Sakramentet

Sakramentet är ett spännande cold-case mordmysterium för ungdomar som utspelar sig i kyrkomiljö.

Hilde är 14 år och planerar att konfirmera sig i smyg eftersom hennes mamma avskyr allt som har med kyrkan och religion att göra. Hon påbörjar konfirmationsundervisning i Katarina kyrka i Stockholm tillsammans med bästa kompisen Happy. Hilde dras till en dold gravsten. Alices gravsten. Alice dog under mystiska omständigheter 1986 utanför kyrkporten till just Katarina kyrka och dessutom i anslutning till sin konfirmation. Det olösta mysteriet väcker Hildes nyfikenhet, inte minst när det visar sig att Hildes mamma och Alice var bästisar…

Det här är härlig slukarläsning för de som vuxit ur Ingelin Angerborns böcker men vill ha mer i samma genre. Vardag, skola, vänskap och frågor kring rasism vävs ihop med magi, religion, mystik och familjehemligheter. Många teman alltså och ibland känner jag att författaren Ann-Sofie Forsmark försökt få in lite väl många teman i samma bok. Men den är välskriven med gedigen research och så spännande att det är svårt att sluta läsa.Sakramentet är utgiven av Ordalaget bokförlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

I egna händer

I egna händerEn man hittas död på ett kolloniområde. Mördarens tillvägagångssätt känns samtidigt både beräknande och impulsivt. Kommissarie Sara Vallén vid Lundapolisen har bara några dagar tidigare vittnat mot den man som misshandlat henne och i den tomhet som vittnesmålet lämnat efter sig ska hon nu hitta kraft att utreda mordet.

Det visar sig att den mördade mannen är socialsekreterare, en svärmorsdröm som beskrivs som empatisk, social, lojal och klok. Men Sara tvivlar, ingen människa kan väl vara så änglalik. Och om han nu skulle vara det, varför skulle han då ha mördats? Ju mer polisen gräver i mannens förflutna och i hans relationer, desto mörkare hemligheter uppdagas.

I egna händer är den andra boken om kommissarie Sara Vallén och inspektör Rita Anker. Den första boken heter Vit syrén.

Precis som den första boken tänker jag flera gånger under läsningen hur trovärdigt författaren skildrar polisens utredningsarbete. Hon har själv erfarenheter både från polisyrket och från socialtjänsten och det använder hon för att skapa en realistisk deckare. Boken håller ett högt tempo och spänningen finns där, om än inte lika mycket som i den första boken. Som i de flesta andra deckare får vi också följa både Saras och Ritas privatliv och det är en lagom avvägning mellan jobb/utredningsarbete och skildringarna från privatlivet. Jag gillar att poliskaraktärerna är vanliga människor och att de är så sympatiska. Det känns skönt efter alla dessa deckare med udda poliser som inte kan hålla sig till regelverket. Jag gillar också sidohistorien om Samira och hederskulturen. Språket är en annan sak jag tycker om med den här bokserien, det är så ledigt och lättläst, med korta kapitel som gör att det blir svårt att lägga ifrån sig boken. Man vill bara läsa ett kapitel till, och ett till och plötsligt har man läst halva boken. Ytterligare två böcker har kommit ut i den här serien så jag kommer att läsa dem också så småningom.

I egna händer är utgiven av Bokfabriken. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Mytomanen

MytomanenMytomanen är den åttonde delen i serien om Emma Sköld skriven av Sofie Sarenbrant. Den förra boken, Skamvrån, slutade med en rejäl cliffhanger, så jag såg fram emot att läsa denna. Jag blev dock inte riktigt fast. Det är en underhållande bok, snabbläst med korta kapitel och ganska spännande emellanåt. Men det stannar där, den saknar det där lilla extra.

Boken börjar med att en pojke hittas död i Ålstensskogen efter en orienteringsdag. Kroppen är illa tilltygad, men då hans värdesaker är försvunna så riktas misstankarna snabbt mot ett gäng ungdomar som knivrånat jämnåriga i Bromma. Kriminalinspektör Emma Sköld försöker lösa fallet innan mördaren eventuellt slår till igen. Hennes parhäst Krille är kvar vid hennes sida trots att Emmas ex, Nyllet, nu är tillbaka på jobbet efter föräldraledigheten. Det tar ett tag innan de lyckas lista ut några ledtrådar som är värda att gå på, de står och stampar och frustrationen är stor bland kollegorna.

Frustrationen är också stor hos såväl Krille som Nyllet som båda vill ha Emma. Emma själv bryr sig mest om att lösa fallet, samtidigt som hon tycker att det är skönt när Nyllet och hennes föräldrar kan vara barnvakt. Emmas syster Josefin har svårt att låta bli att lägga fingrarna i blöt. Och Nyllet verkar bära på ett antal hemligheter, vem kunde ana det?

Ja, som ni säkert märker av den här texten så börjar jag bli lite trött på den här bokserien, eller kanske framförallt Emma Sköld som känns så känslokall. Hon verkar knappt bry sig om sina egna barn och än mindre märker hon att hon påverkar Krille och Nyllet så starkt. Det som är positivt med boken är att den tar upp samhällsaktuella teman som utanförskap, föräldraskap och klasskillnader. Lögner och hemligheter är också centralt i boken. Jag gillar också att boken inte är så förutsägbar, det finns många karaktärer att misstänka och även om jag mot slutet började ana vartåt det skulle bära så var slutet inte givet. Vill man ha en lättläst, underhållande, spännande deckare som utgår från vår samtid, kanske för semesterläsningen, så är Mytomanen ett säkert kort.

Mytomanen är utgiven av Bookmark förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Lätta fakta om skeppet Vasa och Lätta fakta om grodor

Lätta fakta om skeppet Vasa     Lätta fakta om grodor

Lättläst semesterläsning! Från Berghs förlag kommer den trevliga serien Lätta fakta som brukar locka och fascinera många läsare på bibblan där jag jobbar. Det är lättlästa faktaböcker om spännande ämnen som passar jättebra för nybörjarläsarna. Böckerna har stor stil, lagom mycket text och massor av bilder och foton i färg.

Det finns massor av titlar i serien Lätta fakta. Två av de senast utgivna är Lätta fakta om grodor och Lätta fakta om skeppet Vasa.

Photo by Barnboksbloggen on July 23, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Hur många år tog det att bygga skeppet Vasa? Hur var det att leva ombord på ett krigsskepp på 1600-talet? Varför sjönk skeppet? Och hur gick det till när skeppet kom till Vasamuseet? Det och mycket mer kan man läsa om i Lätta fakta om skeppet Vasa.

Hur blir ett yngel en groda? Vad äter grodor? Hur fångar de flugor? Hur långt kan en groda hoppa? Det och mycket mer kan man läsa om i Lätta fakta om grodor.

Photo by Barnboksbloggen on July 23, 2020. Bilden kan innehålla: utomhus

Lätta fakta om skeppet Vasa är skriven av Linda Pelenius och illustrerad av Lena Thoft Sjöström. Lätta fakta om grodor är skriven av Anna Milbourne och illustrationerna & fotografierna står Patrizia Donaera och Zöe Wray för. Böckerna finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Vad håller ni på med?

Skogar brinner. Städer översvämmas. Djur och växter utrotas. Vad håller ni på med?

Vad håller ni på med? : en antologi om klimatetVad håller ni på med är en intressant och läsvärd bok om klimatet. Några av våra mest kända författare, musiker, poeter och serietecknare har tagit sig an några av de frågor som väcks när vi tänker på klimatet. Tillsammans har de skapat en bok fylld av berättelser, texter, dikter och serier. Dystopiska, skrämmande, arga berättelser skrivna med vrede och frustration, men också texter med hopp, spirande kärlek och skratt. Det finns också en hel del fakta för den som vill läsa mer.

Det här är ett bra sätt att närma sig ämnet. Man får till sig så många olika röster och perspektiv på samma gång. Man kan bläddra och läsa lite här och var det som lockar för stunden, istället för att känna att man måste ta sig igenom en hel bok. Som inbunden och med illustrationer i färg hade nog boken blivit än mer lockande. Målgruppen är tonåringar och ungdomar, men även vuxna kan läsa med stor behållning.

Vad håller ni på med – en antologi om klimatet är utgiven av En bok för alla. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Aysa och lillebror simmar

Aysa från bilderboken Aysa i simhallen är tillbaka i nya boken Aysa och lillebror simmar. Aysa har väntat och väntat och äntligen får hon visa badhuset för lillebror. Lillebror är förvisso en bebis som inte kan så mycket, men fyraåriga Aysa kan istället massor. Till exempel kan hon hålla andan under vattnet i hela sju sekunder, för det har hon och pappa tränat på i badkaret.

Photo by Barnboksbloggen on July 21, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

I boken får vi följa med Aysa på ett riktigt rymdäventyr under vattnet. Det är något som mamma kommer på, genom ett anrop från rymden skickar hon ut Aysa för att leta efter en stjärna som hamnat ur position. Kanske blev det fel stjärna som Aysa hittade, men det spelar ingen roll.

Photo by Barnboksbloggen on July 21, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig.Simmaren Therese Alshammar och illustratören Jonas Burman blandar äventyr och saga, och kryddar dessutom med inspirerande tips och övningar för den som vill få mer vattenvana. I slutet av boken finns Aysas simskola där läsaren bland annat får lära sig ryggsim, sjöstjärna, andas på mage och raketglid.

Photo by Barnboksbloggen on July 21, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig.
En underhållande bilderbok för förskolebarn som förmedlar glädjen med badhuset och simning. Aysa och lillebror simmar är utgiven av Bonnier Carlsen och den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Världens sämsta fotbollslag och andra förlorare

Världens sämsta fotbollslag : och andra fantastiska förlorare

Världens sämsta fotbollslag och andra förlorare är en samling berättelser om de som de inte gick så bra för, eller i alla fall gick det inte som de tänkt sig. Här kan man läsa om fotbollslaget som var så uselt att det hamnade i Guinness rekordbok, om superhjälten som var förr rädd för att jaga skurkar, om mannen som vann över en haj men förlorade jobbet, om världens kanske längsta macka, om den ofrivillige mördaren och många fler. Människor som misslyckats och gjort bort sig, men som kanske kan räknas som ett slags vinnare ändå.

Detta är en lättläst bok fylld med 17 sanna historier som både är humoristiska, spännande och fascinerande. En bok att läsa en berättelse här och där eller hela på en gång. Perfekt för vetgiriga, nyfikna läsare i lågstadie- eller mellanstadieåldern som kommit en bit med sin läsning. Texten är stor med mycket luft på sidorna, men tyvärr saknas illustrationer. Därför skulle boken också passa perfekt som högläsningsbok, gärna i en klass där man kan prata om texten efteråt.

Världens sämsta fotbollslag och andra förlorare är skriven av Andreas Palmaer och utgiven av Alfabeta förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Sotis

Sotis

Sotis är en bilderbok som bara växer hos mig för varje gång jag läser den. Berättelsen handlar om Sotis som vill lära sig att läsa, medan bästa kompisen Boel och kusinen Björn bara vill spela fotboll. Sotis ger med sig och spelar med dem, men Boel och Björn har så roligt och går in i spelet så mycket att de glömmer bort Sotis. Han lämnar dem och de saknar inte honom förrän långt senare. Men egentligen gör det kanske inte så mycket, för under tiden har Sotis lyckats knäcka läskoden. Så när Boel och Björn frågar Sotis vad han skulle vilja att de gör tillsammans vet han exakt vad han vill.
Photo by Barnboksbloggen on July 17, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig.
Sotis är en bilderbok som rymmer så mycket. Vänskap, svartsjuka, ensamhet, utanförskap blandas med lek, passion, glädje och kärleken till böcker och läsning. Texten är poetisk, känslofylld och gestaltande. Illustrationerna utgör en stor del av berättelsen eftersom de verkligen skapar en stämning under läsningens gång. Det känns precis som att jag är där i skogen med Sotis och hans vänner.
Photo by Barnboksbloggen on July 17, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig.
Sotis är en jättefin högläsningsbok som tål många omläsningar. Eftersom den har flera lager blir det extra roligt att läsa den i en barngrupp, de man läser boken för hittar ständigt nya detaljer, vinklar och funderingar kring bokens teman. Sotis rekommenderas varmt alltså.
Boken är skriven och illustrerad av Kerstin Elias Costa och den finns utgiven av Vombat förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Livets ABC

Livets ABC

Livets ABC är en unik ABC-bok där man inte bara går igenom alfabetets bokstäver, utan också själva livet från A till Ö. A är ju alltings början, man föds och skriker AAAAA och tar sitt första andetag, medan mamma är alldeles slut. Sen blir man bebis, får en blöja, åker barnvagn, blir ett barn. Sen fortsätter det. Barnet får ett språk, från dadda till E de? Förskola, gunga, galonisar och sedan börjar skolan hela dagen. Identiteten, jaget, kroppen är viktiga delar i tonåren liksom den första kärleken. Därefter är det dags att flytta hemifrån, få nycklar till sin egna lya. Flytta ihop, bilda familj och pussla med livet. För somliga slutar det redan vid S. För andra väntar medelåldern, barnen flyttar ut och så följer åldrandet. Allting har en ände och till sist kommer slutet. Det gör det alltid, både i alfabetet och i livet.

Photo by Barnboksbloggen on July 18, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Livets ABC är en genialisk bok som är svår att kategorisera. Är det en bilderbok, en poesibok, en ABC-bok eller en filosofisk betraktelse över livet? Ja, den är nog alltihop på samma gång. En bok att läsa i ett svep eller läsa lite här och var. Allra bäst är kanske att läsa den tillsammans med någon och gå diskutera all den livsvisdom som förmedlas på sidorna.

Lisen Adbåge är en mästare på underfundiga, finurliga texter och här briljerar hon verkligen. Illustrationerna är myllrande, detaljrika och retroinspirerade i sitt färgval. Min enda invändning är att boken skildrar ett lite väl traditionellt liv, men å andra sidan finns det mycket mångfald i bilderna. Det här är en bok jag varmt rekommenderar och kommer tipsa mycket om till föräldrar och förskollärare.

Photo by Barnboksbloggen on July 18, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Livets ABC är utgiven av Natur & Kultur. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Isabell – Min bästa vän

Isabell, min bästa vän

Kan man vara bästis med en häst? Det tycker Nisse, för hans bästa kompis är ponnyn Isabell. Men det tycker inte killarna i Nisses klass. De tycker att allt med Nisse är fel. Han har tjejkläder, tjejstövlar och så dessutom en häst till kompis! Det är tur att Isabell är en trogen vän som alltid lyssnar, alltid finns där och som låter Nisse vara precis den han är.

Isabell – min bästa vän är en jättecharmig bok för lågstadiebarnen om hästar, mobbing och vänskap. Den handlar om att vara annorlunda, om utanförskap, men också om mod och att våga vara sig själv även om man sticker ut.

Det är en hjärtknipande bok med ett viktigt budskap och kanske lite romantiserande, för fullt sådär enkelt är det sällan i verkligheten. Men boken vänder sig som sagt till yngre läsare och om man går bortom fiktionen så tror jag boken kommer att väcka många tankar. Därför är det också en bok som passar bra att läsa tillsammans, även om de nybörjarläsare som knäckt läskoden och kommit lite längre med sin läsning kan läsa den på egen hand också.
Photo by Barnboksbloggen on July 18, 2020. Bilden kan innehålla: text
Texten är skriven av Lin Hallberg som är en av våra mest älskade barnboksförfattare, inte minst för hennes hästböcker om Sigge. Illustrationerna är skapade av konstnären Karin Åström Bengtsson. Det är teckningar i milda färger som förmedlar mycket känsla och stämning. Varje uppslag är illustrerat och ofta får illustrationerna breda ut sig ordentligt över sidorna, likt en bilderbok.

Isabell – min bästa vän är en fin bok som alla skulle må bra av att läsa. En hästfeelgood för lågstadiet helt enkelt, som jag hoppas når ut till många fler än hästälskarna.

Photo by Barnboksbloggen on July 18, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Boken är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.