Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

februari 2020
M T O T F L S
« jan   mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

Månadsarkiv: februari 2020

Bröderna Tjej

Bröderna Tjej är en lättläst och snabbläst spänningsberättelse om en helt vanlig kille som på ett bananskal halkar rakt in i en av Sveriges farligaste förbrytarligor.

Jag delade ut post under jullovet i nian och stannade och fnittrade framför en dörr där det stod I Tjej på namnskylten. Det kunde slutat mycket illa, men istället tjänade jag under det kommande halvåret mer pengar än jag någonsin kunnat drömma om, jag deltog i den största kuppen dittills i Sverige, såg två människor bli skjutna, blev en bättre pianist, lärde mig bokföring, och att älska.

Bröderna TjejBröderna Tjej är en skruvad berättelse med oväntade vändningar, såväl spänning som humor och med den första stora kärleken som en ljuv krydda. En bok för unga läsare från 12 år som känns självupplevt eftersom Per Nilsson till viss del skriver om sin egen uppväxt i sjuttiotalets Malmö. Huvudpersonen heter också Per. Men boken som kan sägas vara en utvecklingsroman med maffiainslag känns alldeles för skruvad och osannolik för att allt ska vara sant. Kanske tar den avstamp i Pers vardagliga uppväxt för att sedan utvecklas till en makalös berättelse. Ja, det är svårt att veta vad som är sant och inte, men en spännande berättelse är det och den som gillar Per Nilsson kommer förstås att känna igen sig.

Bröderna Tjej är utgiven av Alfabeta och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

 

Hästpojkarna

HästpojkarnaJag har sett Hästpojkarna då och då på olika bokbloggar och i sociala medier, men det var tack vare att den skulle läsas i Den digitala bokcirkeln på Facebook som jag tog tag i att läsa den och det ångrar jag verkligen inte. Att jag därmed kom att läsa två cirkusromaner direkt efter varandra blev en oväntad, men uppskattad slump.

Hästpojkarna utspelar sig både i nutid och dåtid, närmare bestämt i tjugotalets Tjeckoslovakien. Boken handlar om Anton som nyligen tagit studenten och fått jobb inom hemtjänsten. Där träffar han Alexander Kovac, en snart hundraårig man som inte pratar och som vägrar lämna sitt kök. Men de två hittar ett annat sätt att kommunicera och snart inser Anton att Alexander vill berätta sitt livs historia för honom. Han hittar foton på hästar och cirkusartister, och ett brev på Gestapo. Vad har den gamle gubben egentligen levt sitt liv?

Parallellt med den nutida berättelsen om Anton och hans vardag, däribland hemtjänstjobbet där han träffar Alexander, får vi följa två pojkar som växer upp på ett barnhem i tjugotalets Tjeckoslovakien. När den ena pojken behandlas illa rymmer de och får jobb på en cirkus. Där utför de häpnadsväckande konster på hästryggen. Cirkusen tar pojkarna vidare till Berlin och den normbrytande klubben Eldorado. Där börjar killarna förstå vad de egentligen betyder för varandra. Men samtidigt tar nazisterna makten och samhället hårdnar omkring dem.

Hästpojkarna klassificeras som ungdomsbok, men det här är långtifrån en bok som endast ungdomar tilltalas av. Jag kommer att rekommendera den varmt till de vuxna låntagarna på biblioteket. Kanske är klassificeringen dessutom olycklig då vuxna läsare riskerar att missa den just på grund av att den är klassad som ungdomsbok. Jag gillar verkligen det grafiska, stilrena och snygga omslaget. Hoppas det och titeln gör att läsarna hittar boken, för annars missar man verkligen en läsupplevelse.

Här är nämligen en bok som har allt – historia, relationer, sorg, smärta, kärlek, hopp och längtan. Jag gillar greppet där man får följa både nutid och dåtid, liksom att man får ta del av  de homosexuellas historia i och med de båda nivåerna. Jag gillar också skildringen av relationerna, dels Antons och Alexanders och dels Alexanders och Janeks relation. Jag gillar också verkligen skildringen av hur mycket en häst kan betyda för en människa, samtidigt som detta inte är någon traditionell hästbok utan så mycket mer. Detta är också en bok som utspelas på cirkus, precis som Cirkusflickan som jag skrev om igår, och jag gillar verkligen den spännande och komplexa miljön som definitivt utgör en häftig fond till berättelsen. Boken bygger på verkliga händelser och längst bak finns såväl autentiska foton som referenser för den som vill veta mer. Berättelsen är inte förutsägbar och slutet var oväntat. Boken är väldigt välskriven och gripande. Jag hade svårt att lägga ifrån mig den när jag väl börjat läsa. Det kommer också vara en bok som stannar kvar länge hos mig.

Hästpojkarna är skriven av Johan Ehn som tidigare skrivit Down Under, men den har jag inte läst ännu. Hästpojkarna är utgiven av Gilla böcker och finns att låna på biblioteket samt att köpa på Adlibris och på Bokus.

Cirkusflickan

CirkusflickanÅret är 1944 och andra världskriget rasar i Tyskland. Den sextonåriga Noa försörjer sig som städerska på en tågstation efter att ha blivit utslängd hemifrån. Då hon en kväll följer ett märkligt ljud upptäcker hon till sin fasa en godsvagn fylld med övergivna judiska barn. Innan hon hinner tänka fattar hon tag i ett spädbarn och flyr hals över huvud ut i vinternatten. Noa och barnet, som får namnet Theo, räddas och tas om hand av ett kringresande cirkussällskap, och för att smälta in tränas hon till trapetsartist. Hennes lärare är den några år äldre Astrid, en kvinna med ett hemlighetsfullt förflutet som starkt ogillar Noas uppdykande. Men kriget kommer närmare och deras skyddade tillvaro på cirkusen hotas alltmer. Theos liv är i fara och snart inser Noa och Astrid att deras enda chans att överleva är att släppa taget om sina hemligheter och våga lita på varandra.

Cirkusflickan är en bok som är svår att släppa och svår att glömma efter läsningen. Den utspelar sig under andra världskriget och berör såväl utsatta människogrupper som utsatta barn, vilket gör boken än mer svår att släppa. Att boken dessutom är inspirerad av verkliga händelser och handlar om vänskap, kärlek och mod – mitt under brinnande krig – gör den än mer gripande. Man får verkligen lära känna de båda huvudkaraktärerna Noa och Astrid. Berättarperspektivet skiftar mellan dessa båda. I ungefär vartannat kapitel är det Noa som är berättare och ungefär vartannat kapitel har Astrid som berättare. Från början upplevs Astrid som kärv och lite svår att sympatisera med, men det får sin förklaring under läsningens gång och snart tar man henne till sitt hjärta. Boken utspelar sig på en cirkus och det gör boken än mer spännande. Dessutom får man ett stycke cirkushistoria på köpet när man läser. Sista delen av boken sträckläste jag trots att jag egentligen behövde sova för länge sedan. Slutet är helt överraskande! Tycker man om historia, spänning, relationer och framförallt livsöden är detta en bok man definitivt bör titta närmare på. Detta är Pam Jenoff sjätte roman, men den första jag läser av henne.

Cirkusflickan är utgiven av Harper Collins och den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Bergens stjärnor

Bergens stjärnorSom bibliotekarie har jag naturligtvis många gånger lånat ut Jojo Moyes böcker. Hon är ju en av världens bäst säljande författare. Hennes böcker har sålt i närmare 40 miljoner exemplar världen över och bara i Sverige har hon sålt 1,6 miljoner böcker. Hon har skrivit ett femtontal romaner inom feelgoodgenren. Hennes senaste bok, Bergens stjärnor, är dock lite annorlunda eftersom den bygger på verkliga händelser i 1930-talets Kentucky och därmed även är en historisk roman.

På 1930-talet tog Eleanor Roosevelt initiativet till en helt ny satsning på utbildning. En del av den satsningen innebar ridande bibliotekarier i glesbygdsområden. Den lilla staden Baileyville efterlyste frivilliga kvinnor till att bli ridande bibliotekarier i Kentuckys bergstrakter och fem kvinnor antog utmaningen. En av dessa var Alice Wright som nyligen flyttat  från England till den sömniga lilla småstaden i Kentucky efter att hon gift sig med den stilige amerikanen Bennett Van Cleve. I England fantiserade hon om att världen skulle öppna sig för henne när hon anlände till exotiska Kentucky, men inget kunde vara mer fel. I Baileyville kände hon sig mer instängd än någonsin tidigare. Fördomarna var starka liksom samhällets förväntningar på hur man uppför sig när man är en redig kvinna. Bennett visade inget intresse för sin nya hustru och i hemmet finns också den strängt religiöse svärfadern som anser att en kvinnas plats är i hemmet och vars uppgift är att föda arvingar.

Det var inte särskilt förvånande alltså att Alice antog utmaningen, svältfödd på frihet och utmaningar som hon var. Och utmaningar fick hon. De ridande bibliotekariernas arbete var hårt och strapatsrikt. De fick tampas med beväpnade hembrännare, översvämningar och giftormar. De satt till häst hela dagarna och red runt i bergen i ur och skur för att lämna böcker till de mest avlägsna hemmen i bygden. Inte nog med det, de tvingades också tampas med fördomar, misstro, missnöje, upprördhet och hat. Männen i bygden blev nämligen rädda för att deras egna kvinnor skulle se de ridande bibliotekarierna som förebilder och själva börja kräva mer frihet. Eller att de skulle börja läsa istället för att laga mat och fostra barn. Eller, etter värre, att de skulle få opassande idéer från böckerna de lånade. En del av männen i bygden blev till och med beredda att gå hur långt som helst för att stoppa de ridande bibliotekarierna.

Bergens stjärnor är en bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig och som jag sent kommer att glömma. Den varvar glädje och sorg, kärlek och hat, dramatik och passion. Den skildrar en stark, äkta kvinnlig vänskap likväl som både olyckliga och lyckliga kärlekshistorier. Man får också ta del av hur det kunde vara att leva på den tiden, ojämlikheten, kvinnoförtrycket, rasismen, motsättningarna mellan svarta och vita liksom mellan fattiga och rika. Man påminns om ordens makt, bibliotekens betydelse och dessutom genomsyras hela boken av en brinnande kärlek till böcker och läsning.

Boken är utgiven av Printz Publishing och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

 

Du & jag

Du & jag   Hon & han   Han & dom

Du & jag är första delen i en trilogi om livet på mellanstadiet. I femman på Annelundsskolan är Kevin kung och Ida drottning. Andreas är den som kan alla svåra ord och har alla rätt på matteproven. Han bor nära Alicia och brukar gå med henne till skolan, men så fort de kommer i närheten av skolan förvandlas hon till skol-Alicia som vill tillhöra Idas hov. Det gäller att navigera rätt bland vänner och fiender, hot och löften. Det är tydliga strukturer i mellanstadieklassen, men så händer lite saker som får de bergfasta rollerna i skolan att rubbas. Det är ett sms som hamnar i fel händer och ett gäng som kallar sig för Deco Army som målar graffiti på en betongvägg, och plötsligt kastas självklarheterna omkull. Det är lätt att känna för Andreas, han är en lugn och smart kille som från början inte har särskilt mycket status i klassen. Den höjs senare, han blir mer populär, men han behåller ändå det som är honom. Han vågar stå för det han tycker och tänker och det är bra.

Hon & han är nästa bok i trilogin. Här är det Alicia vi får följa när hon träffar en kille på nätet, ljuger om sin ålder och ingenting blir som hon tänkt sig. Alicia är väldigt osäker, hon vacklar mellan att vara med Andreas och att undvika honom för att få behålla sin status i klassen. Här är det verkligen hög igenkänning för mig som inte heller hade hög självkänsla under skolåren, precis som Alicia. För Alicia handlar mycket om att få duga, hon ägnar mycket tid åt att tänka på hur hon ska vara, vad hon ska göra, hur hon ska se ut och vad hon ska säga för att vara rätt och få vara med. På nätet är det annorlunda, där kan man vänta och fundera ut smarta saker innan man skriver dem. Därför är det också så lätt för Alicia att acceptera vänförfrågan från en okänd, äldre och mycket snygg kille som vill börja chatta med henne. Hon tänker att han kan vara hennes biljett in till innegänget. Om hon vore ihop med honom skulle hon säkert vara en som fick vara med. De skriver till varandra, men det dröjer inte länge förrän han föreslår att de ska träffas. Och det mötet blir förstås långt ifrån hur Alicia föreställt sig deras möte. Som läsare önskar jag många gånger att jag hade kunnat berätta för Alicia att hon inte behöver göra sig till, att det är så mycket bättre att vara sig själv, att man duger som man är. Jag tror att den här boken kan vara bra att läsa för alla som är som Alicia – liksom för alla de som är som Ida och hennes hov.

Han & dom är den avslutande boken. Nu har klassen börjat i sexan och nu är det Kevin som är huvudkaraktär. Berättelsen börjar när klassen möts igen efter sommarlovet och man märker direkt att mycket har hänt. Det här har varit sommaren när alla har vuxit mer än vanligt, särskilt tjejerna. De skrattar inte längre åt Kevins fräcka skämt. Än mer irriterande är det faktum att Alicia fortfarande är ihop med Andreas och att Kevin inte kan låta bli att tänka på henne. Det måste finnas något skäl till att Alicia är ihop med en tönt som Andreas och Kevin bestämmer sig för att ta reda på vad det är. Dessutom hamnar Kevin i knipa när hans kompis kör omkull en gammal man med Kevins moped. Kevin är kanske den karaktär jag har svårast att känna sympati för, vilket kanske också handlar om igenkänning, han är väldigt olik mig och jag har svårt att leva mig in i den roll han har i klassen. Han är den som andra kallar för störig. Han som allt som oftast ställer till det för sig. Men innerst inne vill han väl och det märker man när man lär känna honom. Han menar väl, han kan bara inte hjälpa att det bara blir fel mest hela tiden.

Åh, den här trilogin innehåller så mycket igenkänning. Det händer inga stora omvälvande saker, utan här är det fokus på vardagsdramatik och livet på mellanstadiet. Att låta tre olika karaktärer stå i fokus i de olika böckerna gör att man får ett större perspektiv samtidigt som det ökar möjligheterna att så många som möjligt kan känna igen sig i någon av karaktärerna. Katarina von Bredow är också väldigt skicklig på att skildra personerna så att de verkligen är olika varandra och har sina egna karaktärsdrag och kännetecken. Såväl dialoger som tankegångar känns också klockrent för mellanstadiebarn.

Böckerna innehåller precis allt det där som är viktigt på mellanstadiet och följaktligen det som man vill läsa om när man befinner sig i målgruppen, som ju är 9-12 år. Relationer, vänskap, föräldrar, kärlek, skola, mobbing, grupptryck, gruppdynamik, utanförskap, status, utseende, fördomar, sociala roller, likheter, olikheter. En guldgruva att läsa högt i en mellanstadieklass och ha diskussioner kring olika ämnen alltså. Men böckerna fungerar lika bra att läsa själv. Varje bok är fristående, men de hänger ju ihop i och med att det handlar om tre personer som går i samma klass och vars liv flätas ihop om dagarna. De bör läsas i ordning för att få händelserna i rätt tidsföljd. Jag rekommenderar också vuxna som har barn eller jobbar med barn i åldersgruppen att läsa böckerna för att få en förståelse för de sociala strukturerna och rollerna som uppstår i en skolklass vare sig man vill eller inte.

Ett fall för stall Blomgren

Ett fall för Stall Blomberg - Inbrott i stallet   Ett fall för Stall Blomberg : Den försvunna silverkalken

Ett fall för stall Blomgren är en ny serie av Jan Fröman. De första böckerna i serien heter Inbrott i stallet och Den försvunna silverkalken. Böckerna vänder sig till barn mellan 10-15 år som tycker om hästar och/eller mysterier och spänning.

Inbrott i stallet är den första boken i serien. Den handlar om Josefin som inte har några vänner och mest av allt drömmer om en egen hund. När en ny familj flyttar in i grannhuset börjar det hända saker. De har en dotter i Josefins ålder, en stor hund och dessutom ska de starta ridskola. Josefin och Malin blir snabbt vänner, men det dröjer inte länge förrän de upptäcker att det finns personer som försöker sätta käppar i hjulet för den nya ridskolan. Tillsammans kommer tjejerna skumma affärer på spåren och till sin hjälp har de Josefins storasyster Madeleine som nyss gått ut polishögskolan.

I Den försvunna silverkalken ska tjejerna tillsammans på konfirmationsläger. De är rejält förväntansfulla, det ska bli så spännande. Men faktum är att det kanske blir lite väl spännande. Kyrkans dyrgrip, en silverkalk från 1400-talet, blir nämligen stulen i samband med konfirmationslägret. Så småningom kommer kalken tillrätta, men den hittas på ett oväntat ställe, nämligen i deras eget stall… Återigen hamnar alltså Josefin och Malin i hetluften och det blir en spännande tjuvjakt tillsammans med Madeleine.

Böckerna kombinerar alltså hästar, ridning och stalliv med detektivarbete, mysterier och spänning. En väl beprövad blandning som gör att en bred målgrupp kan lockas att läsa böckerna. De vänder sig till barn mellan 9-12 år, men sättet böckerna är skrivna på och huvudpersonernas ålder (14-15 år) gör att jag tycker att de passar bättre för målgruppen 12-15 år. Författaren Jan Fröman är journalist och har gett ut barn- och ungdomsböcker tidigare, men jag har inte läst något av honom innan. Hans språk är också lite journalistiskt, mer berättande och beskrivande än gestaltande. Det är ett ganska högt tempo, fartfyllt, underhållande och framförallt spännande. Ett stort plus för de snygga omslagen!

Böckerna är utgivna av förlaget Lind & Co. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller Bokus (här och här).

Olivia

OliviaLilla grisen Olivia är det många som tagit till sina hjärtan. Det finns flera böcker om Olivia. Den första heter kort och gott Olivia. Den är återutgiven på nytt nu för några år sedan av Modernista. Några av de andra böckerna i serien är Cirkus Olivia och Olivia stökar till julen. Bilderböckerna är både skrivna och illustrerade av Ian Falconer.

Vad som än händer oavsett om det är hemma, på stranden eller läggdags kan du vara säker på en sak: Olivia är en gris som är överfull av energi! Men det gör inget: Olivia är en underbar gris, som älskar att klä upp sig, sjunga, skrämma sin lillebror, dansa och (åtminstone ibland) sova. Efter dagar fyllda av upptåg är Olivia helt slut. Och vad passar då bättre än att få somna, omsluten av kärlek medan hennes mamma läser en saga (eller tre).

Jag tror det är många som känner igen sig i Olivia, till exempel när hon måste prova alla kläder innan hon kan bestämma vad hon ska ha på sig på morgonen eller när hon inte är det minsta trött när det är dags för att sova middag. Olivia är ju egentligen ett förmänskligat djur. Ett barn i kulting-form. Det är lätt att tycka om Olivia, men också känna med henne, till exempel när omgivningen blir trött på hennes ständigt höga energi, hennes högljudda sång och när hon målar på väggen hemma. Det är roligt att se hur hon, som är en flick-karaktär, tar för sig av livet och vågar ta plats så självklart. Jag gillar också verkligen illustrationerna. De är enkla och går endast i färgerna vitt, svart, grått och rött. Ofta tar illustrationerna bara upp en del av uppslaget, vilket gör att den vita bakgrunden bildar en kuliss där de effektfyllda illustrationerna framträder. Det är mycket rörelse i illustrationerna liksom mycket känsla.

Olivia är en lättläst och lättillgänglig bilderbok som passar förskolebarn från cirka två år. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

 

 

 

Bara fem minuter till

Bara fem minuter tillBara fem minuter till är en nyutgiven bilderbok från Bonnier Carlsen om något så fantastiskt som tid. Tid kan ju vara något som inte alltid är alldeles lätt för ett barn i förskoleåldern. Det är ju så konstigt med tid – har man tråkigt kan fem minuter vara jättelångt. Men om man gör något roligt eller är på kalas kan en timme flyga iväg så fort att man knappt hinner blinka. Varför är det så? Och vad menar pappa när han säger att det är lugn och skön pappa-tid, när det alldeles uppenbart är hög tid för lek?

Bara fem minuter till är en härlig bok som är både skriven och illustrerad av den prisbelönta illustratören Marta Altés. Med klurig text, roliga och träffsäkra illustrationer beskriver hon hur det kan vara när stora och små tänker olika om tid. Som när pappa ligger i sängen och inte vill kliva upp: ”Bara fem minuter till”, säger han då. Men gissa vad mycket ett syskonpar hinner stöka ner i köket på fem minuter! ”Vi har inte tid med det”, brukar pappa också säga ibland. Men det kan huvudpersonen inte alls förstå. De har ju alltid tid. Tid till att hitta nya vänner, busa, titta på fåglarna och plaska i pölar. Pappa är faktiskt ganska ofta rädd för att inte vara i tid, men det är aldrig huvudpersonen. När syskonen däremot är hungriga går tiden vääääldigt, vääääääldigt långsamt. Varför är det så?

Det här är en så himla fin bilderbok med underbara, charmiga illustrationer, kluriga funderingar, hög igenkänning för både barn och vuxna, stor träffsäkerhet samt ett fint barnperspektiv. En riktig högläsningspärla! Boken finns att låna på biblioteket eller köpa på Adlibris och på Bokus.

Till Vial

Till Vial : 8400 dagar kvarTill Vial: 8400 dagar kvar är en av de böcker som blev nominerade till Barnradions bokpris och det var det som gjorde att jag ville läsa den. Boken är skriven av dramatikern och skådespelaren Henrik Ståhl och det är en framtidsskildring, ett sci-fi-äventyr för mellanstadiet. Boken är baserad på Henrik Ståhls pjäs med samma namn.

Välden är på väg att kollapsa och planeten Jorden är på väg mot sin undergång. Tanken är att de rikaste människorna ska försöka emigera med den enorma rymdarken Otösan till planeten Vial. Speedy är inte rik, men hon vill ändå försöka rädda sin familj genom att göra resan ut ur solsystemet till Vial. Familjen består av mamma Speedy, dottern Gladys och sonen Keaton som föds ombord. Resan startade för sex år sedan. Nu när vi läsare kommer in i boken finns inte mamma kvar ombord, utan kvar är bara syskonen Gladys och Keaton, helt utelämnade till varandra. Men plötsligt en dag indikerar rymdskeppet att det finns ytterligare en varelse ombord. Inte mamma utan någon annan. Nu ställs allt på sin spets – kommer varelsen att bli deras räddning eller deras undergång? En sak är dock säker: inget kommer att bli som syskonen tänkt.

Till Vial är en äventyrsberättelse att läsa tillsammans och diskutera kring. Jag tror det uppstår många spontana frågor hos barnen när man läser den. Boken värjer ju inte för jobbiga ämnen som att Jorden ska gå under och att barnens mamma försvinner. Den är full av hopplöshet, ensamhet, tröstlöshet, ödslighet och liknande. Om man läser boken tillsammans bör man vara medveten om detta så man verkligen ger tillfälle att prata om det. För vissa barn kan det vara en skrämmande bok, så de kan behöva en vuxens stöd vid läsningen. Men boken ger också stort utrymme för diskussioner för den som vill bygga vidare på exempelvis framtidsfrågor, men också existentiella frågor. Dessutom kan man koppla det som händer i boken till andra flykter. Flykt från ett krig till exempel. Det är svårt att inte dra paralleller till sådant som hänt i vår verklighet även i nutid. Det går också att koppla på klimat- och miljöfrågor om man vill. Så det är en rätt så dystopisk och svart bok. Men det är också en vacker, stämningsfull, intressant och välskriven bok, så man behöver inte alls undvika den för svärtans skull. Tvärtom. Dessutom är den rent berättartekniskt otroligt bra.

Till Vial: 8400 dagar kvar är utgiven av Bonnier Carlsen. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

 

Astrid, alltid Astrid

Astrid, alltid Astrid!Astrid, alltid Astrid är en ny serie om en envis åttaåring som heter Astrid. Eller egentligen hette hon inte Astrid från början, utan Eva, men hon bestämde sig för att byta namn och så fick det bli. Numera är det Astrid. Alltid Astrid.

Astrid har ett gott självförtroende och tur är väl det, för det är inte alltid lätt att vara Astrid. Hon är yngst av fyra syskon och det gör att mycket i hennes liv är ganska orättvist. Till exempel får hennes syskon göra en massa saker som inte hon får. Och hon måste göra saker hon inte vill. Hon måste till exempel gå på fritids fastän hon inte vill. Men hon är tuff och står upp för sin sak. Hon fajtas mycket för att slippa det hon inte gillar, som att gå på fritids, skolans äckliga potatis och att vara hemma hos kompisar som det luktar illa hos, Mest tycker hon om att ha långa fridfulla tänkarstunder där ingen stör henne. Men med fyra äldre syskon är dessa fridfulla stunder tyvärr sällsynta.

Författare Charlotta Lannebo har berättat i en intervju att Astrid bygger väldigt mycket på henne själv hur hon var som liten. Hon var också yngst av fyra syskon och var ett ganska roligt, men ibland bökigt barn som ofta tog strid för sig själv. Illustratör till boken är välkända Maria Nilsson Thore. Tillsammans har Lannebo och Nilsson Thore tidigare skapat de hyllade böckerna om Lilla E. Nu är de tillbaka med den nya serien om Astrid, en serie böcker som jag tror kommer att bli väldigt populära.

Det har varit en liten våg av sådana här böcker de senaste åren. Böcker om barn som är introverta, som har mycket tankar, känslor och inte alltid passar in i normen. Och dessa böcker behövs verkligen. Så fint att även dessa barn får chans att känna igen sig och att det blir mer mångfald så normen vidgas.

Astrid, alltid Astrid är en jättefin, rolig, men samtidigt ibland tänkvärd bok för lågstadieåldern. Perfekt att läsa tillsammans på sängkanten eller läsa högt i en klass. Jag ser verkligen fram emot kommande böcker om Astrid. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.