Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

november 2019
M T O T F L S
« okt   dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Månadsarkiv: november 2019

Små eldar överallt

Små eldar överalltJag har länge varit nyfiken på Små eldar överallt av Celeste Ng och äntligen har jag läst den. Nu efteråt undrar jag hur jag ens kunde vänta med att läsa den för jag blev så tagen att jag verkligen slukade den! Boken inleds med att det brinner i ett hus i det idylliska villasamhället Shaker Heights. Elena Richardson som bor där ser lågor och svart rök välla ut ur fönstren på familjens hus. Nyfikna grannar samlas utanför brandkårens avspärrningar och elaka tungor viskar om att det är minstingen i familjen Richardson, Izzy, som har tänt på. Därefter radar de föregående händelserna upp sig i och med att berättaren söker sig bakåt i tiden för att försöka söka förklaringen till bränderna. Hur kunde allt gå så snett i en så lycklig familj som Richardsons? Och när tändes gnistan som fick Shaker Heights att sjuda av konflikter? Var det när Mia Warren flyttade in i kvarteret med tonårsdottern Pearl i släptåg? Eller började det redan vintern innan när ett spädbarn hittades övergivet i en kartong utanför brandstationen?

Små eldar överallt har legat på New York Times bästsäljarlista i nästan ett år och sålt i över 1 miljon exemplar i USA. Den vann Goodreads Choice Awards pris för bästa roman 2017 och ska filmatiseras till teveserie med Reese Witherspoon och Kerry Washington som producenter och skådespelare. Det är inte alls konstigt att boken har blivit så hyllad. Den har så många lager, så många nyanser, så många vindlingar. Boken rör sig till exempel genom tre olika sorters moderskap. Adoption, abort och surrogatmödraskap. Man får också möta familjer ur olika samhällsklasser och med helt olika förutsättningar, men som ändå går igenom ungefär samma saker och som kanske är mer lika än de någonsin kunnat tro. Här finns familjehemligheter, tragedier och katastrofer, men också vardag och kärlek. Det handlar om kulturell bakgrund, samhörighet och tillhörighet. Frågor som var ett barn egentligen hör hemma? Och vem har rätten till ett barn? Det handlar om idyll och uppror. Det är igenkänning, uppslukande, hjärtskärande och berörande. Boken är intelligent, välskriven, välkonstruerad, välkomponerad.

Boken utspelar sig i Shaker Heights, ett samhälle som finns på riktigt och som är ett av de första planlagda samhällena i USA. Det är en idyllisk grönskande förort till Cleveland, Ohio, och när Shaker Heights planlades 1912 var den underliggande filosofin att allting kunde – och borde – planeras, och att man genom att göra detta kunde undvika det opassande, det obehagliga och det katastrofala. Boken utspelar sig under 1990-talet och det finns många tidstypiska markörer att känna igen sig i av nostalgiska skäl.

Det här är en bok som kommer vara svår att släppa. Jag tror den skulle vara en perfekt bokcirkelbok i och med att den rymmer så många teman och att det finns så mycket att diskutera kring. Jag kommer att rekommendera den till alla jag möter som vill ha lästips. Tyvärr är det ju som alltid så svårt att skriva om riktigt bra böcker. Det här är precis en sådan bok jag tycker så mycket om att jag får svårt att skriva om den eftersom jag inte vet hur jag ska förmedla det på rättvisande sätt.

Små eldar överallt är utgiven av Albert Bonniers förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och Bokus.

I väntan på julen

I väntan på julenI väntan på julen är en adventsbok som innehåller fyra olika berättelser som alla har med julen att göra. En för varje vecka i december, perfekt att läsa en berättelse för varje söndag i advent, kanske i samband med att man tänder veckans ljus i adventsljusstaken? Berättelserna är alla skrivna av Ulf Nilsson och han har valt ut sina fyra bästa berätteler om jul och juletid. Det som gör det extra spännande är dock att var och en av berättelserna illustreras av olika illustratörer.

Den första berättelsen heter Jag tror att det kan bli jul – lite kvickt. Den handlar om ett syskonpar som längtar alldeles förskräckligt till julafton. Lillasyster kommer på att man kanske kan hjälpa julen lite på traven, precis som man sjunger i visan ”Du ska inte tro det blir jul, ifall inte nån sätter fart”. De tänder alla ljus i adventsljusstaken, öppnar alla luckor i adventskalendern städar, julpyntar och slår in julklappar. Skyndar på julstämningen helt enkelt. Plötsligt är de framme vid julafton och då avslutas berättelsen med en liten twist. Den här berättelsen är illustrerad med realistiska och stämningsfulla illustrationer av Emma Ganslandt. Jag tror att alla kan känna igen sig i den evighetslånga väntan i december.

Den andra berättelsen heter Sanningen om mycket små tomtar. Den handlar om ett barn som är ensam hemma medan föräldrarna är på julfest. Plötsligt får hen se två små varelser, två små tomtar, under bokhyllan. Två roliga, kluriga, snälla, vänliga varelser som tar hand om barnet som aldrig mer behöver vara ensam hemma igen. Illustrationerna till den här berättelsen är i milda, mjuka färger av Anna Sandler.

Tredje berättelsen heter Det finns spöken, jag lovar, det finns det. Den handlar om ett barn vars mamma har arbetat på ett vårdhem där det bodde gamla människor. En dag får barnet chansen att följa med en av gamlingarna till himlen. Där möter hen Döden som berättar om livet, döden, alltet och om spöken finns på riktigt. Illustratör är välkända Alexander Jansson som har skapat vackra illustrationer i sin alldeles egna stil.

Den fjärde och sista berättelsen är Pepparkaksbarnet. Den handlar om en familj som bakar pepparkakor inför julen. En pepparkaksgumma, en pepparkaksgubbe och ett pepparkaksbarn. Men familjen får influensa strax före jul. Och som alla vet så orkar man ingenting när man har influensa. Ingen städning, ingen gran, inget pynt, ingen julmat, inga klappar. Som tur är blir pepparkaksfamiljen istället levande och ordnar världens finaste jul åt människorna. Bilderna med massor av julstämning är skapade av illustratör Katarina Strömgård.

Berättelserna är lagom långa för en mysig högläsningsstund mitt i julestöket. De är fyllda av julmys och julstämning. I väntan på julen är helt enkelt en härlig julbok för hela familjen. Berättelserna har tidigare publicerats, men redigerats inför utgivningen av den här boken. Boken är utgiven av En bok för alla och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

 

Jakten på julen

Jakten på julen - En julberättelse i 24 kapitel (e-bok)Jakten på julen är en i raden av adventsböcker som getts ut de senaste åren. Det som skiljer denna från de andra är dels att boken är utgiven på ett mindre bokförlag, Prinsen och Prinsessan Bokförlag och dels att boken vänder sig till en äldre målgrupp än de flesta andra adventskalenderböcker. Den här vänder sig nämligen till åldern 9-12 år och är därmed en av få som gör det. Berättelsen är indelad i 24 kapitel och det fungerar därmed ypperligt att läsa ett kapitel om dagen mellan 1-24 december.

Boken handlar om fyra barn, Jossan, Sofia, Donya och Priya som går i årskurs sex på Vårbyskolan i Huddinge. Under ett temaarbete i skolan bestämmer de sig för att på egen hand ta reda på julens ursprung. Flickorna ger sig av för att söka svar, men när de blir ombedda att hjälpa en flyktingpojke hamnar de i ett äventyr som de sent kommer att glömma.

De fyra huvudpersonerna är sinsemellan olika även fast de är bästa kompisar. De bor alla i Sverige, men har bakgrund i olika kulturer, vilket berikar skildringen av dem. Boken skildrar högaktuella teman som tiggare, ensamkommande flyktingbarn och hemlöshet. Den utspelar sig dels i en förort och dels i en storstad, vilket gör att igenkänningsfaktorn är stor hos många läsare. Annars är det ju vanligt att böcker om julen utspelar sig ute på landet bland skog, snö och väsen, vilket är mysigt för julstämningens skull men kanske inte så många barn känner igen sig i. Religion är ett annat tema som får ta plats i boken och extra kul är det att flera religioner får synas utan att problematiseras. Överhuvudtaget skildrar boken stor mångfald, en av karaktärerna har exempelvis en hörselnedsättning och en annan en synnedsättning. Även vuxna skildras med stor sympati. Flickornas föräldrar är stolta, kärleksfulla och bryr sig mycket om sina barn. En bibliotekarie och en lärare får också viktiga roller när det gäller att hjälpa flickorna med sitt uppdrag. Och de fyra flickorna är förstås riktiga hjältar. De visar stort mod när de bestämmer sig för att åka till Stockholm för att leta efter ett gömställe åt flyktingpojken.

Det här är en perfekt bok att läsa som högläsningsbok på mellanstadiet under december månad. Den känns lite för tillrättalagd för att jag skulle läsa den för mina egna barn kvällstid, men i skolan passar den bättre. Här varvas frågor om julens ursprung och varför vi egentligen firar jul med viktiga frågor om mångfald, utsatthet, godhet, kärlek, människors värde, samarbete och hur vi ska jobba för en bättre värld. Boken avslutas på ett fint sätt med att flickornas familjer tillsammans arrangerar en julfest med knytkalas där mat från Mellanöstern och Medelhavet blandas med smaker från Sverige och Indien och där de blandar juldekorationer och traditioner från alla kulturer.

Jakten på julen är skriven av Anna Helgesson och Mikhael Mikalides samt illustrerad av Jonas Anderson. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

 

Skytten

SkyttenSkytten är den senaste i raden av Jonas Moströms deckare. Han började skriva en serie böcker om kriminalkommissarie Johan Axberg i Sundsvall. Därefter skrev han någon bok om överläkare och psykiatriker Nathalie Svensson för att därefter låta båda sina karaktärer mötas också ingå i samma gärningsmannaprofilgrupp som verkar över hela Sverige. Därmed träffas Johan och Nathalie på olika platser i Sverigeför att lösa spektakulära brott. Nathalie har dock sin hemmabas i Uppsala och Johan i Sundsvall. Skytten är den sjätte fristående delen i serien om Johan och Nathalie. Det är inte Moströms bästa bok, men den är läsvärd. Kanske en passande deckare att sluka under julhelgerna?

Boken inleds med att Nathalie Svensson och Johan Axberg svänger in till sjukhuset i Uppsala där Nathalies mamma är inlagd i väntan på en levertransplantation. Utanför entrén till sjukhuset blir de vittnen till hur transplantationskirurg Isabella Falk kallblodigt skjuts till döds av en person i rånarluva. För en kort sekund möter Johan den maskerade skyttens hatiska blick och medan Nathalie försöker rädda kollegans liv tar Johan upp jakten på skytten. När det visar sig att en av Nathalies farligaste patienter har hotat Isabella Falk ber Uppsalapolisen både Nathalie och Johan om hjälp med fallet. Ligger motivet i Isabella Falks privatliv eller är det ett av stadens kriminella gäng som hämnats för en misslyckad operation där en av deras ledare dog? Kanske finns det en koppling till kirurgens många Thailandsresor?

Skytten handlar alltså inte om den gärningsmannaprofilgrupp vi lärt känna i de andra böckerna om Johan och Nathalie och jag saknar de karaktärer som ingår i den. Här är det Johan och Nathalie som står i centrum och i stort sett själva löser hela fallet, även om det förstås är en Uppsalapolis som leder utredningen och en hel stab av andra poliser som också är med i utredningen. Dem får man dock ingen större känsla för och man får inte heller lära känna dem särskilt väl. Johan och Nathalie har som vanligt svårt att hålla sig ifrån varandra, men de kommer heller ingen vart med sin relation, vilket börjar bli tjatigt. Slutet öppnar dock för en fortsättning i kommande bok. Intrigen håller ett högt tempo och hela fallet tar inte särskilt många dagar att lösa. Detta bidrar till att man gärna läser i ett sträckläsartempo och boken tar därför snabbt slut. Den är lättläst och underhållande för stunden. Organhandelsspåret är intressant och bokens största behållning. Men jag kommer på mig själv att irritera mig stundvis. Inte minst på Johan Axbergs kvinnosyn och skildringen av Nathalie Svensson som tyvärr har blivit sämre och sämre för varje bok. Nä, jag hoppas karaktärerna skildras mer sympatiskt i nästa bok, att de fördjupar sin relation och att nästa bok förläggs tillbaka till de välkända Sundsvallsmiljöerna.

Skytten är utgiven av Lind & Co och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Snösystern

Snösystern : en julberättelseSnösystern är vacker adventskalenderbok i ett stort, generöst format. Det är en klassisk julberättelse som för tankarna till Charles Dickens En julsaga och H.C. Andersens sagor. Boken har 24 kapitel, som adventskalenderböcker bör, för att man ska kunna läsa ett kapitel om dagen fram till julafton. Den är skriven av Maja Lunde och illustrerad av Lisa Aisato.

Boken handlar om Julian och när vi kommer in i handlingen är det bara några veckor kvar till jul. Julian längtar. Inte konstigt för han fyller dessutom år på julafton! Men i år är ingenting som det brukar. Julian och hans familj sörjer storasyster Juni som är död och Julians föräldrar verkar helt ha glömt bort att det snart är jul. Men så träffar han en dag den sprudlande glada Hedvig som har världens största leende och glitter i ögonen. Hon får honom att minnas hur härlig julen kan vara och plötsligt har han fått upp hoppet om att det kanske kan bli jul ändå.

Men det är något som inte stämmer med Hedvig. Varför är hon alltid ensam hemma? Varför pratar hon så konstigt? Varför kan hon inte lära sig simma? Och vem är den mystiske gamle mannen som smyger runt i hennes trädgård? Vad är det egentligen hon döljer? Vem är Hedvig egentligen?

Snösystern är en fin högläsningsbok för hela familjen, även om den kanske i första hand vänder sig till barn mellan 6-9 år. Det är en bok som är svårt att inte bli berörd av. Den handlar om livet, döden, sorg, saknad, längtan, snö, vänskap, syskonskap och julstämning, allt på samma gång. Men den är inte bara sorglig, den är varm, fin, mysig och stämningsfull också. Och illustrationerna är magiska! Snösystern var den mest sålda boken i Norge förra året, oavsett kategori, genre och utgivningsår. Förra julen lästes den av norska familjer, studenter, äkta par, julälskare och julhatare, och nu har den alltså kommit hit till Sverige, på svenska. Jag är rätt säker på att den kommer att bli en lika stor succé här. Vill man läsa en adventskalenderbok som berör på djupet och ger mycket att prata om och diskutera kring så är detta helt rätt bok. Det man bör tänka på är att den handlar om ganska tunga ämnen, så man bör nog inte läsa boken i en klass om man inte känner eleverna ordentligt. Men det är en väldigt läsvärd och tänkvärd bok även för äldre barn och vuxna, så missa den inte!

Snösystern finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Jul i stora skogen

Jul i Stora SkogenJul i stora skogen är en av de första adventsböckerna som Rabén & Sjögren gett ut. Den har 25 kapitel och är tänkt att läsa från 1 december och framåt. Och boken börjar också just den första december. Vi får följa några av invånarna i Stora Skogen och deras förväntansfulla väntan på att tomten snart ska komma. För i Stora Skogen väntar man på tomten. Kaninerna övar på hälsningsfraser, planerar maten till julbordet och funderar på hur man ska klappa, för de har hört att man ger julklappar vid jul. Skogens fåglar pryder granarna med fjädrar, vildäpplen och glasbitar. Kaninbarnen Nina och Kain orkar dock inte vänta på att tomten ska komma. De ger sig ut i vinternatten för att leta efter tomten. De hamnar mitt i en snöstorm och ödet för dem till den ilskne gamla gårdstomten Vreses gård. Kaninerna har nämligen hittat en skylt som det står ”tomten till s” på. *Skylten har suttit på Vreses grind, för gårdens mark är till salu. Kaninerna och kråkorna fastställer att det måste betyda att tomten ska komma. Och ”till s” måste ju betyda till Stora Skogen.

Jul i stora skogen är en saga fylld med humor, värme och stämning. Här finns det gott om julmys, roliga twister, ljuvliga illustrationer och kluriga karaktärer som det är lätt att tycka om. Jag gillar att det är just en saga, det passar så fint till jul. Boken har lagom långa kapitel att läsa ett per kväll (beroende på barnens ålder, en del upplever kapitlen för korta, de vill höra meeer) och den passar till en bred målgrupp, typ från 4-10 år. Illustrationerna är jättefina, Eva Eriksson har lyckats suveränt bra med att skildra ansiktsuttryck, kroppsspråk och känslor hos alla karaktärer. De mjuka, stämningsfulla illustrationerna samspelar fint med texten och innehåller samtidigt så mycket detaljer att man kan försjunka sig i bilderna länge.

Jul i stora skogen är skriven av Ulf Stark och illustrerad av Eva Eriksson. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Magisk december

Magisk decemberMagisk december är en adventsbok från Bonnier Carlsen som är skriven av den populära barnboksförfattaren Katarina Genar och illustrerad av välkända illustratören Lotta Geffenblad. Ingenting är som det brukar – Julias bästa kompis har just flyttat och hennes föräldrar bara jobbar och jobbar. Hon är inte ens säker på att det kommer att bli någon jul överhuvudtaget i år. Men en dag gör Julia en adventsstjärna i guld på fritids och efter det börjar allt förändras. Kanske är det stjärnan som visar henne vägen till världens gulligaste hund och till Helmi. Helmi som ger Julia snögloben som får tiden och gränserna att suddas ut. Och allt detta blir början på en magisk december!

Boken innehåller både magi och realism. Här finns allt. Ensamhet, längtan, saknad, stjärnor, snö, julstämning, historia, hundar, vänskap, önskningar och en magisk snöglob! Boken har 24 kapitel och tanken är att man ska läsa ett kapitel om dagen från första december till julafton. Illustrationerna är gnistrande, glimmande, sagolika och stämningsfulla. Här har vi verkligen en perfekt match mellan författare och illustratör! En mysig julbok med precis rätt julstämning att läsa i väntan på tomten tillsammans med barn i åldern 6-9 år.

Magisk december finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hemRabén & Sjögren startade en tradition för några år sedan som har kommit för att stanna. Jag pratar förstås om adventsböcker. Varje år under åtta års tid har de nu gett ut en adventsbok, en bok med 24 kapitel att läsa tillsammans före jul som en nedräkning inför julafton. Många kända författare har bidragit till de fina adventsböckerna. I år gick hedersuppdraget att skapa årets adventsbok till författaren Mats Strandberg och illustratören Sofia Falkenhem. De är kanske mest kända för sin trilogi om monstret Frank och den här adventsbok utspelar sig också i samma miljö som böckerna om Monstret Frank. Monstret Frank kan vi dessutom just nu även se som musikal på Junibacken, så böckerna är verkligen högaktuella. De är också väldigt populära bland såväl små som stora läsare och används ofta som högläsningsböcker i skolan. De handlar om monster och människor, om att vilja vara med men inte passa in och om att hitta sin egen väg ut ur ensamheten och att hitta sin egen flock till slut.

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem är alltså årets adventsbok från förlaget. Det är en färgsprakande, fartfylld men samtidigt stämningsfull högläsningsbok i 24 kapitel som handlar om ämnen som vänskap, hemlängtan och lite mer otippat: konsten att lära sig skilja sagor från sanning. I huvudrollen återser vi Ken Taur från Monstret Frank-världen och berättelsen handlar helt enkelt om hans färd hem till kentaurernas hemliga rike, en resa som är spännande, sorglig, rolig och tänkvärd allt på samma gång. Frågan är om Ken Taur kommer att hinna hem och fira jul med sin familj? Lyckas han rädda prinsessan som är tillfångatagen i slottet. Lyckas han stoppa Hans och Greta från att stjäla alla julklappar? Och hinner han frita den kidnappade tomten? Eldflickan Gnista följer med på färden och de får också oväntad hjälp av flera kända sagofigurer. Men de visar sig ha helt andra egenskaper än de vi har hört om och trott på… Författaren Mats Strandberg har nämligen valt att använda sig av sagans form för att lyfta vikten av källkritik. Vem ligger bakom de påhittade historierna? Vem tjänar på dem? Och hur kan man få folk att tro på sanningen istället?

Jag gillar att författaren har vävt in figurer från andra sagor i boken och att det finns övernaturliga inslag likväl som förtrollning och magi. Extra kul är att han leker med de gamla sagorna och ofta ger dem en rolig och modern twist. Jag gillar också att boken har många inslag av humor och att det ofta finns roliga knorrar i slutet av varje kapitel.

Jag skulle inte komma hem till jul. Jag skulle inte komma hem överhuvudtaget. Vi var fast här.

”Det är luciaafton idag”, sa Acapella. ”Vi kommer att frysa ihjäl på ett ruttet gammalt isberg på luciaafton!”

”Det är inte säkert”, sa Häxan.

”Nej, det förstås”, sa Acapella. ”Vi kan ju trilla ner i vattnet och drunkna. Eller så hinner vi svälta ihjäl först. Så går det när en halvblind häxa får vara utkik!”

Ken Taur och Gnista är lätt att tycka om och man vill gärna läsa vidare för att se hur det går för dem på deras resa. Det är lagom spännande, inte särskilt läskigt, men boken är uppbyggd av cliffhangers och det höga tempot gör att det är lätt att dras med av berättelsen. Jag tror att det här är en adventsbok som kommer att uppskattas väldigt mycket av de äldre förskolebarnen och de yngre lågstadiebarnen. Illustrationernas stil känns väl igen av de som har läst böckerna om Monstret Frank. De är färgglada, detaljrika, sagolika och stämningsfyllda. Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Är det nu allt börjar

Är det nu allt börjar?Igår skrev jag om mellanåldersboken Utan djur så dör jag. Det är den första boken i en serie om Tilda som är 11 år, bor på landet och har en massa djur. En rolig sträckläsarbok om djur och vänskap. Böckerna i serien om Tilda är skriven av Siri Spont som är en pseudonym. Egentligen heter författaren Titti Persson. Siri Spont är aktuell med en bok för målgruppen 12-15 år som kom i somras. Är det nu allt börjar heter den. Det roliga med den boken är att den också handlar om Tilda. Men nu är Tilda äldre och målgruppen för denna nya bok är också äldre än målgruppen för de andra böckerna om Tilda.

I Är det nu allt börjar går Tilda i åttan med samma klasskamrater som hon haft sedan lågstadiet. Hon befinner sig ganska långt ner i den sociala hierarkin och är less på tillvaron. Varje dag chattar hon med Emmy som hon aldrig träffat och Emmy är hennes räddning. Det känns som att de verkligen förstår varandra och är så lika varandra. Med Emmy kan Tilda prata om allt – tristessen, kärleken och andra jobbiga saker. Tillsammans drömmer de om att resa till England och en dag hittar Emmy en språkresa till Brighton. Det känns som en dröm, att de tillsammans ska få åka iväg till ett annat land. Ett land där Tilda kan börja om och bli någon annan. Där ingen vet vem hon egentligen är. Men är det verkligen möjligt att göra sig fri från sin påtvingade roll i den sociala hierarkin? Eller är positionerna orubbliga?

Det här är en stark tonårsskildring som handlar mycket om utanförskap, vänskap, kärlek, identitet. Men också om försöken att behaga men inte räcka till. Om att aldrig vara förstahandsvalet. Om sociala roller, hierarki, samhällsklasser, sociala relationer, maktförhållanden och längtan efter något annat. Som tjej är det lätt att kastas tillbaka till sin egen högstadietid och minnas allt det där jobbiga och tyvärr är det nog så att även för dagens tonåringar är det just den pricksäkra igenkänningen som är bokens stora behållning. Ett måste att läsa för alla som går på högstadiet, har gått på högstadiet eller jobbar på högstadiet. Är det nu allt börjar är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

 

Utan djur så dör jag

Utan djur så dör jag är första delen i en serie för mellanstadiet som handlar om Tilda. Tilda är 11 år, bor på landet och har en massa djur. Det är en träffsäker, rolig, snabbläst sträckläsarbok om vänskap och svek, om att bo på landet där alla känner alla, om att ha en storasyster som bestämmer allt och om att älska djur mer än något annat. Tilda är mitt i den där perioden på mellanstadiet då det fortfarande är kul att flamsa och leka, men hon börjar snegla lite på killarna i klassen. Några av klasskamraterna är dock lite mer ”mogna” och har lämnat leken och flamsandet bakom sig och Tildas bästis Thea vill vara som dem. Det gör att deras vänskap får en törn. En törn som gör att Thea börjar vara med coola men elaka Elin och Tilda söker sig istället till Stella. Men kan man vara med andra utan att ens bästis blir svartsjuk?

Boken handlar också om det hemska när ett djur blir sjukt och kanske ska dö. Något som sker strax efter att Tilda har hävt ur sig att ”Rocky är världens tråkigaste hund. Jag önskar att han dör så att vi kan skaffa en ny hund i stället.” Det nästan svartnar för ögonen på henne när hon har sagt det. Man får inte önska att någon ska dö, man får bara inte det. Tilda våndas otroligt mycket för det hon sagt om Rocky och inte många förstår henne. Något annat som är lite komplicerat är Tilda och Theas kaninfarm. Tilda har en kaninhane och Thea en hona. Av ren tristess parar de kaninerna med varann lite nu och då. Men nu har alla i byn redan en massa kaniner så de vet inte vad de ska göra av den nya kullen. Ändå börjar Tilda och Thea bråka om vem som egentligen har störst rätt till den söta lilla svarta kaninungen…

Utan djur så dör jag är en härlig mellanåldersbok som passar perfekt att sätta i händerna på de barn som inte vill läsa om spänning eller fantasy och de som ännu inte kommit dithän att de vill läsa om killar och kärlek. Här är det dels djuren som står i centrum, men också vänskapen och vikten att våga vara sig själv, även om det kan göra att saker och ting inte längre är som de brukar vara. Boken är skriven med glimten i ögat, men huvudpersonens känslor tas på stort allvar. Här och var finns charmiga, pricksäkra illustrationer av Jonna Björnstjerna. Det finns fler böcker i serien, totalt fem stycken. Tyvärr har böckerna några år på nacken, så de kanske inte finns i bokhandeln, men biblioteken har dem och de är lika läsvärda nu som när de kom ut. Nu i år har Siri Spont dessutom kommit ut med en helt ny bok, Är det nu allt börjar, som också handlar om Tilda, men nu är hon äldre och boken vänder sig också till en äldre målgrupp. Kul! Den ligger här hemma och väntar på att bli läst så recension kommer strax.