Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

januari 2020
M T O T F L S
« dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Söta Salma

Söta SalmaSöta Salma är en berättelse från Ghana, skriven av Niki Daly. Den påminner ganska mycket om Rödluvan och Vargen och man förstår att den har ett sedelärande syfte. Boken handlar om lilla Salma som skickas till marknaden för att göra några ärenden åt sin mormor. Salma tar på sig sitt vackra halsband och sina fina kläder. Precis innan hon ska gå förmanar mormor henne att hon ska gå raka vägen till marknaden och hem, och att hon inte ska prata med främlingar. Självklart är dessa förmaningar som bortblåsta när hon gått runt på marknaden och köpt allt på mormors lista. Hon förvillar sig till den bråkiga delen av staden och börjar prata med herr Hund som inte visar sig ha goda avsikter. Det dröjer inte länge förrän han lurat av Salma halsbandet och de vackra kläderna. Sedan skrämmer han Salma och börjar själv gå hem mot Salmas mormor. Salmas mormor märker inte först att det inte är Salma, hon har så dålig syn. Men snart inser hon att hon är i fara. Tur att Salma och morfar kunde lösa situationen och rädda mormor. Nästa dag får Salma återigen gå till marknaden, nu för att köpa nya kläder, men denna gång gick hon raka vägen hem igen efteråt och hon talade inte med några främlingar.

Jag gillar den här boken. Dels för att vi får glimtar från ett annat land och en annan kultur, utan att det är detta som står i fokus för berättelsen. Dels för alla anspelningar på den kända sagan. Åh vad mycket det finns att jobba med i den här boken tänker jag. Dels också för att boken är väldigt bra, texten är rapp och humoristisk och illustrationerna är uttrycksfulla. Boken är utgiven av förlaget Hjulet.