Frågor till er läsare

Hej du läsare!

Jag är så nyfiken på vilka det är som följer min blogg, är ni föräldrar, lärare, förskollärare, bibliotekarier, författare? Vad är det som gör att ni har ett intresse för just barnlitteratur?

Jag har på senare tid börjat fota även inuti böckerna så ni läsare ska kunna få en inblick i hur illustrationerna ser ut, textmängd, formgivning och så vidare. Är det något du tycker är bra, eller är det endast bokens framsida du vill se?

Finns det något annat du som läsare efterfrågar, saknar eller bara vill kommentera om bloggen. Ris eller ros, berätta gärna, jag är så nyfiken.

Barnboksbloggen på Instagram

Jag är en av fyra bibliotekarier som tipsar om böcker varje vecka i Hudiksvalls tidning och övriga tidningar inom Hela Hälsingland. I sommarbilagan SommarHelga som delas ut till alla hushåll i Hälsingland delar vi med oss av tips på sommarläsning. För mig är Muminböckerna ett självklart val i dessa tider av oro när pandemin har oss i sitt grepp.

Tiz och morfar går till doktorn

Photo by Barnboksbloggen on July 11, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig.Treåringens favoritlek just nu är doktor och hon älskar att se på Doktorerna på tv. Igår läste vi Tiz och morfar går till doktorn och dottern lyssnade med stort intresse.

Det här är en bilderbok för de yngre barnen som handlar om ett besök hos doktorn. Inga konstigheter, det skildras realistiskt och trovärdigt. Helt enkelt bra bruksbok att läsa inför kommande besök på BVC eller hälsocentralen. Likaså en bok som öppnar för samtal om sjukhusbesök man varit på.

Photo by Barnboksbloggen on July 11, 2020. Bilden kan innehålla: text där det står ”Doktorn vill klämma pa Tiz mage. Och titta ihalsen. Men det far hon inte.”

Det som gör att boken sticker ut i genren, för det finns ju ett antal liknande böcker, är det faktum att författaren och illustratören Sarah Vegna har tänkt normkristiskt när hon skapat boken. Karaktärerna har olika hudfärger och Tiz är ingen stereotypisk tjej. Relationen mellan Tiz och morfar skildras på ett fint sätt. Det är roligt att se böcker där den äldre generationen får ta plats. Doktorn är inkännande, vänlig och tar sig tid för Tiz.

Photo by Barnboksbloggen on July 11, 2020. Bilden kan innehålla: en eller flera personer, text där det står ”Fast hon maste springa tillbaka och hamta morfar for att han ar sa langsam.”

Boken är enkelt skriven, med en till två meningar per sida, vilket är lagom för barn från cirka 2-6 år. Illustrationerna är charmiga, varma och positiva.

Tiz och morfar går till doktorn är utgiven av Idus förlag. Den finns att låna på biblioteken eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Barnboksbloggen i Bazar Masarin

I nyaste numret av Bazar Masarin ligger fokus på bokbloggare och bokstagrammers. Jag fick också vara med på ett hörn ? läs här:

Recensioner i Bazar Masarin

I senaste numret av Bazar Masarin har jag skrivit fyra recensioner,om Syskonvecka (Matilda Ruta), Bara David (Lina Stoltz), De afghanska sönerna (Elin Persson) samt Dömda kvinnor (Elin Hägg). Läs gärna, det är ett fullspäckat nummer för den som gillar barn- och ungdomslitteratur, här är länken:

Om bokbloggare

De senaste veckorna har bokbloggarnas situation diskuterats. Det började med denna artikel i GP skriven av @mediaknarkarn där det framkom att vissa bokbloggare blivit påhoppade och illa bemötta av författare och att författare till och med försökt påverka bloggskribenterna på olika sätt. Efter det kom ett svar från författaren @joschreiber som menar att bokinfluencers måste ta sin roll på allvar och att författarna önskar nyanserade recensioner snarare än korta omdömen. För mig och flera andra bokbloggare väcktes då frågan då om hur förlagen ser på bokbloggarna och vår roll. Till exempel när det gäller utskick av recensionsexemplar. Vad är egentligen viktigast för förlagen – att bokbloggaren kan sin genre och skriver långa ambitiösa recensioner eller att hen skriver korta positiva boktips? Varför skickar vissa förlag hela sin utgivning till vissa bokbloggare, som då översköljs av böcker även i genrer hen aldrig läser och skriver om? Medan andra förlag utan vidare motivering säger nej när bokbloggare ber om böcker inom genrer som hen läser allt inom? Efterfrågar verkligen förlagen de nyanserade recensioner som författarna vill ha, eller vill förlagen snarare bara ha reklam i sociala medier? Till sist handlar väl frågan egentligen om vilka bokbloggarna egentligen skriver för – författarna, förlagen eller bloggläsarna. Det verkar som att författarna, förlagen och läsarna kanske efterfrågar helt skilda texter?