Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

mars 2020
M T O T F L S
« feb   apr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Dagsarkiv: 21 mars, 2020

Prinsessan och den fasansfulla Björnen

Bildresultat för prinsessan och den fasansfullaNär Prinsessan och den fasansfulla Björnen utkom 2015 hade bilderböckerna om Prinsessan sålt i 150 000 exemplar. Idén till denna bok fick Per Gustavsson efter att några barn på en förskola med barn nästan uteslutande från Somalia hade skrivit till honom om vad de tyckte nästa prinsessbok borde handla om. Bland annat skrev de att Prinsessan borde åka till Somalia och trolla bort kriget.

Boken börjar med att Prinsessan vaknar en morgon och det är alldeles tyst. Inga fåglar som kvittrar, inget knak och brak från bullriga älgar. Alla skogens djur gömmer sig i Prinsessans slott. Älgarna står i garderoben. Det är nämligen en hemsk björn som bråkar och förstör i skogen så inga andra djur vågar vara där längre. Prinsessan rycker ut för att lösa problemet, men det visar sig att inte ens hon rår på björnen själv. Här krävs nämligen samarbete!

Prinsessan och den fasansfulla Björnen är en bok som handlar om så tunga ämnen som krig, flykt, makt och främlingsfientlighet. I alla fall om man som vuxen läser boken. Allt är nämligen skrivet på ett barns nivå, så det blir långtifrån så tungt som man kan tro. Tvärtom förmedlar boken fina värderingar, som att det är viktigt att våga be om hjälp och att man tillsammans får kapacitet att förändra saker som man kanske inte själv kan fixa. Dessutom förmedlar bilderboken vikten av att ta hand om naturen och miljön. Som vanligt så finns det alltså massor av saker att prata om tillsammans ifall man vill. Trots de tunga teman boken tar upp så finns det även i denna prinsessbok massor av humor och värme. Ta bara detta uppslag:

-Släpp mig! vrålar Björnen. Jag ska äta upp er allihop!

Prinsessan och djuren drar och släpar flotten ner till havet.

-Strömmen tar dig bort till ensliga ön. Där kan du sitta och fundera!

I skogen måste alla få plats.

-Era pruttiga pälsdjur! Era fisiga fasaner!

Ni förstår hur roligt det blir att läsa det uppslaget högt!

Boken är skriven och illustrerad av Per Gustavsson och utgiven av Natur & Kultur.

När prinsessor går på zoo

Bildresultat för när prinsessor går på zooI När prinsessor går på zoo ska Prinsessan inviga stadens zoo. Eftersom det dessutom är den stora maskeraddagen gäller det att piffa till sig lite extra. Men något går snett – alla djuren har släppts ut ur sina burar! Nu måste Prinsessan använda allt sitt mod och all sin list för att försöka fånga in dem igen. Men det visar sig snart att ingenting, absolut ingenting, är vad det verkar…

Detta är den sjunde bilderboken om Prinsessan. När den kom ut 2013 var det tio år sedan den första boken om Prinsessan kom ut. Trots det är hon fortfarande lika populär. Det som gör henne så populär tror jag är att hon är helt och hållet sin egen. Hon har rosa kläder och prinsesskrona samtidigt som hon är modig, stark och går sin egen väg. I denna bok får Prinsessan hjälp av en pojke när hon ska fånga in djuren och då bevisas det att tillsammans är man starkare än när man är ensam. Även i denna bok blir det en rolig twist på slutet. Här finns mycket att prata om och diskutera.

När prinsessor går på zoo är skriven och illustrerad av Per Gustavsson och utgiven av Natur & Kultur.

När prinsessor går på äventyr

När prinsessor går på äventyr

Ni som har barn eller jobbar på förskola har knappast undgått att stifta bekantskap med Per Gustavssons serie med normbrytande prinsessböcker. Med titlar som Så gör prinsessor, När prinsessor fyller år, När prinsessor har kalas, När prinsar blir förtrollade och När prinsar stannar hemma utmanade han läsarnas föreställningar om vad en prinsessa är och hur en prinsessa ska vara. Det har ju visat sig att prinsessor kan göra precis som man vill, oavsett om det handlar om att äta tårta eller besegra troll.

När prinsessor går på äventyr är den senaste boken i serien. I den boken har prinsessor från hela världen samlats för att gå på äventyr. Tillsammans bestämmer de sig för att att bege sig till drakens håla och för att komma dit måste de gå genom den mörka, mörka skogen där trollen bor och det stora, stora havet där det är enorma vågor. Hur ska detta farliga äventyr sluta?

Prinsessböckerna är roliga eftersom de skildrar en modern prinsessa som ofta agerar totalt tvärtemot vad vi kanske förväntar oss utifrån normer och konventioner. De har ett otroligt samspel mellan text och bild, där vi ofta får till oss många detaljer till berättelsen även utifrån illustrationerna. Berättelsernas slut har ofta ytterligare en knorr som ofta skruvar till berättelsen och gör att vi får tänka till lite extra. Texten är inte så lång, men det händer mycket i bilderna, vilket gör att man kan titta, läsa och samtala länge tillsammans. Här och var ställs också frågor till läsaren, vilket också öppnar för ett samtal. Till skillnad från traditionella prinsessböcker tilltalar dessa också killar minst lika mycket som tjejer, vilket också är kul.

När prinsessor går på äventyr finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris samt på Bokus, men det finns som sagt massor av böcker om Prinsen och Prinsessan, så botanisera gärna bland dem allihopa, de kommer garanterat att bli storfavoriter hos barnen.