Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

februari 2020
M T O T F L S
« jan   mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

Dagsarkiv: 9 februari, 2020

En smakebit på søndag

En ny tidPå söndagarna kan man som bokbloggare dela med sig av ett smakprov från boken man läser i just nu i utmaningen En smakebit på søndag. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna, och varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Det finns bara en regel – inga spoilers!

Nu på morgonen läste jag precis ut En ny tid av Ida Jessen. En lågmäld, finstämd skildring av en kvinnas livsöde i en dansk småstad på 1920-talet. Hon börjar skriva dagbok när hon ska påbörja sin första anställning som lärare i ett litet jylländskt samhälle, men det dröjer tjugo år innan hon fattar pennan igen. Då ligger hennes man, doktor Bagge, för döden och hon tvingas ta itu med sina egna känslor, förväntningar och förhoppningar, likväl som att reflektera över det liv hon levt, och inte levt.

Vi var gifta i tjugotvå år, och även om det har varit en tid då det har hänt mycket, med världskrig, bilar, elektricitet, kvinnlig rösträtt – ja, en hel värld har avvecklats till förmån för en ny, så vill jag ändå säga att de åren har varit en enda lång sammanhängande dag.

För mig har det varit en stilla tid.

Detta citat säger så mycket om boken. Den handlar om en kvinnas livsöde i ett äktenskap som saknat närhet och kärlek i en tid av förändring, modernitet och frigörelse. Men Lilly blir inte fri förrän maken har dött. Och inte ens då är hon riktigt fri till en början, länge hör hon hans röst inom sig, i en evig, tyst dialog. En ny tid är en läsvärd bok. Snart ska jag läsa Doktor Bagges anagram, uppföljaren som skildrar Lillys man, doktor Bagges, perspektiv på deras liv tillsammans. När jag läst den kommer recension av båda böckerna på bloggen.

Hjälp – Det var inte mitt fel

Hjälp! Det var inte mitt fel!Jo Salmsons populära Hjälp!-serie har fått ett nytillskott, nämligen Hjälp! Det var inte mitt fel. I den boken träffar vi återigen klassen vi känner igen från de tidigare böckerna i serien. I den här boken blir det en annorlunda skoldag när fröken berättar att klassen ska få göra skulpturer istället för att ha vanliga lektioner. Men snart blir det bråk i klassen och en fin drake går sönder. Fröken säger att snart ger hon upp och går sin väg – så som hon alltid säger när klassen bråkar för mycket. Och efter lunch kommer hon inte tillbaka. Har det blivit så mycket tjafs i klassen att fröken till slut har lämnat dem?

Böckerna i Hjälp-serien bjuder på stor igenkänning och handlar alltid om vardagsdramatik i välkänd skolmiljö. Böckerna vänder sig till nybörjarläsarna och är lättlästa. Just denna bok handlar om en dag då allt blir fel. En av klasskamraterna har bråkat med sin mamma på morgonen och kommer arg till skolan. Detta leder till att det blir tjafs i klassen. Men när fröken plötsligt försvinner blir klassen till slut sams och enade. Frökens försvinnande visar sig ha en oväntad förklaring och det blir både humor och lite dramatik innan hon är tillbaka igen. Och boken slutar förstås bra till slut. Klassen skildras med ett fint mångfaldsperspektiv och illustrationerna är detaljerade och färgsprakande. Böckerna i Hjälp-serien brukar ofta vara utlånade på biblioteken där jag jobbar och jag förstår varför. Den här boken är precis lika bra som de andra böckerna i serien och jag rekommenderar den varmt till alla nybörjarläsare.

Hjälp! Det var inte mitt fel är utgiven av Bonnier Carlsen och finns att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris eller hos Bokus.