Jakten på julen

Jakten på julen - En julberättelse i 24 kapitel (e-bok)Jakten på julen är en i raden av adventsböcker som getts ut de senaste åren. Det som skiljer denna från de andra är dels att boken är utgiven på ett mindre bokförlag, Prinsen och Prinsessan Bokförlag och dels att boken vänder sig till en äldre målgrupp än de flesta andra adventskalenderböcker. Den här vänder sig nämligen till åldern 9-12 år och är därmed en av få som gör det. Berättelsen är indelad i 24 kapitel och det fungerar därmed ypperligt att läsa ett kapitel om dagen mellan 1-24 december.

Boken handlar om fyra barn, Jossan, Sofia, Donya och Priya som går i årskurs sex på Vårbyskolan i Huddinge. Under ett temaarbete i skolan bestämmer de sig för att på egen hand ta reda på julens ursprung. Flickorna ger sig av för att söka svar, men när de blir ombedda att hjälpa en flyktingpojke hamnar de i ett äventyr som de sent kommer att glömma.

De fyra huvudpersonerna är sinsemellan olika även fast de är bästa kompisar. De bor alla i Sverige, men har bakgrund i olika kulturer, vilket berikar skildringen av dem. Boken skildrar högaktuella teman som tiggare, ensamkommande flyktingbarn och hemlöshet. Den utspelar sig dels i en förort och dels i en storstad, vilket gör att igenkänningsfaktorn är stor hos många läsare. Annars är det ju vanligt att böcker om julen utspelar sig ute på landet bland skog, snö och väsen, vilket är mysigt för julstämningens skull men kanske inte så många barn känner igen sig i. Religion är ett annat tema som får ta plats i boken och extra kul är det att flera religioner får synas utan att problematiseras. Överhuvudtaget skildrar boken stor mångfald, en av karaktärerna har exempelvis en hörselnedsättning och en annan en synnedsättning. Även vuxna skildras med stor sympati. Flickornas föräldrar är stolta, kärleksfulla och bryr sig mycket om sina barn. En bibliotekarie och en lärare får också viktiga roller när det gäller att hjälpa flickorna med sitt uppdrag. Och de fyra flickorna är förstås riktiga hjältar. De visar stort mod när de bestämmer sig för att åka till Stockholm för att leta efter ett gömställe åt flyktingpojken.

Det här är en perfekt bok att läsa som högläsningsbok på mellanstadiet under december månad. Den känns lite för tillrättalagd för att jag skulle läsa den för mina egna barn kvällstid, men i skolan passar den bättre. Här varvas frågor om julens ursprung och varför vi egentligen firar jul med viktiga frågor om mångfald, utsatthet, godhet, kärlek, människors värde, samarbete och hur vi ska jobba för en bättre värld. Boken avslutas på ett fint sätt med att flickornas familjer tillsammans arrangerar en julfest med knytkalas där mat från Mellanöstern och Medelhavet blandas med smaker från Sverige och Indien och där de blandar juldekorationer och traditioner från alla kulturer.

Jakten på julen är skriven av Anna Helgesson och Mikhael Mikalides samt illustrerad av Jonas Anderson. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

 

Skytten

SkyttenSkytten är den senaste i raden av Jonas Moströms deckare. Han började skriva en serie böcker om kriminalkommissarie Johan Axberg i Sundsvall. Därefter skrev han någon bok om överläkare och psykiatriker Nathalie Svensson för att därefter låta båda sina karaktärer mötas också ingå i samma gärningsmannaprofilgrupp som verkar över hela Sverige. Därmed träffas Johan och Nathalie på olika platser i Sverigeför att lösa spektakulära brott. Nathalie har dock sin hemmabas i Uppsala och Johan i Sundsvall. Skytten är den sjätte fristående delen i serien om Johan och Nathalie. Det är inte Moströms bästa bok, men den är läsvärd. Kanske en passande deckare att sluka under julhelgerna?

Boken inleds med att Nathalie Svensson och Johan Axberg svänger in till sjukhuset i Uppsala där Nathalies mamma är inlagd i väntan på en levertransplantation. Utanför entrén till sjukhuset blir de vittnen till hur transplantationskirurg Isabella Falk kallblodigt skjuts till döds av en person i rånarluva. För en kort sekund möter Johan den maskerade skyttens hatiska blick och medan Nathalie försöker rädda kollegans liv tar Johan upp jakten på skytten. När det visar sig att en av Nathalies farligaste patienter har hotat Isabella Falk ber Uppsalapolisen både Nathalie och Johan om hjälp med fallet. Ligger motivet i Isabella Falks privatliv eller är det ett av stadens kriminella gäng som hämnats för en misslyckad operation där en av deras ledare dog? Kanske finns det en koppling till kirurgens många Thailandsresor?

Skytten handlar alltså inte om den gärningsmannaprofilgrupp vi lärt känna i de andra böckerna om Johan och Nathalie och jag saknar de karaktärer som ingår i den. Här är det Johan och Nathalie som står i centrum och i stort sett själva löser hela fallet, även om det förstås är en Uppsalapolis som leder utredningen och en hel stab av andra poliser som också är med i utredningen. Dem får man dock ingen större känsla för och man får inte heller lära känna dem särskilt väl. Johan och Nathalie har som vanligt svårt att hålla sig ifrån varandra, men de kommer heller ingen vart med sin relation, vilket börjar bli tjatigt. Slutet öppnar dock för en fortsättning i kommande bok. Intrigen håller ett högt tempo och hela fallet tar inte särskilt många dagar att lösa. Detta bidrar till att man gärna läser i ett sträckläsartempo och boken tar därför snabbt slut. Den är lättläst och underhållande för stunden. Organhandelsspåret är intressant och bokens största behållning. Men jag kommer på mig själv att irritera mig stundvis. Inte minst på Johan Axbergs kvinnosyn och skildringen av Nathalie Svensson som tyvärr har blivit sämre och sämre för varje bok. Nä, jag hoppas karaktärerna skildras mer sympatiskt i nästa bok, att de fördjupar sin relation och att nästa bok förläggs tillbaka till de välkända Sundsvallsmiljöerna.

Skytten är utgiven av Lind & Co och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.