Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

Dagsarkiv: 22 juli, 2019

Min brorsa heter Noa

Min brorsa heter NoaMin brorsa heter Noa är en kapitelbok om vänskap, syskonskap, nazism och rasism sett ur en åttaårig flickas perspektiv. Boken handlar om Noa som bor tillsammans med sin mamma och sin 16-åriga bror Noa. Hennes bästa kompis heter Anisa. Brorsan Noa blir mer och mer förändrad. En dag kommer Saga och Anisa på Noa med att spreja hakkors. Han säger att nazister är det bästa som finns och att de hatar sådana som Anisa. Men Saga och Anisa är ju bästisar. Och Noa är Sagas brorsa. Hur ska det nu gå med Sagas och Anisas vänskap?

Min brorsa heter Noa vänder sig till barn mellan 6-9 år och det är en läsa-själv-bok indelad i många korta kapitel med massor av illustrationer. Men den funkar också bra, kanske till och med bättre som högläsningsbok, inte minst med tanke på det starka temat som troligen väcker frågor under läsningen. Först tänkte jag att temat är lite väl smalt – hur många kan känna igen sig i att vara syster till en nynazist. Men de tankarna övergav jag snabbt. Tvärtom så är ju detta en bok för väldigt många. Alla de barn som undrar vad som händer i världen med Sverigedemokraternas framväxt, främlingsfientlighet, demonstrationer och motdemonstrationer. Min brorsa heter Noa är en bra utgångspunkt till samtal om alla dessa angelägna, men svåra och starka frågor. En bok som behövs, även om jag önskar att det inte vore så.

Anna-Clara Tidholm är som vanligt en mästare på barnperspektiv och har lyckats mycket bra att fånga åttaåriga Sagas förvirring och hennes naivitet men samtidigt lojalitet gentemot brorsan känns alldeles trovärdigt. Som vuxen känner jag också mycket med mamman vars sorg verkligen lyser igenom, till och med så pass att hon glömmer att det är jobbigt även för Saga mitt i allt som händer. Tidholm har valt att inte illustrera själv denna gång utan Joanna Hellgren står för bilderna som genom sin stämning och sina mörka färger passar utmärkt till texten. Boken är utgiven av Alfabeta förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Träna tillsammans med Tia

Träna tillsammans med Tia (inbunden)Träna tillsammans med Tia är en bok som är tänkt att sprida rörelseglädje till barn mellan 3-6 år. Den vänder sig både till de barn som älskar och sporta och de som behöver lite mer motivation till att röra på sig för att må bra. I boken presenteras flickan Tia och hennes djurvänner. Tillsammans med Tia får läsaren också röra på sig tillsammans med djurkompisarna. Med apan får man leka härmapa, med grodan får man hoppa och med björnen får man gå på alla fyra. I kombination med detta får man också lära sig lite mer om träning och varför det är så bra att röra på sig. Allt förmedlas med pepp och glädje, utan krav och pekpinnar.

Jag tycker att det är en kul grej att kombinera läsning med rörelse och det var ett kul grepp att göra det genom att barnen får härma olika djur tillsammans med den vuxne. Jag hade nog dock tyckt att det hade varit ännu roligare om man hade fått göra det genom en berättelse där djuren presenteras under ett mer naturligt sätt, och att barnen utförde rörelserna under läsningen. Men detta är trots allt en av få träningsböcker som vänder sig till barn och där barn och vuxna tillsammans inspireras att utföra olika rörelser. Boken kan dessutom vara en bra introduktion till träning och rörelse för många barn.

Författaren Terese Alvén har över 15 år i tränings-branschen, är utbildad personlig tränare och skriver populära bloggen Spark i baken. Terese är författare till vuxenböckerna Viktig – från matmissbrukare till träningsförebild och Träna tillsammans med familjen. Dessutom är hon mamma till Charles och Tilde som syns på bilderna i boken.

Träna tillsammans med Tia är utgiven av Idus förlag. Den är slutsåld hos nätbokhandlarna, men finns att låna på biblioteket.