olympens härskare, Herakles stordåd, Pandoras ask, Dödsriket, Medusa och Cyklopen. Varje berättelse är bara några sidor lång med enkel text och rikt illustrerad. Karl Johnsson är serietecknare och illustratör med fantasy som specialitet och han har verkligen fått chansen att breda ut sig i boken. Här finns såväl små illustrationer som illustrationer som breder ut sig över ett helt uppslag. Några av sagorna är också berättade i serieformat istället för i löptext, vilket kan locka även de mindre läsvilliga. Att sagorna är lättlästa och väldigt spännande underlättar förstås också.

Boken rekommenderas varmt för alla barn som är intresserad av att läsa mer om den grekiska mytologin. Boken fungerar både som läsa-själv-bok och högläsningsbok och målgruppen är 9-12 år. Men boken fungerar även längre upp i åldrarna. Det jag dock saknar är en liten introduktion till den grekiska mytologin. Det känns som att boken förutsätter att man har grundläggande kunskaper, vilket man kanske får genom skolan i den åldern? Men har man inte riktigt koll på vem som är vem och hur den grekiska mytologin ser ut kan det vara svårare att ta till sig berättelserna fullt ut. Sofi Hjort och Karl Johnsson har tydligen också tagit sig an den nordiska mytologin på samma sätt i boken Asgård – Sagor ur den nordiska mytologin. Olympen – sagor ur den grekiska mytologin är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och Bokus.

Leta-och-peka-bibeln

Leta och peka BibelnLeta-och-peka-bibeln är på samma gång en pekbok och introduktion till Bibeln och den kristna tron. Varje uppslag berättar ett kort stycke ur Bibeln, fast bearbetat till ett barns nivå förstås. Här kan man till exempel läsa om Noaks ark, Mose, David och Goliat, Jesus födelse och Jesus uppståndelse. Varje uppslag har en berättelse och varje berättelse är bara på cirka fem-sex meningar. Boken är rikt illustrerad med en stor bild på varje uppslag där texten är insprängd. Efter varje berättelse uppmanas barnet också att leta efter föremål eller personer på bilderna.

Boken är inte någon uttömmande introduktion till Bibeln eller den kristna läran, men den innehåller ett antal ögonblick ur Bibeln, tolkade ur ett barnperspektiv och fyllda med detaljer att se och upptäcka. Tack vare illustrationerna fungerar boken också som en pekbok där barnet får lära sig ord som herde, korg, lamm, sköldbärare, fjärilar, hjälm, kung, spindlar, Jesus, stjärna, varg, bägare och duvor. I och med bokens utformning vänder den sig både till barn i pekboksåldern och för äldre syskon som vill få en väg in i Bibelns berättelser. Boken är utgiven av förlaget Verbum. Julia Stone står för texten och Samantha Meredith för illustrationerna. Leta-och-peka-bibeln finns på biblioteket eller att köpa på Adlibris och Bokus.

Den långa resan

Den lÃ¥nga resanVännerna Undra och Vandra har tillsammans många gånger följt varandra åt på stora äventyr. Men nu är det dags för en sista resa för Vandra. Denna sista resa måste Vandra göra alldeles själv.

Den långa resan är en vacker, drömsk, poetisk och hoppfull bilderbok om döden, eller allra mest om att ta farväl av en älskad person. Men boken handlar också om vänskap. Hur två vänner som vid en första anblick är rätt så olika kan komplettera varandra så bra. Kärleken till en älskad vän. Och hur man kan leva på minnena och gå vidare trots att man tvingats släppa taget om en älskad.

Döden nämns inte rakt ut med ord. Men genom två vänner, en räv och en uggla, gestaltas såväl vänskapen som förlusten. Det är sorgligt och man kan nog inte låta bli att bli berörd. Men boken är samtidigt så hoppfull och trösterik. Därför passar boken bra att läsa för ett barn som själv ska eller har gått igenom samma sak.

Texten är väldigt poetisk och illustrationerna är magnifika i milda, mjuka, dova färger. I det liggande bilderboksformatet får illustrationerna verkligen breda ut sig och de kommer till sin rätt i detta stora format. Speja förlag brukar ge ut högklassiska böcker och även Den långa resan är ett vackert verk. Boken är skriven av Sofia Hedman och illustrerad av Emelie Gårdeler. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Nordiska gudar och Nordiska väsen

Nordiska gudar Nordiska väsen

Nordiska gudar och Nordiska väsen är två välgjorda, innehållsrika och spännande böcker.

I Nordiska gudar presenteras dvärgar, jättar, gudar, valkyrior, monster och hjältar från asatron. Johan Egerkrans tar avstamp i de gamla Eddorna och fortsätter sedan att tolka de gamla fantasifulla, spännande sagorna från mtologin. Det börjar med skapelsen, där Egerkrans tolkar berättelser kring hur världen kom till med Yggdrasil och de nio världarna och fortsätter sedan till berättelser och presentationer av gudarna och gudinnorna, som till exempel Oden, Tor, Freja, Frigg, Loke, Mimer, Idun, Njord och Balder. Därefter presenteras olika jättar, väsen och vidunder ur mytologen, som diser, Angerboda, Midgårdsormen, Hel, Hrungner och Nidhögg. Till slut presenteras Ragnarök med gudarnas fall och den nya världen. I slutet finns också ordlista och litteraturlista för den som vill läsa mer. Hela boken är fylld av fantastiska fantasybilder som för tankarna till John Bauer.

I Nordiska väsen presenteras olika väsen från vår nordiska historia. Sådana som kanske är bortglömda idag, men som i allra högsta grad varit närvarande i folks medvetanden förr. De är indelade i kategorierna Oknytt, Dragväsen, Hamnskiftare, Dödsväsen och Odjur. Man kan läsa om exempelvis älvor, gruvrå, havsfru, Näcken, Bäckahästen, troll, vittror, vättar, Mjölkhare, mara, lyktgubbe, gast, myling, kyrkogrim och lindorm. Det är fascinerande att bläddra i boken och läsa om alla otäcka väsen som man knappt vet något om idag. Även här är illustrationerna så vackra, jag skulle kunna ha flera av dem inramade på väggen. Vackra, lockande, drömska, skrämmande och humoristiska – allt på samma gång.

Intresset för framförallt väsen av olika slag har fått en renässans tycker jag, inte minst genom böcker som Pax-böckerna. Det här är fina böcker att sätta i händerna på de barn som vill veta mer om väsen, eller som vill veta mer om gudarna i vår nordiska mytologi. De är så genomarbetade, vackra och välgjorda. Ett måste att ha i bokhyllan och att återkomma till gång på gång. Böckerna vänder sig till barn mellan 9-12 år, men framförallt boken om gudar är rätt svår, både för att det är svåra ord och för att det är svårt att hålla isär alla de olika gudarna. Därför kan det vara bra att läsa boken tillsammans med sitt barn eller tänka på att det här är böcker som passar till en bred målgrupp och som växer med barnen. Tänk nio år och uppåt istället för dessa praktverk.

Nordiska gudar och Nordiska väsen är båda utgivna av B Wahlströms förlag. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Fantastiska fladdermöss

Fantastiska fladdermössFladdermöss är märkliga och fascinerande djur. I Fantastiska fladdermöss får vi frossa i fakta om fladdermöss liksom fina bilder på de häftiga fågelliknande varelserna. Boken är i bilderboksformat och berättar enkelt och kortfattat, men samtidigt väldigt intressant om fladdermössen och deras liv. Troligen vet de flesta barn att fladdermöss sover upp och ner och är vakna om natten, men det finns många andra intressanta saker att lära sig om fladdermöss. Visste du till exempel att fladdermöss kan äta tusentals myggor på en enda natt och att de hittar myggorna i mörkret genom att sjunga?

Boken är skriven av naturskildraren Martin Emtenäs. Han har tidigare skrivit Vilda djurboken: Favoritdjur i svensk natur och är känd från sina naturprogram i SVT. De detaljerade men samtidigt humoristiska illustrationerna står Sven Nordqvist för. Fantastiska fladdermöss är en fin bok för de vetgiriga djurälskarna i förskoleåldern. Den är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Boken om att få syskon

Boken om att fÃ¥ syskonBoken om att få syskon handlar om Mika som ska få ett syskon. En bäbis som ska heta Glitterbäbisen! Vi får följa Mika från det att hen får reda på att hen ska få ett syskon tills dess att bäbisen äntligen är här. För det är en lång väntan. När kommer egentligen det där syskonet? Och hur kommer det att bli då? Mika har många funderingar. Allt från vad bebisen egentligen gör i mammas mage hela dagarna till ifall hon kommer att få stå på ståbräda när syskonet har kommit. Vi får följa med Mika när hen följer mamma till mödravårdscentralen och vi får veta hur bäbisar blir till – vilket ju kan ske på flera olika sätt. Det här är nämligen en av få syskonböcker som har ett mångfaldsperspektiv. Här får man ta del av flera olika sätt att få syskon på och olika typer av familjebildningar. Karaktärerna har olika hudfärger och varken huvudpersonen eller bäbisen är könade.

Boken om att få syskon är en modern syskonbok som passar fint att läsa många gånger under tiden man väntar på syskon, eller att läsa i en förskolegrupp för att öppna för diskussioner om syskon och familjebildningar. Eftersom berättelse och fakta går hand i hand i denna bilderbok kan det eller de barn man läser boken för kan få svar på många av sina frågor som är vanligt förekommande i väntan på syskon. Boken är skriven av Maria Frensborg och illustrerad av Maija Hurme. De många illustrationerna i milda pastellfärger förtydligar och förenklar det ibland lite svåra temat i berättelsen. I slutet av boken finns ett koncentrerat faktaavsnitt för den som vill veta ännu mer om bäbisar.

Boken är utgiven av Bonnier Carlsen och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Marvins bok

Marvins bokMarvins bok är en bok i serien LÄSlekLÄR som vänder sig till barn som just lärt sig läsa. Det här är en kombination av faktabok och berättelse. Boken handlar om dvärghamstern Marvin som berättar om sitt och brorsan Alfs liv. Därmed får vi också lära oss mer om dvärghamstrar och dess skötsel. Vad de äter, hur de bor, vad de tycker om att leka med, varför de springer i hjul, att de är nattaktiva och mycket mer.

Varje uppslag i boken är ett avslutat kapitel. Därför är det lätt att läsa ett avsnitt per lässtund. Eftersom varje avsnitt är avslutat går det lätt och snabbt att komma tillbaka till läsningen nästa gång man tar upp boken. Det finns också mycket illustrationer i boken och den har en trevlig formgivning. Det är inte särskilt mycket text per uppslag. Den är i ett större teckenformat, men har både versaler och gemener. Boken är skriven av Pernilla Stalfeldt som ju skrivit en lång rad barnböcker. En perfekt bok för den som just lärt sig läsa eller nyss har börjat läsa och som tycker om djur. I samma serie finns även Bambis bok och Brummas bok som Stalfeldt också skrivit. Marvins bok är utgiven av bokförlaget Unga lava och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.