Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

januari 2020
M T O T F L S
« dec   feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Dagsarkiv: 9 januari, 2020

Var du lycklig farmor?

Var du lycklig farmor?Var du lycklig farmor? Den frågan ställer barnbarnen till Hedvig medan hon tittar på Hedvigs bröllopsfoto. Det gör att Hedvig börjar tänka tillbaka. Bröllopet hade varit ståtligt och hennes man, Kurt, hade stått rak i ryggen intill henne med blicken stelt riktad mot prästen under hela vigseln. Hedvig däremot hade bett en inre bön om att han skulle se på henne, bara ett enda kort ögonblick, och hon kunde inte låta bli att blinka bort tårar där bakom floret. Känslan av att vara utelämnad till en främmande man med två främmande barn i ett främmande land kunde hon inte bli av med.

Var du lycklig farmor är en novell skriven av Malou von Sievers. Ni som läst Mitt hjärtas oro och de efterföljande böckerna i hennes trilogi känner förstås igen karaktärer, miljö och berättarstil även om novellen är fristående. Jag tror att novellen utkom före böckerna. Och visst har vissa karaktärer dessutom andra namn? Detta gör mig förvirrad, men å andra sidan har jag hittills bara läst första delen i von Sievers romanserie och det var dessutom ett tag sedan.

Jag gillar i alla fall berättargreppet där ett barnbarns oskyldiga fråga väcker så många tankar, funderingar, minnen och reflektioner. Den korta spontana frågan från ett barnbarn ger oss läsare inblick i ett öde och i ett helt människoliv. Hur gör man rätt val? Vad gör man om man ångrar sitt val? Kan man göra om, göra rätt eller är det rätta helt enkelt att finna sig i sitt öde och göra det bästa av situationen? Det är svårt att låta bli att relatera till sitt eget liv och därmed är berättelsen också tänkvärd. Den handlar om allmängiltiga teman som kärlek, föräldraskap, vägval i livet, krav, förväntningar samt ett livsavgörande brev i mellankrigstidens Stockholm.

Var du lycklig farmor är en novell från Novellix. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.