Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

november 2019
M T O T F L S
« okt   dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Dagsarkiv: 2 november, 2019

Teaterspöket

TeaterspöketTeaterspöket är den senaste boken i serien Familjen Monstersson av Mats Wänblad och Pelle Forshed. Serien handlar om Ebba som är kompis med monstret Boris och i böckerna kan man läsa om vad de gör tillsammans och olika dråpliga situationer de hamnar i just för att Ebba är kompis med ett monster. Teaterspöket utspelar sig i teaterns värld. Ebba och Boris hittar nämligen en kista med en massa gamla kläder när de leker på vinden i Boris hus. De klär ut sig och bestämmer sig för att göra en teaterpjäs som de ska spela upp för sina familjer. I pjäsen ska det vara två kungar och ett spöke. Men vem ska spela spöket?

Böckerna i serien Familjen Monstersson är ständigt utlånade på mina bibliotek. Det är inte så konstigt att de är populära bland nybörjarläsarna. De handlar om monster och andra mysrysliga saker samtidigt som de är fyllda med humor. Illustrationerna är färgglada och med glimten i ögat. Texten kort, enkel och lättläst. Texten finns dessutom i två nivåer, dels den vanliga löpande texten som är skriven med små bokstäver och dels text i pratbubblor som är skriven i versaler. På så sätt kan både de absoluta nybörjarläsarna och de som har kommit lite längre i läsningen läsa boken. Eller så kan förälder och barn läsa tillsammans. Totalt finns det nu 12 böcker i serien och jag rekommenderar dem till alla i åldern 6-9 år som vill läsa eller lyssna till rysmysliga och roliga böcker.

Teaterspöket är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Barnradions bokpris 2019

Böcker nominerade till Barnradions bokpris 2019. Bild: Mattias Stridbeck.

Imorgon avslöjas vilken bok som får Barnradions bokpris 2019. De nominerade böckerna är:

  • Vittran av Annalena Hedman
  • Till Vial: 8400 dagar kvar av Henrik Ståhl
  • F som i sämst av Cilla Jackert
  • Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter
  • Ett annat jag: Projekt Gemini av Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck

Jag har i år inte hunnit läst alla böcker, även om de har stått på min att-läsa-lista. De jag har läst är Vittran, Tusen stjärnors ö och Ett annat jag: Projekt Gemini och av dessa röstar jag på Tusen stjärnors ö som jag föll otroligt mycket för. Men jag ska läsa även de andra två böckerna och lyssna på juryns diskussioner kring böckerna. På Sveriges Radios hemsida kan man nämligen lyssna på barnen i juryn när de pratar om böckerna och diskussionen kring vilken av de nominerade böckerna som till slut erhåller priset. Det brukar vara intressant att lyssna på, så gör gärna det.

Vilken är er favorit bland de nominerade böckerna?