Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

augusti 2019
M T O T F L S
« jul   sep »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Dagsarkiv: 11 augusti, 2019

En smakebit på søndag

Göra gott

På söndagarna kan man som bokbloggare dela med sig av ett smakprov från boken man läser i just nu i utmaningen En smakebit på søndag. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna, och varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Det finns bara en regel – inga spoilers!

Just nu läser jag Göra gott – En sjuksköterskas berättelse av Christie Watson, en slags självbiografi eller memoarbok skriven av en sjuksköterska och som handlar om hennes yrkesliv och de erfarenheter hon gjort i sitt arbete och om några av de livsöden hon delat under tiden de varit patienter på hennes avdelningar. En stark bok hittills, på många sätt. Min smakbit kommer från inledningen av boken, där hon berättar lite om vad man kommer att läsa om i boken:

Tjugo år som sjuksköterska har kostat mig en hel del, men gett mig ännu mer tillbaka. Jag vill berättar om tragedier och lyckostunder under ett fantastiskt yrkesliv. Följ med mig ut på avdelningarna, från födsel till död – förbi barnintermediären och genom dubbeldörrarna till medicinavdelningen. Spring med mig genom korridorerna efter ett larm, förbi apoteket och personalköket och in på akuten. Vi kommer att utforska själva sjukhuset, liksom sjuksköterskeyrket och många av dess aspekter. Det här är vad jag trodde att jobbet handlade om när jag började: kemi, biologi, fysik, farmakologi och anatomi. Och det här är vad jag numera vet är sanningen om yrket: filosofi, psykologi, konst, etik och politik. Vi kommer att träffa många människor längs vägen: patienter, släktingar och personal – folk som du kanske redan känner. För vi blir alla vårdade någon gång i livet. Vi är alla vårdare.

 

Lilla simskolan, Lilla kroppsskolan, Lilla läseskolan och Lilla räkneskolan

Lilla simskolan  Lilla kroppsskolan  Lilla läseskolan  Lilla räkneskolan

Rabén & Sjögren har gett ut en hel serie pedagogiska böcker, Lilla skolan, som introducerar den unga läsaren till olika ämnen. Lilla simskolan, Lilla kroppsskolan, Lilla läseskolan och Lilla räkneskolan är de titlar som finns hittills och jag skulle inte bli förvånad om det kommer ännu fler.

Lilla simskolan handlar om Malla och Otto som ska lära sig simma och därför börjar på simskola och Plast & lek på badhuset. Där får de leka vattenlekar och öva på simtagen. Det dröjer inte länge förrän Malla kan simma med simdyna, hoppa från kanten och titta under vattnet. Lillebror Otto kan koka kaffe i vattnet och plocka ringar från botten. Boken beskriver på ett pedagogiskt sätt hur det går till på badhuset och på simskolan. Man får introduktion till de olika momenten i simundervisningen och lite vattenvett på köpet. Boken är upplagd som en berättelse, men indelad i olika kapitel där man får följa Malla och Ottos olika besök på simskolan. I slutet av boken presenteras några av simskolans kunskapsbevis. Boken är faktagranskad av Svenska livräddningssällskapet. Författare till boken är Sofi Hjort.

Lilla kroppsskolan handlar om när Otto har ramlat och fått hjärnskakning. Mamma kör honom till sjukhuset och doktorn syr Ottos sår i pannan. Några dagar senare ska mamma byta plåster på Ottos sår och då kommer många frågor om kroppen från både Otto och storasyster Malla. På så sätt får läsaren också en pedagogisk, men samtidigt lekfull introduktion till kroppen, kroppsdelarna och hur allt i kroppen hänger ihop. Varför har man blod? Hur kommer maten ner i magen? Vad är skelettet? Vad händer när huden går sönder? Ja, hur funkar kroppen egentligen? Även här är boken indelad i olika kapitel, vilket gör de olika delarna enklare att ta till sig. Boken är faktagranskad av legitimerad läkare. Författare till boken är Ewa Malmborg.

I Lilla läseskolan är det snart dags för storasyster Malla att börja skolan. Men innan dess vill hon öva på att läsa. Som tur är har hon en påhittig farmor som gärna hjälper till. Tillsammans vid köksbordet testar de roliga ordlekar och bokstavspyssel, de klipper och klistrar och ljudar och rimmar. Malla och farmor sätter fast lappar på allting i köket, leker ord-memory och skriver till slut en alldeles egen bok tillsammans med bilder till. När de går ut på promenad och till djuraffären upptäcker Malla att det faktiskt finns bokstäver överallt! Till slut kan hon inte låta bli att läsa på allt. Boken fungerar bra som inspiration till att göra sina egna ordpyssel och för att locka till läsning och bokstavsträning. Kul att boken också skildrar Malla och farmors fina relation. Författare till boken är Ewa Malmborg.

I Lilla räkneskolan ser Malla och Otto att det också går att räkna nästan allting i vardagen. I boken får man följa med när de räknar sitt lördagsgodis, provar att skriva siffror, leker affär och bakar. På köpet får läsaren lära sig mycket om siffror, plus och minus och mängder. Man inspireras också till sina egna räknelekar. Författare till boken är Ewa Malmborg.

Flera av böckerna i serien Lilla skolan har tidigare funnits, men nu kommer de ut på nytt i uppdaterade versioner med helt nya illustrationer. Samtliga böcker i serien är illustrerade av Hanna Granlund och illustrationerna är verklighetstrogna och detaljerade. De förtydligar i många fall vad som sägs i texten. Bilderna har charm, humor och värme. De speglar också en mångfald och känns inkluderande. Att alla böcker i serien har samma illustratör och omslagen påminner om varandra (fastän de har olika färger och illustrationer) gör att serien hålls ihop och att man enkelt känner igen de olika titlarna. Böckerna finns att låna på biblioteket, att köpa på Adlibris (här, här, här och här) samt på Bokus (här, här, här och här).