Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

december 2019
M T O T F L S
« nov   jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Månadsarkiv: december 2019

Vi måste till jobbet

Vi måste till jobbetVi måste till jobbet är Pija Lindenbaums senaste bilderbok. Den tar avstamp i barns lek och fantasi. De börjar leka att de ska till jobbet, precis som de ser att de vuxna gör om dagarna. Sedan får vi följa med från lekrummet ut i vida världen i och med att barnen leker att de jobbar på sjukhus. Vi får också följa med när barnen åker bil till jobbet, handlar och gör andra vuxensaker. Musse har nyckeln till lägenheten där de bor. Huvudpersonen kör, det är bara han som har körkort. När barnen har opererat en människa ger de blodet till vargarna – de äter ju blod. En patient hade brutit sönder allt i hela kroppen. Då tar de bandage. Hans mamma får hämta honom sen. När barnen inte orkar jobba längre är det dags att handla. Åtminstone tills pengarna tar slut. Då åker de på utflykt, grillar marshmallows i skogen och möter den läskiga häxan som de måste springa som galningar för att hon inte ska hinna äta upp dem…

Boken är en hyllning till leken, fantasin och vardagen. Idag leker barnen att de ska vara vuxna och jobba. Imorgon kanske det är en helt annan lek som är i fokus. Och det spelar ingen roll, det är själva känslan som är det viktiga, känslan av att få en ostörd lekstund utan vuxna pekpinnar. Det är en blandning mellan verklighet och saga, vardag och fantasi.

Som vuxen är det förstås lätt att känna igen sig i vuxenvärldens vedermödor. Men det unika är att allt skildras med ett enormt barnperspektiv. Språkmässigt känns det som att Lindenbaum kopierat barns dialoger rakt av. Stor igenkänning för både stora och små! Boken är också fin ur ett normkritiskt perspektiv. Den skildrar barn som leker med varandra över könsgränserna likväl som att olika hudfärger och etniciteter är representerade i illustrationerna. Bilderna är fyllda med detaljer som man kan försjunka länge i. Lindenbaum jobbar mycket med olika färgskalor när hon illustrerar de olika miljöerna. När barnen byter lekmiljö byts också färgskalan ut, vilket ger intressant dynamik till läsningen. Boken innehåller mycket humor och tål flera omläsningar.

Vi måste till jobbet är utgiven av Lilla Piratförlaget. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Bonniers stora julkalender lucka 19-24

Bonniers stora adventskalender

Så var det dags att presentera de sista luckorna i Bonniers stora julkalender. De första sex luckorna har jag skrivit om i detta inlägg, luckorna 7-12 i detta inlägg och igår skrev jag om innehållet i lucka 13-18 här.

 • Julens matkultur av Richard Tellström är det första kapitlet i boken Hunger och törst – svensk måltidshistoria från överlevnad till statusmarkör. Jag har ju läst etnologi en gång i tiden och tyckte det var otroligt intressant så det här var ett smakprov som jag fastnade för och som gav mersmak. Jag kommer nog att läsa resten av boken.
 • Nationalsången är en berättelse skriven av Eija Hetekivi Olsson, en författare jag inte tror att jag har läst något av tidigare. Berättelsen ska handla om det största som finns, kärleken till våra barn, och om det Sverige vi sett växa fram under de senaste årtiondena. Ska bli spännande att läsa.
 • Småfåglar är ett utdrag ur barnboken Se fåglar. Här presenteras några av våra vanliga småfåglar. En bok jag pinsamt nog borde plugga in från början till slut, för jag är så dålig på fåglar.
 • Om fest är en seriepixibok av Nina Hemmingsson. Om fester av olika slag skrivet med humor och igenkänning.
 • Sömn, sömn, sömn är en bok om vad som händer i kroppen när vi sover – eller inte sover – skriven av Christian Benedict och Minna Tunberger. Sömnen påverkar såväl ens vikt som ens mentala hälsa. Den stärker immunförsvaret och gör en både mer smart, mer kreativ och mer empatisk. Ett intressant utdrag och jag kommer definitivt att läsa hela boken.
 • Ett gott nytt år är en minideckare från boken Iskalla ögonblick av Viveca Sten. Iskalla ögonblick är en novellsamling som innehåller tio skärgårdsberättelser och Ett gott nytt år är alltså en av dem. Jag har läst mycket av det Viveca Sten skrivit, men inte just dessa noveller, så jag ser fram emot att läsa den här novellen nu på nyårsafton.

I dessa luckor var det betydligt fler böcker i min smak än i de luckor jag skrev om igår. Kul!

Det jag hela tiden har slagits av när jag öppnat luckorna är hur väl förlaget har lyckats med att skapa en bred variation. Här finns verkligen en bra blandning mellan skönlitteratur och facklitteratur liksom en blandning mellan olika författare, genrer och teman. Jag har fått smakprov av flera författare som är nya för mig och i några fall har intresset väckts att läsa mer av dessa författare.

På adventskalendern står det att kalendern innehåller noveller, kåserier, serier, faktaböcker, kokböcker och facktexter i en härlig blandning och att kalendern är ”som ett smörgåsbord av litteratur från Bonniers alla förlag”. Det jag kan tycka är dock att Bonnier Carlsen inte är representerat riktigt lika mycket som de andra förlagen. Jag som brinner för barn- och ungdomslitteratur hade gärna sett att förlaget tog chansen att visa att vuxna faktiskt kan läsa och tycka om många barn- och ungdomsböcker trots att man inte tillhör den egentliga målgruppen.

Överlag är jag alltså positivt överraskad av utbudet i Bonniers stora adventskalender. Jag vet dock inte om jag kommer att köpa just denna adventskalender igen ifall Bonnier fortsätter göra sådana här julkalendrar. Nästa år är jag sugen på en Novellix adventskalender. Jag tilltalas av att få läsa en novell om dagen fram till julafton. Kanske dessutom kombinerad med en tekalender.

Bonniers stora julkalender lucka 13-18

Bonniers stora adventskalender

Jag fortsatte förstås att öppna luckorna i Bonniers stora julkalender även fast jag glömde skriva om dem. De första sex luckorna har jag skrivit om i detta inlägg och luckorna 7-12 i detta inlägg. Här presenterar jag innehållet i lucka 13-18:

 • Missförståndets magiska möjligheter är Emil Jensens hyllade vinterprat i textform. Han är musiker, poet och artist och har medverkat i Sveriges Radios sommarprat och vinterprat. Den här texten sändes som vinterprat 27 december 2016 och handlar om missförståndets möjligheter, mänskliga rättigheter, omänskliga svårigheter och kärlekens svårmodigheter. Jag har inte mycket koll på Emil Jensen och har inte lyssnat på varken hans sommar- eller vinterprat, så det blir intressant att ta del av.
 • Bortbytingen av Selma Lagerlöf. En av Selmas mest kända noveller. Den finns med i antologin Svenska noveller från Almqvist till Stoor. Selma Lagerlöf är annars just nu mest aktuell eftersom Anna-Karin Palm nyligen kommit ut med en gedigen biografi över henne. Novellen har jag läst tidigare och tyckt om. Biografin är jag väldigt sugen på att läsa nästa år.
 • Den här tidens lidanden väger lätt i jämförelse med den härlighet som kommer att uppenbaras och bli vår av Matilda Gustavsson. Troligen den längsta titeln i årets adventskalender. En text skriven av journalisten Matilda Gustavsson som just nu är aktuell med boken Klubben som är en fördjupning av det reportage som publicerades i DN 2017 och handlar om den så kallade kulturprofilen.
 • Även bland dessa luckor finns en pixibok med serier, närmare bestämt Martin Kellemans serie Rocky. Jag är ju inget serie-fan tyvärr, så den här lär nog förbli oläst.
 • Här finns också ett utdrag ur boken Zeinas kök. Zeina Mourtadas bok är fylld av spännande, exotiska maträtter. Jag har länge följt Zeinas matblogg och tycker mycket om både hennes recept och den entusiasm hon förmedlar.
 • Till sist finns en pytteliten bok, Tankar om saker, av Axel Brechensbauer. En grafisk, tänkvärd liten bok om idéer och saker och behov.

Fortfarande en bra variation av genrer och innehåll. Dock mindre intressant innehåll för mig just i dessa luckor, inte minst eftersom jag redan läst åtminstone två av dem. Men kul ändå att öppna en lucka varje dag och få bli överraskad.

Två hjärtans karameller

Två hjärtans karamellerDirekt jag läst ut julfeelgoodboken Dan före dan som jag skrev om igår började jag läsa Två hjärtans karameller, också den en julfeelgood utgiven av Lavender Lit. Den är skriven av Sofia Fritzson och är den första bok jag läser av henne.

Två hjärtans karameller handlar om Ellinor. Hennes pappa har nyligen dött och när systrarna gick igenom sin pappas kvarlåtenskap upptäckte de att pappan investerat i ett litet karamellföretag som ligger på randen till konkurs. De försöker få kontakt med ägaren till företaget, men han vägrar svara på telefon, mejl och sms, så Ellinor åker till den lilla orten Kullaby för att försöka få kontakt med ägaren på det sättet. Hon tror att ägaren är en kufisk gammal gubbe. Men det visar sig vara en ung, ursnygg kille vid namn Micke som driver det lilla karamellföretaget där han tillverkar fudge som han sedan säljer på julmarknader. Attraktionen mellan Ellinor och Micke blir omedelbar och stark. Men Ellinor tvingas kräva att Micke ökar lönsamheten i företaget – eller lägger ner det. Hon kommer med massor av förslag på förändringar. Men Micke vill egentligen inte genomföra några förändringar alls. Plötsligt är det inte bara Mickes företag som står på spel utan även hans hjärta.

Återigen en romantisk julfeelgood alltså. Men jag fastnade mer för boken jag skrev om igår, Dan före dan. Två hjärtans karameller är bra den också. Den är lättläst och lättsmält, men jag fastnade inte riktigt för karaktärerna. Man fick inte veta särskilt mycket om deras bakgrund och vad som format dem till de personer de är nu när vi lär känna dem och då är det svårt att riktigt känna för dem tycker jag. De delar jag tycker var allra bäst var de som handlade om fudgebakningen och småföretagandet, det kunde jag relatera till som själv varit egenföretagare i många år och älskar att baka. Kärleksrelationen var förstås också mysig att läsa om, och sexscenerna känns välskrivna, men det var svårt att riktigt beröras av boken då jag inte kände för karaktärerna.  Det faktum att boken är så kort bidrar också till att varken intrigen eller karaktärsskildringarna riktigt fördjupas. Jag hade också önskat ännu mer julkänsla. Dessutom undrar jag vart sidohistorien med fotografiet tog vägen. Det känns som att alla trådar inte riktigt blev ihopknutna på slutet. Kanske är det meningen att det ska bli en till bok om Ellinor och Micke?

Två hjärtans karameller finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Dan före dan

Dan före danDagen före julafton började jag, passande nog, att läsa Dan före dan av Felicia Welander. Det är en julfeelgood som utspelar sig både i Stockholm och i Hälsingland, närmare bestämt i Järvsö, vilket är extra kul eftersom jag ju bor i Hälsingland och har varit i Järvsö många gånger.

Boken handlar om Sigrid som varit utomlands ett par månader. Nu är hon på väg hem för att överraska sin familj. Hon har sagt till dem att hon ska fira jul utomlands, men i själva verket ser hon fram emot att fira en traditionsenlig jul i stugan i Hälsingland, precis som vanligt. Men det visar sig att hennes familj har gjort upp helt andra planer inför jul. Sigrid riskerar nu att behöva möta sin största rädsla – att bli ensam på julafton. Hon bestämmer sig för att skapa den perfekta julen i stugan i alla fall och att leta efter någon annan att fira jul med. Kanske en internetdejt?

Ja, det visar sig bli svårare än hon trott, både att återskapa barndomens julaftonsminnen och att hitta den rätta att fira jul med. Inget går som Sigrid tänkt sig och hon lyckas till och med nästan bränna ner stugan. Som tur är så blir hon räddad av den hon minst av allt hade väntat sig.

Dan före dan är en mysig feelgood med extremt mycket julkänsla. Sigrid är etnolog och besatt av julen, inte bara för att det är mysigt med jul utan hon är genuint intresserad av jultraditionerna och historien kring dem. Därför är det en hel del utläggningar kring det i boken. Jag har själv läst etnologi och tycker att dessa partier är väldigt intressanta. Som vanligt i feelgoodböcker handlar det rätt mycket om kärlek och då förstås kärlek med förvecklingar och de delarna är rätt förutsägbara, men så är det ju i den här genren och det är ändå mysigt att läsa om Sigrids kärleksbestyr. Boken tar också upp temat vänskap på flera sätt. Dels att vänskap kan vara oväntad och förekomma även över generationsgränserna och dels tar boken upp problematiken med att en barndomsvän väntar barn och därför får andra prioriteringar i livet. Sorg är också ett centralt tema, liksom ensamhet. Jag läste boken i ett svep, men man kan också läsa den som en adventsbok eftersom den tar sin början första december och slutar på julafton. Det enda minuset jag hittar med boken är att den tar slut lite för snabbt. Jag hade gärna velat hänga mer med Sigrid och skulle gärna vilja veta vad som händer med henne efter julafton.

Dan före dan är den första boken jag läser av Felicia Welander, men jag gillar verkligen hennes sätt att skriva. Nu blev jag sugen att läsa första delen i hennes vänskapstrilogi som inleds med Kanske imorgon.

Boken är utgiven av Lavender Lit och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Du och jag mot världen

Du och jag mot världenDu och jag mot världen är en novell skriven av Zulmir Běcévic. Den handlar om flykt, men också om minnen och drömmar. När jag läste den bestämde jag mig direkt för att kryssa punkt nummer 38 i utmaningen Läs en novell IV: Läs en novell där något går sönder. Dels för att faktiskt ett glas går i kras i berättelsen, men dels också för att något annat mer abstrakt faller sönder. Drömmar som går i kras och upplöses. Novellen handlar om en kille som tillsammans med mamman flyr till Sverige. Pappan blir kvar i hemlandet. Pojken väntar på att pappan ska komma efter. Men han kommer ju aldrig. Tron på att han ska komma, och hoppet, är så starkt att han inte ens förstår vad som hänt när doktorer från hemlandet tar DNA-prov för att jämföra med benrester de hittat i en massgrav.

De amerikanska doktorerna i hemlandet som tog din och mammas DNA för undersökning av massgravsben är de största lögnarna av alla. Du vet vem pappa är och du vet hur han ser ut. Och det finns inte tillräckligt med lögner i världen för att övertala dig om att kriget skulle ha förvandlat pappa till enbart ben.

Du och jag mot världen är en gripande, berörande novell med ett lite överraskande slut. Den är skriven i du-form, vilket är lite ovant att läsa, men den är väldigt fint skriven. Den här novellen fungerar minst lika bra för tonåringar som för vuxna. Kanske ger ett stycke igenkänning för tonåringar som själva mår psykiskt dåligt eller har varit på flykt. Den är utgiven av Novellix och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Raskens efterleverska

Trettio år har gått sedan korpral Rask gick bort. Ni kanske kommer ihåg honom, Rasken, från Vilhelm Mobergs roman. Efter hans död tvingades hans hustru Ida flytta från socialtorpet till en liten stuga. Och det är där vi träffar henne i denna lilla novell. Raskens efterleverska. Korpralskan. Nu är hon åldrad och utan den kraft som hon alltid burit, men med stoltheten och envisheten i behåll.

Rasken som var så stolt och stursk – om han varit med här och hört på i dag! Han skulle inte ha tålt och fördragit det tal som hon fått höra: Fattighuset. Han skulle ha svarat den här herren från fattigvården – en kronans korpral som han hade respekt med sig. Om han fått leva, ja, om han fått leva; allt hade varit annorlunda. Men hans liv tröt, medan han ännu var i kraftens dagar: det var så utsett. Och vad skulle hon nu göra, gamla hjälplösa vrak? De ville frakta henne till fattighuset, och hon förmådde inte hindra dem.

Raskens efterleverskaJag tyckte mycket om den här novellen, Raskens efterleverska. Jag tror man kan känna igen sig mycket än idag. De gamla anhöriga som blir till ett ”besvär” eftersom man är orolig för dem och samtidigt inte själv kan ta sig an dem. Ålderdomshemmet som för många är en lättnad, men kanske är det främst de anhöriga som är lättade. Det låter fint med måltider på bestämda tider, skötsel, omvårdnad, värme, trygghet. Men många äldre vill nog vara hemma ända in i det sista om de skulle få välja, istället för att vänja sig vid en ny miljö, nya människor och nya rutiner på ålderns höst. Jag har själv jobbat inom äldreomsorgen, så jag är absolut inte emot det, men jag har förståelse för Ida här i novellen. Jag har också förståelse för hennes son som börjar närma sig sextio år och kanske själv inte är helt kry och stark längre, men som bor närmast av alla Idas barn och därför har mest ansvar för att modern ska ha det bra. Ett tungt ok som ligger på hans axlar. Mest får vi dock Idas perspektiv här i berättelsen och det är också hon som vinner i slutändan, om än kanske inte med det slut som man borde ha förväntat sig.

Raskens efterleverska skrevs från början som en epilog till Raskens, Vilhelm Mobergs genombrott som författare 1927, men lyftes ur av Moberg själv eftersom han tyckte att den gjorde sig bättre som fristående berättelse. Vilhelm Moberg är ju en av våra mest kända svenska författare och det är därför inte oväntat att novellen är mycket välskriven. Den berör mig också som läsare och efter att ha läst denna blir jag nu ännu mer sugen att ta itu med Utvandrar-serien som jag faktiskt ännu inte har läst (mer än något utdrag ur under gymnasiet). Raskens efterleverska är utgiven av förlaget Novellix och den finns att låna på biblioteket eller köpa på Adlibris eller Bokus.

Puck hos tandläkaren

Puck hos tandläkarenNu har det kommit en hel del böcker om den charmiga Puck som går på bio, lär sig cykla, besöker frisören och räknar med sin Kanin. Den nyaste boken om Puck heter Puck hos tandläkaren och det är en rolig, charmig bilderbok som handlar om att gå till tandläkaren för första gången.

Hos tandläkaren finns det en stol som rör sig bakåt tills Puck ligger alldeles platt. Där finns också en lampa som lyser starkt som solen. Tur att Puck tog med sig sina solglasögon. Tandläkaren ska räkna Pucks tänder och se så inga bakterier har gjort hål i någon tand. Det har mamma berättat de gick till tandläkaren. Men trots det blir Pucks mun pyttepytteliten när tandläkaren kommer nära. Pucks mun har helt glömt bort hur man gör när man gapar. Men till slut, när mamma föreslår att Puck och mamma ska försöka gapa tillsammans, går det och då får tandläkaren Kim räkna Pucks tänder. Alla sitter på rätt plats och inga hål finns det. Vilken tur!

Det finns gott om sådana här böcker som hjälper barn förbereda sig inför situationer de inte varit med om tidigare. Det kan vara allt från att sluta med napp och börja med potta till böcker om skilsmässa, sorg och att få nya syskon. Puck hos tandläkaren hör också till den kategorin och sådana böcker behövs. Det är superbra att kunna läsa en sådan här bok tillsammans med sitt barn innan man går till tandläkaren för första gången. Då blir tandläkarbesöket avdramatiserat.

Samtidigt så ska man absolut inte tro att boken är bra bara för den funktionens skull. Tvärtom. Det finns många andra bra saker. Som att Puck är en så otroligt charmig, sprudlande karaktär som man omöjligt kan låta bli att tycka om. När jag har skrivit om de tidigare böckerna om Puck (här, här, här, här och här) har jag bland annat lyft fram att böckerna är så roliga, peppande och inkluderande. Allt det gäller förstås även för denna bok. Puck benämns varken som han eller hon och karaktärerna som syns på bilderna har alla möjliga kroppstyper, hår- och hudfärger.

Puck hos tandläkaren är skriven och illustrerad av Annakarin Garhamn och den finns att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris eller Bokus.

Idde och Hajen

Idde och HajenIdde och Hajen är en bilderbok som är både skriven och illustrerad av Ellen Ekman som ligger bakom bilderböckerna Hemma hela sommaren, Veckan före barnbidraget och böckerna om bröderna Olle och Bolle. I de tidigare böckerna har hon endast illustrerat, men detta är hennes första bilderbok där hon alltså står både för text och bild.

Boken handlar om Idde som ska få en katt. Hon kan knappt tro att det är sant. Hon ska få en alldeles egen, varm, fluffig katt. Idde är så glad att hon nästan spricker. Väldigt länge sa mamma bara nej, nej, nej, men till slut tröttnade hon på Iddes tjat och äntligen är de på väg till katthemmet. Där bor katter som ingen vill ha. Bara det låter helt knäppt i Iddes öron. Hur kan någon inte vilja ha en katt? Förutom berättelsen får man veta en hel del om katter och vad de behöver. Dessutom får man veta vad ett katthem är och hur det fungerar. Och ta del av några katters livsöde. Som Balthazar som bodde hos en gammal farbror som dog, Sir Mixalot vars ägare blev ihop med en allergisk pojkvän och Gråben som levde som hemlös på en soptipp. Men Idde fastnar för Hajen. Hajen som blev övergiven när hans familj flyttade och han inte fick följa med. Nu får han följa med Idde och mamma hem istället.

Idde och Hajen är en bok om längtan efter ett eget husdjur. Längtan efter en alldeles egen katt och efter kattkärlek. En längtan som så småningom blir besvarad. Boken är både varm och humoristisk med hög igenkänning. Illustrationerna är så charmiga och inkluderande. Det här är en jättecharmig bilderbok, perfekt för alla kattälskare och de som drömmer om ett alldeles eget husdjur. En bok att bli glad av. Idde och Hajen är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

 

Lussiferda

LussiferdaUnder en vinternatt på 1990-talet åker fyra tonåringar ut till en enslig stuga strax utanför Stockholm för att se ”lussiferda”, det ursprungliga lussetåget som just på lucianatten drar fram över himlen med demoner och häxor i släptåg. Det hörs ett fasligt skrik från himlen och plötsligt är bara två av tonåringarna kvar. Vi får följa en av tjejerna i nutid när hon beger sig tillbaka till stugan och försöker förstå vad hon upplevde.

Lussiferda är en novell som kombinerar fantasy och skräck samtidigt som vi får en återblick rakt in i 90-talets goth-kultur. Det är en novell som inte skriver någon på näsan exakt vad som hände och även slutet är väldigt öppet, så man får använda sin fantasi en hel del. Vad hände egentligen med ungdomarna? Var det en tragisk olycka eller fanns det något övernaturligt med i bilden? Och vad händer nu med de två tonåringar som finns kvar? Jag lämnas med en del obesvarade frågor och jag känner även att jag gärna hade velat läsa mer om de fyra karaktärerna. Både hur det var då och hur det är nu. Novellen är uppbyggd på ett fint sätt med välskrivna karaktärsskildringar och extra dynamik i och med att berättelsen utspelar sig på två olika tidsplan. Det är dessutom en obehaglig stämning i hela texten och ovissheten gör det än mer obehagligt. Så vill man ha en skräckberättelse som utspelar sig i Luciatid bör man definitivt titta närmare på denna novell.

Lussiferda är skriven av Karin Tidbeck och utgiven på förlaget Novellix. Novellen finns att låna på biblioteket eller köpa på Adlibris och på Bokus.