Musse och Helium

Musse & Helium. Mysteriet med hålet i väggen Musse & Helium. Jakten på Guldosten Musse & Helium. Äventyret i Lindrizia SIGNERAD: Musse & Helium. I Duvjägarnas klor

På ena skolan där jag jobbar har böckerna om Musse och Helium blivit stor högläsningssuccé. Bokserien om mössen Musse och Helium och deras äventyr består av fyra böcker.

I den första boken, Mysteriet med hålet i väggen, får vi lära känna karaktärerna. De två mössen, Musse och Helium, bor hemma hos människan Camilla. Men en dag upptäcker de ett mystiskt hål i väggen där de sugs ner och hamnar i en värld helt olik vår som kallas för Djurriket. Det visar sig att Musse och Helium är prins och prinsessa i Djurriket och därfår för de ett farligt, men mycket viktigt uppdrag. Tillsammans med sina nyfunna vänner beger de sig iväg på sitt livs äventyr. De måste hitta den försvunna Guldosten, ta reda på vad som hänt deras föräldrar och säkra Djurriket från de elaka Duvjägarna.

illustration5I den andra boken, Jakten på Guldosten, fortsätter äventyret. På deras färd genom Djurriket på jakt efter Guldosten får de tackla såväl små som stora bekymmer. Längs sin väg möter Musse och Helium både goda och onda varelser. Det är inte lätt att veta vem de kan lita på. Och dessutom visar det sig att deras vänner Ta-Ta och Tant Gamelina inte har berättat hela sanningen om Djurriket. Hela tiden dyker nya hemligheter och överraskningar upp och det händer mystiska, oförklarliga saker, så som att osynliga broar dyker upp, stubbar kan prata och varelser går helt plötsligt upp i rök. Värst av allt är när de Onda andarna dyker upp och kidnappar Musse! Hur ska Helium kunna fortsätta på egen hand och hur ska hon få tillbaka sin bror?

I tredje boken, Äventyret i Lindrizia, hamnar mössen i en annan värld, vinterlandet Lindrizia, som ligger mellan Djurrikets båda landsändar och är isprinsessan Frahs vackra rike. Där bor också det fruktansvärda snömonstret Galaha. Om han får tag på Musse och Helium är allt över. Det blir spännande och farligt, inte minst när Helium ramlar ner i en isvak. Men samtidigt får mössen också uppleva fantastiska saker under sitt äventyr, så som flygande labradorer, osynliga servitörer och en giraff med tre huvuden!

Den fjärde boken, I duvjägarnas klor, släpps i början av maj 2020.

Camilla Brinck har skapat en magisk fantasivärld där det finns allt från spänning och faror till humor och vänskap. Böckerna innehåller många fina värderingar och ifall man läser de högt i en klass finns mycket att diskutera kring ifall man vill. Lärarhandledningar finns också att tillgå vid behov. Mössen är lillgamla och roar sig med diverse tokiga upptåg som man kan skratta åt.  Prutt-skämten lär locka många läsare till fniss och skratt. Samtidigt förmedlas värdegrundsteman, klokheter och värdefull livskunskap. Dessutom finns de klassiska fantasyingredienserna med, som sagovarelser, magi och motsättningarna mellan gott och ont. Det som är bra med böckerna är också att de fångar en bred målgrupp. Som högläsningsböcker funkar de från 4-5 år upp till 9-10 år. De går också bra att läsa själv för de äldre läsarna i målgruppen, eftersom texten är enkel och luftig.

Musse och Helium skapades först av Camilla Brinck först som ett ljudboksäventyr, men efter att det blivit sådan succé bestämde hon sig för att tillsammans med Maria Isacsson skriva om ljudboksäventyret till fyra böcker. Dessa är illustrerade med helt magiska färgbilder av Jan Jäger. Böckerna är utgivna av B Wahlströms och de finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här, här, här och här) samt på Bokus (här, här, här och här).

Bli kvar

Bli kvarBli kvar är en kortroman av Maja Hjertzell som vänder sig till unga vuxna. Boken handlar om Lukas och när vi kommer in i handlingen har han precis vaknat upp bredvid Sophie som är hans bästa vän, men också tjejen som han varit kär i så länge han kan minnas. Och idag ska hon flytta iväg till Göteborg, 27 mil bort. De har gått ut gymnasiet och i den lilla ort som de har vuxit upp i förväntas det att man ska flytta iväg och börja plugga. Lukas vill inte det. Han vill gå sin egen väg. Stanna kvar. Inte flytta bara för att alla förväntar sig det. Boken har 142 sidor och är inte mycket större än en pocketbok. Texten är luftig. Det är därmed en bok som går snabbt att läsa. Men den är samtidigt tänkvärd. Den handlar om de livsval man måste göra när man växer upp och tar stundenten. Lukas måste hela tiden stå till svars för sitt beslut att stanna kvar. Samtidigt som han ju också måste försöka känna efter vad just han vill. Måste man vara misslyckad för att man inte vill plugga vidare? Eller för att man inte vill flytta? Varför måste allt förändras? Och varför räcker inte Lukas som anledning för att Sophie ska stanna kvar? Varför måste hon iväg?

Boken utspelar sig bara under ungefär ett dygn, men det är ett intensivt och känslofyllt dygn. Vi får komma nära, nära Lukas tankar och känslor. Det är en fin skildring av den första stora kärleken, likväl som en vacker skildring över en känslig killes funderingar. Samtidigt väcker boken även andra tankar, kring livsval, hembygd, uppväxt, flytta eller bli kvar. Att få in allt detta på så få sidor är skickligt gjort av Maja Hjertzell. Språket är otroligt vackert! Jag önskade att jag hade en fin anteckningsbok att skriva citat i medan jag läste. Boken rekommenderas varmt till alla ungdomar och unga vuxna, inte minst till de som brukar avskräckas av tjocka böcker.

Bli kvar är utgiven av Gilla böcker. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

En giftig skandal

En giftig skandalÄntligen har Kristina Appelqvist kommit med en ny bok om Emma och Helena på Skövde universitet. En giftig skandal heter denna bok som är nummer fem i serien. Det ska hållas en litteraturfestival på Västgöta universitet och fokus för festivalen är Agatha Christie. Dagarna innan festivalen upptäcks en tidigare okänd brevsamling som får stor uppmärksamhet internationellt. Men detta kommer trots allt i skymundan när det sker ett mord vid invigningsmiddagen. Fler dödsfall följer och det dröjer inte länge förrän polisen inser att gärningsmannen medvetet kopierar morden ur Agatha Christies böcker.

Rektor Emma Lundgren och litteraturforskaren Helena Waller är tillbaka i en ny spännande deckare där de återigen hamnar mitt i ett morddrama. Jag har läst alla de tidigare böckerna och fastnat för dem eftersom den akademiska miljön utgör en intressant inramning. Dessa deckare är inte blodiga utan det är snarare pusseldeckare där fokus ligger på att klura ut lösningen på mordgåtan. Inte helt olikt Agatha Christies egna böcker alltså. Både Emma och Helena är fascinerande och sympatiska karaktärer, båda karriärsinriktade, men ändå trevliga och varma människor som har både små och stora problem i privatlivet vid sidan av deckargåtan. Böckerna är dessutom välskrivna, spännande och charmiga i en salig blandning.

En giftig skandal är utgiven av Piratförlaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Osebol

OsebolDet var meningen att jag skulle gå på föreställningen Osebol här i Hudiksvall, men den ställdes in på grund av corona-viruset som så mycket annat. Inför den läste jag i alla fall boken Osebol av Marit Kapla.

Osebol är en by vid Klaräven i norra Värmland. En liten by som successivt avfolkats och det som funnits allt eftersom har lagts ner – skolor, fabriker, affärer. Vi som vuxit upp och bott i liknande byar känner igen oss i landsbygdens förvandling och den uppgivenhet detta medför. Detta skildras också på ett nyktert, men varmt och känslosamt sätt i Marit Kaplas bok. Hon, som själv föddes i Osebol, har intervjuat i stort sett alla byns vuxna invånare mellan 18-92 år. Dessa intervjuer har hon sedan kokat ner till lyriska berättelser som går rakt in i hjärtat.

Det är invånarnas livsöden som vi får ta del av, på ett poetiskt sätt, men med deras egna ord. Det är skogsarbetare, undersköterskor, byggjobbare, grävmaskinister, folk som fötts och vuxit upp i Osebol likväl som ensamkommande och inflyttande från världens alla hörn. Alla har de något att berätta. Det kan handla om byn, älven och skogen, om vården, skolan, vargen, jakten, skidbacken och elljusspåret, eller om landsbygden, kommunen och samhället. Men det kan också vara djupt personligt, om att inte kunna få barn, att förlora någon man älskar, att vara eldsjäl i den lokala dansklubben, att brinna för sitt jobb, att fly från krig, att jobba i skogen eller tillbringa många mil i bil när man jobbar inom hemtjänsten… De intervjuade berättar om sina liv, om hur livet tedde sig förr och hur det har förändrats genom åren. De olika människoödena vävs samman och ger en helt unik bild av en bys själ. Det är sorg, humor, glädje, gemenskap och framförallt värme. Att boken dessutom är skriven till stor del på dialekt gör att man kommer ännu närmare de intervjuade.

Osebol är en annorlunda, unik läsupplevelse som jag aldrig kommer att glömma. Ett stycke svensk historia. En levande, målande glesbygdsskildring som knappast kan lämna någon läsare oberörd. Boken fick Augustpriset 2019 i kategorin skönlitteratur, och det var den väl värd. En värdig vinnare. Och en bok jag varmt rekommenderar till alla, oavsett vilken typ av böcker man egentligen föredrar. Är du nyfiken på den så läs gärna de smakbit jag delat här tidigare. Boken finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Vänta på vind

Vänta på vindVänta på vind av Oskar Kroon tilldelades 2019 års Augustpris i kategorin barn och ungdom. Boken handlar om Vinga, en ensam tjej som drömmer om havet. Hon tänker bli sjöman och segla till avlägsna hamnar. Just nu är det sommar och hon är hos morfar på ön. Han har gett henne en gammal snipa som hon ska göra sjöduglig. Hemma i stan går mamma och är ledsen, medan pappa går i väntans tider med sin nya tjej Angelica som är höggravid. På ön är allt som det alltid har varit och Vinga njuter av tystnaden, ensamheten och tryggheten. Men plötsligt börjar en tjej med svart hatt dyka upp på stranden där snipan ligger. Hon heter Rut och till en början verkar Vinga och Rut inte ha särskilt mycket gemensamt förutom att de är lika gamla och befinner sig på samma ö. Men det visar sig vara mycket, mycket mer.

Vänta på vind handlar om en sommar då barndomen tar slut och något annat börjar. En förändringens tid, på många sätt. Vinga är med om många jobbiga, yttre händelser, men det som är i fokus är hur hon förändras, växer, och lär sig stå stadigt trots den storm som förändringens vindar för med sig. Boken handlar också om att vara annorlunda, att inte passa in, att känna sig utanför, men att det faktiskt är okej ändå. Alla vill inte och behöver inte heller passa in. Dessutom skildras vänskapen och sedermera kärleken mellan Vinga och Rut så fint i och med att de på flera sätt är varandras motsatser, men ändå dras till varandra. Och man måste inte vara lika varandra för att ändå passa ihop.

Det finns så många bra saker med den här boken. Det poetiska språket, författarens inlevelseförmåga, skildringen av karaktärerna, relationen mellan Vinga och hennes morfar, kärleken till havet, den första omtumlande kärleken och brytningstiden mellan barndom och tonårstid. En fin, stämningsfull bok för mellanåldern som för tankarna till författare som Tove Jansson och Ulf Stark.

Vänta på vind är utgiven av Brombergs förlag och finns att låna på biblioteket och att köpa på Adlibris och på Bokus.

Livet i Mumindalen och dess skapare Tove Jansson

Livet i Mumindalen och dess skapare Tove JanssonLivet i Mumindalen och dess skapare Tove Jansson är ett gediget praktverk som innehåller allt och lite till som man kan behöva och vilja veta om Muminvärlden. Det är en rikt utsmyckad, innehållsrik och vacker presentbok och uppslagsbok som vänder sig till alla som är intresserad av Muminvärlden, dock kanske framförallt vuxna. Boken har över 350 sidor varpå Tove Jansson och hennes muminvärld presenteras utförligt och ambitiöst.

Här finns de vackra originalillustrationerna att njuta av. Här kan man läsa fakta och kuriosa om alla varelser i Mumindalen. Här kan man läsa om Tove Janssons eget intressanta liv. Här kan man också läsa citat ur böckerna och få svar på alla de frågor man någonsin kan ha om Mumindalen, dess invånare och dess skapare.

Med kapitel som Mumindalens mörka sida, Mumintrollen och deraas vänner, Musik i Mumindalen, Magi i Mumindalen, Mystiska varelser, Muminuttryck och Ett år i Mumindalen kan såväl de allra yngsta som de riktigt inbitna Muminälskarna få sitt lystmäte tillgodosett. Jag som har som projekt att beta av alla Muminböckerna under det kommande året kommer att ha denna bok som bredvidläsning för att verkligen kunna grotta in mig i den underbara värld som Tove Jansson skapat.

Trots att boken är så omfångsrik är den lättillgänglig. Den innehåller verkligen massor med illustrationer, foton och citat, varvat med löptext, vilket gör läsningen variationsrik. Boken kan läsas av barn som är intresserad av Mumindalen eller som ska göra skolarbeten om Tove Jansson. Men jag tror att den huvudsakliga målgruppen ändå är litteraturintresserade vuxna.

Livet i Mumindalen är skriven av den brittiske författaren Philip Ardagh och den är utgiven av Bonnier Carlsen. Boken finns att låna på biblioteket samt att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

Handbok i kreativt skrivande

I januari gjorde jag ett samlingsinlägg med ett gäng av de skrivarhandböcker som kommit de senaste åren. Nu har ytterligare en sådan bok letat sig hem till mig. Handbok i kreativt skrivande heter den. Den är skriven av Joy Kenward och illustrerad av Ruth Allen.

På baksidan står det:

Var du än befinner dig i ditt skrivarliv, så kommer du att ha stor nytta av en hjälpande hand när det gäller att frammana och utveckla din berättarröst. I Handbok i kreativt skrivande får du råd, tips, inspirerande övningar och vägledning – alla de verktyg du behöver för att komma vidare med ditt skrivande, vare sig det handlar om prosa eller poesi, fack- eller skönlitteratur.

Handbok i kreativt skrivande

Och inspirerande är just vad den här boken är. Den är indelad i tio kapitel och kan därmed användas som en kurs på tio lektioner, men man kan också välja att läsa det kapitel som känns mest relevant för stunden. Genomgående i boken finner man exempel och tomma sidor att skriva och öva på. Ibland får man testa sig fram bland olika metoder, ibland är det ens fantasiförmåga som sätts på prov. Intressant nog fokuserar boken mycket på ens egna berättarröst, det som gör en så unik som författare, och flera av övningarna är till just för att försöka locka fram denna berättarröst. Så gott som varje uppslag innehåller övningar som gör att man utvecklas som författare. Och det är just det som gör att boken får en särställning bland andra skrivarhandböcker på marknaden. Här är det inte bara en massa tråkig fakta, utan här får man verkligen utvecklas och inspireras. En fin present till alla med skrivarambitioner!

Handbok i kreativt skrivande är utgiven av Louise Bäckelin förlag och den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Jack och den blodiga bönstjälken

Bildresultat för jack och den blodigaLilla Skräckbiblioteket har utökats med ytterligare en titel, nämligen Jack och den blodiga bönstjälken. Sedan tidigare finns titlar som Dödluvan och vargen , Snövit och de sju trollen, Prinsessan på den giftiga ärtan och Askungen och vampyrprinsen. Totalt finns nu åtta titlar i serien.

Boken handlar om Jack som bor tillsammans med sin mamma. De är väldigt fattiga och därför tar Jack med sig deras enda ko för att sälja på marknaden. Men på vägen dit blir han stoppad av en gubbe som byter åt sig kon mot några magiska bönor. Om Jack odlar dessa bönor kommer han att bli rik. Hans mamma blir inte glad, men Jack sår sina bönor. Nästa morgon har det vuxit upp en enorm bönstjälk ända upp till molnen. Han klättrar upp och där finner han massor av gravstenar, en spöklik kvinna, en kista full med ben och en ondskefull jätte som hotar att äta upp honom…

Jack och den blodiga bönstjälken är alltså ytterligare en av de gamla klassiska sagor som här återberättas i en läskig, spöklik, bloddrypande stil för modiga nybörjarläsare från lågstadieåldern och uppåt. Just denna saga var inte så välkänd hos mig sedan tidigare, men jag tror inte det spelar någon roll. På bibblan där jag jobbar är alla böcker i den här serien ständigt utlånade och jag tror även denna kommer bli väldigt populär.

Boken är skriven av Wiley Blevins, illustrerad av Steve Cox och utgiven av förlaget Hegas. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Enhörningarnas hemliga värld

Enhörningarnas hemliga världEnhörningarnas hemliga värld är en bok fullproppad med enhörningar, hemligheter, sagor och pyssel. En rolig detalj är att boken har ett dagbokslås med tillhörande nycklar för att verkligen understryka att detta är en bok som handlar om en hemlig värld.

Boken är interaktiv på så sätt att man till exempel får fantisera om sin egen enhörningsvän, rita sig själv när man träffar sin enhörningskompis för första gången, skapa sin egen enhörningsvaggvisa, skriva ett hemligt brev till sin enhörning, färglägga enhörningsbilder och mycket mera. Förutom allt pyssel finns fakta om enhörningar, enhörningsberättelser och mycket mer. Även recept och tips på lekar finns i boken. På sista uppslaget får man veta att när man läst ut boken har man blivit en enhörningsbeskyddare och medlem i Magiska varelsers hemliga sällskap. Det finns också ett diplom man kan fylla i när man läst boken och blivit enhörningsbeskyddare.

Den som tycker om enhörningar kommer att få många timmars sysselsättning med denna bok. Enhörningarnas hemliga värld är skriven av Tamara Macfarlane och Ellie Wharton, illustrerad av Ciara Ní Dhuinn samt utgiven av förlaget Lind & Co. Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Prinsessan och den fasansfulla Björnen

Bildresultat för prinsessan och den fasansfullaNär Prinsessan och den fasansfulla Björnen utkom 2015 hade bilderböckerna om Prinsessan sålt i 150 000 exemplar. Idén till denna bok fick Per Gustavsson efter att några barn på en förskola med barn nästan uteslutande från Somalia hade skrivit till honom om vad de tyckte nästa prinsessbok borde handla om. Bland annat skrev de att Prinsessan borde åka till Somalia och trolla bort kriget.

Boken börjar med att Prinsessan vaknar en morgon och det är alldeles tyst. Inga fåglar som kvittrar, inget knak och brak från bullriga älgar. Alla skogens djur gömmer sig i Prinsessans slott. Älgarna står i garderoben. Det är nämligen en hemsk björn som bråkar och förstör i skogen så inga andra djur vågar vara där längre. Prinsessan rycker ut för att lösa problemet, men det visar sig att inte ens hon rår på björnen själv. Här krävs nämligen samarbete!

Prinsessan och den fasansfulla Björnen är en bok som handlar om så tunga ämnen som krig, flykt, makt och främlingsfientlighet. I alla fall om man som vuxen läser boken. Allt är nämligen skrivet på ett barns nivå, så det blir långtifrån så tungt som man kan tro. Tvärtom förmedlar boken fina värderingar, som att det är viktigt att våga be om hjälp och att man tillsammans får kapacitet att förändra saker som man kanske inte själv kan fixa. Dessutom förmedlar bilderboken vikten av att ta hand om naturen och miljön. Som vanligt så finns det alltså massor av saker att prata om tillsammans ifall man vill. Trots de tunga teman boken tar upp så finns det även i denna prinsessbok massor av humor och värme. Ta bara detta uppslag:

-Släpp mig! vrålar Björnen. Jag ska äta upp er allihop!

Prinsessan och djuren drar och släpar flotten ner till havet.

-Strömmen tar dig bort till ensliga ön. Där kan du sitta och fundera!

I skogen måste alla få plats.

-Era pruttiga pälsdjur! Era fisiga fasaner!

Ni förstår hur roligt det blir att läsa det uppslaget högt!

Boken är skriven och illustrerad av Per Gustavsson och utgiven av Natur & Kultur.