Nomineringar till Augustpriset 2019

I måndags tillkännagavs vilka titlar som blivit nominerade till Augustpriset 2019. Jag hade inte lagt ut några spekulationer på bloggen i år, men om jag hade gjort det hade jag nog inte prickat många rätt. Testamente, Jag vill sätta världen i rörelse, Ålevangeliet och Jordgubbsbarnen hade jag gissat på. Men i övrigt är det idel titlar jag inte läst bland nomineringarna i år. Det lär jag råda bot på. Åtminstone kommer jag att läsa alla nominerade böcker i barn- och ungdomsklassen. Det brukar jag alltid göra. Flera av dem finns dessutom redan i min att-läsa-hög som ständigt är välfylld och aldrig hinner ta slut. Här är årets nomineringar:

Årets svenska skönlitterära bok:

Barnet av Olivia Bergdahl

Väderfenomen av Anna Fock

Odenplan av Daniel Gustafsson

Osebol av Marit Kapla

W av Steve Sem-Sandberg

Testamente av Nina Wähä

 

Årets fackbok:

Strindbergs lilla röda av Alexandra Borg & Nina Ulmaja

Nobel av Ingrid Carlberg

Världens yttersta platser av Peter Handberg

Bin och människor av Lotte Möller

Jag vill sätta världen i rörelse av Anna-Karin Palm

Ålevangeliet av Patrik Svensson

 

Årets barn- och ungdomsbok:

Sen kom vintern av Per Gustavsson

Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeldt

Vänta på vind av Oskar Kroon

Tiger, tiger, tiger av Åsa Lind och Joanna Hellgren

Jordgubbsbarnen av Sara Olausson

Dyksommar av Sara Stridsberg och Sara Lundberg

 

Lilla Augustpriset:

Hjärtat, Allis Sääsk

Förfäders vördnad, My Danvind

Rött, rött nagellack, Amelie T Matousek

Blunda så ser du, Alice Nylander

En ospelad fiol, Emma-Karin Rehnman

Den bästa dagen, Nanna Mikkelsen

Diktsamlingar för barn och unga

På sistone har det kommit så många fina diktsamlingar för barn och unga. Här tipsar jag om några av dem.

Folk : Främlingar och vänner - nån du kanske känner   Min längtan kvar : dikter om kärlek - tappad och hittad   Min syster är ett spöke : och andra dikter   Berör och förstör : dikter för unga   Om jag fötts till groda

Folk: Främlingar och vänner – nån du kanske känner är uppföljaren till Halsen rapar, hjärtat slår av Emma Adbåge och Lisen Adbåge. Ni som läst den förra boken vet att det är en riktig versskatt och det är denna nya också. Boken är fylld med verser, dikter och rim som framförallt vänder sig till barn i förskole- och lågstadieåldern, men som passar alla åldrar, från bebis till vuxen. Här finns dikter om kakor och kaktjuvar, gubbar och folk, jorden och kroppen, kärlek och vänskap, humöret och döden och mycket mycket mer. En hel del av materialet är ordlekar och ordkonst i stil med Lennart Hellsing, fast i systrarna Adbåges helt egna stil. Boken är också rikt illustrerad. Nästan varje vers har sin egen sida och då ligger texten oftast insprängd i en underfundig illustration. Här finns något för alla, det är en stor bredd både när det gäller text och bild så alla kan hitta sina favoriter. Men gemensamt för alla verser är att de handlar om människor. Eller, ja, folk. Folk: Främlingar och vänner – nån du kanske känner! är utgiven av Natur och Kultur och finns på Adlibris och Bokus.

Om jag fötts till groda är en diktbok om drömmar för barn i förskole- och lågstadieåldern. Vad tror du att grodan drömmer om? Vad tror du att polisen, statsministern, busschauffören, gäddan, haren, väckarklockan eller jordklotet drömmer om? Här får man se att någon drömmer om att vara stor och skrämmande, någon annan drömmer om att vara liten och bortglömd. Någon drömmer om att kunna springa och någon annan om att kunna sjunga. Tågvagnen drömmer om att själv få vara loket och kunna stanna när han vill. Snöflingan drömmer om att slippa vara en i mängden och att någon ska se just hans personliga glans. Och myggans dröm ser helt enkelt ut såhär – nämligen att få vara den hon är. Och det fina med drömmar är just att i drömmen får ju alla som de vill. De poetiska, drömska illustrationerna samspelar fint med verserna. Dikterna öppnar dessutom upp till fina diskussioner, gemensamma tolkningar och fortsatt arbete kring drömmar och poesi. Vad drömmer barnen själva om? Kanske kan de skapa sin egen dikt och bild kring vad de drömmer om? Om jag fötts till groda är skriven av Annika Sandelin och illustrerad av Karoliina Pertamo. Den är utgiven av Förlaget och finns på Adlibris och Bokus.

Min längtan kvar: dikter om kärlek – tappad och hittad vänder sig till lite äldre barn, 9-12 år ungefär. Den är skriven av Mårten Melin och detta är hans åttonde diktsamling. Fokus här är alltså kärlek och kärlek kan ju se ut på många olika sätt. Kärlek kan vara både lycklig och olycklig. Man kan stå helt nära kärleken eller stå på avstånd och drömma. Man kan fantisera, hoppas, längta, lida, sakna. Det handlar om första kyssen likväl som saknad, sorg och behovet att komma vidare och komma över. Mårten Melin är en av Sveriges absolut främste barnboksförfattare och här gör han det han kan bäst, gestaltar känslor på exakt rätt nivå för målgruppen. Suveränt! Min längtan kvar: dikter om kärlek – tappad och hittad är utgiven av Rabén & Sjögren och den finns på Adlibris och på Bokus.

Min syster är ett spöke: och andra dikter är skriven av Lena Sjöberg. Den vänder sig också till åldern 9-12 år och handlar om livet i stort och smått. Här kan man läsa dikter om att ha en syster som är ett spöke, om kärlek, saknad, att vara kär, att vara lycklig, att vara ledsen och att vara ensam. Lena Sjöberg skildrar tankar, funderingar och känslor om mig, dig och livet runtomkring. Fokus ligger på relationer och känslor. Även denna bok är så himla träffande i sitt språk, sin gestaltning och i sitt uttryck. En del av dikterna handlar om rätt tunga ämnen, men diktformatet gör att man kan läsa och relatera till texterna på flera olika sätt, oavsett om man känner igen sig eller inte. Lena Sjöberg har inte bara skrivit, utan även illustrerat boken och det är så fina, lite retroinspirerade illustrationer i milda, mjuka färger. Hon har berättat att det är viktigt för henne att illustrationer, typsnitt, bokformat och papper ska bilda en tydlig helhet ihop med texten och det tycker jag verkligen att hon har lyckats med. Min syster är ett spöke: och andra dikter är utgiven av Rabén & Sjögren och finns på Adlibris och på Bokus.

Berör och förstör: dikter för unga vänder sig till tonåringar och unga vuxna och är en diktsamling med dikter från svenskspråkiga poeter insamlade av Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar. Ni som är ungefär i min ålder kommer kanske ihåg samlingen Kärlek och uppror som innehöll 210 dikter för unga skrivna av moderna och samtida poeter. Nu är det 30 år sedan den kom och det är dags för en ny antologi. Denna nya antologi innehåller 79 dikter av svenskspråkiga poeter, dikter som skrivits sedan den förra diktsamlingen gavs ut. Urvalet har gjorts av Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar. Här finns nya dikter för unga att känna igen sig i, njuta av och framförallt som tar kål på myten att poesi är obegriplig och endast för ett fåtal. Och detta är gemensamt för alla de diktsamlingar jag presenterar idag. Här är dikterna verkligen enkla, lätta att förstå, enkla att känna igen sig i och relatera till. Berör och förstör: dikter för unga är utgiven av Rabén & Sjögren och finns på Adlibris och på Bokus.

Självklart finns även alla dessa diktsamlingar på biblioteket. Gå gärna till poesihyllorna för barn och unga nästan gång du besöker ett bibliotek eller en bokhandel. Det finns så otroligt många fina dikter som passar lika bra för vuxna att läsa, om livet, stort och smått, konkret och tänkvärt. Och jobbar du med barn så bör du absolut ta en närmare titt på dessa böcker, man kan göra så otroligt mycket med poesi. Varför inte börja med att läsa dagens dikt varje dag? Själv blir jag sugen på att ha månadens dikt eller veckans dikt på biblioteket där jag jobbar. Eller kanske ha poesiattacker i skolan. Det finns så mycket roligt man kan göra med dikter.

Sånt som försvinner

Sånt som försvinnerMirando bokförlag är ett litet, oberoende förlag som är inriktat på bilderböcker. De ger ut både originalproduktioner och internationellt uppmärksammade bilderböcker i svensk översättning. Förlagsnamnets betydelse är tittande, att se, att undra och att förundras, vilket stämmer bra in på de böcker de ger ut. Jag fick själv upp ögonen för förlaget i och med utgivningen av Sara Lundbergs Fågeln i mig flyger vart den vill och sedan började jag läsa ikapp deras utgivning. Jag fascineras över att deras böcker är så välskrivna, genomarbetade och de låter verkligen illustrationerna få utrymme och fokus i sina böcker. De flesta av böckerna är så vackra verk, helt fantastiska som kan läsas av alla åldrar.

En av deras senaste utgivningar är bilderboken Sånt som försvinner av Beatrice Alemagna. Detta är alltså en översättning. Beatrice Alemagna är född i Bologna, men bosatt i Paris sedan många år tillbaka. Hon har under de senaste åren fått ett flertal internationella utmärkelser för sina innovativa, färgstarka bilderböcker och hon är också en av de framstående författare och illustratörer som återkommande nomineras till ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award).

Det finns många saker i livet som försvinner.

Som förvandlas, som kommer och går.

Men en sak förändras aldrig …

Ovanstående är baksidestexten till Sånt som försvinner. Boken handlar om alla dessa knappt märkbara, vardagliga ögonblick som hela tiden kommer och går. Dit hör till exempel sömnen – att vakna och somna, att tappa en mjölktand, att höstlöven faller, en fågel som fladdrar förbi, ett skrubbsår som läker och såpbubblor som försvinner. Många är dessa ögonblick som kommer och går och försvinner. Men i slutet av boken får vi veta att mitt i allt det föränderliga finns det en sak som aldrig försvinner eller går över. Det är förälderns närhet och kärlek. Barnet omsluts av en stor, varm föräldrafamn och i just det ögonblicket är det som om tiden stannar.

Grafiskt sett är denna bilderbok något alldeles extra. Varje uppslag har nämligen en ”förvandlingssida” som gör att bilden förändras. På det första uppslaget ser vi en utsträckt hand med en fågel som landat, men när man bläddrar bort den transparanta förvandlingssidan är fågeln plötsligt borta från handen och på väg att flyga därifrån. På nästa uppslag ligger ett barn och sover, men efter bläddringen är barnet vaket. På ett annat uppslag ser vi ett barn som sitter och blåser såpbubblor. På det transparanta bladet syns såpbubblorna i luften framför barnet, men när man bläddrar är bubblorna på väg långt ifrån barnet. Boken skildrar både små och stora företeelser i livet, från såpbubblor och löss till dystra tankar, tårar som torkar och försvinner, mörka moln som lättar och faktiskt försvinner även det man är rädd för, förr eller senare. Men föräldrakärleken den består och det visas även grafiskt med att det inte finns några förvandlingssidor på de sista omslagen.

Text och bild samspelar förstås på ett självklart, nästintill sömlöst sätt. Alemagnas avskalade, naiva och färgstarka illustrationer kompletterar på ett ypperligt sätt den lite mer strama, återhållsamma men samtidigt otroligt känslosamma och berörande text. Det är svårt att låta bli att bli berörd av texten, oavsett om man är barn eller vuxen. Det är också en text som väcker många tankar och funderingar, och det finns mycket att prata om i denna bok.

Sånt som försvinner ges samtidigt ut på sex olika språk. I Frankrike blev den redan innan publicering utsedd till vinnare av First Pages 2019 som är ett bokpris och läsfrämjande projekt som innebär att 20 000 nyfödda barn får boken som välkomstgåva. Jag tror att den kommer att bli minst lika uppmärksammad och omtyckt här i Sverige. Boken finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.