Bonniers stora julkalender lucka 13-18

Bonniers stora adventskalender

Jag fortsatte förstås att öppna luckorna i Bonniers stora julkalender även fast jag glömde skriva om dem. De första sex luckorna har jag skrivit om i detta inlägg och luckorna 7-12 i detta inlägg. Här presenterar jag innehållet i lucka 13-18:

  • Missförståndets magiska möjligheter är Emil Jensens hyllade vinterprat i textform. Han är musiker, poet och artist och har medverkat i Sveriges Radios sommarprat och vinterprat. Den här texten sändes som vinterprat 27 december 2016 och handlar om missförståndets möjligheter, mänskliga rättigheter, omänskliga svårigheter och kärlekens svårmodigheter. Jag har inte mycket koll på Emil Jensen och har inte lyssnat på varken hans sommar- eller vinterprat, så det blir intressant att ta del av.
  • Bortbytingen av Selma Lagerlöf. En av Selmas mest kända noveller. Den finns med i antologin Svenska noveller från Almqvist till Stoor. Selma Lagerlöf är annars just nu mest aktuell eftersom Anna-Karin Palm nyligen kommit ut med en gedigen biografi över henne. Novellen har jag läst tidigare och tyckt om. Biografin är jag väldigt sugen på att läsa nästa år.
  • Den här tidens lidanden väger lätt i jämförelse med den härlighet som kommer att uppenbaras och bli vår av Matilda Gustavsson. Troligen den längsta titeln i årets adventskalender. En text skriven av journalisten Matilda Gustavsson som just nu är aktuell med boken Klubben som är en fördjupning av det reportage som publicerades i DN 2017 och handlar om den så kallade kulturprofilen.
  • Även bland dessa luckor finns en pixibok med serier, närmare bestämt Martin Kellemans serie Rocky. Jag är ju inget serie-fan tyvärr, så den här lär nog förbli oläst.
  • Här finns också ett utdrag ur boken Zeinas kök. Zeina Mourtadas bok är fylld av spännande, exotiska maträtter. Jag har länge följt Zeinas matblogg och tycker mycket om både hennes recept och den entusiasm hon förmedlar.
  • Till sist finns en pytteliten bok, Tankar om saker, av Axel Brechensbauer. En grafisk, tänkvärd liten bok om idéer och saker och behov.

Fortfarande en bra variation av genrer och innehåll. Dock mindre intressant innehåll för mig just i dessa luckor, inte minst eftersom jag redan läst åtminstone två av dem. Men kul ändå att öppna en lucka varje dag och få bli överraskad.

Två hjärtans karameller

Två hjärtans karamellerDirekt jag läst ut julfeelgoodboken Dan före dan som jag skrev om igår började jag läsa Två hjärtans karameller, också den en julfeelgood utgiven av Lavender Lit. Den är skriven av Sofia Fritzson och är den första bok jag läser av henne.

Två hjärtans karameller handlar om Ellinor. Hennes pappa har nyligen dött och när systrarna gick igenom sin pappas kvarlåtenskap upptäckte de att pappan investerat i ett litet karamellföretag som ligger på randen till konkurs. De försöker få kontakt med ägaren till företaget, men han vägrar svara på telefon, mejl och sms, så Ellinor åker till den lilla orten Kullaby för att försöka få kontakt med ägaren på det sättet. Hon tror att ägaren är en kufisk gammal gubbe. Men det visar sig vara en ung, ursnygg kille vid namn Micke som driver det lilla karamellföretaget där han tillverkar fudge som han sedan säljer på julmarknader. Attraktionen mellan Ellinor och Micke blir omedelbar och stark. Men Ellinor tvingas kräva att Micke ökar lönsamheten i företaget – eller lägger ner det. Hon kommer med massor av förslag på förändringar. Men Micke vill egentligen inte genomföra några förändringar alls. Plötsligt är det inte bara Mickes företag som står på spel utan även hans hjärta.

Återigen en romantisk julfeelgood alltså. Men jag fastnade mer för boken jag skrev om igår, Dan före dan. Två hjärtans karameller är bra den också. Den är lättläst och lättsmält, men jag fastnade inte riktigt för karaktärerna. Man fick inte veta särskilt mycket om deras bakgrund och vad som format dem till de personer de är nu när vi lär känna dem och då är det svårt att riktigt känna för dem tycker jag. De delar jag tycker var allra bäst var de som handlade om fudgebakningen och småföretagandet, det kunde jag relatera till som själv varit egenföretagare i många år och älskar att baka. Kärleksrelationen var förstås också mysig att läsa om, och sexscenerna känns välskrivna, men det var svårt att riktigt beröras av boken då jag inte kände för karaktärerna.  Det faktum att boken är så kort bidrar också till att varken intrigen eller karaktärsskildringarna riktigt fördjupas. Jag hade också önskat ännu mer julkänsla. Dessutom undrar jag vart sidohistorien med fotografiet tog vägen. Det känns som att alla trådar inte riktigt blev ihopknutna på slutet. Kanske är det meningen att det ska bli en till bok om Ellinor och Micke?

Två hjärtans karameller finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.