Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

september 2019
M T O T F L S
« aug   okt »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Dagsarkiv: 11 september, 2019

Några frågor om boktips och boktipsare

Enligt O skrev igår om vikten av att boktips och boktipsare får mer utrymme i tv, inte mindre och funderade kring hur vi skulle kunna fylla alla möjliga tv-program med boktips. Idag vill hon veta vad vi andra bokbloggare tycker om boktips och boktipsare och söker därför svar på följande frågor:

  • I vilket program skulle du vilja att det fanns en boktipsarpanel?
  • Vilka ingår i din perfekta boktipsarpanel?
  • Vilken klassiker skulle du tipsa om om du själv fick chansen att vara med i tv?
  • Vilka aktuella böcker skulle du lyfta fram?
  • Vilken oväntade boktipsare vill du se i tv?

Jag håller helt med om att boktips borde få ta utrymme i alla slags medier och även på många andra platser. Jag jobbar ju som bibliotekarie och läsfrämjande/sprida läslust är en viktig del av mitt arbete. Just ikväll ska jag faktiskt på föräldramöte på barnens skola och då har jag blivit inbjuden för att prata om hur viktig läsningen är. Där ska jag också passa på att tipsa om några bra högläsningsböcker. Men tyvärr finns det väldigt få plattformar för att sprida boktips och läslust på i dagens samhälle. Drömmen vore ju, precis som Enligt O skriver, att boktips skulle få mer utrymme i exempelvis TV. När jag pratar på föräldramöten brukar jag säga att jag vill att samtalen om läsning ska vara lika vardagliga och självklara som att fråga barnen vad de har ätit på skolan, vad de har lekt på rasten eller hur det gått på läxförhöret.

Jag skulle vilja att det pratades om boktips i alla tv-program egentligen, men det är förstås inte realistiskt. Men det vore kul om böcker uppmärksammas i underhållningsprogram som familjer ser tillsammans, för att uppmärksamma vikten av läsning. Men också för att barnen ska få läsande förebilder. Jag tror att den bästa läsfrämjande effekten fås genom att barnen ser att personer de ser upp till också läser. Att det är coolt att läsa.

Min perfekta boktipsarpanel skulle nog därför också bestå av just sådana personer som främst barn och unga ser upp till. Gärna en blandad skara människor med olika bakgrund, kön, ålder, intressen osv. Allt från artister, youtubers och sportstjärnor till poliser, äventyrare och kockar. För att visa att det inte är en viss typ av människor som läser utan att alla kan göra det. Mångfald även när det gäller etnicitet, funktionsvariationer osv också förstås. Allt för att så många som möjligt ska kunna känna igen sig och inse att läsning inte är förbehållet en viss grupp.

Om jag skulle tipsa om klassiker skulle jag välja exempelvis Mina drömmars stad. Den läste jag själv i tonåren och jag tror det är en serie som även skulle beröra dagens unga. De kan relatera till bokens huvudpersoner och jämföra likheter och olikheter med sin egen vardag.

Bra aktuella böcker finns det ju en uppsjö av. Det beror på vilken målgrupp man ska vända sig till och om det finns några teman eller liknande att fokusera på. Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter är en suverän högläsningsbok för mellanåldern. Böckerna om Viggo av Lisa Bjärbo är charmiga böcker med stor igenkänning för lågstadiebarnen. Allt som händer inuti – tankar och känslor från A till Ö av Reyhaneh Ahangaran är en fakta- och peppbok om psykisk ohälsa. Allt jag fått lära mig av Tara Westover är en oförglömlig självbiografi om en ung kvinna som växt upp avskärmad från samhället i en familj som är mormoner och survivalister och som aldrig har gått i skolan eller fått sjukhusvård. Ja, det finns hur många bra böcker som helst-

Vilken oväntad boktipsare jag vill se i tv – det tycker jag knyter an till frågan om min perfekta boktipsarpanel.

Mitt fokus ligger mycket på barn och unga som ni ser. Det är av den enkla anledningen att det är den målgruppen mitt läsfrämjande arbete mest vänder sig till och därmed har erfarenhet av. Jag tar gärna emot tips på läsfrämjande för vuxna, speciellt icke-läsare, eftersom det är en målgrupp som tyvärr ofta kommer i andra hand.

Viggo och mammalivet

Viggo och mammalivetViggo och mammalivet är den andra boken om Viggo. Den första boken, Viggo och rädslolistan, skrev jag om igår. Denna bok kan läsas fristående, men böckerna är så himla bra så jag rekommenderar ändå att läsa båda.

Viggo är en underbart charmig karaktär med så många tankar och funderingar. Nu ska mamma flytta hem från Danmark. Hon ska bo i samma stad som Viggo och hans bror Nils och de ska få bo hos mamma varannan vecka istället för att bara träffa henne varannan helg. Viggo fantiserar om hur det kommer att bli. Mamma kommer att ha världens lyxigaste lägenhet med spabad och guld på väggarna. De kommer att få sova när de vill och äta godis jätteofta. Dessutom ska de få en hund, en alldeles levande hund. Det berättar Viggo också för kompisen Malte som blir jätteglad eftersom han själv aldrig kommer att få en egen hund. Tillsammans bildar de en hundklubb och räknar ner tills mammaflyttdagen. Men det blir förstås inte alls som Viggo har tänkt sig och föreställt sig. Lägenheten ser ut som vilken lägenhet som helst. Dessutom är den tom. Viggo har inte ens en säng i sitt rum. Inget spabad och inget guld på väggarna. Och den där hunden, hade verkligen mamma lovat att skaffa en hund eller var det bara i Viggos fantasi? Viggo blir osäker. Och han vågar inte prata med Malte om det, för han vill inte göra Malte besviken. Och när Viggo och Nils ska sova hemma hos mamma blir det inte alls som de är vana vid.

Viggo och mammalivet handlar om förväntningar och förändringar. Att det inte alltid blir som man tänkt sig. Och att förändringar kan vara jobbiga. Men att det faktiskt kan bli bra ändå, även om det är annorlunda. Det handlar också om vänskap och syskonskap. Och massor om föräldrarelationer och att leva med skilda föräldrar. Suverän högläsningsbok. En bok att känna igen sig i, men också att skratta åt och mysa till. Språket är helt underbart, precis som i de flesta andra böcker av Lisa Bjärbo.

Viggo och mammalivet är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Veckans bokälskare hos Sofies bokblogg!

Sofies bokblogg har börjat med ett återkommande inslag som hon kallar för Veckans bokälskare. Förra veckan var Agnes bokblogg först ut med att bli uppmärksammad.

Denna vecka var det min tur. Kolla in här så får ni läsa mer om mig, vad jag gillar att läsa och några av mina bästa boktips just nu.