Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

januari 2020
M T O T F L S
« dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Jordbarn, himmelsbarn

Jordbarn, himmelsbarn är en lite annorlunda bilderbok som är uppbyggd kring 12 kinesiska tecken och dess betydelse. I boken presenteras tecknen för sol, måne, stjärna, moln, himmel, berg, vatten, träd, blomma, jord, pappa och mamma. De presenteras på varsitt uppslag av ett barn som berättar hur mycket hon tycker om exempelvis solen eller mamma. Boken bygger mycket på upprepningar och har en viss rytm. Såhär kan det se ut:

Jag älskar solen.

Jag älskar den värmande solen.

När gräset och träden ser den växer de så det knakar.

Jag älskar verkligen solen.

Och:

Jag älskar himlen. Jag älskar den skyhöga himlen.

Där finns solen,

där finns månen,

där finns stjärnorna,

där finns molnen.

Jag älskar verkligen himlen.

Texterna är i sig kanske inte så speciella, men de är poetiska och har som sagt en rytm som barn gillar. Det som gör att jag verkligen gillar den här boken är däremot bilderna. Illustrationerna är så varma, glada, fantasirika, färgglada och oändligt vackra. De kinesiska tecknen som är avbildade på varje uppslag är en del av bilden och ger ett mystiskt och exotiskt intryck. Även det berättande barnet är i centrum på varje uppslag, vilket jag uppskattar.

Jordbarn, himmelsbarn är skriven och illustrerad av Choi Sukhee från Sydkorea och boken är utgiven av bokförlaget Tranan.